Τελευταία Νέα
Οκτ 30

Δευτερολογία & τριτολογία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ στην αντιμετώπιση των συνεπειών του Covid

Δευτερολογία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης 54 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Καμία αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση των υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού»:

 

«Κατ’ αρχάς, πριν πω τίποτε άλλο, να ευχηθούμε να μην υπάρχουν θύματα από το σεισμό στη Σάμο, που φαίνεται ότι ήταν πάρα πολύ μεγάλος και υπάρχουν καταστροφές. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά.

Θέλω να απαντήσω στην κυρία Φωτίου πρώρα απ’ όλα, διότι νομίζω ότι αν μιλάει ένας Υπουργός σε μία πρώην Υπουργό, μπορεί να συνεννοηθούμε.

Εγώ ποτέ δεν είπα ότι δεν ενδιαφερόμαστε για τα προγράμματα. Είμαι βέβαιος  ότι έχετε την τεχνική δυνατότητα να ξέρετε εάν έχουμε παρατείνει ή όχι όλα αυτά τα προγράμματα.

Και είμαι βέβαιος ότι αποκλείεται, διότι εάν δεν μπορείτε να το ξέρετε εσείς ως πρώην Υπουργός, κάτι δεν πάει καθόλου καλά με το γραφείο σας.

Διαβάζω λοιπόν: Τα προγράμματα, κέντρα κοινότητας, κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, δομές αστέγων, δομές κακοποιημένων γυναικών, παρατάθηκαν έως το τέλος του τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, δηλαδή ως το τέλος του 2023.

Επίσης, το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», συνεχίζεται μέχρι το τέλος του 2023, συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΚΤ και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όταν γνωρίζετε πως έχουν παραταθεί, πως έρχεστε στη Βουλή και λέτε ότι δεν ενδιαφερόμαστε για όλα αυτά;

Αυτό που σας είπα, είναι ότι λόγω των εκλογών έχουμε δικαίωμα να εφαρμόζουμε το δικό μας σχέδιο, δεν σας είπα ότι δεν ενδιαφερόμαστε για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Είναι κρίμα. Είστε και καθηγήτρια πανεπιστημίου,  πρώην Υπουργός να έρχεστε στη Βουλή και να λέτε τέτοια πράγματα.

Όσον αφορά στο μείζον που είπατε, ότι ήταν η μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση όλων των εποχών προεκλογική. Ξέρετε, κυρία Υπουργέ, υπάρχει ένα πρόβλημα εδώ. Όταν εξαπατάς κάποιον προεκλογικά, που μπορεί να συμβεί, το κάνατε εσείς το ’15, ο κόσμος καταλαβαίνει την εξαπάτηση. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τις αρχές του 2016 ήταν πίσω στις δημοσκοπήσεις και έχασε και όλες τις εκλογές.

Δεν είναι λίγο περίεργο να εξαπατήσαμε τον κόσμο προεκλογικά και 15 μήνες μετά να σας ρίχνουμε double score στο κεφάλι; Δεν το βλέπετε λίγο περίεργο; Δηλαδή 15 μήνες μετά οι Έλληνες πολίτες δεν κατάλαβαν ακόμα την εξαπάτηση και περιμένουν την κυρία Φωτίου;

Άρα πάμε, λοιπόν, τώρα να παρουσιάσω κι ένα ακόμη στοιχείο εξαπάτησης:  Ο κύριος Τσακαλώτος, οφείλω να πω συμπαθής σε εμέ και σοβαρός άνθρωπος, ξεκίνησε με μία ιστορία από την Κίμωλο πολύ ενδιαφέρουσα. Εκείνη την ώρα μου σκέφτηκα ποια άλλη ιστορία από νησί θυμάμαι. Και τη θυμήθηκα αμέσως. Ξέρετε, είναι εκείνη η στιγμή στη Γαύδο όπου πριν τις εκλογές του ’15 συναντάει ο κύριος Τσίπρας μία συμπαθέστατη γριούλα που λέει ότι δεν θέλει να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ.

Είδα στο Google το βίντεο, ο κ. Τσίπρας να λέει στη γριούλα: «το χαράτσι μια φορά, δεν θα το πληρώσεις».

Λοιπόν, τα 13 ευρώ βρείτε τα και δώστε τα στην γριούλα από τη Γαύδο γιατί το χαράτσι το πλήρωσε. Το λέω, γιατί εξυπνάδες μπορεί να λέμε όλοι εδώ αλλά είπα να λέμε σοβαρά πράγματα. Άρα, αν θέλει η κυρία Φωτίου να βρει ποια είναι η μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση όλων των εποχών, είναι όλα όσα λέγατε πριν το 2015.

Και μάλιστα, κύριε Τσακαλώτε, θα το πάω και στο πιο σοβαρό τώρα. Εγώ εκλαμβάνω την ομιλία σας και ένα συγκεκριμένο κομμάτι αυτής ως μία μεγάλη πράξη ιστορικής ενσυνείδησης και συμφιλίωσης της τελευταίας δεκαετίας.

Τι είπατε; Ότι ο λόγος που σήμερα έχουμε τα χαμηλά επιτόκιο ή έχουμε μία σταθερότητα στα δημόσια οικονομικά μας είναι ότι το χρέος μας είναι ρυθμισμένο για τα επόμενα δέκα χρόνια επειδή φτιάξατε το μαξιλάρι. Μάλιστα.

Εσείς ήσασταν απέξω από τη Βουλή, στους Αγανακτισμένους κατά του μνημονίου. Τα δύο βασικά επιτεύγματα που αναφέρατε είναι αποτελέσματα, καρποί του μνημονίου. Χαίρομαι, κύριε Τσακαλώτε, που αναφέρετε τις επιτυχίες του μνημονίου, έστω και του τρίτου του αχρείαστου του δικού σας.

Άλλα έρχομαι στο πρώτο σκέλος των δύο γιατί έχει πιο μεγάλο ενδιαφέρον για την εθνική μας αυτογνωσία. Τι είπατε; Το χρέος μας είναι  ρυθμισμένο τα επόμενα δέκα χρόνια. Πράγματι. Ποια είναι η ύψιστη στιγμή της ρυθμίσεως του ελληνικού χρέους, κύριε Τσακαλώτε, που το γράφετε πάντα και στους προϋπολογισμούς σας και σας το έλεγα πάντα όταν ήσασταν Υπουργός; Το PSI του Φεβρουαρίου 2012.

Θέλετε να σας θυμίσω τι λέγατε για το PSI όλοι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ; Θα πηγαίνατε τάχατες και στο Ειδικό Δικαστήριο τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Κάντε του και ένα άγαλμα να τον τιμήσετε αφού έρχεστε εδώ και μας λέτε πόσο καλό είναι που ρυθμίστηκε το χρέος, από τη δική μου ψήφο όταν είσαστε απέξω και χαλάγατε την Αθήνα με τους Αγανακτισμένους. Έτσι, για να θυμόμαστε λίγο και τι έγινε στην Ελλάδα.

Άρα χαίρομαι που έστω και εκ των υστέρων αναγνωρίσατε με πόσο δηλητήριο ποτίσατε τον ελληνικό λαό όλες τις κρίσιμες ώρες τις τελευταίες δεκαετίες. Και χαίρομαι για τον ύμνο στο PSI που είπατε προηγουμένως. Και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, έστω και αν δεν αναφέρατε το όνομά του.

Πάμε, λοιπόν, τώρα στα συγκεκριμένα μέτρα γιατί είπα ότι θέλω καλόπιστη συζήτηση και καλόπιστη δεν είναι.

Τα αναφέρω ένα προς ένα. Στήριξη του τομέα υγείας. Μας κατηγορείτε τόσην ώρα ότι δεν χρησιμοποιήσαμε το ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκούς πόρους για στήριξη του τομέα υγείας.

