Τελευταία Νέα
Σεπ 10

Σημεία Ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ΓΣ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

 

Σημεία Ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος:

«Έρχομαι από το περίπτερο της τιμωμένης χώρας της 86ης ΔΕΘ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το οποίο αν δεν το έχετε δει, αξίζει τον κόπο να το επισκεφτείτε. Είναι  πάρα πολύ μεγάλο με πάρα πολλές εταιρείες κι είμαι πάρα πολύ ευτυχής ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, διότι η πρόσκληση για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι δική μου ιδέα. Προσπαθήσαμε αρκετά για να υλοποιηθεί και νομίζω ότι θα είναι από τις πιο επιτυχημένες παρουσίες στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης τα τελευταία  χρόνια και χρειαζόταν η Διεθνής Έκθεση μετά την πανδημία, μία επανεκκίνηση δυναμική και λαμπρή.

Οι συμμετοχές είναι  πάρα πολλές. Η έκθεση είναι  γεμάτη. Κόσμος πάρα πολύς. Παρά τη γκρίνια υμών των Προέδρων, ο κόσμος της πραγματικής οικονομίας εξακολουθεί να δείχνει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της οικονομίας.

Στην πρωινή συζήτηση στη Γενική Συνέλευση η βασική  ένσταση που ακούστηκε, ήταν αν η κυβέρνηση βλέπει τα πράγματα αισιόδοξα ή όχι.

Η κυβέρνηση και ειδικά εγώ, για εκείνους που με γνωρίζουν, είμαι γενικά άνθρωπος πάρα πολύ ρεαλιστής έως σημείου κυνισμού. Δεν μου αρέσει να βλέπω τα πράγματα ούτε καλύτερα, αλλά ούτε και χειρότερα. Μου αρέσει να βλέπω τα πράγματα ως πραγματικώς έχουν.

Η κατάσταση στην οικονομία μας είναι  ακριβώς αυτή που θα σας πω τώρα, χωρίς καμία απολύτως συζήτηση και αμφιβολία, γιατί εδώ μιλάμε για νούμερα.

Όταν ανέλαβα το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή είπα, «είμαι πάρα πολύ τυχερός και άτυχος ταυτόχρονα», διότι η δουλειά που αναλαμβάνω έχει απολύτως μετρήσιμα αποτελέσματα τα οποία μάλιστα μετράει και ένας αδέκαστος κριτής που είναι  η ΕΛΣΤΑΤ και δεν μπορείς  ούτε να τα ωραιοποιήσεις, ούτε να τα κρύψεις, ούτε να τα διαστρεβλώσεις.

Επενδύσεις: ή ήρθαν επενδύσεις στη νέα χρονιά ή δεν ήρθαν. Ανεργία: ή έπεσε ή ανέβηκε. Καταθέσεις: ή αυξήθηκαν ή μειώθηκαν.

Αυτό δεν έχει να κάνει με το αν συμπαθεί κάποιος τον Γεωργιάδη, του αρέσει πολύ, δεν του αρέσει και ούτω καθ’ εξής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ που δεν έχουν τύχει από κανέναν αμφισβήτηση και είναι  τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, ανακοινώθηκαν πριν από λίγες μέρες, η οικονομία αναπτύσσεται πολύ πάνω από τις προβλέψεις που είχαν και ο προϋπολογισμός, αλλά και η Commission.

Σκεφτείτε: το 1ο εξάμηνο έχουμε κλείσει με ανάπτυξη 7,8% του ΑΕΠ και το 3ο τρίμηνο είναι το ισχυρό τρίμηνο της ελληνικής οικονομίας. Κι έτσι θα μείνει μόνο το 4ο τρίμηνο του έτους για να καθορίσει τον τελικό ετήσιο μέσο όρο.

Όσο άσχημα και αν τυχόν πάει το 4ο τρίμηνο, δεν μπορεί η τελική επίδοση να απέχει πάρα πολύ από το 7,8% του 1ου εξαμήνου. Δεν θα με εξέπληττε προσωπικά εάν στο τέλος δούμε και 6 μπροστά σε ετήσια βάση, θα ήταν και ένα συγκλονιστικό νούμερο. Στο 6,1% είναι  η αναθεωρημένη πρόβλεψη που έκανε για την ελληνική οικονομία η Morgan Stanley πριν από 6 μέρες.

Τώρα, πως συμποσούται, εις τι συνίσταται αυτή η καλή επίδοση της ελληνικής οικονομίας. Για πρώτη φορά και για 5ο συνεχόμενο τρίμηνο έχει μία ισορροπία, η οποία επιτρέπει αισιοδοξία για το μέλλον. Δηλαδή έχει το 1/3 στηριζόμενο στην κατανάλωση, το 1/3 στηριζόμενο στον τουρισμό και το 1/3 στις επενδύσεις και στις εξαγωγές.

Αυτό έχει  τη σημασία του, διότι πριν το μνημόνιο, πριν το ’10 η κατανάλωση ήταν το 80% της τότε ανάπτυξης. Σήμερα η κατανάλωση είναι  το 35% της παρούσης ανάπτυξης.

Αυτό έχει  τη σημασία του, διότι πριν το μνημόνιο, πριν το ’10 η κατανάλωση ήταν το 80% της τότε ανάπτυξης, ενώ σήμερα είναι πολύ μικρότερη. Άρα, υπάρχει μια σημαντική αλλαγή στο παραγωγικό μας μοντέλο.

       Επίσης μια σημαντική αλλαγή που δεν πρέπει να λανθάνει της προσοχής μας, είναι η πολύ μεγάλη άνοδος των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών το 2010, όταν μπαίναμε στο μνημόνιο,αντιστοιχούσαν στο 20% του τότε ΑΕΠ, το 2021 έφτασαν το 40% του ΑΕΠ και το 2022 πάμε για πολύ μεγαλύτερο ρεκόρ.

       Μόνο στις εξαγωγές προϊόντων φαίνεται ότι, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΛΣΤΑΤ, σε ετήσια βάση θα ξεπεράσουμε τα 47 δισεκατομμύρια σε αξία. Το λέω γιατί πέρσι είχαμε περάσει για πρώτη φορά στην ιστορία μας τα 40 δισεκατομμύρια. Με 47 δισεκατομμύρια εξαγωγές ανταγωνιζόμαστε στα ίσα την Πορτογαλία που μέχρι τώρα θεωρείτο η καλύτερη χώρα πρότυπο στις εξαγωγές στον Ευρωπαϊκό νότο.

          Σημειώστε ότι και αυτό έχει τη σημασία του, ένας αντίλογος που  ακούστηκε πρόχειρος από την αντιπολίτευση ή από όσους γενικά θέλουν να προτάσσουν το αρνητικό, είναι  ότι ναι μεν αυξήθηκε το ποσοστό ως προς το ΑΕΠ των εξαγωγών μας, αλλά μειώθηκε το ΑΕΠ. Άρα, υπό την έννοια αυτή μπορεί να μην είναι  και η επιτυχία τόσο μεγάλη. Αυτό όμως δεν είναι  αληθές, διότι το ΑΕΠ του 1ουκαι του 2ου τριμήνου του 2022 αντιστοιχεί στο ΑΕΠ των αντίστοιχων τριμήνων του 2011. Έχουμε επιστρέψει δηλαδή ακριβώς στο 1ο μνημονιακόχρόνο. Θυμίζω ότι τα  προμνημονιακά χρόνια είχαν μια διαρκή ύφεση μέχρι το 2016 με μία μικρή διακοπή στο τέλος του ’14, λίγο πριν τις εκλογές.

          Άρα λοιπόν, με ΑΕΠ ανάλογο της μονάδας που χρησιμοποίησα, έχουμε διπλασιάσει το μερίδιο στις εξαγωγές μας. Αυτή είναι  μία συλλογική επιτυχία των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και όχι μόνο μία κυβερνητική επιτυχία του Πρωθυπουργού, της κυβερνήσεως ή του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Θέλω να προσθέσω σε αυτό, ότι σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η βιομηχανική παραγωγή και το μήνα Ιούλιο είχε αύξηση 7%.

     Αυτό έχει μεγάλη σημασία, διότι η αύξηση ήταν σε όγκους και όχι σε αξίες, άρα δεν αφορά τον πληθωρισμό, άρα έχουμε άλλον έναν μήνα πια στο 3ο τρίμηνο που δεν έχουμε μετρήσει την ανάπτυξή του, που η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται σημαντικά,  άρα προφανώς αυτό θα απηχήσει και στις εξαγωγές όταν έχουμε ένα νούμερο, γιατί δεν έχει νόημα να αυξάνεται η βιομηχανική παραγωγή χωρίς εξαγωγές.

     Στις  επενδύσεις που είναι  και ο άμεσος τομέας της αρμοδιότητάς μου, να πω δυο λόγια για τη Θεσσαλονίκη. Τα πράγματα είναι  εξαιρετικά καλύτερα.

      Θυμίζω οι πολιτικοί μου αντίπαλοι και ιδίως ο κύριος Τσίπρας με αποκαλούσε το 2020, «Υπουργό Υπανάπτυξης». Αυτό το έχει πει καμία εκατοστή φορές.

   Εγώ δεν απαντούσα, είτε έλεγα «τι να γίνει; Μας έτυχε η πανδημία, μπορούμε να δεχόμαστε και τη χλεύη του Τσίπρα, όσο εξευτελιστικό και αν είναι  αυτό. Η ζωή θα δείξει στο τέλος ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο».

Το 2021, ένα χρόνο μετά την πανδημία είχαμε το ρεκόρ επενδύσεων των τελευταίων 30 ετών. Φτάσαμε τα 7,5 δισεκατομμύρια. Η επίτευξη αυτού του ρεκόρ δεν ήταν απλό πράγμα, ούτε γίνεται αυτόματα.

Έγινε διότι συντονισμένα το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που είχε τη γενική πολιτική ευθύνη και των υπολοίπων Υπουργείων ως προς τις επενδύσεις, ψήφισε 31 διαφορετικά νομοσχέδια φιλοεπενδυτικά, έτρεξε με πολλή μεγάλη ταχύτητα την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, έδωσε ρευστότητα μεγάλη στην αγορά και βεβαίως οδήγησε σε μια πολύ μεγαλύτερη απλούστευση των διαδικασιών, αλλά νομίζω το κυριότερο δεν ήταν τίποτα από όλα αυτά. Το κυριότερο απ’ όλα ήταν ότι δώσαμε την αίσθηση στους επενδυτές ότι θα βρουν ανθρώπους να μιλήσουν αξιόπιστους που θα τους λύσουν το όποιο πρόβλημα αντιμετωπίσουν

Το ρεκόρ του 2021 σύμφωνα  με την ΕΛΣΤΑΤ έχουμε ξεπεράσει το 1ο εξάμηνο του ’22 κατά 11%, άρα το 2022 αν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό, θα έχουμε ρεκόρ όλων των εποχών, από όταν μετράμε τον δείκτη.

Η άνοδος των επενδύσεων καθίσταται εξαιρετικά πιο εντυπωσιακή εάν τη σύγκριση την κάνετε με το 1ο εξάμηνο του 2019, δηλαδή το τελευταίο  εξάμηνο που ήταν ολόκληρο κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ. 1ο εξάμηνο ’19 με 1ο εξάμηνο ’22, οι επενδύσεις έχουν αύξηση, κρατήστε το νούμερο, γιατί είστε της αγοράς, συν 37,8%. Μιλάμε για άλλη Ελλάδα.

Σημειώστε δε ότι το 2019 δεν είχαμε πανδημία, δεν είχαμε πόλεμο, είχαμε χαμηλά επιτόκια και ένα πετρέλαιο περίπου στα 60 δολάρια. Σήμερα έχουμε πανδημία, πόλεμο, επιτόκια υψηλά, πληθωρισμό και το πετρέλαιο στα 100 δολάρια.

Άρα, υπό εξαιρετικά περισσότερο αντίξοες συνθήκες η ελληνική οικονομία στις επενδύσεις, στην ανάπτυξη, στις εξαγωγές  περνάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Θα μπορούσε κάποιος εδώ από εσάς, από τους πιο σκεπτικιστές, να αντιλέξει ότι ωραία τα λέτε αυτά, αλλά δεν απηχούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δεν απηχούν στους μικρούς, απηχούν μόνο στους μεγάλους.

Αυτό δεν είναι  αληθές. Πρώτον, διότι η αύξηση των καταθέσεων στην κλίμακα των 0 ως 50.000 ευρώ είναι  και η μερίδα του λέοντος στις αυξήσεις των καταθέσεων που έχουμε τα τελευταία  τρία χρόνια. Τον Αύγουστο του 2022 φτάσαμε στο υψηλότερο ρεκόρ καταθέσεων από το 2010 και σημειώστε ότι τον Ιούλιο πληρώσαμε 4,5 δισεκατομμύρια σε φόρους.

Είχαμε τη μεγαλύτερη πληρωμή φόρων όλων των εποχών. Ενώ δηλαδή από την οικονομία μεταφέρθηκαν 4,5 δισεκατομμύρια προς το κράτος, τον Αύγουστο οι καταθέσεις φτάσανε στον υψηλότερό τους επίπεδο των τελευταίων 12 ετών και το μεγαλύτερο κομμάτι της αύξησης είναι  στην κλίμακα 0 με 50.000.

Δεν είναι  ο Λάτσης και ο Βαρδινογιάννης στο 0 με 50.000. φαντάζομαι έχουν παραπάνω καταθέσεις από αυτές. Άρα, και αυτό το επιχείρημα δεν είναι  αληθές, δεν το ακολουθούν τα πραγματικά στοιχεία.

Ακόμα και στην περίπτωση της επιστρεπτέας προκαταβολής, που είναι  ένα θέμα που έχουμε και μία διαφωνία εκεί με τους φίλους μου από το ΠΑΣΟΚ. Ξέρετε ότι ο κύριος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει την επιστροφή του 100% της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Διαφωνεί ο κύριος Ανδρουλάκης, κύριε Χατζηθεοδοσίου και κύριε Κωνσταντόπουλε, διαφωνεί ο κύριος Ανδρουλάκης με το «κούρεμα»του 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ζητεί επιπλέον «κούρεμα» 25% σε όσους έχουν μείωση τζίρου πάνω από 70%. Έχει ψέξει την κυβέρνηση, κύριε Πρόεδρε,  και μας ζητάει να αλλάξουμε την απόφαση μας και να σας ζητήσουμε να επιστρέψετε το 100%.

Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση ότι αυτή η πρόταση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος δεν έχει λάβει κανενός σχολιασμού από τους Προέδρους των Επιμελητηρίων.

Για την απουσία πλήρους σχολιασμού δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν:  Συμφωνείτε με αυτήν την πρόταση.  Αν εκλάβουμε αυτήν την ερμηνεία, ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν, να αλλάξουμε την απόφαση μας και να μας πληρώσει και ο λαός με 50% που σε αυτή την περίπτωση θα έχει πάρει το κράτος κάποια επιπλέον δισεκατομμύρια, καλή ιδέα τη βρίσκω αν συμφωνούν και οι Πρόεδροι των επιμελητηρίων.

Η άλλη περίπτωση είναι ότι απαξιοίτε να σχολιάσετε τι λέει ο κύριος Ανδρουλάκης και τον θεωρείτε πρόσωπο ανυπόληπτο, πράγμα που δεν είναι δίκαιο γιατί είναι ο αρχηγός τρίτου κόμματος. Θα παρακαλούσα λοιπόν τα επιμελητήρια να λάβουν σαφή θέση επ΄ αυτής της προτάσεως δημόσια και γραπτή. Δημόσια και γραπτή, κύριε Μασούτη.

Κι εγώ περιμένω κι εσάς κ. Πρόεδρε και όλους τους Προέδρους να μας πουν εάν πρέπει να υιοθετήσουμε την πρόταση αυτή του κ. Ανδρουλάκη, διότι η πρόταση είναι κάποια δισεκατομμύρια από την αγορά.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή ήτανε 9 δισεκατομμύρια, το 50% που χαρίστηκε είναι 4,5 δισεκατομμύρια. Άρα ο κύριος Ανδρουλάκης μας ζητάει να σας πάρουμε 4,5 δισεκατομμύρια επιπλέον και δεν έχετε κάνει ένα tweet, ένα δελτίο τύπου, μία δήλωση. Φαντάζεστε να έλεγα εγώ να τα πάρουμε τι θα γινότανε;

Άρα, παρακαλώ πολύ για λόγους δικαιοσύνης,παρακαλώ πολύ δεν είναι δίκαιο επειδή δεν μπορώ να πιστέψω ότι η ερμηνεία είναι να σας τα πάρουμε τα λεφτά, τείνω στη δεύτερη ερμηνεία ότι δεν τον θεωρείτε ανυπόληπτο. Αλλά αυτό δεν είναι δίκαιο, εγώ δεν τον θεωρώ και άρα πρέπει να κάνετε σχετικές ανακοινώσεις.

Λοιπόν τώρα, στην επιστρεπτέα μας για να επανέλθω είχε συμβεί το εξής ενδιαφέρον, αγαπητέ κ. Ευθυμιάδη: Το λέω για όσους είναι σκεπτικιστές ως προς το αν πηγαίνει καλά η οικονομία. Έδωσε η κυβέρνηση τη δυνατότητα να πληρωθεί εφάπαξ με 15% έκπτωση το μήνα Ιούλιο.

Το 30% πήγε και πλήρωσε εφάπαξ, για να πάρει την έκπτωση του 15%. Με συγχωρείτε, η επιστρεπτέα καταβλήθηκε στους μικρομεσαίους και το 30% το πλήρωσε εφάπαξ. Άρα λοιπόν δεν είναι ότι οι μικρομεσαίοι έχουν δεινοπαθήσει και δεν έχουν να πληρώσουνε. Πληρώσανε. Άρα,επανέρχομαι, η κατάσταση είναι ακριβώς αυτή όπως σας τη λέω, η οικονομία έχει πάει καλά.

