Τελευταία Νέα
Απρ 27

Χρηματοδότηση 16,8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψηςγια το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)

 

Υπεγράφη από τον αρμόδιο Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Βουλευτή Κορινθίας, κ. Χρίστο Δήμα η απόφαση για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με προϋπολογισμό 16.849.740,52 ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Η επένδυση αφορά στην επέκταση των ερευνητικών υποδομών του ΕΚΕΤΑ και την ενίσχυση του επιστημονικού του εξοπλισμού στους τομείς έρευνας, που εμφανίζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή νέων υψηλής ενεργειακής απόδοσης και κάθετων ερευνητικών υποδομών αιχμής, την αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων, καθώς και τον εξοπλισμό τους με σύγχρονο επιστημονικό εξοπλισμό.

Η υλοποίησή του αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη, στο Τεχνολογικό Πάρκο Τέταρτης Γενιάς ThessINTEC, στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, στο παράρτημα του Κέντρου στην Πτολεμαΐδα, στο Λάκκωμα Χαλκιδικής και στη Λάρισα.

Στο επίκεντρο των νέων υποδομών βρίσκονται η διεξαγωγή έρευνας αιχμής και η παροχή υπηρεσιών από τα πέντε Ινστιτούτα του ΕΚΕΤΑ  στους τομείς της βιομηχανικής παραγωγής, της υγειονομικής περίθαλψης, των μεταφορών και της αγροδιατροφής.

Ειδικότερα, οι υποδομές Industry 4.0 Test Bed και AI Nucleus του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ θα προσανατολιστούν στην παροχή υπηρεσιών που θα βελτιώσουν τις γραμμές παραγωγής, λαμβάνοντας υπόψη τα σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Η υποδομή Οne Health Nucleus του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων  Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του ΕΚΕΤΑ, με βασικό άξονα την ολιστική προσέγγιση υγείας-διατροφής, θα διευκολύνει τη διεξαγωγή πρωτοποριακής έρευνας και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στις Επιστήμες Ζωής.

Η ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας θα βρεθεί στο επίκεντρο της υποδομής The Factory, η οποία θα λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας startup εταιρειών και άλλων πιλοτικών μονάδων του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του ΕΚΕΤΑ, καθώς και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από τα άλλα Ινστιτούτα του Κέντρου, στο βαθμό που αυτές θα απαιτούν ειδικές μηχανουργικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή και επεξεργασία υλικών και την κατασκευή πρωτοτύπων.

Επίσης, η υποδομή iMile του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων μεταφορών (ΙΜΕΤ) του ΕΚΕΤΑ, θα επιτρέπει την παρατήρηση, τον δραστικό σχεδιασμό των μεταφορών, τον έλεγχο της κυκλοφορίας και την ανάπτυξη λύσεων για τις μετακινήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, το σύμπλεγμα των υποδομών του Ινστιτούτου Βιο-οικονομίας και Αγροτεχνολογίας (ΙΒΟ) του ΕΚΕΤΑ (iBO-Hub) και i-Hectare (i-ha) θα αποτελέσουν σημείο συγκέντρωσης όλων των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου, που σχετίζονται με την αγρο-ευφυΐα, τη γεωργία ακριβείας, τη βιώσιμη ενέργεια, και  την κυκλική οικονομία και την εργονομία –εμβιομηχανική.

Παράδειγμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων αποτελούν, επίσης, η ανάπτυξη του έξυπνου θερμοκηπίου Smart Agri-Food pilot Facility, αλλά και της υποδομής Remote Collaboration and Knowledge Sharing Space facility, που θα λειτουργήσει ως χώρος επίδειξης της έρευνας που διεξάγεται στο ΕΚΕΤΑ και των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από αυτή.

Η προτεινόμενη δράση πληροί την αρχή των ίσων ευκαιριών και μη διάκρισης, δίνοντας τη δυνατότητα καθολικής πρόσβασης AμEA στον άμεσα περιβάλλοντα χώρο των κτιρίων.

Το έργο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Αναβάθμιση υποδομών ερευνητικών κέντρων εποπτείας ΓΓΕΚ», με στόχο την προώθηση και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. Η χρηματοδότηση για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα θα υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων και επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και εξέλιξη του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Ακόμη μία εμβληματική επένδυση από το Ταμείο Ανάκαμψης στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας, η χρηματοδότηση του ΕΚΕΤΑ με 16,84 εκατομμύρια ευρώ, λαμβάνει σάρκα και οστά. Πρόκειται για ακόμη ένα κρίκο στην αλυσίδα των μεγαλύτερων ιστορικά επενδύσεων που έχουν γίνει τα τελευταία 4 χρόνια  -μέσω της αξιοποίησης και του Ταμείου Ανάκαμψης – στο συγκεκριμένο τομέα κι έχουν ως αποτέλεσμα να αναδειχθεί η Ελλάδα πρώτη στο ρυθμό βελτίωσης της καινοτομίας στην ΕΕ-27, να προσελκύσει τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες εταιρείες του πλανήτη και να δημιουργήσει ευνοϊκό περιβάλλον για την άνθιση ενός δυναμικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Εργαζόμαστε με σχέδιο και αποφασιστικότητα αυτά τα 4 χρόνια και θα εργαζόμαστε μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας μας ώστε η Ελλάδα να συγκαταλέγεται στους πρωταγωνιστές του 21ου αιώνα».

 

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε:

«Το ΕΚΕΤΑ 2.0 αποτελεί ένα εμβληματικό έργο που αποσκοπεί στην ενίσχυση της επιστημονικής αριστείας του Ερευνητικού Κέντρου. Με την χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης επιχειρούμε να προσφέρουμε ερευνητικές υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας σε εταίρους από τον κόσμο της έρευνας, της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυξάνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της ερευνητικής δραστηριότητας. Παράλληλα, η επένδυση στο ΕΚΕΤΑ αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να συμβάλλει στην αντιστροφή του brain drain, παρέχοντας την δυνατότητα στους Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές να διεξάγουν έρευνα αιχμής σε υπερσύγχρονες υποδομές, αντάξιες με αυτές που διαθέτουν Ερευνητικά Κέντρα μεγάλων πόλεων του εξωτερικού».

 

Ο Διευθυντής ΚΔ και Πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΤΑ, Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας δήλωσε τα εξής:

«Αισθανόμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι που το ΕΚΕΤΑ 2.0 – Ερευνητική Αριστεία για την Κοινωνία και την Οικονομία προϋπολογισμού 33,87 εκ. ευρώ – το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που έχει ποτέ προσελκύσει το Ερευνητικό μας Κέντρο, ξεκινά σήμερα και επίσημα, έπειτα από την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτή η βιώσιμη και πολύ σημαντική επενδυτική πρωτοβουλία, τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχει στόχο την ευρεία και μακροπρόθεσμη αναβάθμιση του ΕΚΕΤΑ με την ανάπτυξη υποδομών αιχμής, από τη Λάρισα έως το Thess INTEC, προκειμένου το Κέντρο να διατηρήσει την ερευνητική του αριστεία στις παραδοσιακές του θεματικές, να αναπτύξει νέες δραστηριότητες σε αναδυόμενες καθώς και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Η ισχυροποίηση του συνόλου των ερευνητικών δραστηριοτήτων του ΕΚΕΤΑ, όχι μόνο θα διασφαλίσει την μελλοντική αναπτυξιακή του πορεία, αλλά και θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».