Τελευταία Νέα
Νοέ 16

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στη Βουλή επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων

 

 

 

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στη Βουλή επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/882 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης»:

«Ξεκινώ με την διάταξη στην τροπολογία για την προσωρινή, έως την 1η Μαρτίου 2023, απαγόρευση εξαγωγής προϊόντων υλοτομίας σε τρίτα κράτη. 23. Μιλάμε για την καύσιμη ξυλεία και όχι γενικώς για την ξυλεία.

Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι  προφανής. Το έχουν κάνει ήδη και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, γειτονικές σε εμάς. Η Ευρωπαϊκή  νομοθεσία επιτρέπει για περιορισμένο χρονικό διάστημα και για σπουδαίο λόγο να το κάνεις.

Το κάνουμε για ποιο λόγο; Διότι έχοντας απαγορεύσει την εξαγωγή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτες χώρες, γειτονικά μας κράτη, εάν εμείς επιτρέπουμε την εξαγωγή της καύσιμης ξυλείας, δημιουργούμε μεγαλύτερο έλλειμμα καύσιμης ξυλείας στην Ελλάδα, άρα μεγαλύτερη πίεση για την άνοδο της τιμής καύσιμης ξυλείας φέτος το χειμώνα.

Είναι ένα επιπλέον μέτρο, λοιπόν, πέραν της διατίμησης στο κέρδος που έχουμε ήδη βάλει. Κάνουμε και εμείς αυτό που κάνουν οι γείτονές μας, απαγορεύουμε την εξαγωγή με στόχο να αυξήσουμε τα αποθέματα της καύσιμης ξυλείας και να συγκρατήσουμε την αύξηση των τιμών όσο γίνεται περισσότερο. Το λέω για το ποιος είναι  ο λόγος γιατί έχει προταθεί η σχετική απαγόρευση.

Πρέπει να πω ότι αυτό αποτέλεσε αίτημα όλου του χώρου της ξυλείας και της βιομηχανίας της ξυλείαςστη χώρα, καθόσον η εξαγωγή δημιουργούσε μεγάλο έλλειμμα του φορτίου της ξυλείας στην Ελλάδα και τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία ακόμα και της βιομηχανίας.

Έρχομαι τώρα στη μεγάλη κουβέντα που κάναμε περί του πληθωρισμού. Και ξεκινάω με το φίλο μου τον κύριο Πάνα, ο οποίος έθιξε το θέμα στην ομιλία του με πολύ μεγάλη ένταση και τι  είπε;

Αφού ανέφερε την ΕΛΣΤΑΤ και την άνοδο των τιμών στα τρόφιμα για το μήνα Οκτώβριο, διερωτήθη πως μπορεί ταυτόχρονα να λειτουργεί όπως λέει ο Υπουργός Ανάπτυξης το καλάθι του νοικοκυριού. Γίνεται, είπε ο κύριος Πάνας, τον Οκτώβριο να έχουμε αυτή τη μεγάλη αύξηση των τιμών και ταυτόχρονα να δουλεύει το καλάθι του νοικοκυριού;

Καλόπιστα, ήρεμα και πολιτισμένα. Πρώτον, το καλάθι του νοικοκυριού ξεκίνησε τον Νοέμβριο. Άρα, την όποια επίπτωσή του στις αυξήσεις δεν μπορεί να τη δούμε τον Οκτώβριο, γιατί δεν μπορεί να έχει λειτουργήσει το καλάθι στα στατιστικά στοιχεία πριν ξεκινήσει να λειτουργεί.

Άρα, είναι  απολύτως προφανές το ότι μπλέξατε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του Οκτωβρίου για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, με τη λειτουργία του καλαθιού που ξεκίνησε από το Νοέμβριο είναι μικρόψυχο κι όχι ταιριαστό στο συμπαθέστατο κατά τα άλλα κύριο Πάνα. Εδώ απλώς σας διέφυγε ότι το καλάθι ξεκίνησε το Νοέμβριο.

Τώρα, θα καταθέσω για τα πρακτικά δύο σημερινά δημοσιεύματα. Το πρώτο από το iefimerida, είναι είδηση προ δύο ωρών, ακούστε κύριε Πάνα: «Μεγάλη Βρετανία, ρεκόρ 41 ετών έσπασε ο πληθωρισμός στο +11,1 για τον Οκτώβριο του 2022 στο Ηνωμένο Βασίλειο». Ξαναλέω, το μήνα που η Ελλάδα είχε μείωση πληθωρισμού στο 9,1%, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ρεκόρ πληθωρισμού 41 ετών στο 11,1%.

Όσο αφορά στα προϊόντα που αναφέρατε, έχει κάποιο ενδιαφέρον μήπως μπορέσουμε και συνεννοηθούμε: «επισημαίνεται, λέει το δημοσίευμα, αυτοί που υποφέρουν περισσότερο τα φτωχότερα νοικοκυριά, διότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σημειωθεί σε βασικά προϊόντα διατροφής. Είναι χαρακτηριστικό πως μεταξύ άλλων μέσα σε ένα χρόνο το γάλα έχει ακριβύνει στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 47,9%», σε μας κάτω από 30%, «τα ζυμαρικά κατά 34% και το λάδι κατά 33%». Δε λέω περισσότερα, μόνο από αυτά καταλαβαίνετε.