Επίσης, επειδή πια να ξέρετε αν εγώ ακούω κάτι παλαιού τύπου επιμελητηριακές δηλώσεις “στην πόλη μου, στην επαρχία μου, στη γειτονιά μου έχει πέσει ο τζίρος του λιανικού εμπορίου”, εγώ τι έκανα με κάποιον Πρόεδρο, δε θα πω το όνομά του, είναι και φίλος μου, που μου τα έλεγε αυτά εκεί στις γιορτές πέρυσι;

Του είπα λοιπόν αύριο το πρωί σε καλώ σε συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Ανάπτυξης, εγώ θα πατήσω online το «ζήτα» των εμπορικών καταστημάτων, διάλεξε ποια ΑΦΜ θέλεις, θες παπούτσια, ρούχα, κοσμήματα, βιβλία, ότι θέλεις, θα κάνω το συνολικό «ζήτα» της τελευταίας εβδομάδας και θα βάλουμε το «ζήτα» της περασμένης χρονιάς, για να κάνουμε εβδομάδα με εβδομάδα την ακριβή αποτίμηση να δούμε αν βγαίνει ένα 70% κι ότι έχουμε θα το δείξουμε στα κανάλια.

Δεν ξανάκανε δήλωση για 70% ούτε στο Υπουργείο Ανάπτυξης ήρθε, εξαφανίστηκε. Σοφά ποιών, γιατί πια να ξέρετε υπάρχει μια διαφορά από το παρελθόν. Το κράτος όπως έχετε «ζήτα» εσείς στο κάθε σας κατάστημα έχει «ζήτα» για τον καθέναν σας στον υπολογιστή μου. Πατάω το κουμπί και βλέπω πόσα έκανε η Θεσσαλονίκη «ζήτα».

Δεν χρειάζεται να μπω στο ΑΦΜ εγώ, δεν μπαίνω σε προσωπικά δεδομένα, αλλά βλέπω συνολικό τζίρο γειτονιάς, κλάδου, οδού, η δυνατότητα η ηλεκτρονική είναι φοβερή. Άρα, πια δεν μπορείς να πεις αν έκανες ή δεν έκανες, η παλαιού τύπου γκρίνια “δεν πάμε καλά” παιδιά πάει περίπατο. Τώρα θα λέμε πως πάμε, άλλοτε καλά, άλλοτε κακά, δεν θα πει ότι πάτε καλά.

Μέχρι στιγμής πάντως και θα πω δύο νούμερα εδώ, το λιανικό εμπόριο πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Διότι στο λιανικό εμπόριο με αποπληθωρισμένεςτιμές, το τονίζω αυτό, διότι η δεύτερη κριτική που άκουσα σε ένα κανάλι από τον κ. Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ, το είδατε στην ΕΡΤ, άρχισε να κάνει μία ανάλυση ότι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,8% το β’ τρίμηνο του 2022 δεν είναι επιτυχία διότι, λέει, αν έπαιρνες ένα σουβλάκι πέρσι έκανε τόσο και τώρα κάνει τόσο και άρα μόνο με το ένα σουβλάκι που έτρωγες και πέρσι και τρως και φέτος έχεις ανάπτυξη.

Θέλω να θυμίσω ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αποπληθωρισμένα. Το 7,8% του πρώτου εξαμήνου με τον πληθωρισμό, γράφεται μέσα στην έκθεση, θα ήταν 16,7%. Δηλαδή αν τον μετράγαμε τον πληθωρισμό θα είχαμε 16,7% το πρώτο εξάμηνο. Προφανώς δεν έχουμε 16,7% να μη συγκρίνουμε αυτό, έχουμε 7,8% γιατί ο πληθωρισμός ανά μήνα έχει αφαιρεθεί για να μπορεί να βγει το πραγματικό αποτέλεσμα και αν είχαμε ανάπτυξη ή δεν είχαμε.

Στο λιανικό εμπόριο όμως, το οποίο ενδιαφέρει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, είχαμε 13,8% αύξηση στο εξάμηνο του 2022 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σε νούμερα στο λιανικό εμπόριο είχαμε το πρώτο εξάμηνο 28,41 δισεκατομμύρια όταν πέρσι είχαμε 24,96. Άρα και το λιανικό εμπόριο πηγαίνει αρκετά καλύτερα.

Επειδή θέλω να τα φέρνω πάντα ολόκληρα και ποτέ μισά είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι τα μέτρα της πανδημίας που ίσχυαν πέρσι σε ένα βαθμό στο πρώτο εξάμηνο επηρέασαν το λιανικό εμπόριο πέρσι. Και άρα η σύγκριση με το λιανικό εμπόριο μπορεί να μην είναι τόσο ευνοϊκή όσο δείχνουν τα στοιχεία, γιατί έχει μετρήσει προς το θετικότερο ότι δεν είχαμε τον περιορισμό στα τετραγωνικά στα καταστήματα κάποιο διάστημα, έστω για μικρό διάστημα από την αρχή του 2021. Εγώ τα βάζω όλα στο τραπέζι, πάντως στο «ζήτα» μπήκανε 3,5 δισεκατομμύρια παραπάνω.

Τώρα σε ό,τι επιτυγχάνει η κυβέρνησή μας θέλω να το αναφέρω αυτό και πάλι θα δω στο κινητό μου για να δω τα νούμερα γιατί είναι τα νούμερα εντυπωσιακά και δε θέλω να τα πω μόνος μου, θέλω να τα πω όπως ακριβώς τα δείχνουν τα στοιχεία για να έχουν αξιοπιστία.

Θέλω λοιπόν ιδιαιτέρως να συγχαρώ έναν από σας, έναν από την επιμελητηριακή κοινότητα, τον κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα. Ο κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκαςήταν και δική μου επιλογή για την Προεδρία του ΕΦΕΠΑΕ. Ο ΕΦΕΠΑΕ είναι ο βασικός μας μηχανισμός για την απορρόφηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που αφορούν στην επιχειρηματική κοινότητα.

Η απορρόφηση συνολικά μέσω των προγραμμάτων του ΕΦΕΠΑΕ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν 380.163.242 δηλαδή 17,2%, κατά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όταν τα δύο από τα τρία χρόνια ήταν ο κ. Μαρλαφέκας έχουμε 994.377.000 δηλαδή έχουμε 83% απορρόφηση.

Και πριν σας πω ακριβώς τις χρονιές του Πλάτωνα για να τις ξέρετε, στο ΕΠΑΝΕΚ είναι το νούμερο πραγματικά εξαιρετικά εντυπωσιακό, στην περίοδο ΣΥΡΙΖΑ 2016-2019 είχαμε απορρόφηση από το ΕΠΑΝΕΚ 529.803.100 ευρώ, ενώ 2020-2021 και 2022 δηλαδή τις χρονιές τις δικές μας,είχαμε 1.679.970.000. Δηλαδή στα δύο χρόνια είχαμε υπερτριπλάσια απορρόφηση από τα τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι λεφτά που μπαίνουν στις επιχειρήσεις σας, είναι λεφτά που μπαίνουν στην οικονομία, είναι λεφτά που γυρίζουν γύρω-γύρω στην οικονομία και θα ξαναγυρίζουν σε σας με τους πελάτες σας που έχουν λεφτά και ψωνίζουν και είναι λεφτά που κινούν τελικά αυτό που λέμε επιχειρηματικότητα.

