Τελευταία Νέα
Σεπ 10

Σημεία Ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο περίπτερο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τιμώμενης χώρας στην 86η ΔΕΘ

Σημεία Ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο περίπτερο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τιμώμενης χώρας στην 86η ΔΕΘ:

«Καλωσορίζω  τον ομόλογο και φίλο μου, κ. Abdullabin Touq Al Mari

Θα σας εκμυστηρευθώ το εξής: θαυμάζω τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για χώρα που αξίζει του θαυμασμού και του σεβασμού μας. Τα επιτεύγματά τους τα τελευταία χρόνια είναι τόσο μεγάλα που κάθε άλλος καλοπροαίρετος άνθρωπος στην πλανήτη θα ήθελε να πληροφορηθεί πως έγιναν και φυσικά να τα υιοθετήσει στη χώρα του.

Η Κυβέρνησή μας έχει οικοδομήσει μια ισχυρή, συμπαγή σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ, που αναβαθμίζεται διαρκώς σε όλα τα επίπεδα και έχει την αμέριστη υποστήριξη του ελληνικού λαού.

Θέλω να σας εξομολογηθώ, επίσης, ότι ήταν δική μου η ιδέα να είναι τα ΗΑΕ η τιμώμενη χώρα στην 86η ΔΕΘ – και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρέσβη των ΗΑΕ για τη συμβολή του ώστε να γίνει πραγματικότητα – ως η πρώτη αραβική χώρα που τιμάται στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση της Ελλάδας και των Βαλκανίων καθώς οι διμερείς μας σχέσεις είναι παραπάνω από άριστες σε πολιτικό επίπεδο.

Στον τομέα των επενδύσεων έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και με την προεργασία που έχουμε κάνει θα πάμε ακόμη καλύτερα. Στον τομέα του εμπορίου είμαστε, όμως, πίσω, αν και η κατεύθυνση είναι θετική. Αρκεί να αναφέρω ότι το διμερές εμπόριο διπλασιάστηκε στα 600 εκατ. ευρώ το 2021 και το 2022 πηγαίνουμε ακόμη καλύτερα. Δεν μας αρκεί. Φιλοδοξία μας είναι να ανέλθει στα 6 δις. Κι αυτό θα κάνουμε τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη όπου επιχειρηματίες των δύο χωρών θα έχουν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή και να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Και καθώς βρισκόμαστε τώρα στη Θεσσαλονίκη, θέλω να σας ενημερώσω ότι προωθούμε logisticscenter στο στρατόπεδο Γκόνου, ενώ ταυτόχρονα υλοποιούνται μεγάλες επενδύσεις και στο λιμάνι. Τι ωραία ιδέα τα ΗΑΕ να συμμετάσχουν και να χτίσουν αυτό το logistics center στη Θεσσαλονίκη και να θυμόμαστε ότι αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ!

Ας είναι, λοιπόν η φετινή ΔΕΘ η αφετηρία για την περαιτέρω αύξηση του διμερούς εμπορίου αλλά και γενικότερα την περαιτέρω επέκταση και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και σε άλλους τομείς καθώς μάλιστα εμφορούμαστε από κοινές αξίες και συνειδητοποιούμε απόλυτα την αξία της εκπαίδευσης, της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου και βεβαίως της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σας καλωσορίζω και πάλι εδώ στη Θεσσαλονίκη, την πόλη με τα μακραίωνη ιστορία, εύχομαι και πιστεύω η 86η ΔΕΘ να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για όλους και βεβαίως θέλω να σας συγχαρώ και για το περίπτερό σας που είναι το καλύτερο που έχουμε δει».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό