Τελευταία Νέα
Μαρ 05

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή και Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Πάνου Σκουρλέτη

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, απάντησε σήμερα, Πέμπτη 5 Μαρτίου, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή και Γραμματέα της KΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Πάνου Σκουρλέτη, για την επένδυση στο «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, λέγοντας:

 

«Κάνατε μία ερώτηση δύο σελίδων. Αναφέρεστε σε προγενέστερη χρονικά απόφαση ασφαλιστικών μέτρων και αποκρύπτετε από την πρωτολογία σας και από τη γραπτή σας ερώτηση ότι έχει υπάρξει  μεταγενέστερη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου, που έχει αποφανθεί οριστικά για όλα όσα λέτε. Όλα αυτά που αναφέρετε στην ερώτησή σας περί απάτης, περί των τίτλων πατρωνίας και όλα τα υπόλοιπα, κρίθηκαν στο δικαστήριο πριν γίνω εγώ Υπουργός. Ήσασταν ακόμα κυβέρνηση εσείς. Το 2018 βγήκε η απόφαση και κέρδισε η εταιρεία συμφερόντων του Εμίρη του Κατάρ.

Ξέρετε τι έχει μείνει; Ένα μικρό κομμάτι για το οποίο το δικαστήριο διέταξε πραγματογνωμοσύνη, το κομμάτι που είναι ένας Ιερός Ναός, περίπου χίλια στρέμματα από τα έντεκα χιλιάδες, για το οποίο αναμένεται η απόφαση πραγματογνωμοσύνης για το πόσο θα δοθεί στην Εκκλησία και πόσο θα κρατήσει ο επενδυτής. Όμως, η ουσία είναι ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο έκρινε ότι όλα έγιναν νόμιμα, ότι δεν υπήρχε απάτη και ότι κέρδισε η εταιρεία «PIMANA SA». Αυτή η απόφαση έχει ήδη εκδοθεί έναν χρόνο πριν τη δική μου συνέντευξη. Και με κατηγορείτε για παρέμβαση στην ελληνική δικαιοσύνη;

Να δεχθώ το ανθρώπινο λάθος, ότι δεν την ξέρατε την απόφαση. Δεν μπορούσατε να πάρετε ένα τηλέφωνο τον δικηγόρο που κέρδισε την απόφαση; Ξέρετε ποιος δικηγόρος κέρδισε την απόφαση και υπερασπίστηκε στην ελληνική δικαιοσύνη ότι έχει δίκιο η εταιρεία «PIMANA SA» του Εμίρη του Κατάρ, ότι δεν υπήρξε καμία απάτη, ότι όλα έγιναν σωστά και λέει τα αντίθετα απ’ όσα λέει εδώ ο κ. Σκουρλέτης; Ακούστε το ονοματεπώνυμό του: Σπύρος Σαγιάς. Ξέρετε ποιος ήταν ο κ. Σπύρος Σαγιάς; Ο Γενικός Γραμματέας της πρώτης κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Για να το κλείσουμε, η απόφαση κρίθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου, κέρδισε η εταιρεία «PIMANA SA, έχασαν οι προσφεύγοντες στο σύνολο των παρεμβάσεών τους και έχει μείνει μία εκκρεμότητα για ένα κομμάτι που αφορά γύρω από μία Εκκλησία. Οι προσφεύγοντες έχουν δικαίωμα να πάνε σε δεύτερο βαθμό; Προφανώς και έχουν. Καμία αντίρρηση. Όμως, σήμερα που μιλάμε η απόφαση που ισχύει είναι η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που δικαίωσε, επαναλαμβάνω, την επιχείρηση των συμφερόντων του Εμίρη του Κατάρ.

Και ο δικός μου ρόλος -έτσι τον εκλαμβάνω εγώ και γι’ αυτό ζήτησα την ψήφο των Ελλήνων πολιτών και γι’ αυτό πιστεύω ότι με επέλεξε ο κύριος Πρωθυπουργός γι’ αυτή τη θέση- είναι να δίνω στους επενδυτές ασφάλεια δικαίου και την ασφάλεια ότι αν έρθουν στη χώρα μας, δεν θα μπλέξουν και θα μπορέσουν να κάνουν την επένδυση που θέλουν, εφόσον αυτή γίνεται νόμιμα. Και εδώ το δικαστήριο έκρινε ότι γίνεται νόμιμα».

 

Στη δευτερολογία του, ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε:

«Ποτέ δεν έχω πει ότι θα παραιτηθώ για το Ελληνικό. Τέτοια δήλωση δεν έχει υπάρξει. Αντιθέτως, αυτό που έχει υπάρξει είναι η πλήρης ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων από πλευράς ελληνικού δημοσίου και το μόνο που αναμένεται πλέον είναι η απόφαση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών επί της προσφυγής της “Hard Rock”, γιατί εμείς δεν κάνουμε παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε εμάς για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη όσον αφορά το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου. Αιδώς Αργείοι.

Εμείς υπηρετούμε ένα μοντέλο και όπως λέγαμε προεκλογικά, γι’ αυτό μας ψήφισε ο ελληνικός λαός, θα είμαστε Κυβέρνηση φιλοεπενδυτική. Και αν έρθουν εδώ πέρα επενδυτές, που χρειάζεται η Κυβέρνηση να τρέξει και να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία για να τους βοηθήσει να κάνουν την επένδυσή τους, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε. Αυτή είναι η διαφορά μας.

Όσον αφορά την “Eldorado”, που την αναφέρατε εκατό φορές, εγώ στη θέση σας δεν θα την ανέφερα. Το πρώτο πράγμα που λέει η “Eldorado” στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ξέρετε ποιο είναι; Η νίκη της στο Συμβούλιο της Επικρατείας επί των δικών σας αποφάσεων – καθώς το Συμβούλιο έκρινε ότι καταπάτησαν τα δικαιώματά τους- και η δυνατότητά τους να εγείρουν αποζημιώσεις από το ελληνικό δημόσιο. Όταν λοιπόν ως υπουργός έχεις χρεώσει το ελληνικό δημόσιο με δυνατότητα αποζημιώσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, το να έρχεσαι στη Βουλή και να μας κάνεις τον έξυπνο πάει πολύ».

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

 

Ολόκληρο το βίντεο στο ακόλουθο link:

www.youtube.com/watch?v=-QTcohg-r-A