Τελευταία Νέα
Σεπ 11

Σημεία ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην εκδήλωση για τα «Τομεακά Προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027»

 

Σημεία ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην ενημερωτική εκδήλωση για τα «Τομεακά Προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027».

«Η Ελλάδα ήταν ένα στοίχημα για την Ευρώπη. Όταν τη μνημονιακή δεκαετία είμασταν διαρκώς στα δελτία ειδήσεων πανευρωπαϊκά και παγκόσμια μόνο για το ενδεχόμενο Grexit, η Ευρώπη αποφάσισε να στηρίξει την Ελλάδα και να διαθέσει γιγαντιαία δάνεια για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, με την πίστη ότι ο ελληνικός λαός και  η ελληνική οικονομία τελικά θα καταφέρουν να σταθούν όρθιοι και να ξεφύγουν από την κρίση την οποία είχαμε βρεθεί. Η Ελλάδα πλέον εξελίσσεται στο καλό παράδειγμα για την Ευρώπη».

«Χωρίς την Ευρώπη δεν θα το είχαμε καταφέρει. Αυτήν την εμπιστοσύνη της Ευρώπης, η Ελλάδα την επιστρέφει πίσω διαφημίζοντας με τη σημερινή μας επιτυχία την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό το κάνουμε σε μία δύσκολη εποχή που όλοι γνωρίζουμε ότι ίσως ο χειμώνας αυτός που έρχεται να είναι  από τους δυσκολότερους που έχει ζήσει η Ευρώπη, αν όχι ο δυσκολότερος, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έτσι λοιπόν Ελλάδα και Ευρώπη, Ευρώπη και Ελλάδα, μαζί θα προχωρήσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας, για την ευημερία, για την κοινωνική δικαιοσύνη, για τον σεβασμό στο περιβάλλον».

«Σήμερα παρουσιάζουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες για το πρώτο ενταγμένο πρόγραμμα στο νέο ΕΣΠΑ,στην περίοδο 2021 – 2027. Είναι  ένα πρόγραμμα για την ενεργειακή επάρκεια και για την ενεργειακή εξοικονόμηση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αν κάποτε υπήρχε ανάγκη ενεργειακής εξοικονόμησης για λόγους και μόνο σεβασμού του περιβάλλοντος, σήμερα όπως έχουν έρθει τα πράγματα η ενεργειακή εξοικονόμηση καθίσταται παράγων βιωσιμότητας και επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον καινούριο κόσμο που έχει ανατείλει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο και πρέπει να αξιοποιήσουμε τους πόρους που απλόχερα η Ευρωπαϊκή Ένωση μας δίνει, για να πάμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην ενεργειακή μετάβαση των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, έτσι ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν πιο ενεργειακά αυτόνομες μέσα από τη χρήση παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως από την ηλιακή ενέργεια. Θα είμαστε πλάι σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να το κάνουμε να λειτουργήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα ως προς τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ, αλλά και τις τεχνικές διαδικασίες».

«Μιλάμε και για την αντικατάσταση εξοπλισμού που θα οδηγήσει σε ενεργειακή εξοικονόμηση, αλλά και για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που θα επιτρέπουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την κάθε μικρομεσαία επιχείρηση για ιδιοκατανάλωση, η οποία θα μπορεί να γίνεται με ασφάλεια χωρίς σύνδεση στο δίκτυο. Με το να παρακάμπτεται η ανάγκη σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να έχουν πολύ ταχύτερες διαδικασίες και να παράγουν ρεύμα που θα ελαφρύνει σημαντικά πρώτον, την κατανάλωση ενέργειας από την επιχείρηση και άρα, την επιβάρυνση στον τζίρο της εξ αυτού του λόγου και δεύτερον, αν αυτό επεκταθεί σε πολλές επιχειρήσεις, μια πολύ σημαντική ενεργειακή εξοικονόμηση για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, σε μία εποχή που αυτό καθίσταται όρος εθνικής επιβίωσης».

«Αυτό το πρώτο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ απαντά με έναν εκκωφαντικό τρόπο στις ανάγκες της εποχής μας να πάμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε αυτήν τη μεγάλη κρίση την οποία διανύουμε. Είμαι υπερήφανος που σήμερα μπορούμε να κάνουμε την επίσημη έναρξη και παρουσίαση αυτού του προγράμματος. Θα είναι στον αέρα σε μερικές εβδομάδες όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες με την Επιτροπή Παρακολούθησης και τις Ευρωπαϊκές αρχές, ώστε να γίνει σωστά και να μπορούμε τις επόμενες εβδομάδες να δώσουμε στις επιχειρήσεις μας αυτό το μεγάλο εργαλείο σε αυτήν τη κρίσιμη στιγμή».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=yc5ksnwGY44