Και όσον αφορά στον οικογενειακό γιατρό, θυμίζω ότι με δικό μου νόμο το 2014, έγινε η μεταρρύθμιση του ΠΕΔΥ. Και όσον αφορά στη δική σας θητεία, κύριε Ξανθέ, ούτε οικογενειακό γιατρό κάνατε και τα ΤΟΜΥ που φτιάξατε ήταν όλα αποτυχημένα.

Τώρα μέσω των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 υλοποιούνται δράσεις στον τομέα υγείας άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για έργα υποδομών και τα λοιπά.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτό που με ρωτάτε τώρα, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, αυτά είναι τα της πανδημίας, επιπλέον 40 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 340 εκατομμυρίων ευρώ για νέες προμήθειες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, για ενίσχυση των φορέων υγείας με επικουρικό προσωπικό, για ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω πανδημίας.

Ειδικότερα, 270 εκατομμύρια για νέο επικουρικό προσωπικό για την πανδημία, 18 εκατομμύρια για τη δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού, 30 εκατομμύρια κομμοί μοριακών ελέγχων για τα τεστ, 1,5 εκατομμύριο για εργαλεία ανάλυσης και ερμηνείας στοιχείων, 16,5 εκατομμύρια για ανάπτυξη δεξιοτήτων, ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, 5 εκατομμύρια για διατομεακή εθνική στρατηγική δημόσιας υγείας.

Ενώ μας έχει αιτηθεί το Υπουργείο Υγείας επιπλέον έργα ύψους 135 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον τα οποία θα εγκρίνουμε.

Άρα, 340 και 135, σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ έχει πάρει επιπλέον η υγεία από το ΕΣΠΑ, αυτό που με ρωτάτε μόνο για τον COVID. Δεν τα ξέρατε; Γιατί δεν τα αναφέρατε; Και είναι και πολλά άλλα για την υγεία.

Πάμε τώρα στις σχολικές μονάδες και όλα αυτά που μας είπε ο κύριος Φίλης. Μέσω τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων υλοποιούνται και έχουν εξειδικευτεί ήδη δράσεις του τομέα παιδείας ύψους 105 εκατομμυρίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ενδεικτικά αναφέρονται: προμήθεια από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα υγειονομικού υλικού για να διεξαχθούν με ασφάλεια εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις. Προμήθεια υγειονομικού υλικού για τις φοιτητικές εστίες. Οικονομική ενίσχυση των ασφαλιστικών φορέων των μαθητευόμενων μαθητείας ΕΠΑΛ, ΙΕΚ και τα λοιπά. Συμβουλευτική υποστήριξη σχολικής κοινότητας που θα αποκτήσουν δεξιότητες τοποθετούνται για την πανδημία. Υποστήριξη υποχρεωτικής εξ’ αποστάσεως εκπαιδευτική δραστηριότητα με τη βοήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Τα περίφημα tablet που μου είπατε κύριε Φίλη, τα έχουμε ήδη πάρει, τα έχουμε μοιράσει. Συν υποστήριξη εκπαιδευτικής διαδικασίας με την παροχή ηλεκτρονικού φορητού εξοπλισμού. Για τα tablet να πω ειδικά ότι θυμάμαι ακόμα όταν παίρναμε την απόφαση, πορεία της ΟΛΜΕ και εκπαιδευτικών που φώναζαν κατά των tablet έξω από το γραφείο μου.

Επιπλέον, στο πλαίσιο, συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, υλοποιούνται δράσεις για ενίσχυση σχολικών μονάδων, αυτό που είπατε για τις προσλήψεις, με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς προϋπολογισμού 560 εκατομμυρίων ευρώ για το σχολικό έτος 2020 – 2021.

Δεν τα ξέρατε κύριε Φίλη; Έρχεστε εδώ και μου λέτε, εάν έχουμε χρησιμοποιήσει χρήματα του ΕΣΠΑ εν μέσω πανδημίας με τους νέους κανόνες για την υγεία και τα σχολεία; Και έχουμε βγάλει μισό δισεκατομμύριο για την υγεία, πάνω από μισό δισεκατομμύριο για τα σχολεία. Δεν τα ξέρατε; Σας είπα, ότι πρέπει να κάνουμε μεταξύ μας καλόπιστη συζήτηση. Εάν δεν κάνουμε καλόπιστη συζήτηση, άκρη στη χώρα δεν θα βγάλουμε.

Πάμε τώρα στον κύριο Χαρίτση για τα προγράμματα των περιφερειών. Κατ’ αρχάς, με ρωτήσατε, προσπερνάω το κουτσομπολιό, τι λένε οι Περιφερειάρχες. Το πως ξεκίνησαν τα προγράμματα των περιφερειών σας το είπα. Ξεκίνησαν με επιστολή δική μου προς τον κύριο Τζιτζικώστα. Την επιστολή αν θέλετε να σας παραδοθεί, κάντε ένα αίτημα εγγράφως να σας τη δώσω.

Για ποιο λόγο έγινε αυτή η επιστολή και αυτή η συμφωνία; Για να είμαι ειλικρινής και καθαρός μαζί σας: διότι οι Περιφερειάρχες έβαλαν πολύ μεγάλη πλάτη στην πρώτη φάση της πανδημίας καθόσον πήραμε τα υπόλοιπά τους του ΕΣΠΑ για να τα βάλουμε ως εγγύηση για το ΤΕΠΙΧ και για το εγγυοδοτικό τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, και ως «αντίδωρο» που τους πήραμε αυτά τα χρήματα, για να βγουν γρήγορα τα προγράμματα και έτσι γίναμε οι πρώτοι στην Ευρώπη που τα βγάλαμε και πήραμε τα συγχαρητήρια που έλεγα προηγουμένως, τους εγκρίναμε να κάνουν τα δικά τους προγράμματα στήριξης επιχειρηματικότητας στα τέλη Ιουλίου του 2020.

Φτάνουν τα λεφτά ρωτήσατε; Δεύτερο ερώτημα. Πάλι θα το πω, επειδή είστε ικανό πρόσωπο. Είστε άνθρωπος που ξέρει τη δουλειά του προφανώς. Ξέρετε ότι όχι μόνο τα έχουμε προϋπολογίσει, τα έχουμε αιτηθεί κιόλας. Αποκλείεται εσείς να μην έχετε τη δυνατότητα να ξέρετε τι έχουμε αιτηθεί στην Επιτροπή. Ξέρετε λοιπόν ότι όλο το σύνολο των εξαγγελλομένων προγραμμάτων των περιφερειών για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι 800 εκατομμύρια ευρώ. Το δικό μου αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να μας εγκρίνουν 1,6 δισεκατομμύρια. Δηλαδή, άλλα τόσα. Και αυτό το αίτημα κύριε Χαρίτση έγινε πριν το 2ο κύμα της πανδημίας που δημιουργεί και νέες ανάγκες.

Σημειώστε δε, εσείς είμαι βέβαιος ότι το ξέρετε, ότι ενώ η αρχική απόφαση  της Commission ήταν αυτά τα προγράμματα να έχουν όλα απορροφηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2020, εμείς ζητήσαμε και πήραμε παράταση μέχρι 30 Ιουνίου του 2021. Ακριβώς για να προλάβουμε να ξοδευτούν και το 1,6 δις ευρώ.

Άρα, με ρωτάτε κάτι που εσείς γνωρίζετε ότι και έχω δράσει και έχω λάβει έγκριση ως Υπουργείο Ανάπτυξης για να γίνει. Γιατί δεν τα λέτε;

Επαναλαμβάνω, εάν η μεταξύ μας συζήτηση δεν έχει κάποια στοιχεία γενναιοφροσύνης και πολιτικού πολιτισμού, άκρη δεν πρόκειται να βγάλουμε.

Θέλω να απαντήσω όμως και όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο είναι δόκιμο το ερώτημα και η κριτική. Γιατί δεν γίνεται η διαχείριση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και γίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών; Είναι μία εύλογη απορία.

Είπατε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ένα δομημένο και υπαρκτό μηχανισμό της διαχειρίσεως ευρωπαϊκών κονδυλίων αφού χειρίζεται το ΕΣΠΑ. Κατά συνέπεια, για ποιο λόγο πρέπει να γίνεται καινούργια δομή στο Υπουργείο Οικονομικών; Αυτό δεν ήταν το ερώτημα;

Φαντάζομαι και πάλι θα γνωρίζετε ότι αυτή είναι η βασική απόφαση που πήραν στην Commission. Έπρεπε δηλαδή να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα το χειριστούν οι διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτές δηλαδή που παραδοσιακά χειρίζονται το ΕΣΠΑ ή θα γίνει ξεχωριστή παράλληλη δομή ώστε να μην υπερφορτωθεί η πρώτη;

Τι αποφάσισε η Commission; Δεύτερη παράλληλη δομή. Το ίδιο ακριβώς μοντέλο που έκανε η Commission κάνουν όλες οι χώρες, όλες, μηδεμιάς εξαιρουμένης. Για ποιο λόγο; Διότι τα δύο θα «τρέξουν» παράλληλα.

Παράλληλα, δηλαδή θα «τρέξουν» το νέο ΕΣΠΑ και η παράταση του παλαιού ΕΣΠΑ, αυτά δηλαδή που θα έχει το Υπουργείο Ανάπτυξης, παράλληλα θα «τρέχει» και το Ταμείο Ανάκαμψης. Συμπληρωματικά αλλά με τελείως διαφορετικές, πολύ πιο γρήγορες διαδικασίες, διαφορετικές του ΕΣΠΑ.

Άρα, λοιπόν, σε όλη την Ευρώπη, έγιναν παράλληλες δομές. Αυτή είναι η απάντηση στο γιατί έγινε και στην Ελλάδα. Δεν είναι δηλαδή στην Ελλάδα μόνο.

Στον κύριο Φίλη και στην ωραία συζήτηση περί διεθνισμού. Τζάκρη: «Άπατρις και διεθνιστής ο Μητσοτάκης». Το ξαναλέω αν θέλετε να το ακούσετε. Δεν ξέρω αν το έχετε πληροφορηθεί. Προηγουμένως καθόταν δίπλα σας. «Άπατρις και διεθνιστής ο Μητσοτάκης».

Χρυσαυγίτισσα η κυρία Τζάκρη; Πολύ βαρύ αυτό που είπατε. Ήταν πολύ βαρύ. Είπε άπατρι  και διεθνιστή τον Μητσοτάκη. Χρυσαυγίτισσα είναι; Πείτε το. Όσο δεν τα λέτε με την ίδια στεντόρεια φωνή στην κυρία Τζάκρη, τότε κρίνω ότι η πίστη στις ιδέες σας είναι σχετική. Αν έχετε το θάρρος πείτε τα στην Τζάκρη, όχι στον Γεωργιάδη.

 

Στον κύριο Βιλιάρδο και θα κλείσω για τον νεοφιλελευθερισμό. Ακούστε με. Όταν κάνετε κριτική, σας είπα και χθες την ίδια συζήτηση, πρέπει να εδράζεται επί πραγματικών στοιχείων. Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που ενώνει το άνοιγμα του τουρισμού με το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος κοροναϊού στην Ελλάδα. Για αυτό το λόγο το δεύτερο κύμα κοροναϊού στην Ελλάδα έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση από την υπόλοιπη Ευρώπη, για αυτό και εμείς τώρα μπαίνουμε στο δεύτερο κύμα στην πραγματικότητα όταν οι άλλοι έχουν μπει ήδη από τον Αύγουστο. Αντιθέτως η Ελλάδα κατάφερε να παραμείνει μία πάρα πολύ ασφαλής χώρα. Εμείς τα λέμε αυτά; Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη; Η λίστα Πέτσα;

Handelsblatt: Η Ελλάδα ασφαλής τουριστικός προορισμός. Πότε; 15/10/2020, το καταθέτω στα πρακτικά.