Και αυτή η μεγάλη επιτυχία της απορρόφησης των χρημάτων του ΕΣΠΑ και το λέω γιατί βλέπω απέναντί μου τον Δημήτρη Σκάλκο τον οποίον και ιδιαιτέρως ευχαριστώ, έχει παίξει μεγάλο ρόλο. Πρώτον έπαιξε τεράστιο ρόλο στην ανάσχεση της ύφεσης το 2020, θυμίζω ότι το 2020 οι αρχικές προβλέψεις μιλάγανε για ύφεση 15% στην Ελλάδα στη συνέχεια μειώθηκαν στο 12% και τελικά είχαμε λιγότερο από 9%. Η διαφορά από το 15% στο 9% ήταν ακριβώς η παραπάνω χρηματοδότηση που έδωσε το ΕΣΠΑ με τα διάφορα προγράμματά του στην ελληνική οικονομία.

Τώρα, δυο λόγια ακόμα και πάω και σε αυτά που σας καίνε τα νομοθετικά, για να μη νομίζετε ότι τα έχω ξεχάσει. Ρεύμα. Η κυβέρνηση της Ελλάδος είναι η κυβέρνηση που έχει δώσει τη μεγαλύτερη επιδότηση στο ρεύμα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τα νοικοκυριά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε δημοσίευμά τους οι Financial Times πριν από τέσσερις μέρες, έχουν την Ελλάδα ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη συνολική θέσπιση μέτρων για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ενεργειακή κρίση το διάστημα Σεπτέμβριο 2021 Σεπτέμβριο 2022. Μιλάμε για μέτρα εκτός covid, μέτρα μόνο για την ενέργεια. Είμαστε πρώτοι και με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο σε αναλογία μέτρων με ΑΕΠ.

Θέλω όμως να σας πω ότι θα βγάλουμε με το ΕΣΠΑ τώρα πρόγραμμα πολύ συγκεκριμένο όπου θα επιδοτούμε τη δυνατότητά σας να παράγετε ρεύμα από φωτοβολταϊκά για ιδιοκατανάλωση, όχι για net metering, για ιδιοκατανάλωση. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει άμεσα, σε δύο με τρεις μήνες το πολύ μπορείς να έχεις βάλει τα πάνελ και μπορείς αγαπητέ Πρόεδρε να μειώσεις το ρεύμα στην επιχείρησή σου πάρα πολύ.

Αυτό καίτοι εμείς επειδή πληρώνουμε μεγάλο μέρος της αύξησης μπορεί να μη σας φαίνεται τόσο πολύ, όμως έχει μεγάλη σημασία να αξιοποιήσετε το πρόγραμμα διότι με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα αποκτήσει από μεγάλο ανταγωνιστικό μειονέκτημα που είναι η ενέργεια ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Και το ότι ξοδεύει λεφτά το κράτος για να μην πληρώνουμε όλοι εμείς υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος δε σημαίνει ότι τελικά δε θα πληρώνουμε εμείς. Του κράτους τα λεφτά δικά μας λεφτά είναι, απλά αντί να πάνε κάπου αλλού που θα μπορούσαν να είναι ενδεχομένως πιο παραγωγικά αναγκαζόμαστε να τα κατευθύνουμε στην επιδότηση ενέργειας.

Άρα, λοιπόν έχει εθνική σημασία μεγάλη όλοι εσείς όταν βγάλουμε το πρόγραμμα από την άλλη εβδομάδα να το διαφημίσετε στα μέλη σας και να κάνετε χρήση των πολλών χρημάτων, 700 εκατομμύρια θα δώσουμε γι αυτή τη δουλειά, για να μπορέσετε να κάνετε αυτό που πρέπει, για να συμβάλλετε με αυτόν τον τρόπο στην αλλαγή του ενεργειακού μείγματος της χώρας και στην πιο ανταγωνιστική λειτουργία των δικών σας επιχειρήσεων.

Τώρα, για την έκθεση στη Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα. Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, κύριε Μασούτη, με το καπέλο τώρα της Θεσσαλονίκης, θα έρθω στο τέλος στο καπέλο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, δε νομίζω ότι μπορεί στα σοβαρά, το λέω γιατί βλέπω και την συνάδελφό μου την Άννα Ευθυμίου που είναι Βουλευτής Θεσσαλονίκης, τον Κώστα Γκιουλέκα που είναι Βουλευτής Θεσσαλονίκης, το φίλο μου τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο που είναι Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, δεν έχει υπάρξει κυβέρνηση που να έχει ασχοληθεί με τη Θεσσαλονίκη περισσότερο με αποτέλεσμα, από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δηλαδή εδώ δεν πρέπει να ακούγεται κιχ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Προσέξτε, Pfizer, Cisco, Delloite, ο Δέμος που εγκαινιάσαμε, πολύ μεγάλη επένδυση, τώρα έρχεται η Champ η καινούρια μεγάλη επένδυση μέσω Delloite, η αμερικάνικη ασφαλιστική εταιρεία με άλλες 500 θέσεις εργασίας, η «Accenture» χθες. Μιλάμε για εταιρείες κολοσσούς οι οποίες έχουν έρθει στη Θεσσαλονίκη.

Κι επειδή βλέπω απέναντί μου τον Νίκο Ευθυμιάδη, το Thess INTEC είναι από μόνο του ένα θαύμα και η ταχύτητα με την οποία έχουμε προχωρήσει, προσέξτε, πριν από τρία χρόνια εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και τρία χρόνια μετά έχει παραχωρηθεί η έκταση, έχει χωροθετηθεί ο χώρος, έχουν μπει τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει βρεθεί η χρηματοδότηση, έχουν βγει και τα πρώτα 70 συμβόλαια εταιρειών που έχουν δηλώσει να κάνουν μέσα τα κτίρια τους.