Αλλά δείτε και ένα προηγούμενο δημοσίευμα για τον μήνα Σεπτέμβριο από τη Γερμανία, στο 10,9% ο πληθωρισμός στη Γερμανία, που έχει συνταγματική απαγόρευση να μην είναι ο πληθωρισμός πάνω από 3% λόγω Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Ρεκόρ 71 ετών.

Μου λέτε όλοι η Ελλάδα έχει ρεκόρ 30 ετών. 41 ετών το Ηνωμένο Βασίλειο, 71 ετών η Γερμανία. Αυτό κύριε Πάνα ή κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη»; Είναι δυνατόν να έχουν όλα τα κράτη της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής ρεκόρ 40,50,60,70 ετών και εσείς ακόμα εδώ να μιλάτε για «ακρίβεια Μητσοτάκη»;

Ο κόσμος σήμερα ευτυχώς λόγω του διαδικτύου και των media έχει επαρκή πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, στεναχωριέται για τις τιμές – δεν λέει κανένας ότι είναι χαρούμενος που ανεβαίνουν οι τιμές – αλλά κάθε καλόπιστος καταλαβαίνει ότι αυτή είναι μία αύξηση που δυστυχώς συμβαίνει στον πλανήτη, κυρίως λόγω του πολέμου και εν μέρει λόγω της πανδημίας.

Άρα, πάμε να δούμε τώρα πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον πληθωρισμό. Και εσείς, κύριε Πάνα, από το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα σε όλες τις ανακοινώσεις του από τον Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο, σε κάθε σας ανακοίνωση κλείνετε λέγοντας ότι «και μόνο το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει άλλοτε 2,3,4% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πληθωρισμού, δείχνει το μέγεθος της κυβερνητικής αποτυχίας».

Απαντώ: Εάν για όλους τους μήνες που είχαμε μεγαλύτερο πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αυτό ήταν η απόδειξη της κυβερνητικής αποτυχίας, το ότι πλέον είμαστε 2 μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο από τον Οκτώβριο και μετά δεν θα έπρεπε να ήταν αυτό απόδειξη κυβερνητικής επιτυχίας;

Εγώ αντιθέτως δεν πανηγυρίζω ούτε για το -2, όπως δεν είχα πανικοβληθεί ούτε για το +4. Για ποιο λόγο; Διότι είχα πει από την αρχή ότι ο κεντρικός στόχος της πολιτικής μας είναι να κλείσουμε στο τέλος του έτους περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αυτό θα γίνει.

Αυτό δεν ήταν καθόλου αυτονόητο, ούτε καθόλου εύκολο. Όσοι δε υπόσχονται πως υπάρχει τρόπος να πάνε πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, απλώς λένε ψέματα. Διότι ο λόγος που έχουμε την κοινή ευρωπαϊκή αγορά είναι γιατί θέλουμε να ενώσουμε τις οικονομίες μας και όταν ενώνουμε την οικονομία μας ενώνουμε και τον πληθωρισμό μας.

Άρα, και αυτά που είπε ο κύριος Φάμελος για την ενέργεια δεν αποδεικνύονται από τον πληθωρισμό. Εάν είχαμε τόσο μεγάλη διαφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, όσο ισχυρίστηκε ο συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είχαμε 2% λιγότερο πληθωρισμό στην Ελλάδα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Άρα, στην πραγματικότητα είμαστε στο μέσο όρο, εγώ θα επιμείνω, είμαστε λίγο πιο κάτω τώρα, αλλά στο στόχο μας είναι να είμαστε στο μέσο όρο και αυτό δεν ήταν εύκολο, είναι αποτέλεσμα πολλών και συντονισμένων κυβερνητικών ενεργειών, ελέγχων του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, της ΔΙΜΕΑ, των προστίμων και της αγοράς η οποία συγκρατήθηκε στο μέτρο που μπορούσε.

Και πάω στο καλάθι του νοικοκυριού για να δώσω και τα σημερινά στατιστικά. Πρώτα απ όλα καταθέτω στα πρακτικά ένα σημαντικό άρθρο ενός πολύ γνωστού οικονομικού αρθρογράφου από το γνωστό, ίσως να είναι από τα πιο έγκυρα οικονομικά site της χώρας, του Capital.gr, του κυρίου Πέτρου Λάζου με τίτλο: «επιτέλους ο ανταγωνισμός».

Διαβάζω από το άρθρο το οποίο θα καταθέσω στα πρακτικά, μήπως καταλάβετε τι είναι το καλάθι: «Με όλες τις δυσμενείς συνθήκες όμως τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μία σημαντική μείωση τιμών σε κάποιο μικρό αριθμό προϊόντων, τα οποία αποτελούν βασικά είδη διαβίωσης. Να σημειωθεί δε ότι δεν πρόκειται μόνο για προϊόντα που έχουν συμπεριληφθεί στο λεγόμενο καλάθι του νοικοκυριού, πρόκειται για ομοειδή με αυτά που συμπεριλαμβάνονται, τα οποία είτε λόγω φίρμας, είτε λόγω μη επιθυμίας παραγωγού εταιρείας, είτε απλά λόγω μη επιλογής από το λιανεμπόριο, δεν ακολούθησαν τον ανταγωνισμό τους και γνώρισαν σημαντικότατη πτώση ζήτησης και αντίστοιχη απώλεια μεριδίων αγοράς, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να οδηγηθούν σε αυτονόητη οικονομικά μείωση της τιμής, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και να ανακτήσουν όσο το δυνατόν τα μερίδια που έχασαν». Δηλαδή λόγω του ότι έχασαν μερίδια από το καλάθι μείωσαν τις τιμές έξω από το καλάθι.

«Το καλάθι», γράφει ο κύριος Λάζος, «υπάρχει μόλις τρεις εβδομάδες, οι οποίες απέχουν έτη φωτός από το να μπορούν να θεωρηθούν ικανό διάστημα για την εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων ως προς τη μονιμότητα του προσωρινού της κατάστασης, την έκταση που έχει λάβει πραγματικά ή αυτήν που θα μπορούσε να λάβει. Το φαινόμενο όμως είναι εδώ και είναι αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Οφείλουμε όλοι να δώσουμε το καλύτερο που μπορούμε ώστε να βρει γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθεί, να ανθίσει και να εξαπλωθεί με πρώτο και κυριότερο το Υπουργείο Ανάπτυξης, που μετά τα εύσημα που λαμβάνει για το μέτρο, έχει ακόμα μεγαλύτερη υποχρέωση να συνεχίσει την πολύ καλή δουλειά που ξεκίνησε με το καλάθι. Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε για τη συνέχεια του φαινομένου. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας και στα παιδιά μας».

Καταθέτω το άρθρο. Όχι από έναν φίλο του Αδώνιδος Γεωργιάδου, από έναν οικονομικό συντάκτη από τους πιο γνωστούς στην Ελλάδα, όπου έκανε τον κόπο – αυτό που δεν έκανε ο κύριος Πάνας και μίλησε μικρόψυχα και αυτό που δεν έκανε κανένας από τον ΣΥΡΙΖΑ που όλη την ώρα μιλάει για επικοινωνιακό σόου – και πήγε σε ένα σούπερ μάρκετ ή άνοιξε ενδεχομένως τον e-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ και είδε μόνος του τη διαφορά στις τιμές.

Αντί να με υβρίζετε, να με κατηγορείτε και να με ειρωνεύεστε, δεν βάζετε λίγο πλάτη να ενταχθεί ο ανταγωνισμός και να πέσουν ακόμα περισσότερο οι τιμές; Αυτό σημαίνει ενδιαφέρεσαι πράγματι για τον καταναλωτή και όχι για τις ψήφους ή για την επόμενη δημοσκόπηση και δίνω τα στοιχεία της σημερινής 3ης εβδομάδας του καλαθιού. Καταθέτω στα πρακτικά τον σχετικό πίνακα.

Δεν θα πω μία – μία τις αλυσίδες τώρα εδώ μέσα στη Βουλή μη φανεί ότι θέλω να το πω για λόγους διαφήμισης. Τα έχω αναρτήσει στο Twitter, θα βγουν στο επίσημο δελτίο τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και είναι αναρτημένα ούτως ή άλλως στον e-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ.

Θα δείτε όμως ότι από εβδομάδα σε εβδομάδα έχουμε σε όλες σχεδόν τις αλυσίδες πολύ μεγάλη μείωση στο σύνολο της αξίας του καλαθιού και μόνο σε τρεις υπάρχει μια μικρή αύξηση.

Λέω λοιπόν κύριοι συνάδελφοι, 3η εβδομάδα εφαρμογής του καλαθιού και τα συμπεράσματα είναι  τα εξής. Στο σύνολο 816 προϊόντων, 75 – το 9%- αυξήθηκαν, 186 -το 22%- μειώθηκαν και τα υπόλοιπα 555 -το 69%- παρέμειναν σταθερά. Όλες οι αλυσίδες είτε μείωσαν ή διατήρησαν σταθερό το καλάθι με μειώσεις που έφτασαν έως και το 20% σε προϊόντα. Πετύχαμε να μειώσουμε την τιμή του καλαθιού μεσοσταθμικά για 3η συνεχόμενη εβδομάδα.

Με συγχωρείτε, από αυτά που μόλις σας διάβασα, αντί να τσακωνόμαστε δεν είδατε την έκθεση του ΙΝΚΑ που είπε ότι όσοι προτίμησαν το καλάθι από την 1η – 2η εβδομάδα κέρδισαν αν έκαναν τα ψώνια τους εκτός καλαθιού 12% και αυτό είναι  χωρίς τις σημερινές μειώσεις. Το να κερδίζει ο καταναλωτής 12% είναι  μικρό πράγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ; Ή είναι  μικρό πράγμα για το ΚΙΝΑΛ; Δεν σας ενδιαφέρει να κερδίζουν οι καταναλωτές λίγο παραπάνω;

Αντί να υποστηρίξετε και να βάλετε πλάτη, έρχεστε εδώ όλη την ώρα και φωνάζετε και ειρωνεύεστε χωρίς να έχετε φυσικά να πείτε καμία καλύτερη ιδέα, πλην, ποια είναι  η μεγάλη ιδέα που έχετε και οι δύο; Να μειώσουμε λέει το ΦΠΑ.

Μάλιστα, φανταστική ιδέα. Δεν την είχε σκεφτεί κανένας στην οικονομία του πλανήτη ότι μπορεί να γίνει αυτό. Χωρίς να γνωρίζετε τον αντίλογο, όταν και οι δύο έχετε κυβερνήσει και οι δύο έχετε αυξήσει το ΦΠΑ στις θητείες σας. Άρα λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι εύκολες λύσεις από την αντιπολίτευση μπορείτε να λέτε όλοι.

Εγώ θέλω να το πω αυτό στον ελληνικό λαό, είμαι πάρα πολύ υπερήφανος που ένα εργαλείο που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη, που το σκεφτήκαμε στο γραφείο μου με τον Αναπληρωτή Υπουργό το Νίκο Παπαθανάση, που το επιβάλλαμε δια νόμου στην αγορά και παρακολουθούμε την εφαρμογή του από πάνω με ηλεκτρονικό τρόπο με τον e-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς συγκεκριμένα και εμάς που κάνουμε τις φασαρίες στα media, αυτό το περίφημο σόου που μου λέτε.

Αύριο να πω ότι 08:00 η ώρα θα είμαι σε ένα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας «My Market» γιατί είχε τη μεγαλύτερη μεσοσταθμική μείωση από εβδομάδα σε εβδομάδα και θέλω να το επικροτήσω, καθώς και σε ένα «Lidl» γιατί είχε συνολικά τη μικρότερη αξία στο καλάθι από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Όποιος μειώνει την τιμή και βοηθά τον καταναλωτή να γλιτώνει λεφτά, θα παίρνει από μένα τα εύσημα. Αλλά θέλω με αυτό να είμαι δίκαιος, θέλω να συγχαρώ όλες τις αλυσίδες και τον Σκλαβενίτη ο οποίος έχει κάνει πολύ μεγάλη μείωση και τον Α-Β Βασιλόπουλο και όλες τις αλυσίδες, θα δείτε τους πίνακες στον e-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ και στον πίνακα που σας κατέθεσα, γιατί όλες οι αλυσίδες έχουν πραγματικά προσπαθήσει να μειώσουν πολύ τις τιμές.

Και με αυτό το καλό πνεύμα και με τη βιομηχανία πίσω που ήδη συναντηθήκαμε αυτή την εβδομάδα και θα συναντηθούμε και με τις πολυεθνικές τις επόμενες μέρες, θα μειώσουμε περαιτέρω τις τιμές για τον καταναλωτή και θα πάμε κόντρα στο μεγάλο ρεύμα του πληθωρισμού που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και οι άλλοι θα ανεβαίνουν κι εμείς θα πέφτουμε.

Και όσο εμείς θα πέφτουμε και οι άλλοι θα ανεβαίνουν εσείς θα με βρίζετε, αλλά δεν πειράζει γιατί θα κερδίζουν οι καταναλωτές λεφτά, γιατί αυτό είναι που εμένα τελικά με ενδιαφέρει, αυτό μου δίνει χαρά και αυτό μου δίνει ευχαρίστηση.

Άρα συγκεφαλαιώνοντας, ναι κύριε Πάνα, κάνατε λάθος και ασκήσατε πολύ μικρόψυχη κριτική και σε εμένα και στο καλάθι, αλλά άμα θέλετε αύριο μπορείτε να έρθετε μαζί μου στο «My Market» και να πάμε εκεί να δούμε τα προϊόντα, να δείτε με τα ματάκια σας και να μην έχετε αμφιβολία για το πώς πραγματικά μειώνονται οι τιμές. Στο τέλος αντί να γκρινιάζουμε ο ένας στον άλλον, καλό είναι να πούμε κι ένα μπράβο όταν κάτι αρχίζει να λειτουργεί.

Τώρα, επειδή πριν κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ όταν ο κύριος Τσακαλώτος έκανε εκείνη τη στρεψοδικία με το -25% του ΑΕΠ το 2013-2014 πολλοί από τον ΣΥΡΙΖΑ κουνήσατε το κεφάλι και περίπου επικροτήσατε τον Τσακαλώτο, ανέβασα μία κάρτα που βρήκα από την ΕΛΣΤΑΤ με όλα τα στοιχεία της εξελίξεως του ΑΕΠ από το 2010 έως και το 2022.

Προσέξτε τώρα, για να ξέρει ο ελληνικός λαός κι εσείς τα πραγματικά στοιχεία.

Το 2010 είχαμε -5,5% με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με όλους τους Υπουργούς που σήμερα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2011 είχαμε -10,1% με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με όλους τους συναδέλφους σήμερα που είναι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2012, τη μισή χρονιά ήταν ήδη κυβέρνηση Παπαδήμου, οι εκλογές που ο κύριος Αντώνης Σαμαράς τις έκανε τον Ιούνιο προς τιμήν του

Το 2012, τη μισή χρονιά ήταν ήδη κυβέρνηση Παπαδήμου, γιατί τις εκλογές ο κύριος Αντώνης Σαμαράς τις έκανε τον Ιούνιο όπως θυμάστε του 2012, είχαμε -7,1%. Άρα, όχι 2013-2014 που είπε ψευδώς ο κύριος Τσακαλώτος, αλλά 2010-2011-2012 είχαμε μείωση -22,8%.

Το 2013 είχαμε -2,5% αλλά προσέξτε από -5,5% -10%, -7%, -2,5% το 2013, έτσι η οικονομία ήδη αρχίζει να στρίβει.

Και το 2014 -0,5% η πρώτη χρονιά με ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στρίβει το καράβι, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου σταματάει την ύφεση, γυρνάει η οικονομία στους δυτικούς ρυθμούς και μετά έρχεται η κυβέρνηση Τσίπρα.

Αθροίστε τώρα έτσι λίγο για να γελάσουμε και να κλάψουμε, από όποια πλευρά θέλει να το δει ο καθένας. Παραλαμβάνετε θετικό ρυθμό ανάπτυξης από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Πρώτος σας χρόνος -0,2%. Να κάνω μια μικρή παρένθεση, γιατί πολύς κόσμος δεν το θυμάται, θα ήταν πολύ μεγαλύτερο απλώς το 2015 ήσασταν τυχεροί, το πετρέλαιο έπεσε κάτω από τα 30 δολάρια αν θυμάστε κι αυτό προκάλεσε μια πολύ μεγάλη αναπτυξιακή ένεση στην ελληνική οικονομία καθόσον γλιτώσαμε τα χρήματα που πληρώνουμε για τα καύσιμα.

Το 2016 -0,5%.

Το 2017 +1,1%.

Το 2018 +1,7%.

Και το 2019 +1,9%.

Το 2019 το αθροίζουμε ακριβώς στη μέση, μισό σε σας, μισό σε μας, καθώς κυβερνήσαμε από μισό χρόνο.

Εσείς στο σύνολο όλο αυτό, δηλαδή τα πέντε χρόνια Τσίπρα στο σύνολο ανέβασαν το ΑΕΠ της χώρας +3,05%. Κρατήστε το νούμερο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, +3,05% σε πέντε χρόνια. Πέντε χρόνια χωρίς πανδημία, χωρίς πόλεμο, με το πετρέλαιο στα 30 δολάρια, με την ευρωπαϊκή οικονομία να ανεβαίνει 3,5% το χρόνο, με τον άνεμο στην οικονομία ούριο, όλοι κερδίζανε λεφτά, εμείς στην πενταετία +3,05%.

Έρχεται τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υποφαινόμενος Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

Το 2019 +1,9%, το βάζουμε μισό-μισό.

Το 2020 η χρονιά της πανδημίας -9%. Με πανδημία -9% το 2020.

Το 2021 +8,4%.

Και το 2022 λέω +6%, μπορώ να σας πω ότι θα είναι παραπάνω από 6%, πλέον είμαστε απολύτως βέβαιοι.

Σύνολο των τριών και μισό ετών της Νέας Δημοκρατίας με πανδημία και πόλεμο και το πετρέλαιο εκεί που είναι σήμερα και το φυσικό αέριο εκεί που είναι σήμερα +6,35%, πάνω από doublescore που είπα πριν στον κύριο Τσακαλώτο. Πάρτε λοιπόν και τα νούμερα για να τα θυμάστε.

Διότι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ που κουνάτε το κεφάλι σας στον αγαπημένο μας Ευκλείδη Τσακαλώτο, η πολιτική είναι εφαρμοσμένη τέχνη κι εγώ σας είπα από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τη θητεία μου σε αυτό το Υπουργείο στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι εγώ είμαι σε ένα πόστο που δεν μπορώ να κρύψω την επιτυχία ή την αποτυχία, διότι ότι κάνω μετριέται από την ΕΛΣΤΑΤ και τη EUROSTAT.

Αναφέρω: ρεκόρ όλων των εποχών στις άμεσες ξένες επενδύσεις και ρεκόρ 28 ετών στο σύνολο των επενδύσεων το 2021. Το 2022, εάν βλέπετε το σχετικό δείκτη στην ΕΛΣΤΑΤ, είμαστε ήδη πάνω από το ’21 και οδεύουμε για ρεκόρ επενδύσεων ρεκόρ όλων των εποχών.

Αυτό είναι μετρήσιμο. Δεν έχει να κάνει με το αν με συμπαθείτε ή με αντιπαθείτε. Δύο χρόνια θητείας Αδώνιδος Γεωργιάδου,  τα δύο μεγαλύτερα ρεκόρ επενδύσεων. Τελεία. Σας αρέσει, δεν σας αρέσει και πάμε λοιπόν τώρα στον πληθωρισμό, τα εξηγήσαμε, μην τα ξαναπούμε από την αρχή.

Ανάπτυξη, τα εξηγήσαμε. Μην τα ξαναπούμε από την αρχή. Γιατί τα λέω όλα αυτά; Όχι φυσικά για να πω ότι ζούμε σε κανένα παράδεισο. Όχι. Πληθωρισμό μεγάλο έχουμε, το 9% είναι  μεγάλος πληθωρισμός, τεράστιος. Μεγάλη πίεση στην κοινωνία και στα λαϊκά στρώματα από τον πληθωρισμό. Μεγάλη πίεση στην άνοδο της ενέργειας, αλλά για αυτά δεν ευθύνεται η κυβέρνηση  Μητσοτάκη. Για αυτά ευθύνεται η πανδημία και η εισβολή του Προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία με ό,τιαυτό έφερε στον πληθωρισμό σε όλη την Ευρώπη. Σε αυτά που πάλι ήρθαν απ’ έξω χωρίς να ευθύνεται η δικιά μας κυβέρνηση, φέρνουμε τα αποτελέσματα που μόλις προηγουμένως σας είπα.

Για το καλάθι, για να το κλείσω, θα σας πω και το εξής. Απλώς για την ιστορία για να το ξέρετε. Το «καλάθι του νοικοκυριού» θα το παρακολουθώ όπως έχετε καταλάβει κάθε εβδομάδα. Δεν πρόκειται να μου ξεφύγει ούτε μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ που θα ανεβάσει υπέρογκα τις τιμές.

Αυτά τα 75 προϊόντα που έχουν αυξηθεί, τα είδα ένα – ένα. Είναι  κυρίως νωπά προϊόντα, στις συσκευασίες έχουν όλες μειώσεις. Κανένα δεν έχει κάνει αύξηση και είναι  λογικό στα νωπά προϊόντα, το ξέρουμε όσοι είμαστε στην αγορά, να υπάρχουν αυξομειώσεις στην τιμή γιατί εξαρτάσαι από τον προμηθευτή σου και από τα συμβόλαια που έχεις κλείσει.

Όπως και οι πολύ μεγάλες μειώσεις που έχουν παρατηρηθεί από εβδομάδα σε εβδομάδα, είναι  πάλι σε νωπά προϊόντα, σε συσκευασμένα οι μειώσεις είναι  μικρές, 4% – 5%. Ακριβώς διότι στα νωπά προϊόντα είναι  οι μεγάλες μεταβολές και είναι  λογικό λόγω της φύσεως αυτών των προϊόντων. Όμως, στο σύνολό τους οι αλυσίδες δίνουν μία μεγάλη προσπάθεια τώρα, αναγνωρίζονται μεταξύ τους και μειώνουν τις τιμές.

Για αυτό είμαι πάρα πολύ περήφανος. Ναι. Για 3η συνεχόμενη εβδομάδα το καλάθι ρίχνει τις τιμές. Αυτό σημαίνει ότι θα δουλέψει για όλο το διάστημα; Όχι. Αν όλοι βάλουμε πλάτη και προτρέπουμε τους καταναλωτές να επιλέγουν προϊόντα από το καλάθι πρώτον, γλιτώνουν  χρήματα από εβδομάδα σε εβδομάδα, δεύτερον, πιέζουν τους προμηθευτές να μειώσουν τις τιμές στα υπόλοιπα προϊόντα.

Και αν εξηγήσουμε στον κόσμο πως λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός, τότε προφανώς οι τιμές θα συνεχίσουν να πέφτουν και ο πληθωρισμός σε ένα μεγάλο βαθμό θα αντιμετωπιστεί.  Αν το μόνο που κάνετε είναι να ακυρώνετε το μέτρο, για το οποίο επαναλαμβάνω, ούτε ποτέ είπα ότι θα χτυπήσει τον πληθωρισμό, ούτε ποτέ είπα ότι λύνει το πρόβλημα του πολέμου, ούτε ποτέ είπα ότι είναι  η πανάκεια στην ακρίβεια ούτε τίποτα. Είπα ότι είναι ένα επιπλέον εργαλείο για να δώσουμε στους φτωχότερους και πιο ευάλωτους από τους συμπολίτες μας μία διέξοδο, έστω κάποιων μηνών, πάνω στην τεράστια πίεση που ασκείται στο εισόδημά τους.

Και δεν καταλαβαίνω γιατί το ότι κάποιοι συμπολίτες μας κερδίζουν έστω αυτά τα λίγα 10,12,15% από εβδομάδα σε εβδομάδα δεν είναι λόγος για να πείτε και ένα μπράβο και πρέπει μόνο να υβρίζετε και να κατηγορείτε.

Τώρα ένα τελευταίο από όσα άκουσα, για να πάω και στο ίδιο το νομοσχέδιο. Έφυγε η αγαπητή κυρία Πέρκα, οπότε θα της μεταφέρετε εσείς αυτό που θα πω.

Άκουσα με προσοχή όσα είπε. Υπάρχει πολύ μεγάλος αντίλογος και για το αν θα μειωθεί το ΑΕΠ στη Δυτική Μακεδονία. Δεν θα μειωθεί θα αυξηθεί. Τα χρήματα που έχουμε συγκεντρώσει για την απολιγνιτοποίηση είναι πάρα πολλά, είναι περίπου 5 δισεκατομμύρια, η μερίδα του λέοντος θα πάει στη Δυτική Μακεδονία. Άρα μην ανησυχείτε, εγώ Δυτικομακεδόνας είμαι από το Αμύνταιο, με νοιάζει η περιοχή μου και το χωριό μου, θα πάει καλά η περιοχή αυτή.

Ήθελα όμως για να μη μπλέκουμε στα νούμερα πάλι κι αυτά που έχουμε πει στην απολιγνιτοποίηση, να πω μόνο ένα πράγμα που μου έκανε μεγάλη εντύπωση όταν το άκουσα. Αφιέρωσε τα τελευταία τρία λεπτά της ομιλίας της για να πει πόσο λάθος είναι η επιλογή μας ως προς τον διαμοιρασμό της γης, όπου το 50% παίρνει τελικώς η ΔΕΗ και όχι το εν τρίτον, όπως είχαμε υποσχεθεί.

Και ανέφερε γιατί αυτό είναι λάθος, γιατί δεν πρέπει να μείνει στη ΔΕΗ και ότι πρέπει να γίνουν αγροτικές γαίες, όλα αυτά που είπε να μην τα επαναλάβω, φαντάζομαι τα ακούσατε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Την ώρα που τα έλεγε σκεφτόμουν το εξής: Μα γιατί ανησυχεί η κα Πέρκα για το αν θα μείνουν τα εδάφη στη ΔΕΗ; Αφού σε οχτώ μήνες το πολύ θα έχουμε εθνικές εκλογές, θα κερδίσει ο κύριος Τσίπρας, θα γίνει προοδευτική διακυβέρνηση, θα εθνικοποιήσει τη ΔΕΗ όπως μας είπε και στη ΔΕΘ και σε δύο-τρεις του συνεντεύξεις, μόλις ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ τα εδάφη θα είναι του κράτους και θα μπορεί να τα δώσει το κράτος όπου θέλει.

Έτσι δεν είναι; Δε θα κερδίσετε; Αυτό δε λέτε; Δε θα εθνικοποιήσετε τη ΔΕΗ όπως είπατε; Ή τα λέτε ψέματα; Ωραία, εφόσον θα κερδίσετε και θα εθνικοποιήσετε τη ΔΕΗ, γιατί ανησυχεί η κα Πέρκα για το ότι μένουν τα εδάφη στη ΔΕΗ; Δεν το καταλαβαίνω, μπορείτε να μου το εξηγήσετε; Θέλω πολύ μια εξήγηση να μου πείτε.

Εκτός εάν δεν ισχύει κάτι από τα δύο ή ότι δε θα κερδίσετε ή ότι δε θα εθνικοποιήσετε τη ΔΕΗ και λέτε ψέματα. Αν ισχύουν και τα δύο που λέτε, ότι θα κερδίσετε και θα εθνικοποιήσετε τη ΔΕΗ και το 100% των εδαφών αν μείνει στη ΔΕΗ του κράτους θα είναι, θα τα κάνετε ότι θέλετε, που είναι το πρόβλημα;

Άρα, κάτι από όλα όσα λέτε δεν πιστεύετε, για να ανησυχείτε τόσο τελικά για τη ΔΕΗ. Δεν κολλάνε όλα μαζί και παρακαλώ πολύ την κα Πέρκα να έρθει να μου το εξηγήσει, θέλω πάρα πολύ να το καταλάβω.

Το λέω απλώς για να μη χάνουμε χρόνο, ούτε η κα Πέρκα πιστεύει ότι θα κερδίσετε, έξυπνη γυναίκα είναι, ούτε πιστεύει κανείς ότι θα εθνικοποιήσετε τη ΔΕΗ, αυτό είναι παράνομο από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και θα πληρώνουμε δισεκατομμύρια αποζημίωση.

Άρα, λοιπόν, ξέρει η κα Πέρκα ότι δουλεύετε τον κόσμο κι επειδή ξέρει ότι δουλεύετε τον κόσμο και ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει ως έχει γι αυτό ανησυχεί,υπό την έννοια αυτή έχει κάποιο δίκιο. Αλλά θα ήταν πιο τίμιο να πει «δουλεύουμε τον κόσμο γι αυτό ανησυχούμε για τη ΔΕΗ» για να πάμε λίγο παρακάτω και να γίνει μια κανονική συζήτηση.

Τώρα, ως προς το νομοσχέδιο δεν πιστεύω ότι τοσυγκεκριμένο νομοσχέδιο αφήνει πραγματικό περιθώριο στα κόμματα που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή  πορεία της χώρας, να το καταψηφίσουν.  Ειλικρινά σας το λέω. Διότι όποια κριτική ασκήσατε στο νομοσχέδιο, δεν είναι  κριτική ως προς το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση. Είναι  κριτική προς την οδηγία.

Αν πιστεύετε στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και άρα, αντιλαμβάνεστε ότι η ενσωμάτωση μιας οδηγίας στο εθνικό δίκαιο είναι  υποχρεωτική και αν αργήσουμε να την ενσωματώσουμε, κινδυνεύουμε με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δεν μπορείτε να καταψηφίσετε.

Εάν πιστεύετε ότι είναι λάθος η οδηγία, μπορείτε να πάτε στην Ευρωκοινοβουλευτική σας ομάδα και να θέσετε θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο αλλαγής της οδηγίας. Ιδιαίτερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που είναι και Ευρωβουλευτής, ένας λόγος παραπάνω με τη δύναμη του αρχηγικού του status να πάει στην Ευρωβουλή και να ζητήσει αλλαγή της οδηγίας.

Μπορεί ο Υπουργός Ανάπτυξης της κυβερνήσεως Μητσοτάκη να αλλάξει την οδηγία; Το ξέρετε, όχι. Άρα, αν χρησιμοποιήσετε ως πρόσχημα ότι δεν σας ικανοποιεί η οδηγία για να καταψηφίσετε την οδηγία, και εσείς απλώς κοροϊδεύετε και τα ΑμεΑ και τον κόσμο.

Πιστεύω ότι στη Βουλή πρέπει να κατακτήσουμε ένα έδαφος ελάχιστης κοινής συνεννόησης. Είμαστε τα τρία κόμματα, δεν λέω για τους άλλους, κόμματα που πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή  πορεία της χώρας.

Αυτή είναι  η μία οδηγία, την ενσωματώνουμε ως έχει. Μας αρέσει δεν μας αρέσει, είναι  υποχρεωτικό. Την ψηφίζουμε και πάμε παρακάτω και αν διαφωνούμε με αυτήν πάμε στα Ευρωπαϊκά όργανα στα οποία όλοι πιστεύουμε και δίνουμε τη μάχη για να την αλλάξουμε. Τα υπόλοιπα είναι  απλή υποκρισία.

Επισημαίνω εν τάχει: η προσβασιμότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της σχετικής οδηγίας. Στο άρθρο 9 της συμβάσεως προβλέπεται η υποχρέωση των συμβαλλομένων μερών για λήψη των κατάλληλων μέτρων για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας.

Στο άρθρο 3 η προσβασιμότητα αναφέρεται ως γενική αρχή της σύμβασης, η οποία θα μπορεί να εξετάζεται σε σχέση με την απώλεια των δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών που αναφέρονται στη  σύμβαση.

Η προσβασιμότητα προλαμβάνει, εξαλείφει τα εμπόδια στη χρήση βασικών προϊόντων και υπηρεσιών, επιτρέποντας τη χρήση και την κατανόησή τους από άτομα με αναπηρίες και άτομα με λειτουργικούς περιορισμούς σε ισότιμη βάση με τα άλλα άτομα.

Επιπλέον, ο χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζει και σέβεται το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρίες, να επωφελούνται μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για να τους εξασφαλίσουν αυτονομία, κοινωνική και επαγγελματική ένταξη και συμμετοχή στη ζωή της κοινότητας.

Το σχέδιο νόμου έχει ως στόχο να συμβάλει στην βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς και στην άρση και αποτροπή των φραγμών στην ελεύθερη κυκλοφορία προσβάσιμων προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φραγμοί οι οποίοι προκύπτουν  ως μη εναρμονισμένες εθνικές προσεγγίσεις όσον φορά το ζήτημα της προσβασιμότητας.

Προσέξτε, εδώ έχει μεγάλη σημασία, γιατί όποια αλλαγή στην οδηγία τι κάνει; Δεν εναρμονίζεται με τις πρακτικές. Ενώ η οδηγία τι στόχο έχει; Να εναρμονίσει τις πρακτικές.

Δηλαδή να μην κάνει ο καθένας το δικό του. Αυτή είναι η φύση αυτής της οδηγίας. Στοχεύει επίσης στην προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης και της αυτόνομης επιλογής των ατόμων με αναπηρίες, καθώς και στην ενίσχυση της προσπάθειας πλήρους και ισότιμη συμπερίληψης των ατόμων αυτών σε οικονομική, κοινωνική ζωή, έκφανση της οποίας είναι  και η εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης αναφορικά με δυνατότητες πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες.

Με το παρόν σχέδιο νόμου μέρος Β, εφαρμόζονται ειδικές απαιτήσεις προσβασιμότητας σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που καλύπτονται από αυτό, υπό την προϋπόθεση  ότι οι εν λόγω απαιτήσεις δεν προκαλούν μεταβολή του βασικού χαρακτήρα τους ή ότι δεν επιβάλλουν δυσανάλογα βάρη στους φορείς» και τα λοιπά, τα έχουμε πει τα περισσότερα όλα εδώ.

Απλώς να πω κάτι που θέλω να το πω έτσι από καρδιάς στους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα κινητικά ή άλλης φύσεως και ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Δε θέλω αγαπητοί συμπολίτες μου να σας κοροϊδέψω και να σας πω ότι με την ψήφιση αυτής της οδηγίας αυτομάτως η ζωή σας θα γίνει καλύτερη, γιατί αυτό δεν είναι αλήθεια.

Η προσπάθεια για να γίνει η κοινωνία μας καλύτερη και να δώσουμε στους ΑμεΑ συμπολίτες μας το επίπεδο της ζωής που τους αξίζει και που οφείλουμε να τους δώσουμε, είναι μια πολύ δύσκολη προσπάθεια, συνολική προσπάθεια, εκφεύγει πολύ του ρόλου ενός Κοινοβουλίου και ενός νόμου, είναι μια συλλογική προσπάθεια που πρέπει να τονίζεται σε κάθε μας βήμα, σε κάθε μας ομιλία, σε κάθε μας δραστηριότητα και βεβαίως το κράτος συμφωνώ πρέπει να έχει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να τιμωρεί εκείνους οι οποίοι με κάποιο τρόπο θέλουν να ξεφύγουν από την προσπάθεια αυτή.

Πάνω απ’ όλα όμως δεν είναι ούτε ζήτημα προστίμων, ούτε ζήτημα ελέγχων. Είναι ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και αν αυτό το κατανοήσουμε, το διαδώσουμε και το ενστερνιστούμε, η κοινωνία μας θα γίνει καλύτερη γι’αυτούς τους συμπολίτες μας και όταν η κοινωνία μας θα γίνει καλύτερη γι αυτούς τους συμπολίτες μας θα γίνει καλύτερη και για μας, γιατί θα είναι δικαιότερη και θα είναι πιο ανθρώπινη.

Και αυτή τη μάχη, πιστεύω ότι πρέπει τα κόμματα της Βουλής στο σύνολό τους να την υποστηρίξουν, γιατί αυτό τελικά αντιπροσωπεύει αυτή η οδηγία, με τα όποια μειονεκτήματα μπορεί να έχει, που εγώ πολλά από αυτά που είπατε τα συμμερίζομαι, αλλά δυστυχώς δεν έχω καμία απολύτως δικαιοδοσία να τα αλλάξω.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=pismMAxHOho