Τελευταία Νέα
Ιαν 14

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του Κινήματος Αλλαγής για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών

 

 

 

 

 

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του Κινήματος Αλλαγής με θέμα: «Συνεχίζεται το αδιέξοδο υλοποίησης εγκεκριμένων επενδύσεων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αγρότες από την άρνηση δανειοδότησης των τραπεζών και την σημαντική αύξηση του κόστους των επενδύσεων από τις σοβαρές ανατιμήσεις του εξοπλισμού και των πρώτων υλών»:

 

«Διαβάζω το πρώτο σκέλος της ερωτήσεώς σας, κύριε συνάδελφε: με ποιο τρόπο θα υποχρεωθούν άμεσα οι τράπεζες να βοηθήσουν τους επενδυτές να αποκτήσουν τα απαραίτητα δανειακά κεφάλαια και τα λοιπά,  και τα λοιπά.

Θέλω να πείτε στον κύριο Μουρούτη αν έχει κάποια σχέση με τον φίλο μου τον Γιώργο τον Μουρούτη ακόμα περισσότερο, όπως καταλαβαίνετε σε εμένα το επώνυμο Μουρούτης είναι εξαιρετικά ευχάριστο και αγαπημένο εις πάσαν περίπτωση, το εξής:

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να υποχρεώσουν τις τράπεζες να κάνουν τίποτα. Οι τράπεζες είναι απολύτως ανεξάρτητες. Έχουν εποπτικές αρχές ανεξάρτητες από τις κυβερνήσεις και αν μία κυβέρνηση έλεγε «θα υποχρεώσω τις τράπεζες να κάνουν κάτι», αυτομάτως όλο το σύστημα σταματάει να δουλεύει.

Άρα προφανώς εννοείτε τι είδους κίνητρα, τι είδους εργαλεία και τι είδους πολιτική μπορούμε να αξιοποιήσουμε.

Σας λέω, λοιπόν, ότι υπάρχουν και εργαλεία που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης με διαχειριστή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και με συνεισφορά 80 εκατομμυρίων ευρώ που ήδη αυτό στήνεται και θα χορηγήσει  δάνεια από 10.000 ως 5 εκατομμύρια σε γεωργούς και μεταποιητές με ιδιαίτερα μειωμένες, σε πολλές περιπτώσεις μηδενικές, εξασφαλίσεις. Αυτό όμως από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όσον αφορά την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα την οποία χειριζόμαστε εμείς στο Υπουργείο Ανάπτυξης, έχουμε μία σειρά εργαλείων εγγυοδοσίας που ήδη τρέχουν

-για μικρές επιχειρήσεις, με εγγύηση 80% για δάνεια ως 200.000 ευρώ.

-και για μεγάλες επιχειρήσεις δάνεια έως το 20% του κύκλου εργασιών και με όριο 5 – 10 εκατομμύρια ευρώ.

Έχουμε φτιάξει τώρα νέα εργαλεία τα οποία αναφέρονται σε οπτικοακουστικά  μέσα, αν κάποιος έχει πάρει αναπτυξιακό μόνο για τέτοιου είδους επιχείρηση να μπορεί να έρθει να παίρνει το δάνειο από εμάς με εγγύηση 80%.

Και αν χρειαστεί να φτιάξουμε και επιπλέον εργαλεία γιατί,, επαναλαμβάνω, τα αγροτικά εν μέρει μπορούμε εμείς να χρηματοδοτήσουμε, καθώς υπάρχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, βεβαίως και να τα  φτιάξουμε.

Είμαστε εξαιρετικά πρόθυμοι να ενθαρρύνουμε τις τράπεζες να κάνουν αυτή τη δουλειά και να πω και κάτι τελευταίο: η κυβέρνηση αυτή έχει βοηθήσει τα μάλα το τραπεζικό σύστημα, το οποίο, επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει μειώσει τα κόκκινα δάνεια κατά τα 2/3 και αυτό συνεχίζεται με πολύ ταχύ ρυθμό.

Έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί δύο τράπεζες και έχουμε δώσει μέσω των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων εγγυημένα δάνεια μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τραπέζης και τώρα έρχεται η σειρά των δανείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Άρα, οι τράπεζες είναι πανίσχυρες, θα έλεγα, ισχυρότερες παρά ποτέ και με πολύ μεγάλη ρευστότητα. Σε αυτό προσθέστε τα πολύ χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζονται η χώρα και οι τράπεζες.

Άρα, έχουν οι τράπεζες ρευστότητα να ενισχύσουν την οικονομία και θα πω κάτι που είπα και την άλλη φορά: όταν εμείς εγκρίνουμε αναπτυξιακό νόμο και επιδότηση, οι τράπεζες δεν έχουν πραγματικό λόγο, παρά μόνο αν θεωρούν εξαιρετικά κακοπληρωτή τον πιστωτή, να μην του δώσουν το δάνειο. Γιατί τα χρήματα που δίνουμε εμείς είναι απολύτως και 100% εξασφαλισμένα.

Αλλά επιπλέον φτιάχνουμε και εργαλεία εγγυοδοσίας από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για να το κάνουμε ακόμα πιο εύκολο για τις τράπεζες».

 

Δευτερολογία:

«Προσπάθησα να το εξηγήσω αλλά να το ξαναπώ. Εάν ο κύριος Μουρούτης, λέω το παράδειγμα που μου φέρατε, δεν έχει εμπλοκές κατά το παρελθόν με το τραπεζικό σύστημα που τον καθιστούν μη τραπεζικά δανειοδοτούμενο, εννοώ εμπλοκή με τον Τειρεσία για να το πω πάρα πολύ απλά, έχει δύο επιλογές:

Η μία να προσπαθούσε να πάρει δάνειο μόνος του. Προφανώς αφού δεν του δίνουν, δεν μπορεί να πάρει. Ο δεύτερος δρόμος είναι να ζητήσει να πάρει, μπορεί να το κάνει, δάνειο μικρής επιχειρηματικότητας στο οποίο θα βάλει ως εξασφάλιση την επιδότηση που του έχει ήδη εγκριθεί και, όπως είπατε, ανέρχεται σε 200.000 ευρώ.

Τα δάνεια μικρής επιχειρηματικότητας από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, έχουν εγγύηση για τις τράπεζες 80%. Άρα, με το 80% εγγύηση που δίνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα και την εγγύηση που έχει από το ΕΣΠΑ αποκλείεται να μην πληροί τα κριτήρια, πρέπει να έχει 0 ευρώ τζίρο για να μην πληροί τα κριτήρια, αυτό λέω, τίποτα άλλο.

Προφανώς το λέω και για τον άλλο επιχειρηματία που μας ακούει και αν μετά την προηγούμενή σας ερώτηση είχατε εσείς 20 μηνύματα, μπορείτε  να υπολογίσετε πόσα είχα εγώ.

Λέω, λοιπόν, ότι ναι, από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, βγάζουμε διαρκώς εγγυοδοτικά προγράμματα, προχθές βγάλαμε για τα οπτικοακουστικά μέσα, ακριβώς για να δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτούς που με απόλυτα τραπεζικά κριτήρια δεν  μπορούν να δανειοδοτηθούν, να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν με τη δική μας βοήθεια.

Ευχαριστώ πολύ».

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

 

Ολόκληρη η ομιλία του στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=mSE7yVZatVU