Δηλαδή το Thess INTEC πια είναι ένα γεγονός, δεν το βλέπετε ακόμα γιατί είναι στη διαδικασία γέννησης, όπως δεν βλέπει το έμβρυο όταν είναι στην κοιλιά της μάνας του, αλλά έχει ξεκινήσει. Σε λίγα χρόνια το Thess INTEC θα είναι πραγματικότητα και θα κάνει τη Θεσσαλονίκη το μεγαλύτερο κέντρο καινοτομίας των Βαλκανίων.

Λοιπόν, αυτά δεν μπορεί η Πρόεδρος που έχουμε στη Θεσσαλονίκη να μην τα βλέπει.  Και δεν θα πω τώρα για τα γνωστά ΜΕΤΡΟ, fly over, λιμάνι που είπατε πριν.

Πριν από λίγο με το συνάδελφό μου, τον ομόλογό μου τον Υπουργό Εμπορίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που είχαμε την επίσημη συνάντηση πριν, του έθεσα το στρατόπεδο Γκόνου και μου εγγυήθηκε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για τη δημιουργία του logistics center στη Θεσσαλονίκη.  Έχουμε ήδη προτάσεις και από τη Σαουδική Αραβία για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.

Άρα, θα γίνει και το στρατόπεδο Γκόνου ένα μεγάλο logistics center που μαζί με το λιμάνι και τη σιδηροδρομική γραμμή αλλάζει τελείως  την εξαγωγική δυνατότητα και την παραγωγική δυνατότητα της Θεσσαλονίκης.

Άρα το Καλοχώρι που ολοκληρώθηκε η μελέτη, έχουμε βρει τη χρηματοδότηση και προχωράμε για να το κάνουμε κανονικό βιομηχανικό πάρκο από άχρηστη βιομηχανική ζώνη που είναι τώρα. Και αυτό είναι μέσα κανονικά στο χρονοδιάγραμμα.  Με τον Απόστολο Τζιτζικώστα συνεργαζόμαστε κι έχουμε ήδη παραλάβει την πρόταση της Περιφέρειας και προχωράμε.

Δεν έχουμε αφήσει απολύτως κανένα έργο  στη Θεσσαλονίκη που να μην το έχουμε προχωρήσει, ούτε ένα. Και είμαι περήφανος για αυτό γιατί εγώ τη Θεσσαλονίκη την αγαπάω, Μακεδόνας είμαι.  Θα ήταν κρίμα επί θητείας μου να μην έχω κάνειπράγματα για τη Θεσσαλονίκη.

Αλλά είμαι υπερήφανος γιατί έχουμε κάνει πράγματα στη Θεσσαλονίκη, πολλά πράγματα στη Θεσσαλονίκη

Εχθές ήμουν στην Τεχνόπολη και ήταν η μόνη συζήτηση που είχα με επιχειρήσεις ειλικρινά θα έπρεπε να το έχουμε ζωντανή μετάδοση αυτοί δεν μου ζήτησαν ούτε κίνητρα, ούτε τίποτα.  Και τα έχουμε θεσπίσει άλλωστε.

Μου ζήτησαν τρόπο να προσλάβουν κόσμο.  Δεν βρίσκουν εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις τους.  Αυτό είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα σε αυτού του τύπου επιχειρήσεις. Πως θα βρουν εξειδικευμένο προσωπικό.

Άρα, ψυχραιμία.  Δουλειά στην οικονομία γίνεται και σοβαρή.  Τώρα, όλα αυτά τα ωραία που σας είπα λύνουν την αβεβαιότητα του χειμώνα που έρχεται; Θέλω να είμαι ειλικρινής, όχι.  Να μην λέω ψέματα.  Γιατί πάλι όχι λόγω ενεργειών της δικής μας κυβερνήσεως αλλά λόγω των διεθνών γεγονότων η διεθνής οικονομία μπαίνει σε ένα σπιράλ ύφεσης και αποκλείεται αυτή η ύφεση να μην επηρεάσει και την Ελλάδα μακροπρόθεσμα.

Το λέω γιατί εσείς από λεφτά καταλαβαίνετε. Προχθές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να ανεβάσει τα επιτόκια κατά 0,75%.  Και έχει αποφασίσει σε κάθε της λέει συνεδρίαση να ανεβάζει κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια έως ότου φτάσει εκεί που θέλει για να ανακόψει τον πληθωρισμό.

Όποιος στοιχειωδώς ξέρει από οικονομία ξέρει ότι αν ανεβαίνουν τα επιτόκια σήμερα, σε 6 μήνες, σε 8 μήνες, σε ενάμισι χρόνο το περισσότερο, ηοικονομία θα φρενάρει διότι γίνεται πιο ακριβό το χρήμα. Άρα πιο δύσκολο να γίνουν επενδύσεις, άρα πιο δύσκολα να κάνουμε τα έργα που θέλουμε.

Είναι βέβαιον ότι θα υπάρξει φρένο στην ταχύρυθμη ανάπτυξη διότι το ότι θα περάσει πολύ δύσκολο χειμώνα η Βόρεια Ευρώπη, πολύ χειρότερο από το δικό μας, από τη μια μπορεί να λέμε κάποιοι «ωραία, εμείς είμαστε καλύτερα από τους άλλους» αλλά αυτό είναι μια κοντόφθαλμη θεώρηση.

Ξέρετε, το λέω σε εσάς που πάλι είστε άνθρωποι του εμπορίου, υπάρχει περίπτωση να περνάει άσχημα ο πελάτης σου και να μην περάσεις άσχημα και εσύ μετά από λίγο διάστημα;

Ποιοι είναι οι πελάτες μας;  Οι πελάτες μας από τον τουρισμό ποιοι είναι;  Οι Ευρωπαίοι. Οι πελάτες μας στις επενδύσεις ποιοι είναι;  Ευρωπαίοι. Οι πελάτες μας στα αγροτικά προϊόντα ποιοι είναι;  Οι Ευρωπαίοι.  

Αυτοί μπαίνουν στον χειρότερό τους χειμώνα και σε μεγάλη ύφεση. Δεν θα επηρεάσει αυτό και εμάς;  Θα μας επηρεάσει. Άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι διότι μπαίνει το καράβι και της Ελλάδος σε μια μεγάλη καταιγίδα η οποία είναι παγκόσμια και πάρα πολύ ισχυρή.

Το ερώτημα είναι όμως: μπαίνουμε προετοιμασμένοι;  Μπαίνουμε μπορώντας να επισκευάσομε το σκάφος μας και να αντέξει την καταιγίδα;  Ή μπαίνουμε απροετοίμαστοι;

Εγώ λέω μπαίνουμε προετοιμασμένοι.  Το χρέος μας είναι ρυθμισμένο, αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα μακροπρόθεσμα έναντι των άλλων που είναι αρρύθμιστο.  Το δικό μας χρέος είναικυρίως στα κράτη, άρα δεν εξαρτάται από το άλμα των επιτοκίων των αγορών σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Η οικονομία μας παράγει πλέον πλεονάσματα όπως σας έλεγα προηγουμένως.  Άρα η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία θα καταφέρει να περάσει απέναντι. Και η αλλαγή της αγοράς ενέργειας λόγω των πολύ υψηλών τιμών του φυσικού αερίου δημιουργεί αντικειμενικά δεδομένα πολύ μεγάλης ευκαιρίας για τη χώρα μας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει όχι μόνο παραγωγός χώρα για να καλύψει τις δικές της ανάγκες  αλλά παραγωγός χώρα για εξαγωγή πράσινης ενέργειας στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.  Και αυτό το μεγάλο εθνικό όραμα έχουμε μπροστά μας και θα το κάνουμε πράξη γιατί δουλεύουμε σταθερά για την επίτευξή του και εκεί άλλωστε προσελκύουμε και πάρα πολλές επενδύσεις.

Άρα ναι, αγωνία πρέπει να έχετε, είναι ανθρώπινη και λογική, όχι πανικός, όχι φόβος. Η κυβέρνησή μας ευτυχώς και εδώ έχει απολύτως τον έλεγχο της κατάστασης.  Απόδειξη ότι τα μέτρα που λάβαμε εμείς για το ρεύμα τώρα πάει να τα ακολουθήσει η Ευρώπη μετά από μήνες. Πρωτοπορεί η Ελλάδα.

Εχθές 15 χώρες ψήφισαν την πρόταση την ελληνική στο Συμβούλιο σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όσο το πλαφόν του φυσικού αερίου. Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίχθηκε κατά πλειοψηφία από τις χώρες της Ευρώπης ακριβώς διότι η κυβέρνηση αυτή ξέρει τι θέλει να κάνει, έχει  σχέδιο και έχει πρόγραμμα.

Είχα μια μακρά συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ενώσεως τον κύριο Μασούτη το προηγούμενο διάστημα.  Και μια μακρά συνεργασία φυσικά με τον έως πριν λίγο καιρό Πρόεδρο του ΕΒΕΑ, τον Γιάννη Μπρατάκο.

Μου μετέφεραν έντονα το αίτημα της επιμελητηριακής κοινότητας να αφαιρεθεί το πλαφόν των δύο θητειών.  Θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για εμάς.  Είχε αρκετό αντίλογο αυτή η συζήτηση και σίγουρα θα αποτελέσει και μια αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτηση εν τω κοινοβουλίω όταν θα πάμε να τη νομοθετήσουμε γιατί όπως ξέρετε το πλαφόν των δύο θητειών το θέσπισε η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα πρέπει να αλλάξουμε αυτή την ας το πούμε μεταρρύθμιση τότε της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια η αλήθεια είναι ότι στον επιμελητηριακό νόμο τα έχουμε αλλάξει όλα όσα είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν λειτουργούσε τίποτα.  Θυμάστε τα οδοιπορικά κλπ.  Πάμε παρακάτω.

Λοιπόν, είμαι εδώ για να σας ανακοινώσω ότι θα κάνω δεκτό το αίτημα του κυρίου Μασούτη και του κυρίου Μπρατάκου και θα νομοθετήσω  άμεσα στο νομοσχέδιό μας για τα βιομηχανικά πάρκα την άρση του πλαφόν των δύο θητειών για τις εκλογές στα επιμελητήρια.

Γιάννη μου, το αίμα νερό δεν γίνεται δεν το έχεις καταλάβει ακόμα;  Ήταν ένα συλλογικό αίτημα και είναι μια συλλογική επιτυχία.

Θα ήθελα όμως να σας πω ότι όταν έχει έρθει η ώρα  της συζητήσεως στη Βουλή επειδή εκεί θα υπάρξει πολιτική σύγκρουση, θα ήθελα την υποστήριξη της επιμελητηριακής κοινότητας σε αυτή μας την απόφαση.

Το κριτήριο, θέλω να σας πω και ποιο είναι.  Εγώ αντιλαμβάνομαι απολύτως ότι στα επιμελητήρια δεν βρίσκεις  πάντα όσους ανθρώπους θα ήθελες που να έχουν τη διάθεση να διαθέσουν χρόνο από την επιχείρησή τους για να συμμετέχουν στο θεσμό.  Γιατί η αλήθεια είναι, πολύς κόσμος δεν το καταλαβαίνει, ότι η συμμετοχή σας στο θεσμό των επιμελητηρίων δεν είναι προς ίδιον όφελος, είναι προσφορά στην πραγματικότητα.

Ο καθένας  σας έχει τη δική του επιχείρηση άρα ο χρόνος που ξοδεύεις για να πας να αμισθί στο Επιμελητήριο και να ασχολείσαι με όλα αυτά που λέμε εδώ είναι αφαίρεση από τον παραγωγικό χρόνο που έχεις για να εργάζεσαι στη δική σου επιχείρηση. Είναι ίσως και εις βάρος του ιδίου σου συμφέροντος.

Αυτή η πραγματικότητα μειώνει και την προσφορά των άξιων ανθρώπων που θέλουν να ασχοληθούν και να ταχθούν, να δοθούν, να συνδέσουν τη ζωή τους με αυτό το θεσμό.

Άρα, θα ήταν άδικο να πάμε στους ανθρώπους που επί χρόνια δίνουν αυτή τη μάχη και αυτό το χρόνο και να τους πούμε τώρα δεν σας χρειαζόμαστε άλλο, πηγαίνετε σπίτι σας για να βγει κάποιος που ενδεχομένως δεν έχει ούτε την ίδια όρεξη, ούτε το ίδιο ενδιαφέρον.

