Τελευταία Νέα
Μαρ 13

Κώστας Σκρέκας: «Βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τη στήριξη της παραγωγικής βάσης της χώρας»

Κώστας Σκρέκας: «Βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τη στήριξη της παραγωγικής βάσης της χώρας»

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας συμμετείχε την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 στο 2ο “East Macedonia and Thrace Forum” στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Σκρέκας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ουσιαστική στήριξη της Περιφέρειας ώστε οι νέες και οι νέοι να μείνουν στον τόπο τους, να εργαστούν και να δημιουργήσουν την οικογένειά τους. Άλλωστε, όπως ανέφερε, η αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι ζήτημα μείζονος σημασίας και αποτελεί εθνικό στόχο για την κυβέρνηση.

Υπογράμμισε μάλιστα τη σημαντική δυναμική της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια, αναφέροντας το θετικό πρόσημο στις ενάρξεις επιχειρήσεων την τελευταία τετραετία, παρά τις συνεχείς κρίσεις και το ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Μιλώντας για την Αλεξανδρούπολη, ο κ. Σκρέκας είπε ότι η πόλη μπήκε στην καρδιά του ενεργειακού χάρτη όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Έχει μετασχηματιστεί σε ενεργειακή πύλη εισόδου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τα έργα υποδομών που έχουν γίνει από το 2019 και θα στηριχθεί περαιτέρω η μεταποίηση και η παραγωγική βάση της περιοχής, ώστε να διασφαλιστεί ευημερία και ευζωία για τους κατοίκους της.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ανέφερε ότι η σταθερότητα και η αξιοπιστία της Ελλάδας έχει εδραιωθεί και αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση, όπως είπε, έχει εξασφαλίσει ένα περιβάλλον όπου ένας νέος επιχειρηματίας αισθάνεται ασφάλεια να επενδύσει.

Η προώθηση της καινοτομίας, η επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, η επένδυση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, η ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αποτελούν προτεραιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο μεγάλος στόχος, όπως ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης, είναι να στηριχθεί και να μεγεθυνθεί η παραγωγική βάση της χώρας, να μετασχηματιστεί το οικονομικό υπόδειγμα μέσα από στήριξη και του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης. Παράλληλα, μίλησε για βιομηχανικούς κλάδους που έχουν οδηγήσει τις εξαγωγές σε τριπλασιασμό την τελευταία δεκαετία, όπως η φαρμακοβιομηχανία, η βιομηχανία μετάλλων και η βιομηχανία τροφίμων.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ακόμη ότι είναι σημαντικό η βιομηχανική παραγωγή εξοπλισμού για την πράσινη μετάβαση να γίνεται στην Ελλάδα και να μην εξαρτάται από τρίτες χώρες.