Τελευταία Νέα
Μάι 16

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή “ΣΗΜΕΡΑ” και τους δημοσιογράφους, Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου, στον ΣΚΑΪ

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» και τους δημοσιογράφους, Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου, στον ΣΚΑΪ, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:

 

Για τις υψηλές τιμές στα καύσιμα:

«Είμαστε η τέταρτη – πέμπτη χώρα με τα ακριβότερα καύσιμα στην Ευρώπη. Πάντα, όμως, ήμασταν σε αυτή τη θέση. Εάν μας είχε ξεφύγει η ακρίβεια στα καύσιμα, θα έπρεπε να έχουμε αυξημένη τιμή στο διυλιστήριο. Η τιμή στο διυλιστήριο στην Ελλάδα είναι όσο είναι στην Ευρώπη, δεν είναι ούτε μεγαλύτερη, ούτε μικρότερη».

 

«Η τιμή στο διυλιστήριο έχει αυξηθεί όπως σε όλη την Ευρώπη. Πρώτον, διότι η τιμή του βαρελιού έχει κολλήσει περίπου στα 110 δολάρια το βαρέλι, αλλά ταυτόχρονα έχει πέσει πολύ το ευρώ σε σχέση με το δολάριο. Άρα, λοιπόν, έχουμε αύξηση της βενζίνης και αύξηση του κόστους με το ευρώ. Αυτό είναι που αυξάνει την τιμή».

 

Για το αν το Fuel Pass θα εφαρμοστεί ξανά στο μέλλον:

«Η παρέμβαση συνεχίζεται για όσο διαρκεί η κρίση και όπως έχει πει η Κυβέρνηση, θα είναι από πάνω και θα βοηθάει τον κόσμο να αγοράζει φθηνότερα. Όλα μας τα μέτρα θα έχουν διάρκεια. Είμαστε πάνω από το πρόβλημα. Όμως, μην υποσχόμαστε στον κόσμο πράγματα που δεν γίνονται».

 

Για τη μείωση των φόρων στα καύσιμα:

«Η μείωση των φόρων ήταν η μεγάλη συζήτηση προ δύο μηνών. Είχαμε δύο τρόπους να επιλέξουμε. Ο ένας ήταν να πάμε σε οριζόντια μείωση του φόρου. Ο άλλος ήταν να πάμε με εισοδηματικά κριτήρια της επιδότησης. Επιλέξαμε το δεύτερο για πολλούς και διαφόρους λόγους. Την Μ. Εβδομάδα δώσαμε 3,6 δις για το ρεύμα. Άρα, αυξήσαμε πολύ τις δαπάνες του κράτους για να μειωθούν οι λογαριασμοί του ρεύματος.

Όταν αυξάνεις τις δαπάνες και ταυτόχρονα ζητάς και μείωση στο βασικό φόρο του κράτους που είναι τα καύσιμα, δηλαδή θες να έχεις αυξημένες δαπάνες και χαμηλότερα έσοδα, αυτό σημαίνει κακά μαντάτα για το κράτος. Όλοι μας  γνωρίζουμε πλέον ότι τα κακά μαντάτα για το κράτος τελικά είναι κακά μαντάτα και για εμάς».

 

Για τους ελέγχους σε πρατήρια καυσίμων:

«Ως Υπουργός Ανάπτυξης και Εμπορίου έχουμε  δώσει οδηγίες σε όλα μας τα συνεργεία και ασχολούνται κυρίως με τα πρατήρια. Δυστυχώς, έχουμε βρει αρκετές παραβάσεις και σε πρατήρια και σε εταιρείες. Βάσει του πλαφόν που έχουμε θεσπίσει, κανένας δεν μπορεί να κερδίζει περισσότερα απ’ όσα κέρδιζε την 1η Σεπτεμβρίου του ’21. Σύντομα θα ανακοινωθούν τα σχετικά πρόστιμα».

 

Για την κριτική ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τη στήριξη της μεσαίας τάξης:

«Η μεσαία τάξη λαμβάνει  μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 40%, η μεσαία επιχείρηση πληρώνει λιγότερο φόρο εισοδήματος και λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές και ο εργαζόμενος βλέπει αύξηση στον βασικό του μισθό. Όλα αυτά είναι συγκεκριμένα μέτρα για τη μεσαία τάξη από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θυμάμαι ακόμα τον κύριο Τσακαλώτο να ομολογεί ως Υπουργός Οικονομικών, στη Βουλή των Ελλήνων, ότι “πήραμε τη συνειδητή επιλογή να επιβαρύνουμε τη μεσαία τάξη για να βοηθήσουμε τους φτωχούς”. Το αν υπάρχει λοιπόν σύγκριση μεταξύ κυβερνήσεως Μητσοτάκη και κυβερνήσεως Τσίπρα για το ποιος από τους δύο βοήθησε και βοηθάει τη μεσαία τάξη, αφήνω τους πολίτες να το κρίνουν».

 

Για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: 

«Εκλογές με έναν υποψήφιο δεν υπάρχουν στον πλανήτη. Ακόμα και ο Στάλιν στην Κεντρική Επιτροπή έβαζε έναν για ξεκάρφωμα. Ο κύριος Τσίπρας ήθελε προφανώς να δείξει ότι χωρίς αυτόν δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δείχνει μια πολύ μεγάλη ανασφάλεια».

           

Για το αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών:

«Στη δημοκρατία αφεντικό είναι ο ελληνικός λαός και αυτός αποφασίζει. Εμείς όσο μπορούμε εργαζόμαστε με μεγαλύτερη εργατικότητα και υπευθυνότητα για να λύνουμε τα προβλήματα των ανθρώπων, παρά το γεγονός ότι βιώνουμε τη μεγαλύτερη κρίση της ανθρωπότητας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πιστεύω ότι αυτό στο τέλος ο κόσμος θα το αναγνωρίσει».

 

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=Vg_0BZuT8tE