Τελευταία Νέα
Απρ 09

Τοποθετήσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και του Ομοσπονδιακού Υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας (2018-2021), Peter Altmaier στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

 

Τοποθετήσεις του Υπουργού Ανάπτυξης καιΕπενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του Ομοσπονδιακού Υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας (2018-2021), κ. PeterAltmaier, σε συζήτηση υπό το συντονισμό του δημοσιογράφου, κ. Γιώργου Ευγενίδη στο 7οΟικονομικό Φόρουμ των Δελφών:

Άδωνις Γεωργιάδης

«Νομίζω ότι η Ευρώπη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εκινείτο με μία μεγάλη αφέλεια έναντι της Ρωσίας και η λέξη αφέλεια που χρησιμοποιώ είναι μία ήπια έκφραση διότι τελικά το να εμπιστευτεί η Ευρώπη σε τόσο μεγάλο βαθμό την ενέργειά της στην Ρωσία ενός ανθρώπου αδίστακτου, όπως τελικά απεδείχθη ότι είναι ο κύριος Πούτιν, ο οποίος δεν υπολογίζει το διεθνές δίκαιο και διαπράττει τα εγκλήματα που βλέπουμε τώρα στην Ουκρανία, νομίζω ότι υπάρχει μία πολύ κρίσιμη στιγμή όπου κάπου η Ευρώπη έκανε λάθος.

Και τώρα είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δεν θα έπαιρνε ποτέ την απόφαση να κάνει αυτή την εισβολή εάν δεν αισθανόταν ισχυρός λόγω αυτής της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά βάση. Άρα, ναι, η Ευρώπη βρέθηκε σε σοκ διότι αν κάποιος το πίστευε στα αλήθεια ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί, θα είχε λάβει τα μέτρα του πολύ, πολύ νωρίτερα.

Φαντάζομαι ότι μετά την Κριμαία θα έπρεπε να έχει αναθεωρηθεί τελείως η ευρωπαϊκή πολιτική. Ήταν και πριν την Κριμαία η Γεωργία, είχε δείξει πια ο Πούτιν τις διαθέσεις του και άρα, κάπου εκεί ναι, θα έπρεπε η Ευρώπη να έχει ξεκινήσει μία πολύ μεγάλη στροφή. Δεν την ξεκίνησε, αντιθέτως δέθηκε περισσότερο με τη Ρωσία, παρότι η Ευρώπη είχε προειδοποιηθεί πάρα πολλές φορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και από άλλους για το πόσο επικίνδυνο ήταν να εξαρτάται σχεδόν κατά αποκλειστικότητα από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η αντίδραση της Ευρώπης από την εισβολή και μετά με κάνει περήφανο που είμαι Ευρωπαίος. Διότι είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δεν περίμενε ότι η Ευρώπη θα αντιδρούσε τόσο ενωμένα και με τόσο μεγάλη αποφασιστικότητα. Πίστευε ότι επειδή οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λόγω της εξάρτησης που είπαμε προηγουμένως, θα είχαν πολύ μεγάλες επιπτώσεις στις ίδιες τις ευρωπαϊκές οικονομίες και στις κυβερνήσεις τους, γιατί, μην κοροϊδευόμαστε, η άνοδος του πληθωρισμού βλάπτει πολιτικά όλες τις κυβερνήσεις της Ευρώπης και τη δική μας. Πείσαμε ότι δε θα κάνουμε τελικά τίποτα. Το ότι η Ευρώπη έδρασε και με τέτοια αποφασιστικότητα, είναι σημείο υπερηφάνειας.

Στο ερώτημά σας, αν θα χρειαστεί να πάρουμε περαιτέρω μέτρα όπως είπατε, πολύ φοβούμαι ότι αν συνεχίσουμε να βλέπουμε εικόνες όπως αυτές που είδαμε στην Μπούτσα πριν από λίγες μέρες ή τη σημερινή στο σιδηροδρομικό σταθμό, και το απευθύνω και ως ερώτημα και στον συνάδελφό μου τον Peter Altmaier, για τον οποίον θα μου επιτρέψετε να πω ότι του έχω τρομερή συμπάθεια.

Συνυπήρξαμε ως Υπουργοί, είχαμε εξαιρετική συνεργασία, είναι ένας πολύ ωραίος άνθρωπος που ήταν προφανώς πολύ καλός Υπουργός. Μου λείπει ήδη η συνεργασία μας και θέλω να τον προσκαλέσω στην Ελλάδα γιατί του έχω υποσχεθεί να κάνουμε μία βόλτα στη Βεργίνα και σε άλλους ωραίους αρχαιολογικούς χώρους. Ο Peter Altmaier είναι πολύ μορφωμένος και μιλάει αρχαία ελληνικά.

