Τελευταία Νέα
Οκτ 08

Ομιλία Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Χρίστου Δήμα, στην 4η Σύνοδο Καινοτομίας Κίνας – χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας 17+1

 

Στην 4η Σύνοδο Καινοτομίας Κίνας – χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας 17+1, εκπροσώπησε την Ελλάδα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, Βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας.

Εκφράζοντας την βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει την Έρευνα και την Καινοτομία, ο κ. Χρ. Δήμας χαρακτήρισε «ιδιαίτερα κρίσιμο για τις διεθνείς περιφερειακές εξελίξεις να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας και να ανοίξουμε έναν ακόμη δρόμο συνεργασίας, που θα λαμβάνει υπόψη της τα χαρακτηριστικά των χωρών της περιοχής μας».

Στην εισήγηση του, ο κ. Δήμας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο κόσμος σήμερα δεν είναι μονοδιάστατος και αυτό το έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι μας τα τελευταία χρόνια.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα εδώ και τρεις μήνες έχει νέα Κυβέρνηση, την  Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που δίνει σημαντική έμφαση στην καινοτομία. Επιχειρούμε μέσα από μία φιλόδοξη, αλλά συνάμα ρεαλιστική, ατζέντα να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε μια χώρα φιλική στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την τεχνολογική εξέλιξη.

Ήδη, αυτές τις ημέρες, ξεκινά η υλοποίηση του σχεδίου μας για δύο Innovation District, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στις οποίες φιλοδοξούμε να προσελκύσουμε ορισμένες από τις πιο σημαντικές εταιρίες στο χώρο του R & D, ώστε μαζί με ερευνητικά ινστιτούτα και startup επιχειρήσεις να ενισχύσουμε την καινοτομία στη χώρα μας. Σ’ αυτή την προσπάθεια είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε κάθε πρόταση συνεργασίας από σας.

Στόχος μας είναι να διαδραματίσουμε κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της Έρευνας με έμφαση σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, σε μια προσπάθεια αύξησης της ανταγωνιστικότητας των εθνικών οικονομιών μας, αλλά κυρίως ανάσχεσης του brain drain, το οποίο γνωρίζω πως εκτός της Ελλάδας ταλανίζει πολλές και από τις δικές σας χώρες.

Υγεία, Τεχνολογία, Τεχνική Νοημοσύνη, Blockchain, Αγροδιατροφή, Μεταφορές, Κλιματική Αλλαγή και ενεργειακή μετάβαση είναι βασικοί -αλλά όχι οι μόνοι- τομείς στους οποίους η Ελλάδα θα δώσει σημαντικό βάρος τα επόμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια να αφήσει διακριτό το αποτύπωμά της στη νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση μπορούμε, όσοι βρισκόμαστε σήμερα σ’ αυτή τη Διάσκεψη, να αναπτύξουμε σημαντικές συνέργειες».