Τελευταία Νέα
Νοέ 12

Συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα εμπορίου στις Βρυξέλλες

Πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα εμπορίου, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος.
Οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στη διαδικασία εκσυγχρονισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και να ενημερωθούν για τη συνολική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την αναζωογόνηση του πολυμερούς πλαισίου συνεργασίας. Ο κ. Ξανθάκος στήριξε τον ηγετικό ρόλο της ΕΕ σε αυτή την προσπάθεια, τόνισε τη σημασία τήρησης ουδέτερης στάσης και επισήμανε την ανάγκη προσέγγισης άλλων μελών ΠΟΕ σε αυτή την προσπάθεια.
Ακολούθησε ενημέρωση σχετικά με τις τρέχουσες διμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις με εταίρους, όπως οι Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη), Ινδονησία, Χιλή, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Κίνα και Τυνησία. Επίσης, έγινε αναφορά στις συμφωνίες που αναμένεται να τεθούν σύντομα σε ισχύ, όπως με την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ. Ο κ. Ξανθάκος σημείωσε ότι η πλούσια εμπορική ατζέντα δίνει ένα θετικό μήνυμα, εφόσον «οι εμπορικές συμφωνίες οδηγούν σε μια κατάσταση win-win, προστατεύοντας ταυτόχρονα τις ευαισθησίες της ΕΕ». Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με την Τυνησία, ότι το ελαιόλαδο αποτελεί ευαίσθητο ζήτημα για την Ελλάδα. Επίσης, επισήμανε την υποχρέωση της Σιγκαπούρης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με τις Γεωγραφικές Ενδείξεις. Ως προς τις διαπραγματεύσεις με τις χώρες Mercosur, εκφράστηκε η ελπίδα να δείξουν ευελιξία, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ειδικά ως προς τις ναυτιλιακές υπηρεσίες, ότι «απαιτούνται γενναίες κινήσεις από την πλευρά Mercosur ώστε να διασφαλιστεί ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την Υλοποίηση των Συμφωνιών Ελευθέρου Εμπορίου της ΕΕ (Report on Implementation of EU Free Trade Agreements). Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των εργασιών για τον Κανονισμό για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην ΕΕ, καθώς και για τον Κανονισμό σχετικά με τα μέτρα διμερούς διασφάλισης στις εμπορικές συμφωνίες.
Κατά το γεύμα εργασίας, οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία ενημερωθούν για τις εξελίξεις και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ.
Από το Γραφείo Τύπου