Τελευταία Νέα
Μαρ 28

Η ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης στην Ολομέλεια της Βουλής Κώστας Σκρέκας: «Η ύψιστη τιμή προς τα θύματα είναι η απόδοση της Δικαιοσύνης και αυτό θα γίνει»

Στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης μίλησε σήμερα, 28 Μαρτίου 2024, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Σημεία της ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα:

  • Η τραγωδία των Τεμπών έχει σημαδέψει ανεξίτηλα την ψυχή ολόκληρης της Ελλάδας και έχει συγκλονίσει τον ελληνικό λαό. Θα ήθελα να εκφράσω τα πιο βαθιά συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων.
  • Οφείλουμε όλοι να χαμηλώνουμε με σεβασμό το βλέμμα μπροστά στην ανείπωτη οδύνη. Η ύψιστη τιμή προς τα θύματα και τις οικογένειές τους είναι η απόδοση της Δικαιοσύνης, αλλά και η υπόσχεση ότι θα δουλέψουμε αποτελεσματικά, σκληρά, υπεύθυνα ώστε να αποτρέψουμε παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον.
  • Το ερώτημα είναι όμως, για ποιο λόγο κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβερνήσεως. Αποδίδοντας κατηγορίες, αλλά και έωλα επιχειρήματα, προσπαθείτε να πλήξετε την Κυβέρνηση, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
  • Γιατί για να υπήρχε συγκάλυψη σημαίνει ότι ο θεσμός, το όργανο το οποίο είναι αρμόδιο για να διερευνήσει την υπόθεση, δεν έχει πρόσβαση στα στοιχεία. Ακούστηκε αυτό στη σημερινή αίθουσα; Όχι.
  • Πολλά ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και η ΕΡΤ, τόνιζαν από τότε ότι η αμαξοστοιχία που αναφερόταν στη συγκεκριμένη ομιλία δεν ήταν η μοιραία αμαξοστοιχία. Συζητήθηκαν όλα αυτά το επόμενο διάστημα μετά το δυστύχημα. Έγιναν εκλογές, προέκυψε νέα Κυβέρνηση. Και έρχεστε τώρα ξανά να αναφέρετε όσα είχαν συζητηθεί από τότε και τα γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο ελληνικός λαός.
  • Δεν πραγματοποιήθηκε η εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή;  Δεν είχατε όλα τα στοιχεία;  Δεν είδατε τα πορίσματα;  Το πόρισμα των 723 σελίδων που κατατέθηκε και δικά σας πορίσματα; Για ποιο λόγο, όταν έχετε τη δυνατότητα, δεν καταθέσατε πρόταση; Γιατί, για να καταθέσεις μια τέτοια πρόταση, πρέπει να προκύπτουν ποινικές ευθύνες για συγκεκριμένα αδικήματα. Και προφανώς για να μην έχετε καταθέσει, δεν βρήκατε ούτε εσείς οι ίδιοι τέτοιες ενδείξεις στο υλικό που είχατε τη δυνατότητα να μελετήσετε.
  • Η δικαιοσύνη έχει όλα τα στοιχεία, είναι εκείνη που θα αποφασίσει και θα δικάσει. Βεβαίως χρειάζεται να δοθούν απαντήσεις για τα πάντα και θα δοθούν απαντήσεις.
  • Φταίει η σύμβαση 717; Προφανώς αν έχεις περισσότερο εξοπλισμό, αν έχεις μέσα, μπορείς να συμβάλεις ακόμα περισσότερο στην ασφάλεια της κίνησης των τρένων. Αλλά παραβιάστηκαν επτά κανόνες του γενικού κανονισμού κινήσεως εκείνη τη βραδιά. Παραβιάστηκαν οι κανόνες ασφαλείας με βάση τους οποίους λειτουργούσαν τα τρένα για δεκαετίες. Παραβιάστηκαν κανόνες, υπήρξαν λάθη, προφανώς κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και αυτό διερευνάται.
  • Δεν είναι η Νέα Δημοκρατία που προσπαθεί να συγκαλύψει. Η Νέα Δημοκρατία πάντα λέει την αλήθεια, ακόμα κι όταν η αλήθεια πολλές φορές δεν αρέσει. Ακόμα κι όταν αυτή η αλήθεια μπορεί να είναι κόντρα σε αυτό που νομίζει ή πιστεύει μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης.
  • Το είδαμε αυτό το 2015, που κάποιος άνθρωπος έλεγε ότι «μπορώ, υπάρχει τρόπος, υπάρχει εύκολος δρόμος, υπάρχει ένας νόμος κι ένα άρθρο και θα αλλάξω τα πάντα». Η Νέα Δημοκρατία έλεγε ότι «δεν είναι τα πράγματα έτσι, είναι δύσκολα». Πολλοί πίστεψαν εκείνον τον άνθρωπο και το πλήρωσε στη συνέχεια οικτρά ο ελληνικός λαός.
  • Η συγκάλυψη στην οποία αναφέρεστε, την χρησιμοποιείτε για να πετύχετε μόνο ένα πράγμα: Να εκμεταλλευτείτε μία τραγική υπόθεση για να αποκομίσετε μικροκομματικά οφέλη, για να κερδίσετε μερικές ψήφους. Αυτός είναι μόνο ο λόγος για τον οποίο καταθέσατε την πρόταση δυσπιστίας.
  • Η Νέα Δημοκρατία δεν κρύφτηκε ποτέ κι εμείς προχωράμε με πραγματικό σεβασμό και εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, ώστε να χυθεί άπλετο φως. Με προσπάθειες άοκνες, αλλά και για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών.
  • Με έργα και όχι με λόγια, «κούφιες» υποσχέσεις και λαϊκισμούς, με πραγματικές πολιτικές, σχέδιο, όραμα και αυτοπεποίθηση για το μέλλον.  Είμαστε εδώ προς όφελος όλων των Ελλήνων ανεξαιρέτως.

Τηλ. Επικοινωνίας: 2103332974

Email επικοινωνίας: press@mnec.gr