Ποιος θα κρίνει τελικά ποιος έχει περισσότερη  όρεξη και περισσότερο ενδιαφέρον;  Οι εκλογείς.  Αυτοί θα κρίνουν ποιος τελικά έχει την περισσότερη όρεξη και το περισσότερο ενδιαφέρον.  Ενώ η θέσπιση της θητείας ήταν στην ουσία μια παρέμβαση του κράτους σε αυτή την ελεύθερη βούληση.

Άρα, αυτό θα το λύσουμε. Να πω στον κύριο Μασούτη που μου έχει θέσει και μια σειρά άλλων ερωτημάτων, τα υπόλοιπα είναι υπό συζήτηση όσον αφορά τις μετατάξεις κλπ.

Είμαι πιο θετικός στο κομμάτι του προϋπολογισμού και της εκπληρώσεως των υποχρεώσεων από το χωρισμό στις αναπτυξιακές και στις θυγατρικές, αυτό το βλέπω θετικά.

Το κομμάτι των μετατάξεων αφορά κυρίως το Υπουργείο Εσωτερικών δεν θα μπορούσα να το κάνω δεκτό και να ήθελα μόνος μου, χρειάζεται την υπογραφή από τον Μάκη Βορίδη. Δεν είμαστε ακόμα ώριμοι για να φτάσουμε εκεί.

Έχουμε λύσει άλλωστε αρκετά από τα ζητήματα τέτοιου τύπου που παραλάβαμε όταν ήρθαμε στην διακυβέρνηση. Άρα, ας πάμε πρώτα στο μείζον που μας ενδιαφέρει για τις εκλογές για να ξέρετε τι συμβαίνει και να μπορείτε να κάνετε τα ψηφοδέλτιά σας για του χρόνου και τις κινήσεις σας και τα άλλα θα τα λύσουμε σε επόμενα νομοσχέδια αφού προηγουμένως κάνουμε μια πολύ καλή ενδοκυβερνητική συζήτηση και με τα συναρμόδια υπουργεία.

Θα κάνω δεκτό το αίτημα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου για να αλλάξουμε το νόμο για να μπορείτε να προχωρήσετε στην αγορά του κτιρίου που θέλετε, αυτό το θεωρώ σημαντικό.

Εγώ γενικά να ξέρετε ότι θα είμαι ανοιχτός σε κάθε αίτημα που είναι για την πρόοδο των επιμελητηρίων.  Όπως καταλαβαίνετε εγώ είμαι ο ίδιος μικρομεσαίος επιχειρηματίας, εργάζομαι, έχω ένσημα τώρα 32 χρόνια.

Άρα δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ξέρω τι είναι αυτή η δουλειά, την ξέρω καλά. Σέβομαι τα επιμελητήρια. Ως Υπουργός έχω αποδείξει ότι θεωρώ τα επιμελητήρια συνεργάτες μου και πιστεύω ότι στο μέτρο που μπορεί μια Κυβέρνηση έχω δείξει το σεβασμό μου προς εσάς και στο θεσμό που εκπροσωπείτε.

Και με αυτό το καλό πνεύμα συνεργασίας θα προχωρήσουμε. Και λέω και αυτό κλείνοντας, σε αυτή την καταιγίδα που έρχεται γιατί εγώ επαναλαμβάνω θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Οι επόμενοι μήνες για την Ευρώπη θα είναι οι πιο δύσκολοι, για την Ελλάδα αρκετά καλύτεροι από τους άλλους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ενώ θα υπάρχει καταιγίδα εδώ θα έχει λιακάδα και δεν θα βρεχόμαστε.

Άρα, λοιπόν θα χρειαστούμε σίγουρα την καλή μας συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε τα νέα έκτακτα προβλήματα τυχόν προκύπτουν που σήμερα δεν ξέρω ποια μπορεί να είναι από αυτή την καινούργια συνθήκη που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αλλά όπως κάναμε και με τον Covid που ήταν το πιο έκτακτο που μας συνέβη, θυμάστε όλοι ότι το  τηλέφωνό μου ήταν ανοιχτό.

Αποφάσεις αλλάξαμε, πράγματα που δεν είχαμε σκεφτεί θεσπίσαμε κατόπιν δικών σας συμβουλών και προβλήματα λύσαμε γιατί έτσι είναι η καλή διαδικασία.  Ongoing είναι η διαδικασία, μια εν κινήσει διαδικασία είναι για να λύνουμε προβλήματα.

Θέλω κλείνοντας, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Βασίλη Κορκίδη ο οποίος έδειξε το θετικό ρόλο που μπορούν να παίξουν τα επιμελητήρια στην περιοχή τους καθόσον το δικό του Επιμελητήριο και με τη δική του ηγεσία στην μεγάλη προσπάθεια εξυγιάνσεως των ναυπηγείων Ελευσίνας έπαιξε πρωταγωνιστικό δημόσιο ρόλο ενημερώνοντας σωστά την κοινή γνώμη για το πόσο μεγάλη ευκαιρία είχαμε μπροστά μας που δεν έπρεπε να χαθεί και που δεν πρέπει να χαθεί.  

Έχουμε ακόμα δουλειά μέχρι να το ολοκληρώσουμε, είμαστε όμως σε καλό δρόμο. Να ξέρεις, Βασίλη, εχθές συνάντησα την DFC με τον Πρέσβη εδώ στη Θεσσαλονίκη στο Βελλίδειο και έχουμε βάλει το χρονοδιάγραμμα και είναι όλα πολύ αισιόδοξα και μέσα στο πλάνο που παρουσιάσαμε στη Βουλή.

Αλλά και εκεί το Επιμελητήριο έδειξε τον ρόλο που μπορεί να παίξει μια τοπική κοινωνία σε ένα σοβαρό θέμα.  Δεν είναι τα επιμελητήρια μόνο για να διεκδικούν. Η διεκδίκηση είναι πολύ καλό πράγμα. Είναι και για να στηρίζουν όταν κάτι γίνεται καλό.

Και τα δύο χρειάζεται να γίνονται για να μπορούμε να προχωράμε μπροστά και να έχουμε αποτέλεσμα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Και εύχομαι να σας ικανοποιήσουν οι εξαγγελίες του κυρίου Πρωθυπουργού το βράδυ στην ομιλία του στη ΔΕΘ.  Να είστε καλά».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό