Τελευταία Νέα
Σεπ 10

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας και του Ιδρύματος Konrad Adenauer με θέμα «Ενεργειακά προβλήματα και στήριξη των Ελληνικών Επιχειρήσεων»

 

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε εκδήλωση χθες, Παρασκευή 09 Σεπτεμβρίου 2022, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας και του Ιδρύματος Konrad Adenauer με θέμα «Ενεργειακά προβλήματα και στήριξη των Ελληνικών Επιχειρήσεων».

«Στα χρόνια της πανδημίας υπήρξαν θεσμικοί συνομιλητές και σύμβουλοί μου επί καθημερινής βάσεως και με βοήθησαν πολλές φορές να διορθώσω ή να φτιάξω από την αρχή αποφάσειςπροκειμένου να είναι πιο σωστές για την αγορά. Έχω μεγάλο σεβασμό και ευγνωμοσύνη σε όλους τους λογιστές, οι οποίοι απετέλεσαν την περίοδο της πανδημίας ίσως μετά τους γιατρούς, το πιο βασικό κομμάτι αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας στην ελληνική κοινωνία, γιατί η πανδημία είχε δύο πλευρές.

Το πρώτο φυσικά ήταν η υγεία και η ανθρώπινη ζωή αναμφίβολα, καμία σύγκριση με αυτό. Το δεύτερο όμως ήταν οι οικονομικές επιπτώσεις.

Για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις χρειάστηκε να πάρουμε δεκάδες διαφορετικές αποφάσεις σε πολύ γρήγορο χρόνο για να βγάλουμε ουκ ολίγα χρηματοδοτικά προγράμματα, να φτιάξουμε δεκάδες πλατφόρμες και να οδηγήσουμε τους συμπολίτες μας σε δεκάδες διαφορετικές λύσεις.

Όλες όμως αυτές οι λύσεις και όλες αυτές οι ενέργειες πέρναγαν όλες μέσα από κάποιο λογιστή. Άρα, χωρίς την αυτοθυσία και την εργατικότητα του κλάδου σας δεν θα είχαμε επιτύχει τα σημερινά θεαματικά αποτελέσματα.

Μπορέσαμε και πετύχαμε αυτό που όταν λέγαμε ότι θέτουμε ως στόχο, οι περισσότεροι διεθνείς Οίκοι έλεγαν ότι δεν μπορεί να το πετύχει η Ελλάδα, και σίγουρα η αντιπολίτευση εδώ έλεγε ότι δεν θα το πετύχουμε.

Αν δείτε τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ για το 2022,το 1ο εξάμηνο, δείχνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την ταχεία ανάκαμψη μετά τη μεγάλη πτώση της πανδημίας. Ήταν το στοίχημα που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο και εγώ προσωπικά, της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχουμε πάει κατά 3 χρόνια περίπου καλύτερα από τις αισιόδοξες προβλέψεις.

Σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής για το μήνα Ιούλιο κατά 7%. Άρα, η καλή επίδοση του 1ου εξαμήνου συνεχίζεται και το 2ο εξάμηνο και μάλιστα υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου που έχει κάνει τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα.

Άρα, η οικονομική μας πολιτικήσε συνεργασία επαναλαμβάνω με τον κλάδο των λογιστών και το Οικονομικό Επιμελητήριο αποδίδει και αποδίδει προς όφελος του ελληνικού λαού, προς όφελος των εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας που γεννήθηκαν κατά το διάστημα αυτό, των εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας που δεν χάθηκαν κατά το διάστημα αυτό παρά τις αρχικές προβλέψεις, των πολλών νέων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν και των πολλών νέων ξένων επενδύσεων που ήρθαν, αρκετές από αυτές στη Θεσσαλονίκη.

Η Θεσσαλονίκη αυτά τα τρία χρόνια σταθερά μεταμορφώνεται σε μία πόλη που καταφέρνει και προσελκύει σημαντικές ξένες επενδύσεις όπως τη Pfizer, την CISCO, με την Deloitte, που πλέον ξεπέρασε τους 1.000 εργαζόμενους εδώ στη Θεσσαλονίκη και έχουμε ήδη άλλη μία μεγάλη ανακοίνωση να κάνουμε τις επόμενες μέρες με άλλη μία μεγάλη αμερικανική επένδυση εδώ. Τα πράγματα πηγαίνουν ολοένα και καλύτερα για αυτή την πόλη και είμαι πολύ ευτυχής για αυτό, γιατί αυτήν την πόλη την αγαπώ πραγματικά.

Όσον αφορά στο θέμα της συζήτησης, ζούμε τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση όλων των εποχών. Ακόμα και η ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του ’70 φαντάζει πια εύκολη μπροστά σε αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εμείς. Ασφαλώς ο πόλεμος είναι η κύρια αιτία, όχι όμως μόνο ο πόλεμος. Ο πόλεμος ήρθε πάνω σε μία τέλεια καταιγίδα ,την πανδημία που προηγήθηκε και την ταχύτερη ίσως του συνετού προώθηση πράσινης ατζέντας, με αποτέλεσμα να μη γίνουν αναγκαίες επενδύσεις τα προηγούμενα χρόνια στα ορυκτά καύσιμα και τώρα να είμαστε τελείως εξαρτημένοι από το Ρωσικό φυσικό αέριο.

Αυτή η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει ήδη τις Ευρωπαϊκές οικονομίες σε πολύ μεγάλη πίεση. Ανδιαβάσατε τα δημοσιεύματα περίπου 1000 αρτοποιεία στην Ολλανδία έκλεισαν γιατί δεν μπορούσαν να πληρώνουν εκεί τους λογαριασμούς του ρεύματος. Μπορεί εδώ να υπάρχει η συνήθης γκρίνια και οι αλληλοκατηγορίες, αλλά η αλήθεια είναι ότι η επιδότηση στο ρεύμα που δίνει η ελληνική Κυβέρνηση είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ρεύμα σήμερα είναι 11 φορές ακριβότερο από ότι ήταν πέρυσι. Δηλαδή όσο πληρώνατε  λογαριασμό ρεύματος πέρυσι θα το πολλαπλασιάσετε επί 11 για να είστε στις τιμές που είναι φέτος. Το ότι δίνουμε την επιδότηση είναι πολύ ευεργετικό γιατί διασώζουμε και νοικοκυριά αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα είχαν γονατίσει αν αυτή η επιδότηση δεν υπήρχε.

Όμως, η επιδότηση έχει και έναν κίνδυνο. Ποιος είναι ο κίνδυνος;  Να μην καταλάβει ο κόσμος πόσο πραγματικά είναι ακριβό το ρεύμα και να μην αλλάξει καθόλου τις συνήθειες του ως προς την κατανάλωση. Γιατί ξέρετε η αγορά λειτουργεί με έναν θαυμαστό τρόπο όταν την αφήνεις. Ποιον δηλαδή;Ανεβαίνει το ρεύμα 11 φορές πάνω;  Δεν καις καθόλου ρεύμα και ξανά πέφτει.  Όταν όμως την ώρα που ανεβαίνει 11 φορές πάνω έρχεται τοκράτος και δίνει λεφτά, αυτός ο νόμος δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί ο άλλος αφού δεν πληρώνει τόσο ακριβά συνεχίζει να ξοδεύει το ρεύμα. Άρα, η τιμή εξακολουθεί να μένει υψηλά.

Θα μου πείτε: «Και τι προτείνετε; Να αφήσουμε τον κόσμο να μείνει χωρίς ρεύμα ή να χρεοκοπήσει;».Όχι, προτείνω αυτό που κάνουμε. Αλλά πρέπει ταυτόχρονα να έχουμε στο μυαλό μας όλοι ότι το ρεύμα πια είναι πανάκριβο.

Άρα, πρέπει να μπούμε σε μια μεγάλη διαδικασία ενεργειακής εξοικονόμησης.  Και η ενεργειακή εξοικονόμηση γίνεται προφανώς εάν με τις συνήθειες σου μειώνεις την κατανάλωση, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η χρήση νέων τεχνολογιών, του προγράμματος «Εξοικονομώ» παραδείγματος χάρη ή το «ΗΛΕΚΤΡΑ» για το δημόσιο που επιτρέπουν τη μεγάλη ενεργειακή εξυγίανση των κτιρίων και των υποδομών ώστε να δουλεύουν με λιγότερο ρεύμα παρέχοντας τις ίδιες υπηρεσίες.

Ετοιμάζεται ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 10 κιλοβάτ, για να βάλουν ηλιακά πάνελ και να παράγουν ρεύμα, όχι για net metering, αλλά για ιδιοκατανάλωση. Επιλέξαμε να φτάσουμε σε μια επιδότηση της κατανάλωσης που πιάνει όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά δεν φτάνει στο σημείο εκείνο όπου χρειάζεται σύνδεση στο δίκτυο ώστε να μην έχεις το εμπόδιο του ΔΕΔΔΗΕ και να βάζεις ηλιακά πάνελ τέτοια που θα σου επιτρέψουν σχεδόν να μηδενίσεις την κατανάλωση του ρεύματός σου. Και άρα, με αυτό τον τρόπο να μετατρέψουμε τις υψηλές τιμές ενέργειες από ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.  

Επομένως, και τα προγράμματα «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις είναι καθ΄ οδόν και τα προγράμματα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια είναι ήδη σε εφαρμογή και στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε βάλει πάρα πολλά χρήματα αντίστοιχα για net metering για τη μεσαία βιομηχανία και βιοτεχνία, εκεί πια που οι ανάγκες είναι πολύ-πολύ μεγαλύτερες. Άρα, δεν μπορούμε να μείνουμε στο χαμηλό ενεργειακό εύρος που είναι η μικρομεσαία επιχείρηση.

Και με αυτό τον τρόπο γρήγορα μέσα στους επόμενους μήνες, μέσα στο δύσκολο χειμώνα του 2022-2023 να δούμε πολύ μεγάλη αλλαγή στην θετική μας οικονομία, και κλείνω με αυτό.

Εάν καταφέρναμε πράγματι στην Ελλάδα και πιστεύω ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας τώρα θα παίξουν κομβικό ρόλο σε αυτό να αυξήσουμε κατά πολύ την παραγόμενη στο μείγμα μας κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, κάτι που παλιά έπρεπε να επιδοτηθεί τώρα όμως είναι πολύ φτηνότερη η ενέργεια αυτή από τα ορυκτά καύσιμα, δεν θα είχαμε μόνο φτηνότερη ενέργεια άρα και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αυτό καθ΄ εαυτό αλλά θα συμβάλλαμε τάχιστα στη μεγάλη μείωση του εμπορικού μας ελλείμματος.

Σήμερα οι εξαγωγές μας είναι υψηλότερες παρά ποτέ, αλλά το έλλειμμά μας διευρύνεται. Για ποιο λόγο;  Διότι οι μεγάλες τιμές των ορυκτών καυσίμων διευρύνουν πάρα πολύ το εμπορικό μας έλλειμμα γιατί όλα αυτά τα καύσιμα είναι εισαγόμενα.

Όταν λοιπόν θα μειώσουμε την εισαγωγή των ορυκτών καυσίμων και θα μπορούμε να κινούμε την οικονομία μας από τον ήλιο και τον άνεμο, τότε δεν θα έχουμε μόνο φτηνότερη ενέργεια, θα έχουμε και πολύ μικρότερο εμπορικό έλλειμμα και άρα εξαιρετικά ανταγωνιστικότερη οικονομία».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό