Τελευταία Νέα
Μαρ 05

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή και Τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκου Παππά

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, απάντησε σήμερα, Πέμπτη 5 Μαρτίου, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή και Τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκου Παππά, για το δήθεν «πάγωμα» των μεγάλων έργων υποδομής, λέγοντας:

 

«Ή ζείτε σε έναν δικό σας ονειρικό κόσμο ή η νίκη της 7ης Ιουλίου σας έχει κάτσει πολύ βαριά και ακόμα δεν έχετε συνέλθει. Η ερώτησή σας στο σύνολό της πρέπει να διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο ως μνημείο ψεύδους. Όλες τις προηγούμενες εβδομάδες, κάνατε δηλώσεις για την κατάρρευση της αγοράς. Την κατάρρευση της αγοράς, την έχετε δει μόνο εσείς και οι κομματικοί σας φίλοι. Δεν ξέρετε ότι την αγορά την μετράμε μόνο με έναν αντικειμενικό δείκτη; Τα δημόσια έσοδα από τον φόρο προστιθέμενης αξίας του λιανικού εμπορίου; Ξέρετε ότι και στην εορταστική περίοδο αυξήθηκε ο φόρος προστιθέμενης αξίας άρα και ο τζίρος, ενώ εσείς γράφετε για 40% πτώση;

Είπατε προ ολίγου ότι κόψαμε το μέρισμα σε 3 εκατομμύρια. Δεν ξέρετε ότι τα χρήματα του μερίσματος τα μοιράσατε τον Μάιο προ των ευρωεκλογών γιατί νομίζατε ότι θα εξαγοράζατε τους πολίτες για να σας ψηφίσουν ενώ αυτοί σας «μαύρισαν»;

Πάμε στα έργα που αναφέρατε, στο Καστέλι. Δεν ξέρετε ότι εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό στις αρχές Φεβρουαρίου; Το είχατε έτοιμο να ξεκινήσει εσείς; Αφού το είχατε έτοιμο να ξεκινήσει, πως το δάνειο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να μπουν τα λεφτά το υπογράψαμε εμείς; Πως είχατε έτοιμο το έργο, ενώ δεν είχατε τα λεφτά; Τα λεφτά δόθηκαν επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήμουν παρών στη σχετική υπογραφή, τη συμφωνία την υπέγραψε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής και τον θεμέλιο λίθο του έργου έβαλε ο Πρωθυπουργός. Το έργο στο Καστέλι έχει ήδη ξεκινήσει και όσο και να σας λυπεί, είναι έργο της Νέας Δημοκρατίας.

Λέτε για την περίφημη οδό Πάτρας-Πύργου. Μας μιλάτε για ένα έργο που είναι το μνημείο διαφθοράς του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική επικράτεια. Δεν ξέρει ο ελληνικός λαός ότι είναι το έργο που είχατε κάνει κατάτμηση για να το πάρει ο τότε φίλος σας κ. Καλογρίτσας πριν τον «πουλήσετε» και τον οδηγήσετε στην χρεοκοπία; Εσείς φταίτε που δεν έγινε το έργο και τώρα η Κυβέρνηση το ξεμπλόκαρε και προχωράει.

Όλη η ερώτησή σας είναι ψευδής, από την αρχή μέχρι το τέλος. Ντρέπομαι πραγματικά που έρχεστε στη Βουλή με ψέματα. Παραλάβαμε όλα τα μεγάλα έργα «παγωμένα» από εσάς χωρίς μελέτες, χωρίς χρήματα, χωρίς τίποτα και ένα – ένα τα «ξεκολλάει» η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

 

Στη δευτερολογία του, ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε:

«Ό,τι έχει εγκριθεί, μετά τις 7 Ιουλίου, από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ, είναι έργα της δικής μας κυβερνήσεως. Μετά τις 7 Ιουλίου λοιπόν εγκρίθηκαν έργα 1.8 δισ. ευρώ. Χάσατε, χωνέψτε το και κάντε αντιπολίτευση. Είναι θλιβερό συνεχώς να λέτε ότι θα κάνατε πράγματα που δεν προλάβατε. Ήσασταν 4.5 χρόνια στην εξουσία, ας τα είχατε κάνει πριν από τον Ιούλιο του 2019. Το παραμύθι «θέλαμε αλλά δεν προλάβαμε», έχει καταντήσει κουραστικό.

Είστε η κυβέρνηση που κατάφερε να μας παραδώσει πάνω από 1 δισ. σε ΣΔΙΤ αδιάθετα όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων. Το να μην έχετε κάνει ούτε ένα έργο ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί μνημείο θράσους. Το πρώτο εξάμηνο του 2019, ξέροντας ότι πλησιάζουν οι εκλογές, όπως ακριβώς μοιράσατε τα χρήματα για το επίδομα τον Μάϊο, έτσι σκορπίσατε και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων γιατί θέλατε η επόμενη κυβέρνηση να βρει άδειο το ταμείο. Πέσατε έξω. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πήγε καλύτερα το 2019 από ότι το 2018, η απορρόφηση του ΕΣΠΑ ενώ ήταν 5% το πρώτο εξάμηνο του 2019 πέρασε το 9% το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και συνεχίζουμε το 2020 για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που εσείς αφήσατε αδιάθετα. Πέντε χρόνια ΣΥΡΙΖΑ η απορρόφηση του ΕΣΠΑ σημείωσε 22%, 19η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

 

Ολόκληρο το βίντεο στο ακόλουθο link:

www.youtube.com/watch?v=X5a6YLj0fUs