Τελευταία Νέα
Σεπ 11

Σημεία Ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), με θέμα: «Το μέλλον του Ελληνικού Εμπορίου & οι καλές πρακτικές που εφαρμόζουν το ΕΕΘ & οι Εμπορικοί Σύλλογοι»

 

«Κατ’ αρχάς, θέλω ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω για την πρόσκληση το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Είναι  μεγάλη μου τιμή να είμαι μαζί σας σήμερα εδώ. Τα χαιρετίσματά μου στον κύριο Ζορμπίδη προφανώς.

Και να πω ότι αυτά τα τρία χρόνια και κάτι πλέον της θητείας μου, νομίζω ότιέχω αποδείξει δύο πράγματα, ασχέτως αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε σε όλα τα άλλα.

Το πρώτο ότι συνεργάζομαι με τα Επιμελητήρια. Προσπαθώ να ακούσω τι μου λένε και να ικανοποιήσω αυτά που μπορώ γιατί όλοι δεν μπορούν να συμφωνούν πάντα σε όλα.

Και το δεύτερο, ότι δεν ήμουν καθόλου ένας Υπουργός αδιάφορος για τα προβλήματα του λιανικού εμπορίου. Αγαπητέ κύριε Πάνα, πράγματι συζητήσαμε μαζί το νέο ΕΣΠΑ και ευχαριστώ. Ήταν το παλαιό ΠΑΣΟΚ αυτό. Ευτυχώς το νέο ΕΣΠΑ δεν ήρθε τώρα στη  Βουλή, να το καταψηφίζατε όπως τα ναυπηγεία Ελευσίνος ή όπως το νόμο Μενδώνη, που δεν μπορώ να μην σας το πω. Γιατί αυτή είναι η φύση μου. Η Λίνα Μενδώνη ήταν Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού επί κυβερνήσεως Σημίτη και Υπουργίας Βαγγέλη Βενιζέλου.

Είναι  η βασική συντάκτης του αρχαιολογικού νόμου που ψήφισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος ως Υπουργός Πολιτισμού στη Βουλή των Ελλήνων. Αυτός είναι ο νόμος που ισχύει, ο βασικός αρχαιολογικός νόμος σήμερα είναι αυτός.

Το να υιοθετείτε και εσείς τα επιχειρήματα ότι είναι συνεργός σε αρχαιοκαπηλία προσέξτε πόσο ΑΝΤΑΡΣΥΑ σας κάνει. Κατηγορείτε ως ΠΑΣΟΚ για αρχαιοκαπηλία την συντάκτρια του αρχαιολογικού νόμου του ΠΑΣΟΚ.

Φαντάζεστε πράγματι να ήταν η Μενδώνη συνεργός σε αρχαιοκαπηλία;  Θα σήμαινε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε βάλει μια αρχαιοκάπηλο να γράψει τον αρχαιολογικό νόμο.

Αυτού του τύπου η αντιπολίτευση δεν θα σας πάει μακριά.  Ακούστε μια γνώμη ενός ανθρώπου γενικά που σας συμπαθεί.  Κλείνω την παρένθεση.

Το λιανικό εμπόριο, καταρχάς που βρισκόμαστε και θα έρθω αμέσως μετά και για το μέλλον.  Πρώτα από όλα να πω ότι την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τα ναυπηγεία Ελευσίνος καταργήσαμε και τις ενδιάμεσες εκπτώσεις.  

Το λέω γιατί ήταν ένα πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου, το αίτημα αυτό πήγαινε και ερχόταν στα υπουργεία και στους υπουργούς, με τη σύμφωνη γνώμη και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ το ψηφίσαμε πριν από 10 μέρες.  Και νομίζω έτσι ικανοποιήσαμε άλλο ένα από τα πολλά πάγια δικά σας αιτήματα.

Τώρα, σε τι κατάσταση είναι τώρα το λιανικό εμπόριο, για αυτό ήθελα το κινητό γιατί ήθελα να διαβάσω τα νούμερα για να μην φανεί ότι το λέω από το μυαλό μου.

Λοιπόν, είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το λιανικό εμπόριο που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες μέρες.  Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 είχαμε 14,6% αύξηση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021.  Στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 είχαμε 12,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021.  Σε εξάμηνη βάση είχαμε 13,8% αύξηση μεταξύ του πρώτου εξαμήνου του 2021 και του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Σε νούμερα, φέτος είχαμε το πρώτο εξάμηνο 28,46 δις στο λιανικό εμπόριο από 24,96 δις το πρώτο εξάμηνο του 2021. Άρα, πήγαμε καλά.

Επειδή θέλω να προλάβω τους διαφωνούντες, ασφαλώς στο ότι πήγαμε καλά έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021, έστω το πρώτο τρίμηνο, υπήρχαν ακόμα στο λιανικό εμπόριο κάποιοι περιορισμοί λόγω του Covid.  Αυτά ήρθησαν στο δεύτερο εξάμηνο του ’21 ενώ στο πρώτο συνολικά εξάμηνο του 2022 δεν είχαμε καθόλου τέτοιου τύπου περιοριστικά μέτρα.

Όμως, πήγαμε καλά. Το λέω γιατί δεν είναι  ωραίο μόνο να βγάζουμε την αγωνία για το μέλλον, στην οποία θα έρθω αμέσως μετά. Προφανώς έχετε αγωνία για το μέλλον και εμείς έχουμε, όλοι έχουμε.

Μπαίνουμε σε ένα δύσκολο χειμώνα αγαπητέ κύριε Βαρτζόπουλε, αγαπητέ συνάδελφε. Δεν μπορεί να κρύψουμε από το λαό ότι μπαίνουμε σε ένα δύσκολο χειμώνα. Είναι  προφανές αυτό. Το βλέπουμε γύρω μας, σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, θα ήταν τρελό να σας λέω εγώ εδώ, τι ωραία, τι καλά, πόσο περνάμε ωραία. Δεν είναι  έτσι.

Είναι μπροστά μας δύσκολη περίοδος. Όμως, σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο εισερχόμαστε σε καλή κατάσταση. Ελπίζω και θα δουλέψω πολύ και όλη η κυβέρνηση  για να εξέλθουμε και σε καλή κατάσταση.

Το ενδιάμεσο θα είναι  η δυσκολία. Η δύσκολη περίοδος. Όμως, όπως απέδειξε η περίοδος της πανδημίας, τα αντανακλαστικά μας γενικά είναι  γρήγορα.

Για το λιανικό εμπόριο είμαστε πάντα ανοιχτοί να βρίσκουμε λύσεις μαζί με τα Επιμελητήρια και να θεσπίζουμε μέτρα γρήγορα για να θεραπεύουμε τα όποια προβλήματα λύνονται.

Παραδείγματος χάρη, προηγουμένως αναφερθήκατε στην αγωνία για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, που είναι  πάρα πολύ αυξημένο στις επιχειρήσεις.

Πρώτα απ’ όλα, μία παύση εδώ. Φαντάζεστε να έχουμε 11 φορές αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και 10 φορές αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας και να βλέπαμε ότι δεν υπάρχει αύξηση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων;

Είναι  απολύτως προφανές ότι ζούμε στη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει η ιστορία από την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού. Η δεκαετία του ’70 και η κρίση του πετρελαίου τότε μοιάζει πλέον σαν μικρό ανέκδοτο της παρούσης κρίσης. Η τιμή του ρεύματος, για να καταλάβετε καλάπου έχει φθάσερι, θα έπρεπε φέτος να πληρώνετε 10 φορές περισσότερο ρεύμα απ’ ότι το ίδιο μήνα ή το ίδιο δίμηνο πέρσι.  Δέκα φορές.

Πληρώνει κάποιος από εσάς δέκα φορές; Όχι,είναι η απάντηση. Πληρώνετε αυξημένο ρεύμα. Αλλά όχι δέκα φορές. Γιατί όχι δέκα φορές; Γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι αυτή της αύξησης το πληρώνει το κράτος. Το πληρώνουμε εμείς με τα μέτρα και τους μηχανισμούς που έχουμε θεσπίσει και το αναγκαστικό Claw back στην τιμή της κιλοβατώρας στις εταιρείες.

Άρα, ένα κομμάτι μεγάλο αυτού του κόστους το έχουμε καλύψει. Δεν έχουμε αδιαφορήσει. Για να καταλάβετε τη διαφορά, εμείς στην Ελλάδα και έχουμε θεσπίσει μέτρα ενίσχυσης της τιμής της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά και τη μικρομεσαία επιχείρηση και έχουμε θεσπίσει επιπλέον μέτρα για τα αρτοποιεία, θεωρώντας ότι είναι μία επιχείρηση η οποία έχει αυξημένο ενεργειακό κόστος λόγω της φύσης της δουλειάς της.

Προχθές διάβασα στο διαδίκτυο ότι στην Ολλανδία 1.000 αρτοποιεία έκλεισαν. Μιλάμε για μεγάλες επιχειρήσεις. Και τα έκλεισαν και τα 1.000 με βασική αιτία ότι δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα το οποίο τους ερχόταν  δέκα φορές επάνω.

Εδώ λοιπόν τα αρτοποιεία δεν έκλεισαν γιατί εμείς πληρώσαμε τη διαφορά. Αυτό είναι.  Άρα, μην ακούω ότι η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται. Η Κυβέρνηση και ενδιαφέρεται και είναι παρούσα και είναι από πάνω.

              Και η εκδήλωση από την οποία μόλις τώρα ήρθα, ήταν η εκδήλωση του νέου ΕΣΠΑ.  Η πρώτη δράση του νέου ΕΠΑΝΕΚ, κάνω μια παρένθεση εδώ γιατί σας αφορά, η Ελλάδα μας κατάφερε το θεωρώ πολύ μεγάλη και προσωπική μου επιτυχία ως ο πολιτικά υπεύθυνος για το ΕΣΠΑ Υπουργός Ανάπτυξης αλλά και κυρίως εθνική μας επιτυχία – για πρώτη φορά σε όλη μας την ιστορία από τότε που μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση που η Ελλάδα δεν είναι μια από τις τελευταίες χώρες που παίρνει έγκριση για τη νέα προγραμματική περίοδο αλλά να είναι η πρώτη χώρα που παίρνει έγκριση για τη νέα προγραμματική περίοδο.

                Και όχι απλώς πήραμε την έγκριση πρώτοι για το πρόγραμμα συνολικά, πήραμε την έγκριση και για τα τομεακά προγράμματα και σε δυο με τρεις εβδομάδες θα έχουμε στον αέρα το πρώτο πρόγραμμα της νέας προγραμματικής περιόδου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, η δεύτερη χώρα θα βγάλει αντίστοιχο πρόγραμμα περίπου το Μάρτιο του ’23, για να καταλάβετε τη διαφορά.

                Το πρόγραμμα το οποίο προηγουμένως λοιπόν αναγγείλαμε εδώ στη ΔΕΘ με τον Υφυπουργό μου για το ΕΣΠΑ, τον κύριο Τσακίρη, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης,τον κύριο Σκάλκο και τον Ειδικό Γραμματέα για το ΕΣΠΑ, τον κύριο Ζερβό, είναι το νέο ΕΠΑΝΕΚ, το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», το κατ εξοχήν πρόγραμμα που αφορά εσάς, το πρόγραμμα δηλαδή για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

            Σε αυτό το πρόγραμμα θα μπορέσουν να ενταχθούν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και του λιανικού εμπορίου, κύριε Πρόεδρε της ΕΣΕΕ, κύριε Γεώργιε Καρανίκα και όχι Νικόλαε Καρανίκα.

              Θα σας εκπλήξω, ο Νίκος Καρανίκας ο γνωστός Καρανίκας του ΣΥΡΙΖΑ έτσι;  Ο Γιώργος Καρανίκας είναι της ΕΣΕΕ, δικός μας άνθρωπος και Νεοδημοκράτης, δεν μπορώ να πω ότι δεν τον θεωρώ αίμα μου.

              Όμως και ο Νίκος ο Καρανίκας, είναι καλό παιδί τελικά, και από τότε που τον γνώρισα τον συμπαθώ και θέλω να το πω.  Και χρήσιμος, αυτό με την κάνναβη που έκανε το έκανε καλά και το έχει μάθει καλά.  Κλείνω την παρένθεση.

               Πραγματικά, δεν το λέω αστεία, το λέω σοβαρά. Το έχει κάνει καλά και είναι καλός. Θα εγκαινιάσω την πρώτη επένδυση στην φαρμακευτική κάνναβη στην Κόρινθο σε δυο εβδομάδες. Άλλες δύο έχουν πάρει έγκριση, μια στο Κιλκίς και μια στην Κεντρική Μακεδονία, μεγάλες μονάδες φαρμακευτικής κάνναβης. Σε λίγα χρόνια η φαρμακευτική κάνναβη θα φέρνει στην Ελλάδα δισεκατομμύρια σε εξαγωγές. Δεν είναι καθόλου αστείο, είναι σοβαρό. Λοιπόν, κλείνω την παρένθεση.

