Τελευταία Νέα
Φεβ 13

Συνάντηση με τον Πρέσβη της Αιγύπτου στην Αθήνα

Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρέσβη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Φαρίντ Μονίμπ, είχε σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο ανάληψης των καθηκόντων του πρώτου. Στόχος της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές, επίπεδο.

Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε εξαιρετικό  κλίμα, ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε ότι η Ελλάδα θεωρεί την Αίγυπτο παράγοντα κλειδί για τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ευρύτερα του αραβικού κόσμου. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος, τόνισε, συνδέονται ήδη από πολύ παλιά με βαθιούς δεσμούς φιλίας, ενώ η συνεργασία των δύο χωρών καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα τομέων: της οικονομίας, του εμπορίου, της ναυτιλίας και των μεταφορών, του τουρισμού, των κατασκευών, των υπηρεσιών και της ενέργειας.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε στα σημάδια ανάκαμψης που παρουσιάζει ήδη η ελληνική οικονομία, καθώς και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για την οικοδόμηση ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τις επενδύσεις, με σταθερό φορολογικό σύστημα και ξεκάθαρους, απλοποιημένους κανόνες αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Σε αυτό, το νέο περιβάλλον, υπογράμμισε, επιδιώκεται η εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.
Ο κ. Μονίμπ, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για τη στάση που έχει τηρήσει η Ελλάδα απέναντι στην Αίγυπτο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αναφέρθηκε εκτενώς στην τριμερή συνεργασία με την Κύπρο, η οποία ξεκίνησε το 2013, με στόχο τη δημιουργία ενός μηχανισμού συνεργασίας και εταιρικής σχέσης, που λειτουργεί ως πρότυπο περιφερειακού διαλόγου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την πρόοδο στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας της Αιγύπτου για διεύρυνση των σχέσεών της με τη χώρα μας, την οποία χαρακτήρισε πύλη εισόδου του αραβικού κόσμου προς την Ευρώπη.
Από το Γραφείο Τύπου