Τελευταία Νέα
Μάι 13

Συνέντευξη του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου

Συνέντευξη του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου.

Δημοσιογράφος: Θα συνομιλήσουμε τώρα με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον κύριο Άδωνι Γεωργιάδη και βέβαια έχετε και τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εμπορίου κύριε Γεωργιάδη, και επομένως όλο αυτό το θέμα της ακρίβειας είναι  θέμα του δικού σας Υπουργείου.

Το ερώτημά μου είναι απλό. Προτίθεται η κυβέρνηση  να λάβει κάποια μέτρα; Για παράδειγμα είναι  πάνω στο τραπέζι το ενδεχόμενο να μειώσει τους φόρους σε κάποια είδη πρώτης ανάγκης που βρίσκονται στο ράφι του σούπερ μάρκετ;

Κος Γεωργιάδης: Ένα λεπτό. Ως προς την αρμοδιότητά μου δεν έχω αρμοδιότητα σε αυτό. Αυτό είναι  αρμοδιότητα Υπουργείου Οικονομικών.

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι  Υπουργείο Οικονομικών.

Κος Γεωργιάδης: Ως προς τους ελέγχους.

Δημοσιογράφος: Αλλά φαντάζομαι ότι στη συζήτηση μετέχετε;

Κος Γεωργιάδης: Προφανώς συμμετέχουμε. Σε όλες τις συζητήσεις συμμετέχουμε, σε όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί τον τελευταίο καιρό συμμετέχω και εγώ στις συζητήσεις, προφανώς, ως μέλος του Οικονομικού επιτελείου. Σας λέω, όμως, ότι δεν έχω την καθ’ ύλην αρμοδιότητα.

Ακούστε, κύριε Χατζηνικολάου. Κατ’ αρχάς, για να μην κοροϊδευόμαστε η ακρίβεια είναι  πάρα πολύ μεγάλη. Δεν το λέει το δελτίο ειδήσεων, σωστά το λέει. Είναι  γιατί είναι  η πραγματικότητα. Το ερώτημα είναι, στον παγκόσμιο πληθωριστικό κύκλο που ζούμε πόσα πραγματικά μπορούν να γίνουν και πόσα δεν μπορούν να γίνουν;

Γιατί προχθές η κυρία Αχτσιόγλου έκανε ένα tweetκαι έγραψε, «ο μεγαλύτερος πληθωρισμός στην Ελλάδα εδώ και 28 χρόνια, ακρίβεια Μητσοτάκη»και της έβαλα εγώ από κάτω, από την ΕΦΣΥΝ, «o μεγαλύτερος πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εδώ και 41 χρόνια, ο μεγαλύτερος πληθωρισμός στο Βέλγιο εδώ και 47 χρόνια, ο μεγαλύτερος πληθωρισμός στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Για όλα αυτά φταίει ο Μητσοτάκης; Άρα,για να το δούμε λίγο λογικά.

Δημοσιογράφος: Όχι, αλλά έχετε τρόπους να απαντήσετε σε αυτήν την ακρίβεια.

Κος Γεωργιάδης: Έχουμε πολλούς τρόπους και έχουμε πάρει μέτρα. Τα μέτρα που έχουμε πάρει για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των συμπολιτών μας είναι  μέτρα για την ακρίβεια, κύριε Χατζηνικολάου. Η αύξηση του βασικού μισθού για δεύτερο…

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ το πενηντάρικο που πήρε πάνω ο βασικός μισθός, που δεν λέω, είναι  μία αξιόλογη αύξηση. Κοντεύει να το φάει ήδη ο πληθωρισμός.

Κος Γεωργιάδης: Ένα λεπτό. Το πενηντάρικο στο βασικό μισθό είναι ένας επιπλέον μισθός το χρόνο. Και ασφαλώς είναι  ένα μέτρο.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά κοντεύει να το φάει ο πληθωρισμός.

Κος Γεωργιάδης: Αυτό λέω. Το πήραμε  ως ένα μέτρο για να ανακουφίσουμε τις επιπτώσεις της ακρίβειας. Όταν βάλαμε ΕΝΦΙΑ 40% λιγότερο, το βάλαμε για να σου περισσέψουν χρήματα που θα έδινες στον ΕΝΦΙΑ, για να αντιμετωπίσεις εν μέρει την ακρίβεια. Όταν μειώνουμε τώρα πάλι τις ασφαλιστικές εισφορές και άρα παίρνει περισσότερα χρήματα ο εργαζόμενος, γιατί του μένουν περισσότερα.

Δημοσιογράφος: Φόρους θα μειώσετε στα είδη πρώτης ανάγκης; Στο ψωμί, στο γάλα;

Κος Γεωργιάδης: Αυτό είναι  ένα εργαλείο. Ένα λεπτό.

Δημοσιογράφος: Επίσης, μήπως είναι η ώρα, ξέρω ότι σας ενοχλούν τα ερωτήματα αυτά, τι να κάνουμε; Είναι  η πραγματικότητα όμως που είναι  δύσκολη.

Κος Γεωργιάδης: Είναι  εύλογα ερωτήματα.

Δημοσιογράφος: Η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, η ΑΤΑ, που εγώ τη θυμάμαι από τη δεκαετία του ’80 και τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Μήπως θα επιστρέψει και αυτή; Μήπως πρέπει να επιστρέψει;

Κος Γεωργιάδης: Δεν μας είχε πάει και πολύ καλά τότε. Είχαμε φτάσει τότε πληθωρισμό 24% – 25% – 30%. Η ΑΤΑ δεν θα είχε νόημα. Ένας τέτοιος μηχανισμός δεν θα είχε νόημα τώρα, μην κοροϊδευόμαστε. Είμαστε στην ευρωζώνη, είμαστε σε άλλη οικονομική εποχή, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Αυτό που μπορεί να γίνει, επαναλαμβάνω, είναι: με σοβαρή πολιτική και συγκροτημένη και φυσικά με πολλούς ελέγχους στην αγορά. Γιατί δεν σας κρύβω…

Δημοσιογράφος: Υπάρχει αισχροκέρδεια μεγάλη.

Κος Γεωργιάδης: Έχουμε βάλει ήδη πάρα πολλά πρόστιμα. Έχουν ξεπεράσει πια τα 3 εκατομμύρια ευρώ τα πρόστιμα που έχουμε βάλει για αισχροκέρδεια από την αρχή της χρονιάς.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά ενώ φέρατε, διάταξη, κύριε Υπουργέ, ότι θα τους ξεφωνίζουμε αυτούς οι οποίοι αισχροκερδούν, δεν έχω δει μέχρι τώρα κάποιον….

Κος Γεωργιάδης: Σωστά. Η διάταξη προβλέπει και με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία να δημοσιεύουμε τα ονόματα επιχειρήσεων που παίρνουν πρόστιμο πάνω από 50.000. Αυτή τη στιγμή το πρόστιμο που βάλαμε….

Δημοσιογράφος: Ή που τιμωρούνται για δεύτερη φορά.

Κος Γεωργιάδης: Ή για δεύτερη φορά, σωστά. Προχθές βάλαμε παραδείγματος χάριν σε μία αλυσίδα super market ένα πρόστιμο 30.800 ευρώ. Άρα, ήταν κάτω από τις 50.000 που προέβλεπε η διάταξη.

Από την άλλη βδομάδα θα ανακοινώσουμε μία σειρά προστίμων σε πρατήρια καυσίμων. Έχουμε πια ολοκληρώσει πάρα πολλούς ελέγχους σε πρατήρια καυσίμων και δυστυχώς, έχουμε βρει αρκετές παραβάσεις. Και εκεί όμως τα πρόστιμαγιατί σε ένα πρατήριο δεν μπορείς να βάλεις 300.000 ευρώ πρόστιμο είναι κάτω των 50.000 ευρώ. Θα ανακοινωθούν, όμως, ποιες περιοχές είναι για να ξέρει ο κόσμος.

Και μάλιστα δεν σας κρύβω ότι έχω δώσει εντολή στην ΔIΜΕΑ και όλη την εβδομάδα ήμασταν στα νησιά. Πριν από λίγο, μίλαγα με τον Δήμαρχο Πάτμου όπου εκεί έχουν ένα ειδικό πρόγραμμα γιατί έχουν δύο μόνο πρατήρια σε όλη την Πάτμο από μία εταιρεία. Εκεί η τιμή ήταν πολύ πιο μεγάλη και είχα επικοινωνία και με την εταιρεία για να δω για ποιο λόγο η τιμή είναι τόσο μεγάλη.

Την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα, θα πάω ο ίδιος σε μερικά από αυτά τα νησιά για να δω και εγώ και να μου εξηγήσουν οι πρατηριούχοι γιατί εκεί έχουν τόσο μεγάλη διαφορά στην τιμή.

Δημοσιογράφος: Θα επιμείνω στον ΦΠΑ. Δεν μου έχετε δώσει απάντηση. Αποφεύγετε.

Κος Γεωργιάδης: Στον ΦΠΑ δεν μπορώ να σας δώσω εγώ απάντηση. Όπως έχει πει ο κύριος Πρωθυπουργός, είναι και αυτό ένα όπλο στο τραπέζι. Όμως, να θυμόμαστε κάτι. Πριν από μία εβδομάδα ανακοινώσαμε ένα πακέτο ενίσχυσης στο ρεύμα 3,6 δισεκατομμύρια. Μετά από δύο μέρες αν δείτε τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας πήγαν στο 3,57. Δεν είναι τόσο απλό. Δεν μπορείς, δηλαδή, να δίνεις ένα σήμα στις αγορές ότι σκορπάς λεφτά αδιακρίτως και χωρίς κανένα όριο, γιατί μετά θα βρεθείς πάλι εκτός αγορών και θα έχουμε άλλα, από αυτά που είχαμε ζήσει στο παρελθόν που κανείς δεν τα θέλει.

Άρα, οι κινήσεις που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση και τα αιτήματα της κοινωνίας προς την Κυβέρνηση πρέπει να είναι λελογισμένα. Δεν μπορούμε, δεν έχουμε άπειρους πόρους, δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε αυτή την ακρίβεια στο σύνολό της.

Δημοσιογράφος: Πάντως ο οικογενειακός προϋπολογισμός, ιδιαίτερα στις οικογένειες που έχουν ασθενέστερα εισοδήματα, έχει τιναχθεί στον αέρα, κύριε Υπουργέ.

Κος Γεωργιάδης: Για τις ασθενέστερες οικογένειες, ιδιαίτερα έχουμε δώσει την έκτακτη επιχορήγηση, έχουμε βάλει την αύξηση του βασικού μισθού, έχουμε μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές. Όλα αυτά είναι μέτρα για να βοηθήσουν την ευάλωτη οικογένεια, εκείνη που δεν μπορεί να τα φέρει βόλτα. Και στο ρεύμα οι άνθρωποι αυτοί έχουν πάλι προτεραιότητα.

Οι τελευταίοι άνθρωποι επί της γης, η τελευταία Κυβέρνηση επί της γης, ο τελευταίος Πρωθυπουργός επί της γης που θα αδιαφορούσε για τους ευάλωτους σε αυτή την κρίσιμη φάση της πολύ μεγάλης ακρίβειας είναι ο Μητσοτάκης.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ θερμά, κύριε Υπουργέ. Ευχαριστώ, κύριε Γεωργιάδη.

Κος Γεωργιάδης: Και εγώ.

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=lg8q8E9E1Fs