Τελευταία Νέα
Αυγ 05

Τοποθέτηση Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων επί της διάταξης για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Όσον αφορά το άρθρο για τη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), στο οποίο αναφέρθηκε η Υπουργός Παιδείας, κυρία Κεραμέως, συναινεί φυσικά και το Υπουργείο Επενδύσεων και Ανάπτυξης. Είναι άρθρο διαδικαστικού χαρακτήρα, για να γίνει ομαλά η μετάβαση των υπαλλήλων στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Είμαι σήμερα εδώ προφανώς για το γνωστό θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το οποίο και έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη φασαρία στην κοινή γνώμη.
Παρατήρηση πρώτη. Ας ξεχάσουμε για λίγο το θέμα που έχει προκαλέσει φασαρία, δηλαδή το πρόσωπο της κυρίας Θάνου και ας διαβάσουμε την τροπολογία αυτή, γραμμή – γραμμή και ας μιλήσουμε στα σοβαρά αν κάποιος από εμάς διαφωνεί. Δηλαδή, διαφωνεί με το να θεσμοθετήσουμε ότι μία ανεξάρτητη διοικητική αρχή, για την οποία η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέει, όπως έλεγε ο κύριος Παππάς πριν από μερικά χρόνια στη Βουλή ή ο κύριος Σταθάκης, πρέπει να μην έχει ίχνος πολιτικής επιρροής;
Τι λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει λόγω του προφανούς μεγάλου κύρους και της δύναμης που έχει στη διαμόρφωση – να μιλήσω λίγο αριστερά- των όρων της πάλης του καπιταλισμού μεταξύ των καπιταλιστικών συμφερόντων, να μην έχει ίχνος πολιτικής επιρροής.
Δεν είναι τουλάχιστον ίχνος πολιτικής επιρροής ο διορισμός σε αυτήν την Επιτροπή, σε θέση Προέδρου, Αντιπροέδρου, Γενικού Διευθυντού, ενός προσώπου που μέχρι προχθές ήταν κομματικό πρόσωπο; Προφανώς ναι. Μπορεί ένας να πει το ανάποδο; Δηλαδή, η παρουσία ενός κομματικού προσώπου στην Επιτροπή, επειδή απλώς πέρασε από το γραφείο του Πρωθυπουργού στην Επιτροπή τον αποκαθάρει, τον κάνει παρθένο και εξαφανίζει κάθε ίχνος πολιτικής επιρροής; Προφανώς και όχι.
Τι λέει λοιπόν αυτή η τροπολογία; Ότι σε μία τόσο σημαντική ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή δεν επιτρέπεται, είναι ασυμβίβαστο, να έχεις πρόσωπα που έχουν προφανή πολιτική επιρροή.
Εκτός αν κάποιος στα σοβαρά μπορεί να μας πει, ότι ένα πρόσωπο το οποίο διορίστηκε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου από την κυβέρνηση, το οποίο λόγω αυτής της θέσης διορίστηκε Πρωθυπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, το οποίο στη συνέχεια πέρασε από τον Άρειο Πάγο στο γραφείο του Πρωθυπουργού, το οποίο στη συνέχεια διορίστηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, λησμόνησε όλη την προηγούμενή του κομματική λειτουργία.
Άρα, στην πραγματικότητα, επειδή όλοι ως πολιτισμένοι άνθρωποι μπορούμε να συνεννοηθούμε ότι έχει δίκιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι στις θέσεις αυτές δεν πρέπει να υπάρχει ίχνος πολιτικής επιρροής, σε αντίθεση με την Τράπεζα της Ελλάδος, για να απαντήσω στον κύριο Πολάκη, που σε όλες τις Κεντρικές Τράπεζες των κρατών – μελών της ΕΕ διορίζονται πρόσωπα, τα οποία έχουν σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα, αλλά είναι δυσνόητες έννοιες αυτές για τον κύριο Πολάκη, το σέβομαι, επανέρχομαι λοιπόν εις το θέμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, ότι ακριβώς το άρθρο 101 του νομοσχεδίου που έχετε στα χέρια σας, αποτελεί την εφαρμογή κατά κεραία και κατά κυριολεξία, της Ευρωπαϊκής Οδηγίας περί της μη έχουσας πολιτικής επιρροής Προέδρου και των υπολοίπων κρίσιμων θέσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Με συγχωρείτε, ακούω τον κύριο Παππά τόσες μέρες να ωρύεται. Και εγώ άμα έβγαζαν το δικό μου άνθρωπο από την Επιτροπή, θα με ενοχλούσε. Αλλά δεν μπορεί τώρα να υποκρινόμαστε μεταξύ μας ότι το να διορίζει ο κύριος Παππάς τη Διευθύντρια του Γραφείου του επί των Νομικών Θεμάτων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αυτό δεν είναι η εξ ορισμού παραβίαση περί πολιτικής επιρροής της αποφάσεως της Κομισιόν.
Άρα, είναι απολύτως προφανές πως το συγκεκριμένο άρθρο 101 είναι αυτονόητο. Για ποιο λόγο; Για να εξασφαλίσουμε για τη λειτουργία της αγοράς αυτό ακριβώς που θέλει η Επιτροπή, την έλλειψη πολιτικής επιρροής. Και φυσικά δεν είναι φωτογραφική. Δεν θα ισχύσει τώρα. Θα ισχύει τώρα και στο διηνεκές.
Φαντάζομαι καμία επόμενη κυβέρνηση δεν θα έρθει να πει ότι «Όχι, εγώ θέλω να επιτρέπεται να διορίζεται η Διευθύντρια του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού στην Επιτροπή Ανταγωνισμού». Το ανάποδο. Γιατί αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσαμε όσοι κυβερνούμε να κάνουμε πάντα ό,τι θέλουμε. Ενώ η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμούμε ακριβώς το αντίθετο. Να φτιάξουμε μία Επιτροπή Ανταγωνισμού που θα πληροί τις προδιαγραφές που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που θα μπορέσει να λειτουργήσει κατά τον τρόπο που επιτάσσει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και επί της ουσίας η αγορά για την εύρυθμή της λειτουργία.
Κλείνω μόνο με την εξής επισήμανση, αφού έχω διαβάσει όλα όσα γράφετε και λέτε αυτές τις ημέρες. Είχε το πολιτικό δικαίωμα η Νέα Δημοκρατία να θεσμοθετήσει μια τέτοια τροπολογία, ένα τέτοιο άρθρο, έναν τέτοιο νόμο; Μάλλον έχετε ξεχάσει ότι στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές. Άκουγα προηγουμένως την κριτική για το εάν θα έπρεπε το νομοσχέδιο αυτό να έχει επείγοντα χαρακτήρα και ότι καταργεί τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλλον λησμονείτε ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τότε υποψήφιος Πρωθυπουργός αλλά και όλα μας τα στελέχη προεκλογικά δηλώσαμε τόσο στις τοπικές εκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές ότι άμα τη αναλήψει των καθηκόντων μας θα θεσμοθετήσουμε ακριβώς αυτό που θεσμοθετεί ο κύριος Θεοδωρικάκος σήμερα.
Εγώ θυμάμαι ότι ήμουν με τον πρώην Υπουργό, κύριο Χαρίτση, στο Μέγαρο Μουσικής και είχαμε ακριβώς αυτόν τον διάλογο δημόσια. Άρα, ο ελληνικός λαός την ώρα που μας ψήφιζε δεχόταν από εμάς ως δέσμευση ότι πριν από την 1η Σεπτεμβρίου θα έχει έρθει ένα νομοσχέδιο που θα λύνει τα ζητήματα κατά τον τρόπο που τα λύνει σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, κύριος Θεοδωρικάκος.
Αν δεν το φέρναμε, θα ήμασταν πολιτικά ανακόλουθοι. Εμείς είπαμε από πριν ότι θα το φέρουμε και όσοι μας ψήφισαν, και ήταν η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, στάθμισαν στην ψήφο τους και αυτή μας την πολιτική δέσμευση στην οποία είμαστε συνεπείς. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με αυτή την τροπολογία.
Θυμίζω ότι η εκλογή της κυρίας Θάνου στην Προεδρία της Επιτροπής δεν ήταν ένα αδιάφορο γεγονός για την προηγούμενη Βουλή. Χρειάστηκαν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής και μια πολύ σκληρή πολιτική σύγκρουση για να εκλεγεί η κυρία Θάνου σ’ αυτή τη θέση. Η οποία άμα τη εκλογή της και παρά τη σκληρή πολιτική σύγκρουση, η μόνη δήλωση που είχε κάνει, αν θυμάμαι, εκείνη την ημέρα ήταν: «Κανένας δεν μπορεί να μου πει να φύγω, παρά μόνο εάν παραιτηθώ». Δηλαδή περίπου ξεκινούσε και πόλεμο με την τότε αξιωματική αντιπολίτευση για να δείξει πού είχε όρκο πολιτικής υπακοής.
Αυτή η συμπεριφορά είχε επισημανθεί στην αρμόδια Επιτροπή προεκλογικά από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιο Πρωθυπουργό της χώρας, άρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν εκ των προτέρων ενήμερη για την παραβίαση του κοινοτικού Κανονισμού με την απόφαση της προηγουμένης κυβερνήσεως σε συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή.
Ας αφήσουμε, λοιπόν, εκείνη τη μαύρη μέρα του Κοινοβουλίου πίσω μας και ας συνεννοηθούμε ως άνθρωποι στο μείζον, ότι πράγματι η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να συγκροτείται κατά τον ευρωπαϊκό νόμο, δηλαδή χωρίς πολιτική επιρροή. Χωρίς ίχνος, λέει η Οδηγία, πολιτικής επιρροής.
Και πράγματι αυτό κάνουμε σήμερα και το κάνουμε, πιστεύω, με τρόπο απολύτως συνταγματικά ορθό και σταθμισμένο. Και σας καλώ, παρά την πίκρα σας για την πρόσφατη ήττα σας στις εκλογές, να ψηφίσετε το πολιτικά αυτονόητο, ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ελέγχει την Επιτροπή Ανταγωνισμού».
Ολόκληρη η τοποθέτηση στο ακόλουθο link: