Τελευταία Νέα
Ιούλ 10

Τελετή παράδοσης – παραλαβής Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Σήμερα, Τρίτη 9 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε η παράδοση-παραλαβή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων από τον απερχόμενο Υπουργό, κ. Γιάννη Δραγασάκη στον νέο Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε:
«Σας παραδίδω το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε πλήρη λειτουργία. Είχα δηλώσει πριν από τις εκλογές, ότι θα υπογράφω μέχρι το τελευταίο λεπτό και ορισμένοι το παρεξήγησαν. Εννοούσα ακριβώς αυτό. Ότι το Υπουργείο έχει θέματα από τα οποία εξαρτάται η πορεία της οικονομίας και προβλήματα τα οποία πρέπει να επιλύονται στην ώρα τους. Στο Υπουργείο αυτό δεν θα βρείτε λιμνάζουσες επενδύσεις σε καθυστέρηση. Θα βρείτε όμως σχέδια και πολιτικές ολοκληρωμένες της εξέλιξης, στο στάδιο της επεξεργασίας, που εφόσον προχωρήσουν, θα ενισχύσουν και θα κάνουν διατηρήσιμη την ανάκαμψη την οποία έχουμε και στην οικονομία, στις παραγωγικές επενδύσεις, στην απασχόληση και στις εξαγωγές.
            Θα ήθελα να αναφερθώ στις παρεμβάσεις που κάναμε στο θεσμικό πλαίσιο, τα ποιοτικά κριτήρια που προσπαθήσαμε να εισάγουμε στη λειτουργία του ΕΣΠΑ και στον αναπτυξιακό νόμο, στις δημόσιες πολιτικές που καταρτίσαμε. Με όλα αυτά δεν επιδιώξαμε απλώς την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και το μετασχηματισμό της.      Επίσης, δεν επιδιώξαμε απλώς τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, αλλά και την ενθάρρυνση μιας διαφορετικής επιχειρηματικότητας, που λειτουργεί με κοινωνική ευθύνη, απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον, επενδύει στην καινοτομία, αναβαθμίζει το ανθρώπινο δυναμικό, σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτή η μετάβαση λοιπόν στο νέο υπόδειγμα ανάπτυξης απαιτεί σχέδιο, στρατηγική, συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δημόσιων, ιδιωτικών, κοινωνικών, συντονισμό των Υπουργείων και διάλογο με την κοινωνία. Και νοιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση που σήμερα παραδίδω αυτό το Υπουργείο, εξοπλισμένο με μια τέτοια αναπτυξιακή στρατηγική.
            Αντιπροσωπεύουμε διαφορετικές σχολές σκέψης, ανήκουμε σε ανταγωνιστικές πολιτικές παρατάξεις, έχουμε διαφορετικές προτεραιότητες ενδεχομένως και διαφορετικά σχέδια. Παράλληλα, όμως, πολλά από τα νομοσχέδια που είχα την τιμή να εισηγηθώ στη Βουλή έτυχαν ευρείας αποδοχής, ψηφίστηκαν μάλιστα και από εσάς, όπως ο νόμος για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις, τα επιχειρηματικά πάρκα και άλλα. Προσβλέπω, σε μία ειλικρινή προγραμματική αντιπαράθεση, όσο και σε μία γόνιμη συνεργασία όπου αυτό είναι αναγκαίο και εφικτό».

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε:
«Δεν ερχόμαστε εδώ για να γκρεμίσουμε. Ερχόμαστε για να κτίσουμε και να εφαρμόσουμε την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός, την περασμένη Κυριακή, για πολιτική αλλαγή και  για να υλοποιήσουμε το όραμα του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.   Προτεραιότητά μας η ταχύτατη υλοποίηση των επενδύσεων και η γρήγορη αντιστροφή του οικονομικού κλίματος.  
            Η ανάπτυξη δεν έρχεται ως δια μαγείας στις οικονομίες. Η ανάπτυξη δημιουργείται. Και είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε το κατάλληλο περιβάλλον, το οποίο θα επιτρέψει σε αυτή την πολυπόθητη ανάπτυξη να αυξήσει το ΑΕΠ, να γεννήσει νέες θέσεις εργασίας και να μπορέσει να εξασφαλίσει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
            Δεν απαξιώνω καθόλου το έργο των προκατόχων μου. Το αντίθετο. Όπως σωστά αναφέρθηκε από τον κ. Δραγασάκη,  πολλές από τις δικές τους πρωτοβουλίες έτυχαν και της δικής μας συναίνεσης στη Βουλή των Ελλήνων. Εύχομαι, κύριε Υπουργέ, και εγώ να τύχω της δικής σας συναινέσεως αν και εφόσον το κρίνετε στο μέλλον σε ανάλογη θέση.
            Όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που είναι σε φάση ωρίμανσης θα εξεταστούν  μία προς μία και εάν θεωρούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν έχουμε κανένα λόγο να τις σταματήσουμε.
            Ναι μεν έχουμε πολιτική αλλαγή αλλά το κράτος πρέπει να έχει και συνέχεια. Οι επενδυτές πρέπει να ξέρουν ότι έρχονται σε μία σοβαρή χώρα που δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για να διατεθούν νέες θέσεις εργασίας. 
           Όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ, προφανώς έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Είναι στην πρώτη φάση της, όμως. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μου διέθεσε ειδήμονες και άξιους συνεργάτες για να επιτύχουμε τους στόχους της χώρας που είναι εθνικοί στόχοι και πρέπει να επιτευχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
         Η δική μας κατεύθυνση είναι στο να δοθεί σοβαρό κίνητρο στις επενδύσεις να έρθουν στη χώρα. Δεν φτάνει μόνο το Υπουργείο Ανάπτυξης, προφανώς. Η επενδυτική πολιτική μιας χώρας δεν εξαντλείται σ’ αυτό το Υπουργείο. Έχει να κάνει με τη φορολογική πολιτική, με ζητήματα ταχείας απονομής της δικαιοσύνης και έναν πολυποίκιλο συντονισμό του κράτους. Είναι τόσο αποφασισμένος ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει,  που είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε.
      Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα εργαστούμε με απαράμιλλη ταχύτητα. Οι λέξεις διακοπές είναι άγνωστη λέξη. Έχω σκοπό να είμαι εδώ κάθε μέρα. Η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Οι πολίτες δεν πρόκειται να δώσουν στην κυβέρνησή μας περίοδο χάριτος. Ας κριθούμε αυστηρά για τα αποτελέσματα που θα φέρει η πολιτική μας. Η δουλειά ξεκινάει από σήμερα».