Τελευταία Νέα
Οκτ 30

Πρωτολογία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ στην αντιμετώπιση των συνεπειών του Covid

 

 

Πρωτολογία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης 54 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Καμία αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση των υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού»:

 

«Πρώτα απ’ όλα θέλω να συμφωνήσω ότι βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ κρίσιμη στιγμή. Όλοι αντιλαμβανόμαστε που είναι η Ελλάδα, που είναι η υπόλοιπη Ευρώπη σήμερα, τι μέτρα πρέπει να λάβουμε και τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε τα ακόμα χειρότερα.

Θέλω να απαντήσω καλόπιστα στον κύριο Ξανθό, ο οποίος είπε ότι αυτά τα μέτρα είναι ομολογία αποτυχίας. Δηλαδή, κύριε Ξανθέ, εννοείτε ότι η Ισπανία που είναι σε γενικό lockdown, έχει ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο κρούσματα και έχει κηρύξει όλη τη χώρα σε κατάσταση εθνικής καταστροφής με κυβέρνηση Podemos έχει αποτύχει;

Η Γερμανία που από τις 2 Νοεμβρίου ανακοίνωσε σχεδόν γενικό lockdown έχει αποτύχει; Η Γαλλία που είναι σε γενικό lockdown έχει αποτύχει; Το Ισραήλ που είναι σε 9η εβδομάδα γενικού lockdown έχει αποτύχει; Η Τσεχία που ήταν προχθές σε γενικό lockdown έχει αποτύχει και ούτω καθεξής;

Κύριε Ξανθέ, θέλω να είμαι μαζί σας πάρα πολύ ειλικρινής. Σας σέβομαι και πιστεύω ότι σας αδικούν πάρα πολύ τέτοιου είδους αναφορές.

Ζούμε μία παγκόσμια καταστροφή. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σε αυτή την παγκόσμια καταστροφή, δόξα τον Θεό, η Ελλάδα ακόμα, τονίζω το «ακόμα», τα πηγαίνει καλύτερα.

Εάν είχαμε μία ζημιά στην Ελλάδα χωρίς σύγκριση με άλλες χώρες και τα λέγατε αυτά, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι έχετε κάποιο δίκιο.

Όταν όμως αυτά συμβαίνουν παντού στον πλανήτη που ζούμε – για παράδειγμα, εχθές η Μελβούρνη εξήλθε από lockdown 131 ημερών – και εσείς έρχεστε εδώ, ελαφρά τη καρδία, και λέτε ότι «αυτά είναι ομολογία αποτυχίας», με συγχωρείτε, αλλά πιστεύω ότι αυτού του τύπου η κριτική δεν σας τιμά.

Όσον αφορά στην κριτική του κυρίου Φίλη, θα πω μόνο δύο λόγια. Κύριε Φίλη, ξέρετε, γιατί είστε επιμελής άνθρωπος, ότι τα σχολεία σε όλες τις ιχνηλατήσεις που έχουν γίνει δεν ευθύνονται για τη διάδοση του κορωνοϊού. Γι’ αυτό και παραμένουν ανοιχτά ακόμα και στη Θεσσαλονίκη που έχουμε αυστηρότερα μέτρα ή οπουδήποτε αλλού βρεθούν στο «κόκκινο».

Τα επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι ότι στα σχολεία υπάρχει διάδοση κορωνοϊού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κατά 0,03%. Γι’ αυτό, επαναλαμβάνω, τα σχολεία δεν κλείνουν. Θεωρούνται από τους ειδικούς απολύτως ασφαλή.

Άρα, στην πραγματικότητα όλη η κριτική την οποία ασκούσατε προς την κυρία Υπουργό της Παιδείας – να της ευχηθούμε περαστικά-  έχει αποδειχθεί στην πράξη λανθασμένη. Όσον αφορά στο αποτέλεσμα δηλαδή.

Όσον αφορά στη σύγκριση με άλλες χώρες για τις αίθουσες, θα σας παραπέμψω σε ένα διάλογο του κυρίου Δερμιτζάκη ένα πρωί στον ΣΚΑΪ όταν είπε ότι στην Ελβετία οι μαθητές είναι 25 σε κάθε τάξη. Και όταν του αντέτειναν ότι «η Ελβετία έχει μεγαλύτερες αίθουσες», αυτό δηλαδή που είπατε εσείς προηγουμένως, απάντησε: «όχι, έχει μικρότερες». Μπορείτε να δείτε το βίντεο. Εγώ δεν είμαι στην Ελβετία, δεν έχω πάει σε σχολείο της Ελβετίας. Πείθομαι με αυτό που είπε ο κύριος Δερμιτζάκης.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση ο λόγος που οι ειδικοί μας είπαν ότι δεν πρέπει να κλείσουμε τα σχολεία είναι γιατί στην ιχνηλάτηση έχει αποδειχθεί ότι τα σχολεία δεν ευθύνονται για τη διάδοση του κορωνοϊού.

Και θέλω να το πω από το βήμα για να μην ανησυχούν οι γονείς που μας ακούνε. Είναι καλό νέο ότι στα σχολεία δεν διαδίδεται μέχρι στιγμής ο κορωνοϊός. Διαδίδεται αλλού. Θα ακούσετε τις σχετικές δηλώσεις του κυρίου Πρωθυπουργού σήμερα και τα μέτρα που θα ληφθούν βάσει των στοιχείων που οι επιστήμονες έχουν καταλήξει.

Δεν χρειάζεται να αντιδικούμε, λοιπόν, σε πράγματα απολύτως αυτονόητα.

Λέω και ορισμένα πράγματα στον κύριο Παππά για να έρθω μετά στα στοιχεία της επερώτησης που τη θεωρώ σημαντική και είναι καλό που έγινε.

Πρώτα από όλα, κύριε Παππά, εσείς προσωπικά να κάνετε κριτική στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι δίνει γραμμή στις εφημερίδες, ακούστε, να υπάρχει και μία ενσυναίσθηση.

Ξέρετε πολύ καλά, κύριε Παππά ότι υπάρχει ένας επιχειρηματίας, ονόματι Καλογρίτσας, που έχει κατηγορήσει εσάς προσωπικά ότι μεσολαβήσατε για να ιδρυθεί μία εφημερίδα, το Documento, και να χρηματοδοτείται κρυφά με χρήματα των αδελφών Χούρι, για να υβρίζει τον Μητσοτάκη, εμένα, τη Νέα Δημοκρατία και τα λοιπά. Εσάς προσωπικά.

Όταν εσύ προσωπικά έχεις εμπλακεί σε αυτό, ε, τέτοιου τύπου κριτική την αποφεύγεις για λόγους στοιχειώδους ενσυναίσθησης. Αν δεν έχετε αυτή την ενσυναίσθηση, έχετε σοβαρό πολιτικό πρόβλημα.

Και πάω τώρα στην επερώτηση. Είναι χρήσιμο ότι κατατέθηκε, μπορεί να μας επιτρέψει να κάνουμε μία λογική κουβέντα πολιτισμένων ανθρώπων με κανονικά επιχειρήματα.

Ποια είναι η επερώτηση; Ποιος είναι ο πυρήνας της; Κατά πόσον η Ελλάδα αξιοποίησε εν μέσω COVID το ΕΣΠΑ, τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Και το βασικό επιχείρημα του κυρίου Χαρίτση για να προσπεράσει εύκολα την πολύ ταχύτερη απορρόφηση του ΕΣΠΑ επί των ημερών μας, εδώ δεν κάνουμε γενική κουβέντα περί του ΕΣΠΑ, εγώ σας προκαλώ, κύριε Χαρίτση, να καταθέσετε μία νέα επερώτηση γενικά για το ΕΣΠΑ. Είναι καλό να κάνουμε αυτή τη συζήτηση διότι την πρώτη μέρα που πήγα στο  Υπουργείο παρέλαβα επιστολή του Επιτρόπου Χαν, που με προειδοποιούσε ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδος που κινδυνεύουμε να χάσουμε χρήματα από το ΕΣΠΑ και κατηγορούσε την προηγούμενη Κυβέρνηση ότι έχει μείνει εξαιρετικά πίσω στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Έχει δημοσιευτεί η σχετική επιστολή, αν θέλετε, όταν κάνετε την επερώτηση, θα την καταθέσω και στα πρακτικά.

Η μεγαλύτερή ανησυχία μας στο Υπουργείο από την πρώτη μέρα ήταν αν θα καταφέρουμε να απορροφήσουμε το ΕΣΠΑ. Σήμερα είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που έχουμε φτάσει στα εξαιρετικά αυτά υψηλά όρια απορρόφησης.

Άρα, μια επερώτηση γενικά για το ΕΣΠΑ θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμη, αν τολμάτε φυσικά.

Περιττό να πω, το λέω σαν τίτλο, στη διαχείριση του ΕΣΠΑ η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι εντυπωσιακό πόσο άσχημα τα πήγε.

Πάω, όμως, τώρα στον πυρήνα της σημερινής συζητήσεως. Τι ρωτάει ο ΣΥΡΙΖΑ; Εάν κατά τη διάρκεια της πανδημίας η Ελλάδα αξιοποίησε ή όχι με καλό ή όχι τρόπο τους Ευρωπαϊκούς πόρους.

Έχει νόημα να αντιδικούμε μεταξύ μας και να λέω εγώ ότι «είμαι φανταστικός Υπουργός», εσείς να λέτε «όχι, είστε κακός Υπουργός» και τα λοιπά; Δεν έχουν σημασία.

Σημασία έχουν τα στοιχεία. Το επιχείρημα ότι λόγω του Covid δεν αυξήσατε την  απορρόφηση του ΕΣΠΑ, είναι λανθασμένο για τον εξής λόγο: Διότι και οι άλλες χώρες είχαν το ίδιο νέο θεσμικό πλαίσιο λόγω του Covid, εμείς όμως τα πήγαμε καλύτερα από τις άλλες χώρες.

Στους πρώτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα όσον αφορά στη διαχείριση Ευρωπαϊκών πόρων του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Commission. Δεν το είδατε; Το είδατε. Αφού τα στοιχεία τα ξέρετε.

Η Ελλάδα κατετάγη δεύτερη απ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ως προς το μέγεθος και την ταχύτητα απορροφήσεως των Ευρωπαϊκών πόρων για το ΕΣΠΑ.

Άρα, στην ουσία θα μπορούσα να τελειώσω εδώ την αγόρευσή μου λέγοντας ότι «η απάντηση στο ερώτημά σας έχει έρθει από την Commission, πήγαμε πολύ καλά, για την ακρίβεια καταλάβαμε τη 2η θέση έναντι όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως» και μάλιστα, το τονίζω, για να μην ξεφύγετε με το επιχείρημα  «σας βοηθάει ο Covid», και οι άλλοι είχαν Covid και οι άλλοι είχαν το ίδιο θεσμικό πλαίσιο, εμείς, όμως, πήγαμε καλύτερα από τους άλλους.

Θυμίζω ότι το πρόγραμμα εγγυοδοσίας που ξεκίνησε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι το πρώτο αντίστοιχο πρόγραμμα που κατάφερε να τεθεί σε λειτουργία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λάβαμε για αυτό ειδικά συγχαρητήρια από την Commission. Υπάρχουν άλλες χώρες που ακόμα δεν το έχουν θέσει σε λειτουργία. Πρέπει δε, να σας πω ότι  είμαι ευτυχής για αυτό και περιποιεί τιμή για τη θητεία μου στο Υπουργείο ότι η αρμόδια Επίτροπος κυρία Βεστάγκερ, σε τηλεφωνική μας συνδιάλεξη προ 15 ημερών με τον κύριο Σταϊκούρα, μας είπε ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με την Commission, είναι παράδειγμα προς μίμηση έναντι των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών για τον τρόπο που αξιοποίησε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Πάμε όμως τώρα να δούμε αν αυτά τα μέτρα που λέει η Commission ότι μας φέρνουν στη 2η θέση, ήταν και αποτελεσματικά. Διότι μπορεί εμείς να παίρνουμε μέτρα, να είμαστε γρήγοροι, αλλά αυτά να μην είναι αποτελεσματικά και άρα, ο πυρήνας της συζητήσεώς μας να πάει εκεί, σε αυτό που πετάχτηκε ο κύριος Παππάς να πει.

Eurostat: «Η Ελλάδα είχε τις λιγότερες απώλειες θέσης εργασίας λόγω του lockdown». Τώρα μην αρχίσετε τις ανοησίες τύπου «Λίστας Πέτσα» γιατί φαντάζομαι δεν αγόρασε η «Λίστα Πέτσα» την Eurostat.

Ξαναλέω, λοιπόν, μέσα στα lockdown από όλες τις χώρες της Ευρώπης η Ελλάδα είχε τη χαμηλότερη απώλεια θέσεων εργασίας. Για να κάνω και μία σύγκριση να ακούσει ο κόσμος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η Κοινοτική Στατιστική Υπηρεσία, κάτω από το 2% των εργαζόμενων στην Ελλάδα έχασε τη δουλειά του.

Στην Ισπανία, αναφέρω την Ισπανία γιατί είχα βαρεθεί εκείνες τις ημέρες του lockdown να ακούω την κυρία Αχτσιόγλου και τον ΣΥΡΙΖΑ να μας λένε για το πόσο καταπληκτικά ήταν τα μέτρα που έπαιρνε η Ισπανία, λόγω των Podemos προφανώς, το αντίστοιχο ποσοστό ξεπέρασε το 6,5%.

Σημειώστε ότι η Ισπανία, που τη θεωρείτε παράδειγμα προς μίμηση, είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε απώλεια θέσεων εργασίας λόγω lockdown. Είναι αυτή που μας λέγατε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά της και μου είχε η «Αυγή» τέσσερα πρωτοσέλιδα γιατί δεν ακολουθώ το παράδειγμα της Ισπανίας. Η Ισπανία που δεν ακολούθησα το παράδειγμά της είναι η πρώτη χώρα σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Πάμε όμως να καταλάβουμε τι έκανε ακριβώς αυτή η Κυβέρνηση κατά την πρώτη φάση του κορωνοϊού. Το τονίζω ότι δυστυχώς σήμερα είμαστε εν μέσω του δευτέρου κύματος και άρα θα ξανακριθούμε μετά από μερικούς μήνες για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τη νέα κρίση. Εδώ μιλάμε για την έως σήμερα κρίση.

Στην αρχή της κρίσης, σας καταθέτω δύο δημοσιεύματα από την «Καθημερινή» και από το «iefhmerida», βγήκαν οι τότε προβλέψεις της Commission για το τι θα συνέβαινε στις οικονομίες της Ευρώπης κατά το έτος 2020.

«Commission: στην Ελλάδα η βαθύτερη ύφεση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020». «Ιefιmerida»: «Πρόβλεψη σοκ για ύφεση 9,7% το 2020».

Θυμίζω εκείνη την ημέρα ήταν ακόμα σκιώδης τομεάρχης ο κύριος Παππάς, ο οποίος είχε βγάλει και μία σχεδόν χαρούμενη ανακοίνωση αναφέροντας ότι είναι εντυπωσιακό ότι η Ελλάδα θα έχει χειρότερη ύφεση από την Ισπανία και την Ιταλία που έχουν αυτούς τους νεκρούς και την καταστροφή που όλοι ξέρουμε και που εμείς είχαμε αποφύγει. Σχεδόν πανηγύριζε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις τότε προβλέψεις της Commission.

Έλα όμως, ο Θεός λέει αγαπάει τον κλέφτη αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη, και ως γνωστόν εμείς είμαστε η παράταξη των νοικοκυραίων.

Έρχεται δύο μήνες μετά η Commission: «Πιο ήπια ύφεση στην Ελλάδα το 2020 προβλέπει η Commission». Δεν έβγαλε τότε ανακοίνωση ο κύριος Παππάς όταν πια η Ελλάδα πήγε σε πιο ήπια ύφεση και η Ισπανία των Podemos σε χειρότερη ύφεση. Το ξέχασε. Πάνε και τα πανηγύρια στην Κουμουνδούρου, όπου έπιναν τον καφέ της παρηγοριάς γιατί καταλάβαιναν ότι για άλλη μία φορά οι προβλέψεις τους πήγαν περίπατο.

Τι προέβλεψε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τον Απρίλιο; Βαθιά ύφεση 10%.

Τι έλεγαν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί; Έλεγαν ότι η Ελλάδα θα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση σε όλη την ευρωζώνη για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος λόγος ήταν η πολύ μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, άρα αναλογικά, δεδομένου ότι ο τουρισμός θα δεχόταν το μεγαλύτερο πλήγμα, όπερ και εγένετο, θα επηρεάσει αναγκαστικά την ελληνική οικονομία περισσότερο αφού έχει μεγάλο μερίδιο στο ΑΕΠ της ο τουρισμός.

Και δεύτερον, γιατί λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους της Ελλάδος, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές σε λογικά επιτόκια ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την οικονομία της και να διατηρήσει τη ρευστότητα.

Έρχεται, λοιπόν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κύριε Τσακαλώτε, στην έκθεσή του προ ενός μηνός. Διαβάζω: «Εύσημα στην Κυβέρνηση για την ταχεία αντίδρασή της στο πρώτο κύμα της πανδημίας για το κατάλληλο πακέτο μέτρων στήριξης». Εν μέρει απαντάει και στην ερώτησή σας.

Και λέει το ΔΝΤ παρακάτω: «Η ταχεία αντίδραση της Κυβέρνησης έναντι της πανδημίας είναι αξιέπαινη. Η έγκυρη εφαρμογή ταξιδιωτικών περιορισμών, η απαγόρευση δημόσιων εκδηλώσεων και άλλα μέτρα βοήθησαν στη συγκράτηση της αρχικής εξάπλωσης του ιού».

Για το πακέτο οικονομικής στήριξης λέει ότι είναι μεγάλο, έγκαιρο και κατάλληλα αποτελούμενο από κυρίως προσωρινά μέτρα εντός προϋπολογισμού.

Και το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις του και από 10% πήγε στο 9%.

Έχει δε ενδιαφέρον να σημειώσουμε και κάτι ακόμα, για να καταλάβουμε τι έχει κάνει αυτή η Κυβέρνηση στην οικονομία: τόσο η Commission όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για όλες τις άλλες χώρες της ευρωζώνης αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους επί τα χείρω. Η μόνη χώρα στην οποία έκαναν πρόβλεψη επί τα βελτίω είναι η Ελλάδα. Δηλαδή η μόνη χώρα που κατάφερε να τους πείσει ότι κάνει καλή δουλειά και καλύτερη από αυτή που περίμεναν είναι η Ελλάδα.

Και εδώ δεν έχετε τη γενναιότητα, δεν έχετε τον πολιτικό πολιτισμό να πείτε: «κάνατε και κάτι σωστό». Ένα, βρε παιδάκι μου, έγινε σωστό. Ένα. Αλλά «εμείς αν ήμαστε, θα κάναμε δέκα σωστά». Εντάξει, το ξέρουμε.

Άκουσα πριν την κυρία Φωτίου που μας έλεγε για μία σειρά προγραμμάτων του ΣΥΡΙΖΑ που τόλμησε αυτή η «κακιά» δεξιά Κυβέρνηση να μη τα συνεχίσει ή να μην τους δώσει την αξία που τους έπρεπε.

Με συγχωρείτε, ο ελληνικός λαός αποφάσισε πέρσι το καλοκαίρι. Τα ήξερε όλα αυτά τα προγράμματα, τα συνυπολόγισε στην ψήφο του. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Εσάς και τα προγράμματά σας, σας έστειλε εκεί που ξέρουμε και έφερε εμάς για να εφαρμόσουμε το δικό μας πρόγραμμα. Αν ποτέ ξανακερδίσετε την εξουσία, που δεν το βλέπω, ελάτε να κάνετε τα δικά σας προγράμματα.

Άρα, συγκεφαλαιώνοντας. Για να μιλάμε σοβαρά μεταξύ μας και καλόπιστα, δύο τινά συμβαίνουν:  Ή η Commission, η Eurostat το ΔΝΤ και το  κυριότερο οι ίδιες οι αγορές – να μην ξεχνάμε ότι στις αγορές σήμερα η Ελλάδα δανείζεται με  τα χαμηλότερα επιτόκια της ιστορίας της και  μην πείτε ότι για αυτό οφείλεται μόνο στη μεγάλη ρευστότητα που δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γιατί καλώς γνωρίζετε ότι αυτό δεν ισχύει. Αν οι αγορές θεωρούσαν ότι η κυβέρνηση δεν τα πάει καλά, τα επιτόκια θα είχαν εκτοξευθεί. Σήμερα οι αγορές κρίνουν αυτό που περίπου κρίνουν και τα ινστιτούτα, ότι η κυβέρνηση θα πάει καλά και για αυτό τα επιτόκια πέφτουν.

Προς Θεού, θέλω να το ξεκαθαρίσω. Με όλα όσα είπα δεν εννοώ ότι ζούμε σε κανέναν παράδεισο ή πρέπει να πανηγυρίζουμε για κανένα θρίαμβο.

Προφανώς το 2020 είναι μία χρονιά συμφοράς, που μακάρι να μην είχαμε ζήσει ποτέ. Προφανώς το 2020 είναι μία χρονιά της οποίας  οι οικονομικές επιπτώσεις θα κυνηγούν πολλές επιχειρήσεις και πολλά νοικοκυριά για πολλά επόμενα χρόνια, όχι προφανώς μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο.

Πρόσφατη μελέτη της Eurostat, φαντάζομαι τη διαβάσετε κύριε Χαρίτση, λέει ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κινδυνεύει με κλείσιμο τους επόμενους 12 μήνες.

Λέτε για όλα αυτά να φταίει ο Μητσοτάκης;  Άρα λοιπόν, όταν ζούμε σε αυτόν τον πλανήτη όπου το 50% κινδυνεύει να κλείσει τους επόμενους 12 μήνες, δεν μπορεί να έρχεται ένας βουλευτής, που ήταν και καλός Υπουργός, ο κύριος Ξανθός και να λέει, ομολογία αποτυχίας.

Να ξέρουμε για τι μιλάμε. Διανύουμε τη μεγαλύτερη παγκόσμια καταστροφή από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Άρα, και η δική σας αντιπολίτευση πρέπει να είναι σοβαρή και όχι αφοριστική.

Και ας έρθετε να μου πείτε ότι έχετε σκεφτεί ένα μέτρο για το ΕΣΠΑ που δεν σκεφτήκαμε. Ποια σκεφτήκαμε εμείς;

Πληρώσαμε τους τόκους των επιχειρηματικών δανείων. Βγάλαμε τα εγγυοδοτικά προγράμματα. Βγάλαμε το  ΤΕΠΙΧ, δώσαμε επιστρεπτέα προκαταβολή. Δώσαμε και μη επιστρεπτέα προκαταβολή.

Είπατε για τα προγράμματα των Περιφερειών.   Μα, δεν γνωρίζετε ότι αυτά τα προγράμματα είναι σε συνεργασία μαζί μας; Δεν ξέρετε ότι αυτά τα προγράμματα ξεκίνησαν σε συμφωνία δική μου, με επιστολή μου στον Πρόεδρο της Ενώσεως Περιφερειών, τον κύριο Τζιτζικώστα στο τέλος Ιουλίου, όταν θέσαμε και το χρονοδιάγραμμα πότε θα ξεκινήσουν αυτά τα προγράμματα και για τα οποία έχει στείλει το Υπουργείο Ανάπτυξης κοινοποίηση στην Επιτροπή με το πρότυπο που προκρίνει για να υλοποιηθούν;

Τι νομίζετε ότι οι Περιφερειάρχες τα έχουν κάνει χωρίς συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης; Δεν είναι και αυτά τα προγράμματα ενταγμένα στα συνολικά μας κυβερνητικά σχέδια για ανακούφιση των επιχειρήσεων; Πώς το λέτε αυτό;

Τα ξέρετε αυτά. Εντάξει, μπορεί οι περιφερειάρχες να έχουν όλοι εκλεγεί από τη Νέα Δημοκρατία αλλά ένα τηλέφωνο μπορείτε να τους πάρετε.

Άρα, λοιπόν, ξέρετε ότι και αυτά τα προγράμματα είναι σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης. Και όμως έρχεστε εδώ και μας λέτε: «είδατε οι περιφερειάρχες που αφουγκράστηκαν το λαϊκό αίσθημα και εσείς δεν το καταλάβατε». Μα είναι τώρα αυτού του επιπέδου η αντιπολίτευση σοβαρή;

Λοιπόν, για να κλείσω. Η χρονιά είναι δύσκολη. Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει νέα δύσκολα μέτρα. Πρέπει όλοι να προσέξουμε όσο μπορούμε περισσότερο γιατί ένα γενικό lockdown, ειδικά μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, ο καθένας μπορεί να καταλάβει το μέγεθος της οικονομικής ζημίας για την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Άρα πόσο σημαντικό είναι να το αποφύγουμε.

Σε αυτή την εθνική προσπάθεια δεν χωράνε γκρίνιες και δεν χωράνε πέτρες στην τζαμαρία. Παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες ότι στοχοποίησαν τον κύριο Τσιόδρα ο κύριος Παππάς και ο κύριος Γιαννούλης. Λες και για τα προβλήματα στην Ελλάδα φταίει ο Τσιόδρας. Ο Τσιόδρας σας μάρανε τώρα.

Χαίρομαι που τουλάχιστον ο κύριος Ξανθός έχει γράψει διθυράμβους για τον κύριο Τσιόδρα και διαφωνεί με τον κύριο Παππά. Ευτυχώς.

Λοιπόν, ας σοβαρευτούμε όλοι. Και επαναλαμβάνω, αν έχετε να μας προτείνετε σχέδιο, ένα πρόγραμμα αξιοποιήσεως του ΕΣΠΑ που δεν σκεφτήκαμε, εγώ δεσμεύομαι να το εξετάσω πάρα πολύ σοβαρά. Δεν διεκδικώ το αλάθητο, ούτε τη σοφία του σύμπαντος. Διεκδικώ όμως δίκαιη κριτική από τους πολιτικούς μου αντιπάλους.

Δεν μπορεί όλοι οι διεθνείς οργανισμοί να λένε αυτά και εμείς να μας βγάζετε περίπου άχρηστους».

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό