Τελευταία Νέα
Σεπ 06

Χαιρετισμός του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στα εγκαίνια του 50ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

 

 

 

 

 

 

 

Χαιρετισμός του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στα εγκαίνια του 50ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο.

 

«Εξοχοτάτη κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριε Πρόεδρε του Σ.ΕΚ.Β, κυρίες και κύριοι.

            Αισθάνομαι πραγματικά πολύ μεγάλη τιμή που μπορώ σήμερα να είμαι εδώ συνδιοργανωτής της εκθέσεως βιβλίου του Ζαππείου. Σίγουρα πολλοί από τους συναδέλφους που είναι εδώ – και αναφέρομαι στους συναδέλφους στον εκδοτικό χώρο τώρα και όχι στην πολιτική-, θυμούνται ότι περίπου 30 χρόνια συμμετέχω στις εκθέσεις βιβλίου, έχω στήσει πάγκους, έχω την αγωνία του σεφτέ, το πως πήγε η έκθεση και γενικά όλη τη διαδικασία της εκθέσεως βιβλίου.

            Και όταν ήρθε η ιδέα με τον Πρόεδρο να συνδιοργανώσουμε φέτος το φεστιβάλ για να μπορέσει να συμβάλει και η πολιτεία στην καλύτερή του διοργάνωση, δέχθηκα ασμένως, ακριβώς διότι το θεώρησα τύχη στη ζωή μου να μπορώ να βρεθώ σήμερα σε αυτό το βήμα με αυτή την θέση.

            Και θέλω να πω κύριε Πρόεδρε ότι – εσείς δεν ήσασταν Πρόεδρος την ώρα της πανδημίας, ήρθατε αμέσως μετά, αλλά ο προκάτοχός σας μπορεί να σας το επιβεβαιώσει – η Κυβέρνησή μας καθόλου αδιάφορη δεν υπήρξε στο χώρο του βιβλίου.

            Αντιθέτως, τα έφερε έτσι η ζωή που νομίζω ότι ως Υπουργός Ανάπτυξης έχω πάρει την πιο κρίσιμη απόφαση για τους καλούς τζίρους την εποχή των εορτών στο χώρο του βιβλίου των τελευταίων δεκαετιών.

            Δεν λέω ότι αυτό ευθύνεται σε μένα, αλλά έτυχε να είμαι εγώ Υπουργός, καθόσον με δική μου εισήγηση και με προσωπική παρέμβαση και απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τα βιβλιοπωλεία ήταν τα μόνα εμπορικά καταστήματα που μείνανε ανοιχτά τα περασμένα Χριστούγεννα, συμβάλλοντας πιστεύω καθοριστικά στο να ξαναχτιστεί μία σχέση εμπιστοσύνης του αναγνωστικού κοινού με το βιβλίο, καθώς ήταν ο μόνος ζωντανός χώρος που μπορούσε κάποιος να πάει να αγοράσει δώρα για τις εορτές.

            Και μόνο το ότι πήραμε αυτή την απόφαση, εκείνη τη στιγμή, δείχνει πόσο ξεχωρίζουμε το χώρο του βιβλίου και πόσο πιστεύουμε στο χώρο του βιβλίου.

            Επίσης, κύριε Πρόεδρε, εμένα μου αρέσουν πάντοτε οι δυναμικές διεκδικήσεις των αιτημάτων, είναι στοιχείο της διαλεκτικής του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας και είναι καλοδεχούμενο, είμαι εξαιρετικά ευτυχής όχι μόνο γιατί είμαι συνδιοργανωτής σήμερα του φεστιβάλ του Ζαππείου και στην επέτειο των 50 ετών, αλλά είμαι συνδιοργανωτής – θα μου επιτρέψετε, δεν είναι καλό να το λέει κάποιος για τον εαυτό του, αλλά εδώ το λένε τα νούμερα – και ολίγον γουρλής. Διότι στα 30 και πλέον χρόνια που έρχομαι στο φεστιβάλ, τόσο μεγάλη συμμετοχή δεν έχω ξαναδεί. Μα τι Υπουργό Ανάπτυξης έχετε;

            Άρα, λοιπόν, το ότι έχουμε 240 περίπτερα στο Ζάππειο – προκαλώ όλους τους παλαιότερους συναδέλφους να μου πούνε αν υπήρχε έστω και μία φορά που να είχαμε 240 περίπτερα στο Ζάππειο,  δεν υπήρχε καμία, σας διαβεβαιώ-

είναι κάτι το εντελώς καινούριο και αυτό δεν είναι όπως είπα πριν χαριτολογώντας λόγω του Υπουργού, αλλά είναι δείγμα επιτυχίας του χώρου του βιβλίου. Είναι δείγμα ζωτικότητας του χώρου του βιβλίου και μάλιστα είναι δείγμα ζωτικότητας του χώρου του βιβλίου ενάντια σε όλες τις προβλέψεις.

            Διότι και λόγω της επελάσεως της τεχνολογίας και κυρίως του διαδικτύου και λόγω των συνεχιζόμενων προσφορών από τις εφημερίδες με βιβλία κάτω του κόστους και λόγω μιας πτώσης της αναγνωσιμότητας στην Ελλάδα που αποτελεί ένα διαχρονικό μας πρόβλημα ίσως τώρα περισσότερο οξυμένο, πολλοί θα προέβλεπαν ότι το βιβλίο θα ακολουθούσε πτωτική πορεία. Όμως, η σημερινή μεγάλη επιτυχία της εκθέσεως στο Ζάππειο, αποδεικνύει ότι αυτές οι προβλέψεις δεν επιβεβαιώνονται από την πραγματικότητα και ο χώρος του βιβλίου αντιστέκεται, δημιουργεί, παράγει πολιτισμό.

            Θέλω λοιπόν να σας συγχαρώ και εσάς. Να καλέσω τον κόσμο να επισκεφτεί το χώρο του φεστιβάλ. Έχει πραγματικά εξαιρετικά περίπτερα, πολύ ενδιαφέρουσες εκδόσεις.

            Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτισμός χωρίς βιβλίο. Το διαδίκτυο δεν μπορεί να αντικαταστήσει το βιβλίο. Το βιβλίο χτίζει με τον αναγνώστη μία διαρκή βαθιά σχέση, ενώ οι πληροφορίες που παίρνει από το διαδίκτυο ή την τηλεόραση είναι γρήγορες, είναι επιφανειακές.

            Πολιτισμός δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ακμαία εκδοτική δραστηριότητα και υπό την έννοια αυτή ασφαλώς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο σύνολο η Κυβέρνησή μας και ο Πρωθυπουργός, αλλά και όλοι οι κρατικοί φορείς οφείλουν να βοηθήσουν τον Σ.ΕΚ.Β. να επιτύχει στους στόχους του και να πάει ο χώρος του βιβλίου ένα βήμα παραπέρα και ναι, θα κάνω και εδώ μία πρόβλεψη. Στην έντυπη μορφή του δεν πρόκειται να εξαφανιστεί το βιβλίο ως βιβλίο, γιατί είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την ηλεκτρονική του ανάγνωση.

            Εύχομαι, λοιπόν, καλή επιτυχία και του χρόνου να συνδιοργανώσετε το φεστιβάλ με έναν επόμενο ενδεχομένως Υπουργό – θα έχουμε άλλωστε και εκλογές στο ενδιάμεσο- και να έχετε ακόμα περισσότερες συμμετοχές από τις 240 και να συνεορτάζουμε μια ακόμα πιο επιτυχημένη εκδήλωση στο φεστιβάλ βιβλίου.

            Και θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω και κλείνω με αυτό, την εξοχοτάτη κυρία Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την κυρία Σακελλαροπούλου. Είναι μεγάλη τιμή για τον Σ.ΕΚ.Β και το φεστιβάλ βιβλίου που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να διαθέσει λίγο από τον πολύτιμο χρόνο της για να είναι σήμερα μαζί μας εδώ. Ευχαριστώ πολύ».

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

Ολόκληρος ο χαιρετισμός στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=7dtRv_3XqyE