Τελευταία Νέα
Ιούν 09

Η Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ελένη Λουρή-Δενδρινού επισκέφθηκε σήμερα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και ενημερώθηκε για τα ερευνητικά προγράμματα και το έργο του

Η Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κα Ελένη Λουρή-Δενδρινού, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας & Καινοτομίας, κ. Αθανάσιο Κυριαζή, επισκέφθηκε σήμερα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών που εορτάζει τα 180 χρόνια από την ίδρυσή του με σειρά εκδηλώσεων και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο και Διευθυντή του, κ. Μανώλη Πλειώνη για τα ερευνητικά προγράμματα που υλοποιούνται καθώς και γενικότερα θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία και τις δραστηριότητές του.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων  και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χρηματοδότηση ύψους 66,1 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη δύο σημαντικών υποδομών:

-του Παρατηρητηρίου Κλιματικής Αλλαγής & Γεωεπιστημών PANGEA στα Αντικύθηρα

-και του Κέντρου Μελέτης Επικινδυνότητας & Τρωτότητας Υποδομών για φυσικές καταστροφές NOA-AEGIS.

Παράλληλα, είναι συντονιστής στο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας για την Κλιματική Αλλαγή και τις Επιπτώσεις της – CLIMPACT στο οποίο μετέχει η πλειονότητα των ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων της Ελλάδας καθώς και δύο ιδρύματα από την Κύπρο που σχετίζονται με την Κλιματική Αλλαγή και των συναρτώμενων με αυτή κλιματικών κινδύνων, φυσικών καταστροφών και κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων.

Η Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κα Ελένη Λουρή-Δενδρινού τόνισε σε δηλώσεις της ότι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με τα τρία Ινστιτούτα του (Γεωδυναμικό, Αστρονομίας – Αστροφυσικής και Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης – Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης) «βρίσκεται στην πρωτοπορία της ερευνητικής προσπάθειας όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο συμβάλλοντας στην ανάδειξη του έργου των Ελλήνων επιστημόνων με υψηλή προστιθέμενη αξία για την ελληνική κοινωνία και την εθνική οικονομία με αιχμή την υψηλή τεχνολογία και τις εφαρμογές της στη βιομηχανία. Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό και σημαντικό ότι μέσω των πολύπλευρων δραστηριοτήτων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επιτυγχάνεται και ο επαναπατρισμός  νέων επιστημόνων, υψηλών προσόντων (brain gain, επισήμανε.