Τελευταία Νέα
Σεπ 12

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη

 

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη:

«Η εκδήλωση αυτή του ΕλληνογερμανικούΕπιμελητηρίου μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι θεσμός πλέον, έχει δίκιο ο κύριος Καραφάτης, κι εμείς ως ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων συμμετέχουμε κάθε χρόνο με πολύ μεγάλη χαρά σε αυτό το θεσμό.

Και η αγάπη που αισθανόμαστε για εσάς και η εκτίμηση για όσα έχετε προσφέρει στην Ελληνική οικονομία ευρύτερα, αλλά και στην πόλη της Θεσσαλονίκης ειδικότερα, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αναγνωρίζουμε την προσφορά γι’ αυτό και είμαστε πάντα εδώ η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για να ανταλλάξουμε απόψεις και να δούμε χρόνο με το χρόνο πως εξελίσσεται η ελληνική οικονομία, αλλά και πως εξελίσσονται οι μεταξύ μας σχέσεις.

Θα ήθελα εισαγωγικά να κάνω μία αναφορά ειδικότερη στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Εξοχότατε κύριε Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, εξοχοτάτηκυρία Πρόξενε, θέλω να πω ότι το ΕλληνογερμανικόΕπιμελητήριο αποτελεί έναν πραγματικό συνεργάτη της ελληνικής κυβερνήσεως.

Η Γερμανία είναι η χώρα με παραδοσιακά τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα. Είναι η χώρα με την οποία έχουμε τους στενότερους οικονομικούς δεσμούς, είναι η χώρα, εγώ δεν είμαι από αυτούς που κρύβομαι, τα λέω πάντα όπως τα αισθάνομαι.

Είναι η χώρα που με πολιτικό κόστος και των δικών της πολιτικών κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ, στην πάρα πολύ δύσκολη περίοδο της εποχής των προγραμμάτων, των λεγομένων μνημονίων και ας ξέρω πολύ καλά ως εκλεγμένος πολιτικός ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να παίρνεις αντιδημοφιλείςαποφάσεις που ο λαϊκισμός της κάθε χώρας τις κάνει εξαιρετικά πιο δύσκολες.

Είχαμε εμείς να αντιπαλέψουμε εδώ το δικό μας λαϊκισμό, αλλά είχατε και εσείς, οι δικοί σας πολιτικοί, να αντιπαλέψουν εκεί το δικό σας λαϊκισμό.

Όμως σήμερα μπορούμε να σας κοιτάξουμε με υπερηφάνεια και να σας πούμε ότι η Ελλάδα απεδείχθη αντάξια της εμπιστοσύνης σας, διότι όχι μόνο καταφέραμε να μείνουμε στο ευρώ και να εξέλθουμε των μνημονίων και της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας και οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μας καθιστούν και ένα success story για την Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα και την ηγέτιδα χώρα σ’ αυτή, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Άρα, σας ευχαριστούμε θερμά, αλλά κάνουμε και εμείς ό,τι μπορούμε για να τιμήσουμε αυτήν την εμπιστοσύνη και θέλω να σας διαβεβαιώσω Εξοχότατε, ότι σε αυτή τη δύσκολη ώρα που περνάει η Ευρώπη, γιατί έρχεται ένας χειμώνας ασφαλώς δύσκολος, οι σχέσεις της Ελλάδος – Γερμανίας θα γίνουν ακόμα περισσότερο στενές.

    Θα βρούμε τον τρόπο να συνεργαστούμε για να κάνουμε για τους λαούς μας αυτό το χειμώνα, τους μήνες που θα ακολουθήσουν όσο γίνεται καλύτερους στα μέτρα του εφικτού, τηρουμένων των προβλημάτων που έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε και είμαι βέβαιος ότι και από αυτήν την κρίση η Ευρώπη θα βγει ισχυρότερη στο τέλος και τα σχέδια του Προέδρου Πούτιν να γκρεμίσει τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και να προκαλέσεικοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη με όπλο την ενέργεια, απλά θα αποτύχουν όπως πάντα αποτυγχάνουν τελικώς οι τύραννοι όταν συγκρούονται με τις δυνάμεις της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Φαίνεται οι δημοκρατίες στην αρχή να είναι περισσότερο αδύναμες από τους τυράννους, αλλά αυτό είναι μία ψευδαίσθηση και το έχει αποδείξει η ιστορία. Στο τέλος η ελευθερία και η δημοκρατία κερδίζουν και αυτό θα συμβεί και αυτή τη φορά.

Θέλω να σας πω ότι το ΕλληνογερμανικόΕπιμελητήριο δεν είναι απλώς ένας σημαντικός θεσμός, αλλά με απόφαση και του Πρωθυπουργού και δική μου ως επόπτου των Επιμελητηρίων, συζητήσαμε με την ηγεσία του ΕλληνογερμανικούΕπιμελητηρίου και συναποφασίσαμε, τις επόμενες μέρες θα συνυπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας εγώ ως εποπτεύων του Επιμελητηρίου Υπουργός Ανάπτυξης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για την εξωστρέφεια βλέπω είναι εδώκύριος Φραγκογιάννης, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών,  κύριος Σκυλακάκης ως ο υπεύθυνος του Ταμείου Ανάκαμψης, ορίζοντας το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο ως το βασικό συνεργάτη της ελληνικής κυβερνήσεως για την προβολή των έργων του Ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και τη σωστή πληροφόρηση των επιχειρήσεων στη Γερμανία μέσω των εκεί Επιμελητηρίων για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν οι Γερμανικές επιχειρήσεις να βρουν και να αξιοποιήσουν για να επιλέξουν την Ελλάδα ως τον επενδυτικό τους προορισμό.