Στο νέο λοιπόν ΕΠΑΝΕΚ το οποίο ανακοινώσαμε, το πρώτο μας πρόγραμμα είναι  700 εκατομμύρια για την ενεργειακή εξοικονόμηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σας δίνουμε δηλαδή χρήματα και για να αντικαταστήσετε εξοπλισμό ενεργοβόρο που είχατε με νέο εξοπλισμό για μείωση της κατανάλωσηςρεύματος, αλλά δίνουμε και χρήματα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ιδιοκατανάλωση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έτσι ώστε ένα μπορείτε να παράγετε και να καταναλώνετε το δικό σας ρεύμα και να μην έχετε τους λογαριασμούς του ρεύματος στο μυαλό σας καθόλου.

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν να συμμετάσχει το λιανικό εμπόριο, όσες επιχειρήσεις έχουν αυτή τη δυνατότητα. Δεν την έχουν όλες οι επιχειρήσεις προφανώς.

Η τεχνική λύση, Γιώργο μου, βρίσκεται αν είσαι ισόγειο ή είναι  πολυκατοικία, βάζεις στην ταράτσα τα πάνελ. Με καλή διάθεση και μια καλή μελέτη, δεν λέω ότι θα μπορούν όλοι, προφανώς όλοι δεν θα μπορούν, αλλά αρκετοί θα μπορούν.

Το πρόγραμμα θα είναι  στον αέρα μέσα στον Οκτώβριο. Οι διαδικασίες είναι  εξαιρετικά γρήγορες. Έχουμε απλοποιήσει πάρα πολύ τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ και έχουμε φροντίσει η παραγωγή που θα επιδοτήσουμε του ρεύματος, να είναι  τέτοια που να μη χρειάζεται  σύνδεση στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να μην καθυστερείς σε αυτό που είναι  το κομμάτι που καθυστερεί περισσότερο.

Γιαυτό λέμε ιδιοκατανάλωση και όχι netmetering. Ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν σοβαρό ποσό κάθε χρόνο από την παραγωγή του ρεύματος και ταυτόχρονα και να συμβάλουμε στην κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα και να συμβάλουμε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Γιατί τα λεφτά που πληρώνει η κυβέρνηση  για την επιδότηση του ρεύματος, δικά σας λεφτά είναι  πάλι, δεν είναι  δικά μου. Εγώ δεν έχω 700 εκατομμύρια να βάλω, που βάλαμε το μήνα Σεπτέμβριο στο ρεύμα.

Είναι  λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων και τα υπόλοιπα, το 1,3 δισεκατομμύρια είναι  των εταιρειών. Άρα, ναι, και σε αυτό που θέσατε η κυβέρνηση  είναι  παρούσα σε πρώτο χρόνο και πρώτη απ’ όλη την Ευρώπη.

Τώρα, για τη Θεσσαλονίκη δυο λόγια και την αγορά της και το λιανικό της εμπόριο. Κάθισα να δω τα στοιχεία πριν έρθω στη ΔΕΘ, πως πήγε το λιανικό εμπόριο της Θεσσαλονίκης τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί άκουγα διαφόρους που λέγανε, ότι είχε πολύ μεγάλη πτώση.

Θέλω να είμαι ειλικρινής. Στα «Ζήτα» δεν φαίνεται. Αντιθέτως τα «Ζήτα» είναι  πολύ καλά της Θεσσαλονίκης. Για την Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα, να πω την αλήθεια, στην αρχή του χρόνου είχαμε μεγάλη αγωνία για το καλοκαίρι. Ο κυριότερος λόγος της αγωνίας μας για τη Θεσσαλονίκη ήταν επειδή είχε ορισμένα σημαντικά προβλήματα φέτος. Το βασικότερο ήταν η χρεοκοπία δυστυχώς του αειμνήστου Μουζενίδη.  

Το πρακτορείο του Μουζενίδη και η αεροπορική εταιρία Linear Air που είχε ο Μουζενίδης δεν ήταν απλώς ένα ταξιδιωτικό γραφείο, έφερνε περίπου το σύνολο των τουριστών από τη Ρωσία και την Ουκρανία στη βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη και είχε ένα πολύ μεγάλο μερίδιο του τοπικού τουρισμού της τάξεως του 30%.

Η χρεοκοπία του Μουζενίδη με την ταυτόχρονη έναρξη του πολέμου και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα σύνορα και το ταξιδιωτικό ρεύμα από Ρωσία και Ουκρανία, οδηγούσε τη Θεσσαλονίκη σε μια αφετηρία -30%. Από εκεί ξεκίναγε η Θεσσαλονίκη.

Στο αεροδρόμιο κλείσαμε τον Αύγουστο με -14%.  Άρα, καλύψαμε ένα πολύ μεγάλο  κομμάτι του-30% από τις άλλες αγορές και αυτό ήταν ελπιδοφόρο.

Στο σύνολο όμως πήγαμε καλύτερα γιατί είχαμε τα κρουαζιερόπλοια.  Τα κρουαζιερόπλοια ήταν άγνωστο είδος στη Θεσσαλονίκη μέχρι το ’19.  Τα πρώτα 7 ήρθαν το ’19.  Φέτος έχουν έρθει ήδη 64.

            Άρα, λοιπόν με τις ενέργειες που κάνει η Κυβέρνηση και την πολιτική που ασκούμε και τη δυσκολία την επιπλέον για τη Θεσσαλονίκη Ρωσίας, Ουκρανίας, Μουζενίδη και αυτή τελικά την προλάβαμε, αγαπητέ συνάδελφε, και έτσι δεν φάνηκε στο λιανικό εμπόριο και στις δικές σας επιχειρήσεις. Ή τουλάχιστον δεν φάνηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό. Γιατί εγώ μιλάω πάντα για τα γενικά νούμερα. Προφανώς μπορεί να υπάρχουν κάποιες ειδικές επιχειρήσεις που για ειδικούς λόγους έχουν πάθει ζημιά.

          Αυτό καθόλου δεν το προσπερνώ, είναι πολύ πιθανόν να έχει συμβεί γιατί κάποιοι έχουν τους πελάτες τους και έχουν προσανατολίσει τα προϊόντα τους σε ένα συγκεκριμένο κοινό το οποίο αν το χάσεις ξαφνικά χωρίς να φταις εσύ, χρειάζεσαι κάποιο χρόνο για να στηρίξεις το κατάστημα και να μπορέσεις να αναπληρώσεις αυτή τη ζημιά.

               Αλλά σε γενικό σύνολο αγορά Θεσσαλονίκης, η Θεσσαλονίκη τελικά κράτησε και πήγε και πάρα πολύ καλά και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. Και έτσι με τα κρουαζιερόπλοια και τη δουλειά που κάνουμε εγκαινιάζουμε στη Θεσσαλονίκη ένα νέο κύκλο αγοράς ώστε όταν με το καλό τελειώσει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, κάποτε θα τελειώσει, και επανέλθει εκεί μια σχετική ηρεμία και προσθέσουμε ξανά την όποια αγορά θα υπάρξει από εκεί που σιγά-σιγά θα μεγαλώνει ξανά στη Θεσσαλονίκη, θα μπορούμε να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ότι  στο παρελθόν ακριβώς διότι έχουμε κάνει όλη αυτή τη δουλειά.

                   Κλείνοντας, θέλω να πω ότι έχω συνεργασία με την ΕΣΕΕ και τον κύριο Καρανίκα. Άλλωστε τους παραχωρήσαμε και ένα κομμάτι εδώ στην έκθεση από το περίπτερο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ακριβώς για αυτό το λόγο, γιατί στηρίζω πολύ την προσπάθεια της ΕΣΕΕ να εξηγήσει, να προβάλει και να προχωρήσει το ψηφιακό λιανικό εμπόριο, ας το πω έτσι.

Δεν λέω το εξ αποστάσεως γιατί είναι άλλο πράγμα. Μιλάω για το ψηφιακό.  Και κάνω και εδώ μια παρένθεση.  Όταν η πανδημία ξεκίνησε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις e shop είχε μόνο το 17%.  Γρήγορα φάνηκε μέσα στην πανδημία ότι η έλλειψη e shop ήταν μεγάλο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις. Εμείς, αν θυμάστε, βγάλαμε και ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ για να επιταχύνουμε την ψηφιακή μετάβαση και τη δημιουργία e shop στο λιανικό εμπόριο και αυτό οδήγησε τελικά σήμερα να έχουμε πάνω από το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν φτιάξει ηλεκτρονική σελίδα και e shop. Πρόκειται για πολύ μεγάλη μεταβολή. Και για πολλές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου δεν λέω ότι ήταν σωτήριο αλλά ήταν σημαντικό κατά το διάστημα της πανδημίας. Και είναι μια αγορά που την κρατάς τώρα για μετά την πανδημία.

       Όμως, η ΕΣΕΕ κάνει και το επόμενο βήμα και προτείνει οργανωμένα να μπούμε στο ψηφιακό εμπόριο. Το ψηφιακό εμπόριο έχει το εξής μεγάλο πλεονέκτημα.  Μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε μια επιχείρηση σε λίγα τετραγωνικά να μπορεί να παρουσιάσει πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων.