Αυστρία. Η Ελλάδα ανάμεσα στους πιο ασφαλείς προορισμούς μετά την εμφάνιση του κοροναϊού. Πότε; 21 Οκτωβρίου.

Τουρισμός, ΤUI. Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μερίδιο της TUI, 25 Σεπτεμβρίου 2020.

TUI. Η Ελλάδα ο πιο δημοφιλής προορισμός από το 2020. 25 Σεπτεμβρίου.

Και η TUI στη «λίστα Πέτσα», και η Αυστρία στη «λίστα Πέτσα» και η Handelsblatt:στη «λίστα Πέτσα», όλοι στη «λίστα Πέτσα»; Ωραία ερμηνεία έχετε για το πώς δουλεύει ο πλανήτης. Γι’ αυτό χάνετε με 20 μονάδες γιατί δεν κάθεστε να σοβαρευτείτε. 

Κύριε Τσακαλώτε, ακούστε, για όλη αυτή η κουβέντα που κάνετε, τη θεωρητική περί νεοφιλελευθερισμού και των νεοφιλελεύθερων επιλογών μας, θα σας πω το εξής:

Και εσείς και εμείς συμμεριζόμαστε μία κακιά κοινή μοίρα εν μέρει, για να είμαστε δίκαιοι τώρα. Και εσείς όταν κυβερνήσατε λόγω συγκυριών προφανώς, αναγκαστήκατε να εφαρμόσετε πολιτικές ασύμβατες με την ιδεολογία σας, υπερψηφίζοντας μνημόνιο, λόγω των δεσμεύσεων αν θέλετε που είχε η χώρα εκείνη την περίοδο, και εμείς στη δική μας τη θητεία, εδώ και ένα χρόνο, λόγω της πανδημίας προφανώς, εφαρμόζουμε πολιτικές πολύ διαφορετικές από τη δική μας ιδεολογία.

Γιατί δεν φαντάζομαι να λέμε στα σοβαρά ότι η διανομή επιδομάτων, που έχω μοιράσει και επί θητείας μου μερικά δισεκατομμύρια,  η αναστολή πληρωμών, τα εγγυημένα δάνεια και όλα τα υπόλοιπα είναι νεοφιλελεύθερα σχέδια. Φαντάζομαι μπορείτε να καταλάβετε, γιατί έχετε περάσει από την άλλη πλευρά από την ίδια στενωπό, ότι και εγώ εφαρμόζω πολλά μέτρα,  διαφορετικά από την ιδεολογία μου, όπως κάνατε και εσείς από αντίθετες πλευρές και από αντίθετες συνθήκες.

Άρα, τη συζήτηση περί ιδεολογιών όταν θα έχουμε επιστρέψει σε μία κανονικότητα, και θα μπορούμε να εφαρμόζουμε το σχέδιό μας σωστά, πολύ ευχαρίστως να την κάνουμε. Προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε νεοφιλελεύθερο, ούτε άλλο, σχέδιο. Υπάρχει η προσπάθεια να μείνει η χώρα όρθια υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Σε αυτήν την προσπάθεια εμείς την αξιωματική αντιπολίτευση τη θέλουμε σύμμαχο, όχι αντίπαλο. Καλόπιστο σύμμαχο.

Όσον αφορά στους οδηγούς, για να μην το ξεχάσω. Με πληροφόρησαν ότι 9 οδηγούς από τα λεωφορεία μετέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και δουλεύουν σήμερα σε γραφεία. Μάλιστα η τελευταία αυτή μετάταξη των 9, έγινε δύο μήνες προ των εκλογών. Αφήστε κύριε Παππά. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».