Θέλω να συγχαρώ λοιπόν το ΕλληνογερμανικόΕπιμελητήριο για αυτήν του την πρωτοβουλία και βεβαίως και τον φίλο μου τον Γιώργο Πατεράκη για τον οποίο έχω μάθει ότι θα αποτελέσει και τον σύνδεσμο μεταξύ της Κυβερνήσεως και του Επιμελητηρίου για να κάνουμε αυτή τη συνεργασία πραγματικότητα.  

Νομίζω με αυτή μας την απόφαση δείχνουμε έμπρακτα το μέγεθος της εμπιστοσύνης που έχουμε στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο πρώτον, αλλά και δεύτερον, δεδομένου ότι αυτό δεν το έχουμε κάνει για καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, το μέγεθος της επιθυμίας της ελληνικής κυβερνήσεως, να ενισχύσουμε τους οικονομικούς μας δεσμούς με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Ήμουν από τους πολιτικούς που την δύσκολη εποχή των μνημονίων τολμούσα να πω ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας είναι φίλη, εταίρος και υποστηρικτής μας. Τότε ήταν  δύσκολο οφείλω να πω. Υπήρχαν μάλιστα και πρωτοσέλιδα, Γιώργο θυμάσαι, με παρουσίαζαν περίπου σαν «Γερμανό κατάσκοπο του 4ου Ράιχ».

Εν πάση περιπτώσει, αυτοί που τα γράφανε αυτά μείνανε πίσω. Η ιστορία προχώρησε, η Ελλάδα είναι εδώ που στέκεται σήμερα, μία χώρα που ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Άκουσα τμε πολύ ενδιαφέρον την ομιλία του φίλου μου Ντόργκε. Ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί κάνετε σπουδαία δουλειά στην Ελλάδα.

Η απόφασή σας να επιλέξετε τα Γιάννενα για να ξεκινήσετε τις επενδύσεις σας, είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά και ένα πείραμα που αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι και η ελληνική περιφέρεια μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσελκύσει επενδύσεων.

Οφείλω βέβαια να πω ότι αισθάνομαι τυχερός γιατί στην Ήπειρο, Περιφερειάρχης, είναι ένας πραγματικά ακάματα εργατικός άνθρωπος, ο Αλέκος  Καχριμάνης ο οποίος έχει βάλει σκοπό ζωής να μετατρέψει τα Γιάννενα στη silicon valleyτης Ελλάδος.

Αγαπητέ Αλέκο, κάνουμε πολλά μαζί, προχωράμε και με το Ταμείο Ανάκαμψης, το Κέντρο Καινοτομίας στα Γιάννενα και θα το ολοκληρώσουμε. Πας καλά, αλλά πρέπει να σου πω ότι έχεις πολύ μεγάλο ανταγωνισμό από τη Θεσσαλονίκη.

Η Θεσσαλονίκη, να χαιρετήσω και την κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου που επίσης δεν την αναφέραμε. Την Υφυπουργό Εργασίας. Αγαπητή Δόμνα σε ευχαριστούμε πολύ που είσαι μαζί μας σήμερα και βεβαίως την κυρία Λαζαράκου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τη φίλη μου, Αθηνά Χατζηπέτρου από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Επανέρχομαι λοιπόν στο που βρίσκεται η Θεσσαλονίκη πρώτον και μετά η Ελλάδα. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας για τα επιτεύγματα που έχουν συντελεστεί σε αυτήν την πόλη αυτά τα τρία χρόνια.

Θα πω τα σημαντικότερα. Η πρώτη επένδυση την οποία φέραμε στην πόλη αυτή και ήταν η πρώτη επένδυση που έκλεισα ιστορικά στη θητεία μου ήταν της Pfizer. Μία επένδυση που αυτά τα τρία χρόνια έχει εξελιχθεί σε κάτι πολύ – πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά σχεδιάστηκε. Στη συνέχεια ήρθε η Cisco, η Deloitte, η ΔΕΜΟΣ Pharmaceutical, μία πάρα πολλή μεγάλη μονάδα.

Προχθές εγκαινιάσαμε τα γραφεία της Accenture, 200 θέσεις εργασίας, 500 σε ένα χρόνο από σήμερα. Ο Αμερικανικός κολοσσός των ασφαλειών ΤΣΑΜΠ έκλεισε συμφωνία με την Deloitte στη Θεσσαλονίκη για άλλες 500 θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη για την ΤΣΑΜΠ.

Και θα έλεγα ότι το πιο εμβληματικό έργο απ’ όλα, που πλέον έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης, όταν το πρωτοεξαγγείλαμε με τον κύριο Πρωθυπουργό πριν από 3 χρόνια φαινόταν ένα όραμα πολύ μακροχρόνιο κάποιων ανθρώπων που βάζουν τον πήχη ψηλά και που εν πάση περιπτώσει, ίσως δεν έχουν μεγάλη επαφή με την πραγματικότητα.

Όμως, βλέποντας τον Νίκο Ευθυμιάδη και τον κύριο Μυλωνά, δεν μπορώ να μην το πω. Το Thess Intec θα είναι το σημείο αλλαγής της πόλεως της Θεσσαλονίκης με τρόπο που σήμερα δεν μπορείτε να φανταστείτε σε αυτήν την αίθουσα.

Eίναι ήδη πια χωροθετημένο, το κράτος τελείωσε όλες τις δουλειές που έπρεπε να κάνει. Τα χρήματα στο Ταμείο Ανάκαμψης μπήκανε, 35 εκατομμύρια ως κρατική συμμετοχή και 70 ήδη συμβόλαια με τεράστιες ιδιωτικές εταιρείες έχουν υπογραφεί, άρα το Thess Intec σε λίγο καιρό θα αρχίσει να χτίζεται. Σε λίγα χρόνια θα είναι πραγματικότητα, θα προσελκύσει στην πόλη εταιρείες καινοτομίας, υψηλής τεχνολογίας και κυρίως ανθρώπους που έχουν αυτήν την κατάρτιση και αυτήν την φιλοσοφία, μπολιάζοντας την πόλη με το όραμα του 21ου αιώνα και αλλάζοντας τελείως και το οικονομικό και το κοινωνικό της αποτύπωμα.

Η Θεσσαλονίκη με το Thess Ιntec και όλες τις επενδύσεις που φέρνει η κυβέρνησή μας τα τελευταία χρόνια εδώ, θα αλλάξει πορεία και θα γίνει αυτό που θέλαμε πριν από μερικές δεκαετίες και που δεν το είχαμε καταφέρει, η πραγματική πρωτεύουσα όλων των Βαλκανίων.

Μπορεί να το κάνει, θα το κάνει. Η κυβέρνηση έχει βάλει μπρος όλα τα έργα που αναλογούν στο κράτος, ΜΕΤΡΟ, Fly Over, σύνδεση με τον σιδηροδρομικό σταθμό και όλα τα υπόλοιπα.

Την ανάπλαση της νέας ΔΕΘ που θα είναι,πιστέψτε με, κάτι το καταπληκτικό. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε για να ξέρετε ως προς τη νέα ΔΕΘ, έχουμε ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες. Αυτήν την εβδομάδα θα καταθέσουμε ως Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην DG COM το αίτημα για το standstill και την έγκριση για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης της νέας ΔΕΘ και το 2026 θα κάνουμε τα εγκαίνια της νέας ΔΕΘ, θα αλλάξουν τελείως την όψη της πόλεως και του παραλιακού μετώπου.

Και όλα αυτά έχουνε γίνει μέσα μόλις σε τρία χρόνια. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος ως Μακεδόνας που επί θητείας μου, όχι από μένα, προσέξτε. Λέω επί θητείας μου, γιατί τίποτα δεν γίνεται από έναν άνθρωπο. Όλοι οι συνεργάτες μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Νίκος  Παπαθανάσης, που τον βλέπω απέναντι και είναι το δεξί μου χέρι σε όλα αυτά. Ο Γιάννης  Τσακίρης, που είναι απέναντι. Ο Χρήστος Δήμας που δεν μπορούσε να είναι μαζί μας σήμερα. Οι Γενικοί μας Γραμματείς, αλλά και η αρίστη συνεργασία μας με τα συναρμόδια Υπουργεία, κυρίως το Υπουργείο Οικονομικών και τον Χρήστο Σταϊκούρα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Εργασίας. Έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες για να μπορούμε να έχουμε βάλει όλα όσα εξαγγείλαμε ακριβώς εντός χρονοδιαγράμματος. Όλα γίνονται.

Και φανταστείτε ότι αυτά όλα τα έχουμε επιτύχει εν μέσω πανδημίας και πολέμου. Νομίζω ότι αυτές όλες είναι πράξεις πραγματικές. Δεν είναι λόγια.

Οι θέσεις εργασίας της Pfizer δεν είναι θεωρία. Οι θέσεις εργασίας της Deloitte δεν είναι θεωρία. Οι θέσεις εργασίας της Accenture, του ΔΕΜΟΥ και λοιπά, δεν είναι θεωρία. Είναι πραγματικές θέσεις εργασίας ,πραγματικών ανθρώπων και δεν σας κρύβω μια και είμαστε στη ΔΕΘ, ότι αισθάνομαι πολύ μεγάλη και προσωπική χαρά.

Πριν από λίγα χρόνια στην Ελλάδα συζητούσαμε αν έχει νόημα να συνεχίζεται αυτό το πως το λέγανε, πανηγυράκι της ΔΕΘ και πολλοί εισηγούνταν να σταματήσει όλη αυτή η διαδικασία του Πρωθυπουργού, των πολιτικών και τα λοιπά στα πλαίσια της ΔΕΘ και περίπου η ΔΕΘ να σβήσει και να γίνει μια έκθεση όπως όλες οι άλλες.

Σήμερα είμαι στην υπερήφανη θέση να σας πω ότι η ΔΕΘ του 2022 με τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι η πιο επιτυχημένη διοργάνωση στην ιστορία της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Έχει τις περισσότερες συμμετοχές όλων των εποχών, τις περισσότερες ιδιωτικές συμμετοχές όλων των εποχών.

Έχει τον μεγαλύτερο τζίρο για την έκθεση όλων των εποχών. Όλες οι εκδηλώσεις είναι sold out, δεν υπάρχει ούτε μία που να μην πηγαίνει καλά, είναι όλες γεμάτες. Όλα τα περίπτερα είναι γεμάτα. Το περίπτερο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα μου επιτρέψετε να πω, εξοχότατε, είναι ένα πραγματικά υπέροχο περίπτερο. Δεν προλάβαμε δυστυχώς να δούμε το περίπτερο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας που ενδεχομένως να ήταν καλύτερο, διότι μας τα χάλασε τότε ο Covid, αλλά εδώ είμαστε, τα επόμενα χρόνια να έρθετε πάλι να γίνετε η τιμώμενη χώρα και να συμπληρώσετε τη ζημιά του 2020, θα σας βοηθήσει και ο κύριος Τζιρίτης που ξέρει καλά από αυτά.

          Άρα, το ότι καταφέραμε όχι μόνο να διασώσουμε τη Διεθνή Έκθεση, να ξέρετε ότι το 2020 όταν αναγκαστήκαμε την τελευταία στιγμή να ακυρώσουμε την έκθεση λόγω του Covid, η ίδια η ύπαρξη της ΔΕΘ HELEXPO τέθηκε σε πολύ μεγάλο κίνδυνο. Γιατί η ΔΕΘ είχε κάνει ήδη πολλά έξοδα για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η ακύρωση έγινε την τελευταία στιγμή. Η ζημιά των επιχειρήσεων των εκθέσεων ήταν ανυπέρβλητη το 2020 και εν πολλοίς και το 2021 λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας. Συνεργαστήκαμε και με τη ΔΕΘ και με όλες τις μεγάλες εταιρείες που διοργανώνουν εκθέσεις στην Ελλάδα. Φτιάξαμε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Χρηματοδοτήσαμε τις επιχειρήσεις αυτές ώστε να μην κλείσουν και να μην καταστραφούν και να μην απολύσουν το προσωπικό τους κατά το διάστημα της πανδημίας. Έμειναν ζωντανές ως επιχειρήσεις και τώρα το 2022 που ο χώρος των εκθέσεων έχει ξαναπάρει μπρος με πολύ μεγάλη ορμή και στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αυτές οι επιχειρήσεις λειτουργούν και τώρα η ΔΕΘ HELEXPO έχει κάνει επαναλαμβάνω την πιο επιτυχημένη της οργάνωση των τελευταίων ετών. Άρα καταφέραμε να ξεπεράσουμε μία μεγάλη πρόκληση και να συνεχίσει η ΔΕΘ την πορεία της προς το μέλλον.

Τώρα μια αναφορά και στην ελληνική οικονομία γενικά. Είδα τους πίνακες, αλλά θα τα θέσω πιο απλά για να τα καταλάβουμε. Όταν ανέλαβε η κυβέρνησή μας την εξουσία, τον Ιούλιο του 2019, η χώρα είχε εξέλθει μιας πενταετίας ταλαιπωρίας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε οδηγήσει το 2015 στο πιο ανόητο δημοψήφισμα όλων των εποχών, εξαιρώ το Brexit, λοιπόν και οδήγησε τελικά στο κλείσιμο των τραπεζών, στην επιβολή περιορισμών κεφαλαίων και κατόρθωσαν, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να περάσουν μία πενταετία κατά την οποία η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτυσσόταν με περίπου 3% το χρόνο, το πετρέλαιο είχε κατά μέσο όρο 40 με 50 δολάρια το βαρέλι, τα επιτόκια είχαν φτάσει κάτω από το μηδέν και η παγκόσμια ρευστότητα ήταν άπειρη, όλη η Ευρώπη να αναπτύσσεται πλην της Ελλάδος.

Αυτό πραγματικά δεν είναι εύκολο να το πετύχει κανείς υπό αυτές τις συνθήκες, ήταν ένα κατόρθωμα του κυρίου Τσίπρα ότι κατάφερε να είναι η Ελλάδα η μόνη χώρα που δεν μπορούσε να αναπτυχθεί έναντι όλων των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι και η Αλβανία ανεπτύσσετο, εκτός από την Ελλάδα.

Αυτή την Ελλάδα παραλάβαμε. Δυστυχώς από την πρώτη σχεδόν στιγμή που αναλάβαμε άρχισαν προβλήματα που δεν τα είχαμε υπολογίσει. Στην αρχή ήταν η εισβολή της Τουρκίας στον Έβρο, που προσπάθησε μέσω ημών να αποσταθεροποιήσει όλη την Ευρώπη. Κρατήσαμε την ψυχραιμία μας και η εισβολή αποκρούστηκε.

Στη συνέχεια είχαμε την πανδημία που άλλαξε τα πάντα και πως σκέφτεται και δρα και λειτουργεί ο κόσμος. Και την ώρα που είπαμε θα φύγουμε από την πανδημία και θα αναπνεύσουμε, ο Πρόεδρος Πούτιν αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία και να βρισκόμαστε σήμερα εδώ που βρισκόμαστε: Σε περίοδο πληθωρισμού, υψηλών επιτοκίων, ενεργειακής κρίσης και μεγάλης αβεβαιότητας. Και ως γνωστόν η οικονομία και οι επενδύσεις αν κάτι δεν θέλουν με τίποτα, είναι η αβεβαιότητα.

Τι πετύχαμε; Όταν το 2020 ξεκίνησε η πανδημία ακριβώς λόγω του πίνακα που δείξατε, της μεγάλης εξαρτήσεως δηλαδή της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό, οι προβλέψεις τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και της Commission ήταν ότι η Ελλάδα θα είχε πολύ μεγάλη ύφεση, τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη.

Η πρώτη πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν για -20% στην Ελλάδα, αφαιρούσε δηλαδή όλο το ΑΕΠ του τουρισμού από το ΑΕΠ μας δεδομένου ότι ο τουρισμός θα πήγαινε μηδέν το 2020 λόγω της καραντίνας και η πρόβλεψη η πρώτη της Commission ήταν -15%.

Τελικά η Ελλάδα έκλεισε με -9%. Θα μου πείτε είναι μικρή η ύφεση του -9%; Καθόλου μικρή, αλλά πολύ μικρότερη του -20% και πολύ  μικρότερη του -15%. Άρα. στην πραγματικότητα η οικονομική μας επίδοση του 2020 ήταν καλύτερη του αναμενομένου.

Το έλεγα αυτό εγώ, βέβαια το έλεγα μόνος μου γιατί ο κόσμος λογικά έβλεπε το -9%. Το δέχομαι, αγαπητή Δόμνα, τα έχει αυτά η ζωή. Όμως για όποιον διάβαζε την οικονομία μας έβλεπε ότι κάτι είχε συμβεί από κάτω, για να πάει τελικά η ελληνική οικονομία πολύ καλύτερα από ότι υπολόγιζαν όλοι αρχικά ότι θα πήγαινε.

Το 2021 η ελληνική οικονομία πέτυχε τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, 8,3%. Ήταν μία μεγάλη έκπληξη για τις χρηματαγορές, οι προβλέψεις αρχικά μιλούσαν για 4,5%, πετύχαμε το λεγόμενο «V», δηλαδή να θεραπεύσουμε τις ζημιές του 2020 σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσα σε μία μόλις χρονιά. Αυτό δεν ήταν καθόλου αυτονόητο και καθόλου βέβαιο.

Προλαβαίνω κάποιους που θα πουν εντάξει αν έχεις 9% τη μία χρονιά δεν είναι και τίποτα σπουδαίο, να έχεις +8,3% την επόμενη, λέγοντάς τους ότι η Ισπανία είχε 11% το 2020 για να κλείσει μόλις σε +4,5 το 2021. Άρα, καθόλου δεν είναι αυτονόητο ούτε αυτόματο.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 όμως ήταν πραγματικά εξαιρετικό. Θέλω να είμαι ειλικρινής: και εγώ όταν διάβαζα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καίτοι ήμουν αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της οικονομίας μας, δεν είχα συλλάβει ότι είχαμε πάει τόσο καλά.

Η ελληνική οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2022 αναπτύχθηκε με ένα ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 7,8%, προλαβαίνω, ήμουνα σε μία τηλεοπτική εκπομπή και ο συνάδελφός μου του ΣΥΡΙΖΑ ο κύριος Ζαχαριάδης προσπάθησε να εξηγήσει την ανάπτυξη αυτή με τον πληθωρισμό και το ότι τώρα το σουβλάκι κοστίζει διπλή τιμή άρα και ο πληθωρισμός οδηγεί σε μεγαλύτερη αύξηση. Είχε διαφύγει από τον έγκριτο συνάδελφο το έχουν αυτό με τον ΣΥΡΙΖΑ, στα νούμερα δεν είναι πολύ δυνατοί ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αποπληθωρισμένα. Λοιπόν αυτό όμως δεν έχει σημασία, ήταν μια λεπτομέρεια.

Να ξέρετε ότι με τον πληθωρισμό, το λέω απλώς για λόγους ιστορίας, το πρώτο εξάμηνο του 2022 είχαμε 16,7% ανάπτυξη. Αλλά προφανώς δεν έχουμε 16,7% και το ξεκαθαρίζω, έχουμε 7,8% αυτό που είπε η ΕΛΣΤΑΤ.

Όμως δεν είναι τόσο ο ρυθμός ανάπτυξης που είναι πραγματικά εντυπωσιακός, όσο το μείγμα της ανάπτυξης αυτής. Η Ελλάδα πριν το μνημόνιο, πριν τα προγράμματα στήριξης και πριν τις μεταρρυθμίσεις είχε χρονιές με καλούς ρυθμούς ανάπτυξης και 3% και 4%. Μόνο που τότε αυτή η ανάπτυξη ήταν σχεδόν αποκλειστικά προερχόμενη από την κατανάλωση.

Πάνω από το 80% της τότε ανάπτυξης οφειλόταν στην αύξηση τότε της κατανάλωσης, που μεταφραζότανε σε αύξηση του ΑΕΠ. Όταν όμως το φτηνό δανεικό χρήμα κόπηκε, τα φτηνά δάνεια κόπηκαν, η ρευστότητα στην αγορά κόπηκε, η κατανάλωση ξαφνικά έπεσε και αυτό έφερε αυτόματα πολύ μεγάλη ύφεση στο ΑΕΠ.

Αυτή τη φορά η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ πιο πολύμορφη. Προέρχεται φυσικά από την αύξηση της κατανάλωσης, προέρχεται όμως και από την αύξηση των επενδύσεων και προέρχεται και από την αύξηση των εξαγωγών.

Εξοχότατε κύριε Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, πρέπει να σας πω ότι μια και η Γερμανία ήταν μία από τις πρωταγωνίστριες χώρες στο να εφαρμοστούν στην Ελλάδα τα προγράμματα αυτά των μεταρρυθμίσεων, μπορούμε να πούμε ότι τα προγράμματα πέτυχαν τον στόχο τους.

Το 2010 το σύνολο των εξαγωγών στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας απηχούσαν το 20% του ΑΕΠ. Το 2021 το σύνολο των εξαγωγών απηχούσαν το 40% του ΑΕΠ, ακριβώς το διπλάσιο. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχουμε αύξηση 12% στις εξαγωγές σε σχέση με το 2021, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πάμε σε μία πολύ μεγάλη αύξηση των εξαγωγών φέτος.

Οι προβλέψεις μιλούν, πέρσι είχαμε 40 δισεκατομμύρια, 40 κόμμα κάτι, ήταν η πρώτη χρονιά σε απόλυτους αριθμούς που περάσαμε τα 40 δισεκατομμύρια, το 2022 θα περάσουμε σίγουρα τα 47 ίσως ίσως και τα 48 δισεκατομμύρια. Σημειώστε ότι αυτό επαναλαμβάνω επιτυγχάνεται υπό τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες της παρούσης συγκυρίας. Άρα, έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Στις δε επενδύσεις τώρα, στις επενδύσεις νομίζω ότι έχουμε κάνει και τα εύγε ανήκουν φυσικά σε όλους μου τους συνεργάτες, κάτι που αν το έλεγα ότι θα το επιτυγχάναμε στην αρχή της θητείας μας δε θα το πίστευε κανένας. Το 2021 στον πίνακα που δείξατε η Ελλάδα πέτυχε το μεγαλύτερο ρεκόρ επενδύσεων που είχε τα τελευταία 30 χρόνια.

Το 2022 το πρώτο εξάμηνο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ έχουμε αύξηση των επενδύσεων κατά 11% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Πάμε δηλαδή 11% καλύτερα από το ρεκόρ μας των τελευταίων 30 ετών.

Αν αυτός ο ρυθμός διατηρηθεί και τον υπόλοιπο χρόνο, θα έχουμε την καλύτερή μας επίδοση από όλες τις χρονιές που μετράμε τον συγκεκριμένο δείκτη. Δε θα έχουμε καμία χρονιά με καλύτερη επίδοση από αυτή για την Ελλάδα. Θα πλησιάζουμε δηλαδή τα 10 δισεκατομμύρια που είπαμε προηγουμένως, θα ξεπεράσουμε σίγουρα τα 8 και θα δούμε πόσο κοντά στα 10 θα φτάσουμε.

Αυτό αν το συγκρίνουμε με το πρώτο εξάμηνο του 2019 είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό. Το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν εξ ολοκλήρου κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η πιο εύκολή τους περίοδος. Είχε περάσει πια η μεγάλη κρίση και η οικονομία έμπαινε σε μία κανονικότητα.

Οι επενδύσεις του πρώτου εξαμήνου του 2022 συγκριτικά με τις επενδύσεις του πρώτου εξαμήνου του 2019 είναι +38%. Είναι άλλη Ελλάδα. Είναι μια διαφορετική Ελλάδα.

Και αγαπητέ Γιώργο Πατεράκη και καλοί φίλοι από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, η δουλειά σας τώρα που θα γίνετε συνεργάτες μας είναι να το κάνουμε παραπάνω από 38%, γιατί τώρα που αποφασίσατε να γίνετε επίσημοι συνεργάτες του Υπουργείου Ανάπτυξης θα σας πω κάτι που είπα όταν ανέλαβα αυτόν τον ρόλο και τώρα το αναλαμβάνετε εν μέρει κι εσείς.

Η δουλειά που κάνει αυτό το Υπουργείο, είχα πει στη Βουλή στις προγραμματικές δηλώσεις, έχει ένα μεγάλο καλό κι ένα μεγάλο κακό ταυτόχρονα. Είναι μία δουλειά που έχει απολύτως μετρήσιμα αποτελέσματα και μάλιστα μετρήσιμα από την ΕΛΣΤΑΤ.

Δεν μπορείς να κρύψεις την αποτυχία σου, αν δηλαδή η σύγκριση του πρώτου εξαμήνου του 2022 ήταν αρνητική στις επενδύσεις σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019 μην έχετε αμφιβολία, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα το είχε κάνει σποτάκι στην τηλεόραση. Τώρα δεν μπορεί να το κάνει σποτάκι γιατί δεν τον συμφέρει, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Από σήμερα θα μετράμε την αύξηση των επενδύσεων από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και σε τρία χρόνια, Γιώργο μου, θα σε φωνάξουμε εδώ να δούμε τον πίνακα αν αυξηθήκανε και πόσο αυτά τα τρία χρόνια, για να καταλάβουν οι συνεργάτες μου από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο τι ακριβώς δουλειά έκανε τώρα που το ονοματίσαμε συνεργάτη.

Τα ξεκαθαρίζω εδώ μήπως θέλετε να μετανιώσετε και να μην υπογράψετε. Διότι εδώ στο τέλος μετράει το αποτέλεσμα, όλα τα άλλα είναι να είχαμε να λέγαμε. Λοιπόν το αποτέλεσμα είναι ευνοϊκό, φυσικά και ο τουρισμός μας πήγε εξαιρετικά καλά, είναι η χρονιά με τη μεγαλύτερή μας τουριστική είσπραξη όλων των εποχών, αλλά θα πω και κάτι που έχει ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη.

