Τελευταία Νέα
Απρ 12

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στον δημοσιογράφο, κ. Γιώργο Παπαδάκη, στον ΑΝΤ1

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ.Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, Δευτέρα 12 Απριλίου, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και τον δημοσιογράφο, κ. ΓιώργοΠαπαδάκη, στον ΑΝΤ1, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:

Για το άνοιγμα των Λυκείων:

«Αν ανοίγανε τα σχολεία χωρίς τα self-tests όλοιαυτοί οι άνθρωποι θα ήταν στα σχολεία και στις τάξεις και θα διέδιδαν τον κορονοϊό. Άρα, τι πετύχαμε με αυτό το εργαλείο; Να μειώσουμε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την έκθεση στον ιό, όχι μόνο στο σχολείο πια».

«Το εργαλείο αυτό έχει αποδειχθεί επιστημονικά στη Μεγάλη Βρετανία ότι συνέβαλε καθοριστικά στη μείωση των κρουσμάτων, καθόσον αυτούς που κυρίως πιάνει, είναι ασυμπτωματικούς φορείς και άρα αυτοί οι ασυμπτωματικοί φορείς, είναι αυτοί που κυρίως μεταφέρουν τον ιό»

«Όσο επεκτείνεται αυτό το εργαλείο και προϊόντος  του χρόνου θα επεκτείνεται, σωστά το είπατε, και σε άλλους κλάδους της οικονομίας και το λιανικό εμπόριο θα ακολουθήσει στη χρήση των self-tests. Θα έχουμε ολοένα και μεγαλύτερη χαρτογράφηση πλέον του πληθυσμού».

Για τα self tests στα καταστήματα:

«Κάποια στιγμή θα ανοίξουν τα ΑΜΚΑ και των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους και θα κάνουν και αυτοί τεστ πριν πηγαίνουν στη δουλειά τους, δύο φορές την εβδομάδα. Τότε θα έχουμε μεγαλύτερη επάρκεια στα τεστ. Άρα, με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε πάλι έλεγχο μεγαλύτερο της διασποράς του ιού. Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσαμε όλοι οι Έλληνες να κάνουμε από 2 self-tests τη εβδομάδα. Αλλά αυτό έχει ακόμα κάποια δυσκολία λογιστικού τύπου».

Για το click inside:

«Προφανώς η ύπαρξη του click inside μειώνει την αγοραστική κίνηση. Το αίτημα του Εμπορικού κόσμου είναι να μην υπάρχει ραντεβού. Εμένα αν με ρωτάτε ως Υπουργός Ανάπτυξης, το υποστηρίζω.Δεν προαναγγέλλουμε τίποτα. Αυτό θα συζητηθεί πρώτα με την Επιτροπή».

«Θα συνεχίσουμε άλλη μία εβδομάδα με το click inside να δούμε πως πηγαίνει ο ιός. Θα δούμε τα στοιχεία κυρίως της Τετάρτης, της Πέμπτης και της Παρασκευής που πια θα είναι αρκετές μέρες και θα θέσουμε το ζήτημα στην Επιτροπή».

Για το αν μπορεί να ανοίξει ο τουρισμός μαζί με την εστίαση:

«Μπορεί να ανοίξει. Προφανώς και είναι πολύ καλύτερο να ανοίξει μαζί με την εστίαση. Ο τουρισμός είναι να ανοίξει 14 Μαΐου. Έχουμε ένανμήνα ακόμα. Η δική μου προσωπική εκτίμηση είναι ότι μέχρι τότε στην Ελλάδα μάλλον θα έχουμε πάει πολύ καλύτερα. Μένει να αποδειχθεί στην πραγματικότητα».

Για τις εισηγήσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης στην Επιτροπή:

«Εάν αποδειχθεί ότι σήμερα, αύριο και μεθαύριο ο δείκτης θετικότητας εξακολουθεί να έχει αυτή την πτωτική τάση, εμείς θα εισηγηθούμε στον τομέα της αρμοδιότητάς μας, π.χ. να ανοίξουν και τα εμπορικά κέντρα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι κλειστά».

«Για τα παιδιά του Λυκείου που ήδη ελέγχονται με τα self test δυο φορές εβδομαδιαίως και επειδή αυτά τα παιδιά έχουν και τις εξετάσεις μπροστά τους και χρειάζονται μεγαλύτερη βοήθεια για τα μαθήματά τους, η εισήγηση θα είναι να συμπεριληφθούν στο άνοιγμα και τα φροντιστήρια».

Για τους εμβολιασμούς:

«Καλώ τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί. Το μείζον είναι να μην ακυρώνουν το ραντεβού τους. Το μείζον είναι όσοι βρίσκονται σε ηλικιακές ομάδες που δικαιούνται εμβόλιο να μπούνε στην πλατφόρμα και να ζητήσουν να εμβολιαστούν. Αυτό είναι το μείζον τώρα. Όποιος εμβολιαστεί δεν θα έχει μόνο την ευχέρεια να ταξιδεύει, θα σώσει τη ζωή του, των συγγενών του και της χώρας».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=layQeY9fZN8