 

Τριτολογία

 

«Όταν ο κύριος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην μεγάλη επιβάρυνση των μισθών δεν εννοούσε αυτό που είπατε μόλις τώρα. Δεν εννοούσε δηλαδή ότι οι εργαζόμενοι παίρνουν πολλά λεφτά στην Ελλάδα. Εννοούσε ότι λόγω των νόμων των δικών σας, όχι μόνο της κυβερνήσεώς σας γενικά αλλά και του Υπουργού Οικονομικών τότε Τσακαλώτου και του Υπουργού τότε Εργασίας Κατρούγκαλου, ένας εργαζόμενος που θέλουμε να φέρουμε, παραδείγματος χάριν, για να δουλέψει στο data center της Microsoft και δουλεύει σήμερα στο data center στην Αγγλία, αν πάρει τον ίδιο μισθό ακριβώς που παίρνει στην Αγγλία, στην Ελλάδα στην τσέπη του τού μένουν τα μισά γιατί ακριβώς 50% είναι η επιβάρυνση, η οποία δηλαδή είναι μεγαλύτερη λόγω του νόμου Κατρούγκαλου και των φόρων Τσακαλώτου.

Άρα, λοιπόν, ο κύριος Μητσοτάκης ήρθε να σας πει, σας το διευκρινίζω αν δεν το καταλάβατε, ότι η Κυβέρνησή μας έχει πάρει μία μεγάλη πρωτοβουλία μειώσεως του κόστους ασφαλιστικών εισφορών έτσι ώστε να μπορέσει ο εργαζόμενος τελικά στην τσέπη του να έχει περισσότερα χρήματα και να μην του τα παίρνετε εσείς με τον νόμο Κατρούγκαλου, Τσακαλώτου. Αυτό είπε ο κύριος Μητσοτάκης. Και μάλιστα πρέπει να σας πω ότι αυτός είναι και ένας βασικός λόγος για τον οποίο μας ψήφισαν.

Επειδή είπατε πολλές φορές για τη μεσαία τάξη, υπάρχουν τα σχετικά σας βίντεο από τότε, πράγματι, κύριε Τσακαλώτε, για να είμαστε τώρα ειλικρινείς, αν θέλετε να κάνουμε μία σοβαρή συζήτηση, το γεγονός ότι γδάρατε τη μεσαία τάξη με τρόπο πρωτοφανή, είναι και ο βασικότερος λόγος που χάσατε τις εκλογές.

Και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η μεσαία τάξη ακούει ΣΥΡΙΖΑ και στρίβει, κάτι σημαίνει. Και για την κυρία Φωτίου που νομίζει ότι εμείς εξαπατήσαμε κανένα.

Δεν εξαπατάται τόσο εύκολα ο λαός όσο νομίζετε και δεν είναι τόσο ανόητοι οι Έλληνες όσο νομίζετε. Ξέρουν τι πλήρωναν, ξέρουν τι πληρώνουν, καταλαβαίνουν την διαφορά για αυτό μας ψήφισαν, για αυτό μας εμπιστεύονται.

Τώρα, ως προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ποιος είπε ότι η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Ήδη το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών έχει βάλει πολύ περισσότερα λεωφορεία σε λειτουργία και ο κύριος Καραμανλής ανακοίνωσε, όπως ξέρετε, ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες θα μπουν και πολλά περισσότερα.

Είδαμε προ ολίγου, γιατί το διαδίκτυο είναι μαγικός χώρος, και έχουν φτιάξει ένα πολύ ωραίο βίντεο εκεί στην ομάδα Αλήθειας, που βρήκαν ομιλία στη Βουλή του κ. Σπίρτζη ως Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ να εξηγεί πολύ αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους αυτά τα 270 λεωφορεία που αναφέρατε δεν μπορούν να επισκευαστούν. Και δίπλα έχουν βάλει στο βίντεο τις δικές σας δηλώσεις για το πόσο εύκολα μπορούν να επισκευαστούν.

Θα σας πρότεινα να πάρετε ένα τηλέφωνο τον κύριο Σπίρτζη, να σας εξηγήσει αυτά που με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια εξηγούσε στη Βουλή δύο χρόνια πριν και το γιατί αυτά τα 270 λεωφορεία είναι αδύνατο να επισκευαστούν.

Τώρα αν έλεγε ψέματα ο κύριος Σπίρτζης, τι να σας πω; Δεν ξέρω. Εγώ ειδικός στα λεωφορεία δεν είμαι. Είδα όμως το βίντεο, μπορούν να το δουν οι Έλληνες πολίτες, είναι πολύ ενδιαφέρον, για να δουν πώς είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με καρέκλα και ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καρέκλα.

Και πάμε και στο τελευταίο, το ιδεολογικό που είναι και το πιο ενδιαφέρον. Κύριε Τσακαλώτε, υπάρχει μία συγκλονιστική παρεξήγηση, μάλλον όχι παρεξήγηση, είστε αρκετά έξυπνος για να το ξέρετε, αλλά μία λάθος αντίληψη του κόσμου, ότι δήθεν εσείς ενδιαφέρεστε, δηλαδή οι αριστεροί, για τις ανισότητες, ενώ εμείς οι δεξιοί δεν ενδιαφερόμαστε για τις ανισότητες. Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος.

Μόνο ένας βάρβαρος, μόνο ένας άνθρωπος χωρίς ψυχή δεν ενδιαφέρεται για τις ανισότητες. Εκτός αν νομίζετε ότι κάποιοι άνθρωποι κατά κάποιο τρόπο ηδονίζονται όταν βλέπουν φτωχούς ή αναξιοπαθούντες ή ανθρώπους χωρίς ευκαιρίες στη ζωή. Σας διαβεβαιώ ότι εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς και δεν είμαι στη δεξιά γιατί θέλω να βλέπω φτωχούς ανθρώπους και ανισότητες.

Είμαι στη δεξιά και πιστεύω στον καπιταλισμό γιατί πιστεύω ότι από όλα τα συστήματα της ανθρώπινης ιστορίας πολεμάει τις ανισότητες καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο. Και αυτή είναι η βασική μας διαφορά, όχι αν θέλουμε να χτυπήσουμε τις ανισότητες αλλά το πώς θα χτυπήσουμε τις ανισότητες.

Σας λέω, λοιπόν, εγώ ότι ο καπιταλισμός και η ελεύθερη αγορά είναι το σύστημα που επιτρέπει στον άνθρωπο να ξεφύγει από τις ανισότητες. Για αυτό και σε αυτό το σύστημα πάρα πολλοί φτωχοί άνθρωποι έγιναν πλούσιοι και πάρα πολύ αμόρφωτοι άνθρωποι μορφώθηκαν και πάρα πολύ άνθρωποι που δεν είχαν μέλλον βρήκαν μέλλον.

Αντίθετα κατά τη δική μου γνώμη, κύριε συνάδελφε, στα συστήματα του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, αυτού δηλαδή που ευαγγελίζεται η Αριστερά τύπου Σοβιέτ ή παραλλαγές του, οι άνθρωποι όχι μόνο δεν μπόρεσαν να έχουν κοινωνική κινητικότητα και να μειώσουν τις ανισότητες αλλά πήγε όλη η κοινωνία προς τα κάτω και τελικά καταστράφηκε. Για αυτό και ένα μετά το άλλο τα συστήματα αυτά έσβησαν.

Άρα, μην μου λέτε εδώ για το αν πονάμε για τις ανισότητες. Πονάμε για τις ανισότητες, μαχόμαστε για να λήξουν οι ανισότητες και μαχόμαστε για να λήξουν οι ανισότητες με το καλύτερο σύστημα που εφηύρε η ανθρωπότητα από τη γένεσή της, τον καπιταλισμό και την ελεύθερη αγορά, όσο και αν δεν σας αρέσει».