Τελευταία Νέα
Σεπ 10

Σημεία ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο δείπνο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης προς τιμήν της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

 

Σημεία ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο δείπνο που παρέθεσε χθες, Παρασκευή 09 Σεπτεμβρίου 2022,το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης προς τιμήν της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

«Ο χειμώνας που έρχεται είναι  γεμάτος με αβεβαιότητα και κανένας βασικά δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί. Θέλω να είμαι σε αυτό πάρα πολύ ειλικρινής, κυρίως διότι πάρα πολλές εξελίξεις δεν εξαρτώνται από εμάς, αλλά εξαρτώνται από την εξέλιξη του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης και τις επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία. Άρα,υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να τα ορίσει και κάποια άλλα σίγουρα όχι».

«Δεν μπορώ να ακούω ότι μέχρι σήμερα που μιλάμε οι επιχειρήσεις δεν πηγαίνουν καλά το 2022. Αυτό δεν μπορώ να το δεχθώ. Διότι τότε όλα τα στατιστικά στοιχεία είναι λάθος. Σε ποια αναφέρομαι; Στα στατιστικά στοιχεία που έβγαλε η ΕΛΣΤΑΤ για το 1ο εξάμηνο του 2022. Πολλοί δεν έχουν καταλάβει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά έχουμε 7,8% ανάπτυξη το 1ο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2021, αλλά αποπληθωρισμένη. Για να έχουμε 7,8% ανάπτυξη με τον πληθωρισμό έξω από την εξίσωση και έχοντας αύξηση στην κατανάλωση, δεν μπορεί να μην πηγαίνουν καλά οι επιχειρήσεις».

«Όπως μπορεί να σας βεβαιώσει και ο κ. Σκυλακάκης, τα φορολογικά μας έσοδα πήγανε εξαιρετικά καλά. Για να πληρώσει ο κόσμος τους φόρους, πάει να πει ότι είχε να τους πληρώσει. Το 1/3 επέλεξε να εξοφλήσει την επιστρεπτέα προκαταβολή για να πάρει την έκπτωση του 15%. Για να την εξοφλήσει, πάει να πει ότι είχε να την εξοφλήσει. Οι καταθέσεις στις τράπεζες τον Αύγουστο του 2022 έφτασαν στο υψηλότερό τους ρεκόρ από το 2010, άρα κάποιοι βάλανε λεφτά στις τράπεζες. Τι θέλω να πω με αυτό; Επειδή είμαι στο εμπόριο από 15 ετών και γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι το κυρίαρχο γνώρισμα ημών των εμπόρωνβάζω και τον εαυτό μου μέσα είναι  ποτέ να μη λέμε ότι πηγαίνουμε καλά, το θεωρούμε κάπως σαν ένα είδος γρουσουζιάς. Στην παρούσα συγκυρία, επειδή υπάρχει πολύ γρουσουζιά στον πλανήτη, λέω να αφήσουμε απ’ έξω τη δική μας γρουσουζιά και να αλλάξουμε λίγο τακτική. Μέχρι στιγμής, πάμε πάρα πολύ καλά. Θα δούμε αν θα πάμε και στο μέλλον».

«Κάναμε νωρίτερα τα εγκαίνια της Accenture, η οποία είναι η 10η μεγάλη επένδυση που έρχεται στη Θεσσαλονίκη μέσα σε 3 χρόνια. Ήρθε η Pfizer, η Deloitte, η Cisco, ο DEMO, τώρα η Accenture και σύντομα θα ανακοινώσουμε μία νέα μεγάλη Αμερικάνικη επένδυση με 500 θέσεις εργασίας».

«Κανείς δεν λέει ότι ζούμε στον παράδεισο. Το  αντίθετο. Έχουμε τον υψηλότερο πληθωρισμό εδώ και 30 χρόνια, άρα αυτό συμπιέζει πολύ τα εισοδήματα και προκαλεί αβεβαιότητα. Έχουμε,δυστυχώς, λόγω του πληθωρισμού και του πολέμου αύξηση στα επιτόκια που αναμφίβολα θα φέρει φρένο στην ανάπτυξη και θα φέρει και δυσκολία στις επιχειρήσεις, κυρίως όσες έχουν μεγάλο δανεισμό, αφού θα αυξήσει την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Και ασφαλώς δημιουργεί και μία πολύ μεγάλη αβεβαιότητα ο χειμώνας αυτός, κυρίως για το σε ποια κατάσταση θα είναι μετά τον δύσκολο αυτό χειμώνα οι βασικοί μας πελάτες στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη που έχουν απόλυτη εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας» .

«Θα ανακοινώσουμε άμεσα στοχευμέναπρογράμματα ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να κάνουν μεγάλη εξοικονόμηση στο ρεύμα μέσα από παραγόμενη ενέργεια και ιδιοκατανάλωση. Αυτά μπορεί να γίνουν και πάρα πολύ γρήγορα, δηλαδή σε λίγους μήνες να τα έχετε εγκαταστήσει και να έχετε ρεύμα στις επιχειρήσεις σας. Όμως, αυτό είναι πιο μακροπρόθεσμο. Τώρα πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας ότι είναι ανάγκη να συμβάλλουμε στην εθνική προσπάθεια για τη μείωση της κατανάλωσης του ρεύματος αυτό το χειμώνα. Δεν μπορεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αυτό να είναι κανόνας και εμείς στην Ελλάδα να θεωρούμε ότι είναι κάποιου είδους υπερβολή να μιλάμε γι’ αυτό».

«Το ρεύμα είναι πάρα πολύ ακριβό λόγω του πολέμου, δεν οφείλεται σε κάποιο λάθος της Ελληνικής Κυβέρνησης ή της ελληνικής οικονομίας.Οφείλεται στον πόλεμο και θα πρέπει κι εμείς να συμβάλλουμε όσο μπορούμε, με το μέτρο που μπορεί ο καθένας μας, όχι με μέτρα υποχρεωτικά, αλλά με μέτρα λογικής να κάνουμε την εξοικονόμηση που θα προστατεύσει και τα κρατικά μας ταμεία, γιατί και τα κρατικά μας ταμεία δικά μας λεφτά είναι. Ξέρουμε πια πολύ καλά ότι αν κάτι δεν πάει καλά στο κράτος, στο τέλος παρασύρει όλες τις επιχειρήσεις μαζί».

«Με αυτή την κατάσταση της οικονομίας και με έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μπαίνουμε στον πιο δύσκολο χειμώνα για την Ευρώπη των τελευταίων δεκαετιών. Δεν φοβόμαστε, έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης, ξέρουμε τι θα κάνουμε, όλοι όμως θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι μπροστά μας υπάρχει μια μεγάλη παγκόσμια ανηφόρα».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό