Τελευταία Νέα
Οκτ 30

Απάντηση Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε επίκαιρη ερώτηση για την PITSOS

 

 

 

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη, με θέμα: «Η αποεπένδυση της SIEMENS και η φυγή της PITSOS στην Τουρκία»:

 

«Αγαπητή κυρία Τζάκρη, με εκπλήσσουν πραγματικά η ερώτησή σας και η αγόρευση που άκουσα προηγουμένως. Κυρίως διότι για ένα διάστημα υπήρξατε και εσείς Υφυπουργός Βιομηχανίας. Εσείς προσωπικά. Άρα, είναι αδύνατον να μη γνωρίζετε το χαρτί που υπάρχει στην υπηρεσία του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου και τώρα θα καταθέσω στα πρακτικά.

Συγκεκριμένα, αναφέρει την πράξη μεταβίβασης όλων των μεριδίων της εταιρείας SIEMENS από την εταιρεία BSH, δηλαδή τη μητρική εταιρεία της ΠΙΤΣΟΣ. Άρα, από το έτος 2014, η SIEMENS και η ΠΙΤΣΟΣ δεν έχουν απολύτως καμία σχέση. Ποιος το ξέρει αυτό σίγουρα; Το ξέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί αποδεικνύεται ότι το ήξερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Διότι αν αυτό που σας λέω τώρα δεν είναι αληθές και επί 5 χρόνια οι Υπουργοί Βιομηχανίας, δηλαδή και εσείς και οι Υπουργοί Ανάπτυξης, οι συνάδελφοί σας κύριοι Σταθάκης, Σκουρλέτης, Παπαδημητρίου, Χαρίτσης και λοιποί, δεν είχαν πιέσει την εταιρεία SIEMENS να προχωρήσει στην επένδυση στην ΠΙΤΣΟΣ, θα ήσαν ένοχοι του αδικήματος της απιστίας.

Δεν είστε ένοχοι του αδικήματος της απιστίας ούτε εσείς, ούτε οι συνάδελφοί σας στο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί κατά το διάστημα που κυβερνήσατε, δηλαδή το 2015-2019, ήδη είχε γίνει η μεταβίβαση των μεριδίων που είχε η SIEMENS στην PITSOS στην BSH.

Άρα, δεν είχε καμία μετοχική σχέση η SIEMENS με την PITSOS. Άρα, δεν μπορούσε το εργοστάσιο της PITSOS να αποτελεί αντικείμενο αυτού του όποιου συμβιβασμού μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της SIEMENS.

Ειδάλλως, επαναλαμβάνω, εάν αυτό που λέω είναι ψευδές, θα πρέπει όλοι οι επιλαμβάνοντες Υπουργοί που μεσολάβησαν του ΣΥΡΙΖΑ, και εσείς προσωπικά, να διωχθείτε για απιστία. Δεν ζητώ κάτι τέτοιο γιατί προφανώς καλώς γνωρίζετε ότι η SIEMENS δεν έχει σχέση με την PITSOS.

Τώρα, το γιατί ενώ το γνωρίζετε, έρχεστε στη Βουλή και κάνετε αυτού του τύπου την αγόρευση, εμένα πραγματικά με ξεπερνά. Μόνο για τα πρακτικά, επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ η μνήμη σας είναι πολύ κοντή και έχετε την αίσθηση ότι μπορείτε να πολιτεύεστε κατά τον τρόπο που πολιτευόσασταν πριν κυβερνήσετε, διαβάζω:

Γιώργος Σταθάκης, Υπουργός ΣΥΡΙΖΑ, το έτος 2017: «Το κλείσιμο της PITSOS δεν δείχνει κενό εμπιστοσύνης στην Ελλάδα αλλά αποτελεί μέρος αναδιάρθρωσης της πολυεθνικής που το ελέγχει».

Με συγχωρείτε, κυρία Τζάκρη, το έτος 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δια του αρμοδίου Υπουργού ανακοινώνοντας το κλείσιμο του εργοστασίου PITSOS στην Ελλάδα, δηλώνει ότι δεν την ανησυχεί αυτή η εξέλιξη γιατί είναι στα πλαίσια της αναδιαρθρώσεως της εταιρείας παγκοσμίως και δεν αφορά στην ελληνική οικονομία και το έτος 2020 αποτελεί αντικείμενο του εξωδικαστικού συμβιβασμού SIEMENS και ελληνικού δημοσίου;

Καλά, δεν το ήξερε ο Σταθάκης το 2017 αυτό που μου λέτε σήμερα; Από εσάς το μαθαίνουμε το 2020;

Λοιπόν, και ο λαϊκισμός έχει κάποια όρια.

Επαναλαμβάνω, εσείς έχετε κυβερνήσει και ως ΠΑΣΟΚ, καλώς σας θυμάμαι εδώ Υφυπουργό του κυρίου Ραγκούση, και ως ΣΥΡΙΖΑ, καλώς σας θυμάμαι εδώ Υφυπουργό Βιομηχανίας. Άρα δεν μπορείτε να είστε στην Βουλή και να αραδιάζετε σε εμένα πράγματα τόσο εξωφρενικά.

Αν θέλετε στη δευτερολογία να κάνουμε μία συζήτηση λογικών ανθρώπων, τι πήγε στραβά με την PITSOS και τι μπορεί να γίνει από εδώ και εμπρός, πολύ ευχαρίστως. Αλλά να έρθετε εδώ και να με κατηγορείτε για αυτά που κάνατε εσείς, δεν το ανέχομαι. Και εγώ έχω πει πολλές φορές, είμαι καλόπιστος, μπορώ να κάνω καλόπιστη συζήτηση με καλόπιστους ανθρώπους.

Απαντάω, λοιπόν, σε όλα στην πρωτολογία. Εάν αυτά που είπατε είναι αληθή, πρέπει να μπείτε φυλακή για απιστία εσείς προσωπικά. Εγώ λέω δεν πρέπει να μπείτε γιατί όσα είπατε είναι ψευδή».

 

Δευτερολογία

 

«Θα προσπαθήσω να διατηρήσω το χιούμορ μου σε όσα άκουσα προηγουμένως.

Πρώτον και κυριότερον. Η συμφωνία με τη SIEMENS υπεγράφη τον Αύγουστο του ’12. Το θέμα του εργοστασίου είχε τριετή διάρκεια, άρα τον Αύγουστο του ’15 μπορούσε οποιαδήποτε κυβέρνηση υπήρχε, να πιέσει τη SIEMENS για αυτό το εργοστάσιο.

Απ’ ότι θυμάμαι, εκλεγήκατε τον Ιανουάριο του ’15, άρα για 6 μήνες είχατε το περιθώριο να κάνετε αυτό για το οποίο μόλις με κατηγορήσατε.

Δεν το κάνατε για το λόγο που σας εξήγησα προηγουμένως, γιατί πολύ απλά δεν γινόταν.

Δεύτερον. Εκπλήσσομαι. Η κυρία Τζάκρη, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ μας είπε, ότι πρέπει να ψηφίσουμε από κοινού ένα νόμο και να αποκλείουμε τη SIEMENS από όλους τους διαγωνισμούς του ελληνικού δημόσιου.

Με συγχωρείται, κύριε Παππά, 5 χρόνια κυβερνήσατε. Γιατί δεν ψηφίζατε αυτό το νόμο; Γιατί περιμένατε την κακιά την δεξιά για να ψηφίσει το νόμο και δεν το κάνατε μόνοι σας;

Σας είπα, κυρία Τζάκρη, εσείς βεβαίως το πάτε στην δεξιά και δεν κάνετε αυτό που κάνουν οι υπόλοιποι του ΣΥΡΙΖΑ, που λένε, «το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία». Για ευνόητους λόγους.

Σας είπα, όμως, επειδή δακρύβρεχτη σας άκουσα να λέτε, «εάν ήμουν στη θέση σας»…

Κυρία Πρόεδρε, μα, ήταν στη θέση μου. Ήταν ακριβώς στη θέση μου.

Εγώ είμαι Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και στο χαρτοφυλάκιο μου με τις δήθεν αποψιλωμένες αρμοδιότητες, έχω το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου που είχατε.

Έχουμε ακριβώς την ίδια θέση. Αντί να ήσασταν, κυρία Τζάκρη, στη Βουλή και να κλαίτε λέγοντας «Αν ήμουν στη θέση σας», γιατί δεν τα κάνατε όταν ήσασταν στη θέση μας; Γιατί;

Επειδή είστε ψεύτρα και έρχεστε εδώ για να παίξετε με τον πόνο του ελληνικού λαού.

Λοιπόν, η ιστορία της PITSOS, που είναι μία πονεμένη ιστορία, έχει ως εξής: το έτος 2009 η εταιρεία BSH αγόρασε στη Μαγούλα μία μεγάλη έκταση για να φτιάξει ένα εργοστάσιο.

Πριν αγοράσει την έκταση ζήτησε από την τότε κοινότητα Μαγούλας τη σύμφωνη γνώμη της για την αλλαγή των όρων δόμησης για να χτιστεί το εργοστάσιο και να φτιάξει στην Ελλάδα μία μεγάλη μονάδα παραγωγής για τα προϊόντα της BSH.

Ακολούθως έγινε ο «Καλλικράτης» και ενώθηκε η Μαγούλα με την Ελευσίνα. Ο τότε Δήμαρχος Ελευσίνας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αγώνα και πήγε στο Δημοτικό τους Συμβούλιο και καταψήφισε τη συμφωνία της πρώην κοινότητας Μαγούλας με την εταιρεία BSH. Και έτσι η εταιρεία BSH έμεινε με ένα οικόπεδο στο οποίο δεν μπορούσε να χτίσει.

Μετά από τρία χρόνια προσπάθειας αυτής της εταιρείας να συνεννοηθεί με τον Δήμο για την αλλαγή των όρων δόμησης που κατέστη ατελέσφορη, πούλησε το οικόπεδο, ίδρυσε το εργοστάσιο την Πολωνία, όπου τώρα εκεί εργάζονται 9.000 εργάτες, και το άλλο μισό το πήγε στην Τουρκία. Αυτά το έτος 2015-2016.

Το 2017, επαναλαμβάνω, ο Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, κύριος Σταθάκης δήλωνε την ημέρα που ανακοίνωνε το κλείσιμο του εργοστασίου PITSOS: «Το κλείσιμο της PITSOS δεν δείχνει κενό εμπιστοσύνης στην Ελλάδα αλλά αποτελεί μέρος της αναδιάρθρωσης της πολυεθνικής που το ελέγχει».

Οι δε εργαζόμενοι για τους οποίους τώρα κόπτεστε έστειλαν δύο φορές επιστολή στον Πρωθυπουργό τότε, Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να λάβουν απάντηση και χωρίς να τους δεχθεί.

Άρα, είναι αργά για δάκρυα, κυρία Τζάκρη. Είναι πολύ αργά για δάκρυα. Αφού εσείς ως ΣΥΡΙΖΑ σαμποτάρατε από την αρχή αυτή την επένδυση και αφού ως κυβέρνηση 5 χρόνια δεν κάνατε τίποτα για την επένδυση, έρχεστε τώρα και μας πουλάτε πνεύμα.

Τώρα να πω κάτι για τους εργαζόμενους. Εγώ πράγματι έχω αναλάβει πρωτοβουλία να βρούμε λύση με την εταιρεία. Δεν θέλω να ανακοινώσω περισσότερα τώρα γιατί η διαπραγμάτευση δεν γίνεται δημόσια.

Να ξέρει όμως ο κόσμος την αλήθεια. Όταν ο κύριος Σταθάκης έκανε αυτή τη δήλωση που σας διάβασα, στην εταιρεία εργάζονταν 500 άνθρωποι. Σήμερα εργάζονται λιγότεροι από 150 διότι στο ενδιάμεσο βγήκαν στην σύνταξη και πήραν τα πακέτα που έδινε η εταιρεία για την εθελούσια έξοδο.

Δηλαδή η εταιρεία αυτά τα τρία χρόνια που μεσολάβησαν προσγειώθηκε αργά αλλά σταθερά προς το σβήσιμο, όπως το συμφώνησε με την κυβέρνηση Τσίπρα και τον κύριο Σταθάκη. Και τώρα μας ζητάτε και τα ρέστα.

Όταν η διαπραγμάτευσή μας θα λήξει κάπου, τότε θα ανακοινώσω τι έχουμε πετύχει ή δεν έχουμε πετύχει, προσπαθώντας να λύσουμε άλλο ένα πρόβλημα που εσείς μας κληροδοτήσατε.

Και για να ολοκληρώσω, όλη αυτή η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυρίας Τζάκρη, του οικονομικού προστατευτισμού και του να μην πάνε επενδύσεις στην Τουρκία, που είπατε προηγουμένως, εγώ την ακούω με μεγάλη χαρά.

Εγώ και τη δήλωσή σας περί διεθνισμού, κυρία Τζάκρη, και ότι ο διεθνισμός δεν είναι πατριωτισμός και ότι ο διεθνισμός είναι προδοσία, την υπογράφω. Σας χειροκροτώ για τη δήλωσή σας.

Βλέπω τον κύριο Φίλη τώρα, που έχω διαβάσει άρθρο του περί διεθνισμού, και τον ρωτάω: «πώς αισθάνεστε, κύριε Φίλη, που η συναδέλφισσά σας κυρία Τζάκρη είπε ότι ο διεθνισμός είναι προδοσία;»

Εγώ αυτά τα έλεγα από μικρός αλλά με λέγατε ακροδεξιό.

Ένα περίεργο πράγμα, λοιπόν, κύριε Φίλη. Τώρα όλοι τα ανέχεστε, για ποιο λόγο; Για να μην χάσετε τις καρεκλίτσες σας.

Αυτή είναι η αριστερά και χαίρομαι που φαίνεται το πραγματικό σας πρόσωπο.

Και ναι, κυρία Τζάκρη, έχετε δίκιο, ο διεθνισμός είναι προδοσία».

 

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:
https://www.youtube.com/watch?v=esTj6gJipo4