Όταν ξεκίναγε η χρονιά αυτή είχαμε πραγματικά πολύ μεγάλη αγωνία για το πώς θα πάει ο τουρισμός στη Θεσσαλονίκη και γενικά στη Βόρεια Ελλάδα, γιατί είχαμε δύο μεγάλα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε, τελείως τοπικά.

Το πρώτο είναι ότι είχαμε τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και η περιοχή αυτή παραδοσιακά είχε μεγάλη ροή τουρισμού και από Ρωσία αλλά και από Ουκρανία σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ο δεύτερος λόγος που πολλαπλασίαζε τις επιπτώσεις του πρώτου, είναι ότι το διάστημα της πανδημίας χρεοκόπησε το πιο μεγάλο ταξιδιωτικό γραφείο της πόλης, ο αείμνηστος Μουζενίδης, έκλεισε η αεροπορική εταιρεία Ellinair, όπου ο Μουζενίδης μόνος με την Ellinair έφερνε το 30% των τουριστών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Άρα ξεκινούσαμε τη χρονιά με ένα 30% από την αφετηρία.

Τελικά στις αεροπορικές αφίξεις χωρίς την Ellinair ήμασταν τον Αύγουστο 14%, είχαμε δηλαδή θεραπεύσει ένα μεγάλο μέρος αυτής της ζημίας. Αλλά στο σύνολο της περιοχής και της πόλης ο τουρισμός αυξήθηκε και προσέξτε, αυξήθηκε χωρίς τη Ρωσία και την Ουκρανία που είναι μεγάλοι πελάτες.

Ο κυριότερος λόγος που αυξήθηκε είναι οι περισσότεροι τουρίστες που ήρθαν από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, αλλά τα κρουαζιερόπλοια, τα οποία το 2019 ήρθαν για πρώτη φορά στην πόλη και ήτανε μόλις 7, φέτος είναι ήδη 64 και συνεχίζουν, του χρόνου θα είναι διπλάσια, θα είναι πάνω από 100.

Άρα η Θεσσαλονίκη δείχνει μία πολύ μεγάλη ζωτικότητα, μεταμορφώνει το τουριστικό της προϊόν και μπορεί να κερδίσει το μέλλον με τελείως διαφορετικό τρόπο. Και φυσικά όταν με το καλό τελειώσει ο πόλεμος, κάποτε θα τελειώσει και θα επανέλθουμε σε μία κανονικότητα σχέσεων με τις χώρες αυτές, άρα θα προσθέσουμε πελάτες που τώρα έχουμε χάσει και θα μπορούμε να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερο άλμα προς τα μπρος. Είμαι πολύ αισιόδοξος.

Συνοψίζοντας, για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα και να έχουμε τα αποτελέσματα που τώρα σας παρουσιάζω, πάρα πολλοί άνθρωποι δουλέψαμε πάρα πολύ. Μόνο το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει ψηφίσει αυτά τα τρία χρόνια 31 διαφορετικά νομοσχέδια για την απλοποίηση των διαδικασιών.

Είπατε πριν για το πόσο δύσκολο ήταν στην Ελλάδα να ιδρύσετε μία επιχείρηση, δεν είναι τόσο δύσκολο πια, πλέον είναι πολύ πιο εύκολο. Μάλιστα σύμφωνα με το ranking της World Bank η Ελλάδα σήμερα είναι η ταχύτερη χώρα στην ίδρυση μιας επιχείρησης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ιδρύεις την ίδια μέρα, διαδικτυακά, παίρνεις τους αριθμούς ΑΦΜ και ΓΕΜΗ διαδικτυακά και πλέον και οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να σου ανοίξουν λογαριασμό ηλεκτρονικά, αρκεί να έχεις τα κατάλληλα έγγραφα.

Έχουμε μειώσει φόρους, έχουμε μειώσει ασφαλιστικές εισφορές, δεν τα έχουμε μειώσει στο ρυθμό και στο βαθμό που θα θέλαμε διότι η πανδημία και ο πόλεμος έχουν δημιουργήσει οικονομικά ζητήματα στο κράτος και πρέπει να πάμε πιο προσεκτικά.

Έχουμε αναγκαστεί να διαθέσουμε πολλά χρήματα διότι πρέπει να διατηρήσουμε την κοινωνία μας όρθια, ιδιαίτερα λόγω της ενεργειακής κρίσης. Η ενεργειακή κρίση και θέλω να το πω αυτό γιατί η Ευρώπη πηγαίνει αργά, μπορεί να αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο όχι μόνο οικονομικό αλλά κυρίως κοινωνικό.

Εμείς, εξοχότατε, έχουμε ζήσει στην Ελλάδα το 2010 πως είναι μία κοινωνία να αποσυντίθεται και να χάνει τη λογική της και έχοντας αυτή την εμπειρία μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι είναι πολύ καλύτερα να ξοδεύεις λεφτά πριν αυτό συμβεί, παρά να προσπαθείς να μαζέψεις τα συντρίμμια μετά. Μετά είναι πολύ δύσκολο.

Εύχομαι πραγματικά να μη συμβεί στην Ευρώπη, γιατί έχω δει στην Ελλάδα πως ο κόσμος τρελάθηκε, με την καλή έννοια. Άλλαξε η ζωή του, καταστράφηκε, οργίστηκε, άρχισε να λέει και να πιστεύει παράλογα πράγματα και χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να επανέλθουν οι άνθρωποι αυτοί και να αρχίσουν να σκέφτονται πάλι λογικά.

Και δε μιλάω για ανθρώπους ακραίους, μιλάω για ανθρώπους κανονικούς, νοικοκύρηδες, που ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις τους, αλλά που η καταστροφή της ζωής τους τους έφερε σε πολύ μεγάλη απόγνωση. Αυτό πρέπει τα κράτη να το προλαβαίνουν και όχι να το μαζεύουν εκ των υστέρων.

Άρα αναγκαστήκαμε να διαθέσουμε πολλούς πόρους για να είμαστε προσεκτικοί ως προς αυτό, αλλά σας διαβεβαιώ ότι η ελληνική οικονομία και αυτό το χειμώνα ασφαλώς θα πιεστεί από τις διεθνείς εξελίξεις, αναμφίβολα.

Η αύξηση των επιτοκίων και ο πληθωρισμός θα φρενάρει τους ρυθμούς ανάπτυξης και στην Ελλάδα υποχρεωτικά, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, όμως τηρουμένων των αναλογιών η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να πηγαίνει καλύτερα, κυρίως διότι οι υψηλές τιμές ενέργειας στην Ελλάδα θα έχουν και μία πολύ θετική επίπτωση και το λέω γιατί βλέπω απέναντί μου και τον κύριο Μανουσάκη και την ομάδα του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ εκεί, όπου χειρίζεται αυτά τα θέματα.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι πριν τον πόλεμο ήταν κάτι που το κάναμε για λόγους κλιματικής αλλαγής και που σε ένα βαθμό έπρεπε να επιδοτείται από το κράτος και από τα κράτη για να είναι ελκυστικές, γιατί τότε η παραγόμενη ενέργεια από φυσικό αέριο ήταν πολύ φθηνότερη. Σήμερα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν είναι μόνο ζήτημα κλιματικής αλλαγής, είναι πολύ φτηνότερες.

Σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα έχει τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα, ήδη έχουμε επενδυτές από τη Γερμανία, που έχουν συμβόλαιο με μεγάλες γερμανικές εταιρείες για να παράγουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα και να εξάγουν την ενέργεια στη Γερμανία.

Η Ελλάδα μπορεί τα επόμενα χρόνια, αν τρέξουμε γρήγορα, ο κύριος Μανουσάκης κυρίως, λοιπόν το μεγάλο μας πρόβλημα είναι το δίκτυο γι΄ αυτό λέω ο κύριος Μανουσάκης. Αν αποκτήσουμε δίκτυο, όση χωρητικότητα μου φτιάξετε, αγαπητέ κύριε Μανουσάκη, στο δίκτυο θα την καλύψουμε όλη.

Λοιπόν η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια μπορεί να αποκτήσει όχι μόνο πλήρη ενεργειακή αυτονομία και άρα να μετατρέψει το ανταγωνιστικό της μειονέκτημα που είναι σήμερα η ενέργεια σε μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά μπορεί να γίνει και εξαγωγός χώρα πράσινης ενέργειας στις γειτονικές της χώρες και στην Κεντρική Ευρώπη. Τόση είναι η δυναμική της ηλιοφάνειας και του ανέμου στη χώρα.

Αυτό πρέπει να το κάνουμε πράξη, θα το κάνουμε πράξη και ακούστε τώρα και γιατί θα το κάνουμε πράξη. Γιατί όλα στη ζωή τα καθορίζει η ανάγκη και το συμφέρον και τώρα υπάρχει η ανάγκη και το συμφέρον, άρα θα γίνει. Και όλοι οι ανασχετικοί παράγοντες που καθυστερούσαν όλα αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα, διάφοροι σύλλογοι οικολόγοι, αριστεροαυτόνομοι και τα λοιπά, διάφοροι περίεργοι τέλος πάντων, λοιπόν αυτοί τώρα που θα είναι η αιτία να πληρώνουν οι συγχωριανοί τους τετραπλάσιο ρεύμα σιγά-σιγά θα εξαφανίζονται και ο κάθε κατεργάρης θα πηγαίνει στον πάγκο του.

Θα επικρατήσει λοιπόν κι εδώ η λογική, οι ανανεώσιμες πηγές θα τρέξουν γρηγορότερα και θα φέρουν πολύ μεγάλο όφελος και στην ελληνική οικονομία και στη θέση της χώρας μας ως προς τη γεωπολιτική της αξία και θα συμβάλλουν φυσικά πολύ και στην κλιματική αλλαγή και στη μάχη για την πιο πράσινη Ευρώπη, που είναι κάτι που το πιστεύουμε απόλυτα και είναι καθήκον μας και ως άνθρωποι να το κάνουμε και είναι ευκαιρία αυτό να το κάνουμε.

Για όλους αυτούς τους λόγους ατενίζουμε το μέλλον με πολύ μεγάλη αισιοδοξία και είμαι απολύτως βέβαιος ότι του χρόνου που θα είμαστε πάλι εδώ στο δείπνο του ΕλληνογερμανικούΕπιμελητηρίου με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη αυτοδύναμη. Δεν ξέρω αν θα είμαι εγώ Υπουργός Ανάπτυξης και θα είμαι ειλικρινής σε αυτό, αλλά σίγουρα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα είναι Υπουργός Ανάπτυξης κάποιος που θα έχει διορίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα συνεχίζουμε την καλή μας πορεία στο μέλλον και θα αφήσουμε τους γκρινιάρηδες πίσω να συνεχίζουν τη γκρίνια τους.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=s–ctfAoJv4