        Για να είμαστε συνεννοημένοι, μπορεί να με κατηγορήσετε για ό,τι θέλετε, να μην σας αρέσει η φωνή μου, να είμαι εκνευριστικός, να είμαι ξέρω εγώ, ό,τι θέλετε πείτε, στις πωλήσεις είμαι καλός.  Έχω πετύχει καλά στη ζωή μου, πωλητής είμαι καλός. Εκτιμώ, λοιπόν, πολύ τον πωλητή.  Ο πωλητής είναι μεγάλο κεφάλαιο για μια επιχείρηση,δεν είναι μικρό.  Εμείς τον πωλητή τον θεωρούμε υποτιμητικό πράγμα στην Ελλάδα. Εμένα ο ΣΥΡΙΖΑ επί χρόνια με έλεγε τηλεπωλητή για να με θίξει και πιθανόν και να με έθιγε σε ένα κοινό.

         Εγώ ποτέ δεν αισθάνθηκα θιγμένος από αυτό γιατί θεωρώ τη δουλειά του πωλητού δύσκολη και είναι και η καρδιά του λιανικού εμπορίου. Ο καλός ο πωλητής είναι θησαυρός. Τι θησαυρό Υπουργό έχετε, προσέξτε κύριε Καρανίκα, προσέξτε.

         Αλλά όσο καλό πωλητή και να έχεις, για να παρουσιάσει ο πωλητής όλα τα προϊόντα χρειάζεται χώρο αλλά ο χώρος κοστίζει.  Έρχεται λοιπόν η ΕΣΕΕ με αυτές τις ωραίες ιδέες της νέας τεχνολογίας και σου βρίσκει τον τρόπο με λίγα τετραγωνικά να μπορείς να παρουσιάσεις πολλά προϊόντα και με τον καλό πωλητή να πιάσεις πολλούς πελάτες.

               Θα στηρίξουμε, αγαπητέ κύριε Καρανίκα Γεώργιε, την πρωτοβουλία αυτή διότι το νέο ΕΣΠΑ στηρίζει την πράσινη μετάβαση που ανακοίνωσα προηγουμένως, την ενεργειακή εξοικονόμηση και τα άλλα που σας είπα.  Αλλά έχει και κατεύθυνση digital.  Άρα, εκεί μπορούμε να βάλουμε και το digital λιανικό εμπόριο και το ψηφιακό λιανικό εμπόριο. Και θα συναντηθούν, λοιπόν, εκ νέου οι δρόμοι μας όπως τόσες φορές συναντήθηκαν αυτά τα 3,5 χρόνια.

            Πιστεύω, λοιπόν, κλείνοντας  ότι με καλό πνεύμα συνεργασίας όπως τώρα και αυτή την άγνωστη περίοδο που έρχεται με τις πολλές αναταράξεις, η Ελλάδα μας όπως στάθηκε όρθια στην πανδημία, όπως στάθηκε όρθια στον Έβρο, όπως στάθηκε όρθια στην πρώτη φάση του πολέμου, όπως στάθηκε όρθια στην οικονομία όπου η ανάπτυξή μας θυμίζω είχαμε βάλει ως στόχο την ανάπτυξη V μετά την πανδημία, την ταχεία ανάκαμψη δηλαδή και ανάπτυξη, είμαι σήμερα περήφανος γιατί μπορώ να στέκομαι μπροστά σας και να πω ότι όχι μόνο πετύχαμε τον στόχο της ανάπτυξης V αλλά τον έχουμε κατά πολύ ξεπεράσει.

Η Ελλάδα το έτος 2021 είχε την 3η υψηλότερη ανάπτυξη σε όλη την ευρωζώνη και το πρώτο εξάμηνο του ’22 έχουμε την 5η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, στην πραγματικότητα 3η γιατί ο τρίτος και ο πέμπτος είμαστε με 0,1% δεκαδικό ψηφίο διαφορά.

       Άρα, συνεχίζουμε την καλή μας επίδοση, πάμε καλύτερα από τους άλλους. Αυτό δεν ήταν ο κανόνας στην Ελλάδα. Ο κανόνας, σας θυμίζω, ήταν να είμαστε πάντα οι τελευταίοι.  Τώρα από τελευταίοι είμαστε οι πρώτοι.

             Και με αυτό το καλό πνεύμα συνεργασίας θα συνεχίσουμε για να φέρουμε αποτέλεσμα. Σας ευχαριστώ πολύ».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό