Τελευταία Νέα
Μάι 19

Δηλώσεις Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη κατά την επίσκεψή του στο Thess INTEC και την PFIZER

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία της  Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) Thess INTEC ΑΕ στην ΠεραίαΘεσσαλονίκης και ακολούθως το χώρο που θα στεγαστούν το παγκόσμιο κέντρο ψηφιακής τεχνολογίας και το παγκόσμιο κέντρο εσωτερικών λειτουργιών και υπηρεσιών της Pfizer.

Παρόντες ήταν ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, οι Βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. κ. Θόδωρος Καράογλου και Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιώργος Τσαμασλής.

Στο Thess INTEC τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΝΕΠ Thess INTEC A.E., κ. Νίκος Ευθυμιάδης και μέλη της διοίκησης της ΕΑΝΕΠ, ενώ στην Pfizer ο Senior Director του Global Digital and Technology HUB, κ. NicoGariboldi και ο Οικονομικός Διευθυντής της σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, κ. Αντώνης Χατζημανωλάκης

Σε δηλώσεις του στο Thess INTEC ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε:

«Από την πρώτη ημέρα που συνάντησα τον κύριο Ευθυμιάδη στο γραφείο μου – ήταν σχεδόν την τρίτη ή την τέταρτη εβδομάδα που είχα γίνει Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων – έθεσε ως ζήτημα τη δημιουργία του Thess INTEC.

Ο κύριος Πρωθυπουργός αγκάλιασε το έργο. Όπως θυμάστε, το είχε ανακοινώσει στην πρώτη επίσκεψη ως Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Είχαμε συνεργαστεί και με τον κύριο Καράογλου από την προηγούμενη θέση του στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών τρέξαμε, νομίζω, εξαιρετικά γρήγορα τις διαδικασίες. Διότι, να γνωρίζετε ότι αυτή η διαδικασία που έχει γίνει μέχρι τώρα με το Thess INTEC δεν έχει γίνει για κανένα άλλο έργο: οι μεταβιβάσεις, η δημιουργία των εταιρειών και η επίλυση όλων των νομικών ζητημάτων τα οποία ήταν δύσκολα.

Τώρα ετοιμάζονται οι περιβαλλοντικές μελέτες, έτσι ώστε το Thess INTEC, με εξασφαλισμένη πλέον χρηματοδότηση από τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε μπροστά και φυσικά με την ιδιωτική συμμετοχή η οποία ευτυχώς θα είναι πολύ μεγάλη, θα γίνει, είμαι απολύτως βέβαιος, πραγματικότητα.

Η δημιουργία του ξεπερνάει κατά πολύ σε σημασία τη Θεσσαλονίκη αλλά για τη Θεσσαλονίκη θα αποτελεί κομβικό γεγονός κορυφαίας σημασίας καθώς την βάζει στον παγκόσμιο χάρτη, στον οποίο βεβαίως είναι ήδη με τα ερευνητικά ιδρύματα που έχει και τα καλά της πανεπιστήμια, αλλά δεν έχει τον όγκο, τη συγκέντρωση για να μπορέσει να ανταγωνιστεί άλλες πόλεις οι οποίες επίσης έχουν σπουδαίους ερευνητές.

Έτσι, λοιπόν, δίνουμε στη Θεσσαλονίκη την ευκαιρία με τη δημιουργία του Thess INTEC να γίνει η πόλη της υψηλής τεχνολογίας, η πόλη της καινοτομίας, η πόλη της προόδου για όλη την περιοχή.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αγαπητέ κύριε Ευθυμιάδη, αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, θα είναι δίπλα σας μέχρι το τέλος, μέχρι την ώρα που θα κόψουμε, όπως σωστά το είπατε, κορδέλες όχι σε μουσαμάδες αλλά σε πραγματικό έργο.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Προχωράμε».

Σε δηλώσεις του στη Pfizer o κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε:

«Ήταν τέλος Ιουλίου του 2019, εγώ δεν είχα συμπληρώσει ακόμη ένα μήνα στη θέση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, όταν στο γραφείο μου ήρθαν από την Pfizer – και από την εν Ελλάδι διοίκηση αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής – να με ενημερώσουν ότι η Pfizer αναζητούσε να βρει πού θα φτιάξει το παγκόσμιο κέντρο ψηφιακής τεχνολογίας (digitalhub) το οποίο τότε σχεδίαζε, το 1 από τα 6, όπως ελέχθη, και μάλιστα το δεύτερο στην Ευρώπη και θα επέλεγε μεταξύ πολλών διαφορετικών πόλεων που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες τότε μιλήσαμε διεξοδικά με την Pfizer για να εξηγήσουμε τα κίνητρα που θα έδινε η ελληνική κυβέρνηση και το πώς θα οριοθετούσαμε τη συνεργασία μας για να μπορέσει να γίνει επιλογή για τη Θεσσαλονίκη.

Λίγο πριν τη Διεθνή Έκθεση του 2019 είχαμε την τελική ανακοίνωση από τη Pfizer ότι επελέγη η Θεσσαλονίκη. Αν θυμάστε, ο κύριος Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει στη ΔΕΘ το έργο αυτό για 200 θέσεις εργασίας.

Λίγους μήνες μετά, η Pfizer αποφάσισε να αυξήσει τις θέσεις εργασίας στις 300 αλλά και να επεκτείνει την επένδυσή της ιδρύοντας παγκόσμιο κέντρο εσωτερικών λειτουργιών και υπηρεσιών με πρόσθετες 250 θέσεις εργασίας καθόσον, όπως με ενημέρωσαν, διαπίστωσε ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, λίαν ανταγωνιστικό, με πολύ μεγάλες δυνατότητες, που έδινε τις προοπτικές μιας ακόμα μεγαλύτερης επενδύσεως από ό,τι αρχικά είχαν αποφασίσει.

Εμείς ήμασταν απολύτως συνεπείς σε όσα τότε τους είπαμε ότι θα κάνουμε και εκείνοι είναι παραπάνω από συνεπείς σε όσα μας είπαν ότι θα κάνουν.

Αυτή η καλή μεταξύ μας συνεργασία έχει γεννήσει την επένδυση που λειτουργεί και μεγαλώνει κι άλλο φθάνοντας συνολικά τις 550 θέσεις εργασίας.

Και πρέπει να σας πω ότι είμαι ως Υπουργός Ανάπτυξης εξαιρετικά υπερήφανος που επί των ημερών μου στη Θεσσαλονίκη φτιάχνεται κάτι που θα μείνει για τις επόμενες γενιές.

Όπως καταλαβαίνετε, η παρουσία μίας εταιρείας αυτού του μεγέθους και αυτού του κύρουςτώρα εν μέσω πανδημίας έμαθαν την Pfizer και όσοι δεν την ήξεραν καθιστά τη Θεσσαλονίκη διεθνές κέντρο στην υψηλή τεχνολογία, την βάζει στον παγκόσμιο χάρτη. Θα προσφέρει στην πόλη θέσεις εργασίας αλλά και προσωπικό, το οποίο και μόνο που εργάζεται εδώ εκπαιδεύεται, εξειδικεύεται και αποκτά πολύ μεγαλύτερη πείρα από ό,τι θα μπορούσε να βρει οπουδήποτε αλλού.

Είναι, λοιπόν, ένα παράδειγμα επιτυχίας αυτή η επένδυση. Τέτοια παραδείγματα θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε στην Ελλάδα. Και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κύριο Gariboldi και τον κύριο Χατζημανωλάκη, για την πολύ καλή μας έως τώρα συνεργασία ώστε να γίνει αυτό πραγματικότητα και να βλέπει ο κόσμος μία καινούργια Ελλάδα.

Θέλουμε μία καινούργια Ελλάδα, την Ελλάδα της προόδου, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της Ελλάδας με αυτοπεποίθηση που τολμά, που παράγει θέσεις εργασίας και όχι την Ελλάδα που κοιτάει μόνο πώς ο ένας θα κατηγορήσει τον άλλον.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ και θα είμαστε εδώ να συνεχίσουμε την καλή μας συνεργασία».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

4