Να πω, λοιπόν, κλείνοντας ότι πιστεύω ότι φτάνει ένα σημείο που το να κάνεις οποιουδήποτε είδους business με τη Ρωσία θα είναι ηθικά απολύτως αβάσταχτο. Καταλαβαίνω τα συμφέροντα που έχουν τα κράτη, Υπουργός Ανάπτυξης είμαι, αλλά άμα κάθε τόσο βλέπουμε να σκοτώνονται άμαχοι,υπάρχει ένα σημείο στο οποίο δεν μπορείς να συνεχίσεις να κάνεις δουλειές με αυτούς τους ανθρώπους και νομίζω ότι η Ευρώπη θα αναγκαστεί να πάρει ίσως πιο σκληρές αποφάσεις στο μέλλον.

Δεν μπορώ να κάνω την πρόβλεψη ποιες θα είναι αυτές, αλλά θέλω να είμαι σαφής και να είναι ένα μήνυμα που πιστεύω πρέπει να είναι ευρωπαϊκό μήνυμα σαφές προς τη Ρωσία: δεν μπορείς να σκοτώνεις άμαχο πληθυσμό και να μένεις ατιμώρητος. Η Ευρώπη έχει κάποιες αξίες, χωρίς αυτές τις αξίες δεν υπάρχει Ευρώπη.

Ζούμε ένα πολύ μεγάλο ιστορικό γεγονός, πολύ μεγαλύτερο από αυτόν καθ΄ αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Για να μπορέσει η Ευρώπη να μετεξελιχθεί από μία απλή ένωση οικονομιών, μια πολύ πετυχημένη ένωση οικονομιών, γιατί θέλω να το ξεκαθαρίσω, εμένα μου αρέσει η Ευρώπη, είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που είμαστε μέλος της Ευρώπης και θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το καλύτερο μέρος του πλανήτη για να ζει κάποιος. Είναι το πιο επιτυχημένο παγκόσμιο παράδειγμα κοινής ζωής εθνών-κρατών που έχει υπάρξει στην παγκόσμια ιστορία και είμαι περήφανος για την Ευρώπη. Όμως,η Ευρώπη δίσταζε να κάνει το επόμενο βήμα, να γίνει κάτι πολύ περισσότερο από την ένωση των οικονομιών των κρατών.

Πιστεύω ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί παρά να είναι μία Ομοσπονδία. Μία Ομοσπονδία κανονική. Μία Ομοσπονδία στην οποία θα σεβόμαστε τα κράτη-έθνη, αλλά θα έχουμε κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή πολιτική άμυνας.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν φτιάξει η Ευρώπη κοινή πολιτική άμυνας, αν δεν διαθέσει αμυντικές δαπάνες, αν δεν μπορέσει να δείξει ότι σκοπεύει να είναι έτοιμη να υπερασπίζεται τα σύνορά της έναντι της επιβολής.

Φέρνω ένα παράδειγμα για να το καταλάβει ο φίλος μου ο Peter πως το εννοώ εγώ. Το να μιλάει η Ευρώπη με την Τουρκία, ενώ η Τουρκία κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος στην Κύπρο, εντάξει, υπάρχουν πολιτικοί λόγοι γι αυτό που το δικαιολογούν, αλλά αν το δει κάποιος από μακριά και το κοιτάξει σαν ένας ιστορικός επιστήμονας που θέλει να ερευνήσει τι ήταν η Ευρώπη εκείνη την περίοδο, είναι τουλάχιστον παράλογο.

Είναι σαν να μίλαγαν οι ΗΠΑ εάν, ξέρω εγώ, κάποιος πήγαινε να καταλάβει τη Χαβάη ή πήγαινε να καταλάβει την Γρανάδα ή πήγαινε να καταλάβει το Πουέρτο Ρίκο. Θα μίλαγε έστω η Αμερική με αυτόν; Ποτέ. Η Ευρώπη μιλάει με την Τουρκία όμως, γιατί η Ευρώπη ποτέ δεν ξεπέρασε την αρχική της φάση: το να γίνει κάτι παραπάνω από την ένωση των οικονομιών.

Τώρα, όμως, η Ευρώπη έχει μία καινούρια κατάσταση, αυτό το ιστορικό γεγονός. Τώρα αισθάνεται και στρατιωτική απειλή. Σε αυτή τη στρατιωτική απειλή πια που αισθάνεται ξαφνικά συνειδητοποίησαν όλοι στην Κεντρική Ευρώπη ότι αν ο Πούτιν το αποφάσιζε θα έμπαινε στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στην Ουγγαρία, στη Σλοβακία χωρίς να τον σταματήσει κανένας.

Υπάρχει βέβαια το ΝΑΤΟ αλλά είναι ένα κομμάτι, υπάρχουν και χώρες της Ευρώπης που δεν είναι μέλη στο ΝΑΤΟ. Αν ο Πούτιν αποφάσιζε να μπει στη Φιλανδία, τη Σουηδία, δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ.Άρα, τώρα για πρώτη φορά η Ευρώπη καταλαβαίνει, όσο και αν δεν το λέει, ότι ωραίες οι business αλλά αν θέλει κανείς να παίρνει τον πλανήτη σοβαρά πρέπει να γίνουμε κάτι παραπάνω από αυτό.

Προσωπικά χαίρομαι πάρα πολύ που ο Καγκελάριος Σολτς αποφάσισε να εξαγγείλει 100δισεκατομμύρια ευρώ αμυντικές δαπάνες από τη Γερμανία, το θεωρώ σημαντικό. Εγώ θέλω τη Γερμανία ισχυρή και στρατιωτικά το αξίζει. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι παρελθόν, η Γερμανία δεν έχει να αποδείξει τίποτα σήμερα ως προς τη δημοκρατία της, ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα που σέβεται, ως προς τον πολιτισμό της. Και χρειαζόμαστε την Γερμανία ισχυρή και σε αυτό.

Και πάνω σε αυτό τον άξονα θα οικοδομήσουμε την κοινή μας αμυντική πολιτική και θα οικοδομήσουμε μία Ευρώπη πολύ πιο ομοσπονδιακή από ό,τι είναι σήμερα, το οποίο εγώ προσωπικά το θέλω και το υποστηρίζω. Θεωρώ ότι το μέλλον των κοινών ευρωπαϊκών λαών είναι μία πιο σφιχτή Ευρώπη και τότε θα μπορέσει η Ευρώπη να γίνει και πιο ανταγωνιστική οικονομικά και να την παίρνουν σοβαρά περισσότερο και οι άλλοι παίκτες.

Γιατί σήμερα, και κλείνω με αυτό, πέρα από τα της Ουκρανίας και της Ρωσίας ζούμε και σε μία περίεργη εποχή. Πια υπάρχουν μεγάλοι παίκτες στην αρένα, δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ, είναι η Κίνα, είναι η Ινδία. Άρα, για να σε πάρουν στα σοβαρά πρέπει να σε υπολογίζουν. Το μέγεθος μίας –ακόμα και της Γερμανίας  χώρας της Ευρώπης μόνη της δεν είναι συγκρίσιμο. Όλη η Ευρώπη μαζί, όμως, είναι πραγματικά μία πολύ μεγάλη ισχυρή δύναμη και πρέπει αυτό η Ευρώπη να το επιδιώξει ως δύναμη, το τονίζω, ειρήνης και σταθερότητας, όχι φυσικά ως ιμπεριαλιστική δύναμη πολέμου.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ένα από τα σημεία τα οποία έχει ποντάρει ο Πρόεδρος Πούτιν είναι η αποσταθεροποίηση των δυτικών δημοκρατιών και λόγω των επιπτώσεων των κυρώσεων στις ίδιες τις οικονομίες μας. Πιστεύω ότι στα μάτια του Προέδρου Πούτιν είμαστε εμείς οι δυτικοί διεφθαρμένοι και αδύναμοι, οι λαοί μας είναι καλοζωισμένοι και καλομαθημένοι και πιστεύει ότι από την κρίση που έχει φέρει ο πληθωρισμός του πολέμου θα υπάρξουν πολιτικά γεγονότα στην Ευρώπη που θα διασπάσουν τη συμμαχία.

Έχω μεγάλη πίστη στη Δύση και μεγάλη πίστη στις δημοκρατίες μας. Στο τέλος τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να συμβεί. Όποτε στην ιστορία συγκρούστηκαν τυραννικά καθεστώτα με δημοκρατίες, στην αρχή φαινόταν ότι τα τυραννικά καθεστώτα είχαν κάποιου είδους πλεονέκτημα, λόγω της ταχύτητας λήψης των αποφάσεων και της ελλείψεως αντιπολίτευσης στις δυτικές χώρες. Στο τέλος όμως πάντα οι δημοκρατίες κερδίζουν, διότι οι λαοί στέκονται δίπλα από τις αξίες που τους ενώνουν. Άρα, δε φοβάμαι καθόλου ούτε για τις εκλογές στη Γαλλία, ούτε για το τι θα γίνει στην Ελλάδα ούτε πουθενά.

Όσοι υποστηρίζουν το δίκαιο και το δίκαιο τώρα είναι ο αμυνόμενος ουκρανικός λαός έναντι της παράνομης εισβολής, το δίκαιο είναι οι αθώοι άνθρωποι που σκοτώνονται που τους είδαμε σήμερα στο σταθμό του τρένου, το δίκαιο είναι η υπεράσπιση της δημοκρατίας και του δικαιώματος των κρατών να αποφασίζουν ελεύθερα σε ποια συμμαχία θέλουν να είναι. Αυτό στο τέλος θα το ψηφίσουν και θα το υποστηρίξουν οι ευρωπαϊκοί λαοί και στις εκλογές.

Θα περάσουμε δύσκολα, ναι, σε κανέναν δεν είναι ευχάριστο αυτό που συμβαίνει, εγώ ως Υπουργός Εμπορίου θα δέχομαι μεγαλύτερη πολιτική πίεση και μεγαλύτερο πολιτικό κόστος, αλλά για να υπερασπιστώ τη δημοκρατία είμαι πολύ πρόθυμος να το αναλάβω.

Τέλος, επειδή δε θα έχω προφανώς άλλο χρόνο, να πω μόνο κάτι προς το φίλο μου τον Peter Altmaier, γιατί δε θέλω να φανούμε αχάριστοι. Αγαπητέ PeterAltmaier, θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω εσένα και την Καγκελάριο Μέρκελ και όλη την κυβέρνηση της Γερμανίας για τα κρίσιμα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν θα ήταν σήμερα στο ευρώ και δε θα ήταν σήμερα στην έναρξη ενός μεγάλου οικονομικού κύκλου σπουδαίου, εάν κι εσείς δεν είχατε βοηθήσει πολύ πιστεύοντας στην Ευρώπη. Κι εγώ αυτό δεν το ξεχνάω».

Peter Altmaier (ελεύθερη μετάφραση)

«Υπήρχε μια εποχή – το 2015 – που είχαμε μια άλλη κυβέρνηση, αυτή με Υπουργό Οικονομικών τον κ. Βαρουφάκη. Και που και ο κος Σόϊμπλε έλεγε ότι “τέλος, η Ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να είναι στην ΕΕ. Θα προσπαθήσουν να βγουν”. Και εμείς ξέραμε τότε, ότι δεν έχει να κάνει με την κυβέρνηση στην οποία ο κος Βαρουφάκης ήταν Υπ. Οικ. αλλά με την Ελλάδα και τον εξαίρετο λαό της. Το Γερμανικό δίκαιο θα ήταν δίχως την ελληνική διανόηση και τους Έλληνες καθηγητές, τελείως διαφορετικό. Η κοινωνιολογία, πολλά από αυτά που ζούμε, δεν θα είχαν γίνει πραγματικότητα δίχως την Ελλάδα και γ’ αυτό τον λόγο είχαμε με την Καγκελάριο την κα Μέρκελ – και ήμουν τότε στην Καγκελαρία ο αρχηγός της ομάδας της – και είπαμε “όχι, δεν έχει τελειώσει” και φυσικά και η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι δύσκολες, αλλά είμαστε εδώ, έτοιμοι να βοηθήσουμε, και η νέα κυβέρνηση “έστησε” μια πολύ καλή οικονομική πολιτική, και αυτό σημαίνει ότι η απόφασή μας τότε ήταν σωστή.

Εάν θέλουμε να πολεμήσουμε τους λαϊκιστές πρέπει να παραμείνουμε οικονομικά εύρωστοι και να περιορίσουμε τις κοινωνικές επιπτώσεις του πληθωρισμού. Δεν θα ήθελα να μπλεχθώ στην καθημερινότητα της καινούργιας κυβέρνησης. Ωστόσο, πιστεύω ότι τους συνταξιούχους και τα οικονομικά ευάλωτα άτομα δεν πρέπει να τα αφήνουμε να επηρεαστούν από τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και να οδηγούνται σε επίπεδα ανέχειας και σε τελική ανάλυση να μην μπορούν να διατηρήσουν το επίπεδο διαβίωσής τους.

Πρέπει να δείξουμε την “πόρτα” στον λαϊκισμό. Πρέπει να δείξουμε ότι ο λαϊκισμός σημαίνει μηδενική ελευθερία. Πιστεύω ότι ο Μακρόν έχει μεγάλες πιθανότητες να αρπάξει την ευκαιρία και να παραμείνει πρόεδρος της Γαλλίας. Είδαμε στην Γερμανία ότι οι ακροδεξιοί χάνουν την αποδοχή τους, όπως επίσης και τα ακραία κινήματα σε Ελλάδα και Ιταλία και πλέον οδηγούμαστε στο να έχουμε σταθερές κυβερνήσεις που αντιμάχονται τον λαϊκισμό. Αυτό σημαίνει σταθερότητα για την ΕΕ.».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

Ολόκληρη η συζήτηση στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=9Xn5N5RLRIA