Τελευταία Νέα
Μάι 05

Σταύρος Καλαφάτης: “Οι Επιστήμες, η Έρευνα και η Καινοτομία πυρήνας μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής ανταγωνιστικής οικονομίας”

“Οι Επιστήμες, η Έρευνα και η Καινοτομία αποτελούν τον πυρήνα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής ανταγωνιστικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποιείται για να μπορέσει να προσελκύσει επιστήμονες στην Ευρώπη αξιοποιώντας τα όσα συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής -και όχι μονάχα- με σκοπό ακριβώς να ενδυναμώσει αυτήν την προσπάθειά της για ένα καλύτερο αύριο. Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη -σε ανύποπτο χρόνο- ούτως ή άλλως έχει επενδύσει σ’ αυτό. Έχει δημιουργήσει δηλαδή κίνητρα για να προσελκύσει επιστήμονες της διασποράς και όχι μονάχα ώστε να έρθουν και βοηθήσουν τη διαμόρφωση αυτού του νέου παραγωγικού μοντέλου και στην ελληνική οικονομία. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», τόνισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης σε δήλωσή του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου “Choose Europe for Science” που οργάνωσε στο Παρίσι, στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την Έρευνα και την Καινοτομία Ekaterina Zaharieva.

 

Στη Διάσκεψη η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος παρέστη στις εργασίες της και παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, συμμετείχαν οι Υπουργοί Έρευνας και Καινοτομίας των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας μέσα από την Έρευνα και την Καινοτομία εστιάζοντας στη διαμόρφωση πολιτικών που θα ενθαρρύνουν την προσέλκυση ταλαντούχων επιστημόνων και ερευνητών από τρίτες χώρες, με στόχο τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης σε τομείς αιχμής.

 

Στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών της Ε.Ε. αρμόδιων για την Έρευνα και την Καινοτομία, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά στο College de France, με πρόσκληση του Γάλλου Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Philippe Baptiste, ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στις ελληνικές θέσεις τονίζοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας, της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού και της αξιοποίησης των νέων ψηφιακών τεχνολογιών. Συγκεκριμένα επισήμανε ότι: “Aυτή είναι μια κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη ν’ αντιστρέψει την προηγούμενη τάση και να προσελκύσει παγκόσμια ταλέντα. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, η ελευθερία της επιστημονικής έρευνας, μαζί με τις ανταγωνιστικές αμοιβές, το ελάχιστο διοικητικό βάρος και τις προοπτικές σταδιοδρομίας, πρέπει να είναι το ελάχιστο των κοινών μας προσπαθειών. Από την άποψη αυτή, η εξέταση των δυνατοτήτων εισαγωγής ενός ευρωπαϊκού συστήματος θεωρήσεων για ερευνητές και επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης είναι υψίστης σημασίας”, ανέφερε ο κ. Καλαφάτης.

 

“Επιπλέον, τόνισε, απαιτείται μια συστηματική και πολυεπίπεδη προσέγγιση με κοινές αλλαγές στα μοντέλα χρηματοδότησης, τις θεσμικές πολιτικές, τους εθνικούς κανονισμούς υποστήριξης της ερευνητικής σταδιοδρομίας σε όλα τα στάδια”. “Άλλες προκλήσεις που συνδέονται άμεσα με την πολιτική Έρευνας και Καινοτομίας”, ανέφερε ο Υφυπουργός, “είναι επίσης σημαντικές, όπως η κινητικότητα των δικαιωμάτων ασφάλειας και οι διατάξεις για τις οικογένειες (σύμφωνα με το παράδειγμα των κρατικών διεθνών σχολείων)”. Ο κ. Καλαφάτης κατέθεσε παράλληλα πρόταση για μια ολιστική ευρωπαϊκή στρατηγική πρωτοβουλία για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) στη βάση του επιτυχημένου μοντέλου CERN. Ενώ, όπως επισήμανε, “η ΕΕ έχει επιδείξει διεθνή ηγετική θέση στη ρύθμιση και την πολιτική της Τεχνητής Νοημοσύνης, είναι απαραίτητο ένα τολμηρό και κεντρικά οργανωμένο έργο που θα μπορούσε να την τοποθετήσει στην παγκόσμια πρωτοπορία στην καινοτομία της Τεχνητής Νοημοσύνης”, τόνισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης.

 

Στη Διάσκεψη συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Τάσος Γαϊτάνης.

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 2103332974
Email: press@mnec.gr