Τελευταία Νέα
Σεπ 07

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στη δήλωση της Τομεάρχη Οικονομίας της Ν.Δ.

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη προσπαθεί για μια ακόμη φορά να κάνει το άσπρο μαύρο. Επικαλούμενη την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ συμπεραίνει ότι στην αγορά εμφανίζεται αρνητικό κλίμα, όμως οι αριθμοί τη διαψεύδουν.

Η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι υπάρχουν «σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» και υπογραμμίζει τη «βελτίωση των οικονομικών δεικτών».

Επιπλέον, ο δείκτης διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας μειώνεται σημαντικά, ενώ καταγράφεται «για πρώτη φορά θετικό ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών, γεγονός που φαίνεται να σηματοδοτεί την έξοδο από τη φάση ύφεσης και την είσοδο σε μια περίοδο κανονικότητας».

Σε ότι αφορά στα «λουκέτα» που επικαλείται η κα. Μπακογιάννη, η ίδια έρευνα σημειώνει ότι «αρχίζουν να μειώνονται», προσθέτοντας πως  «από τα μακροοικονομικά δεδομένα και τις προβολές για την πορεία της οικονομίας (εκτίμηση για μεγέθυνση 1,5%-2%), διαφαίνεται πως διανύουμε μια περίοδο στην οποία οι επιχειρήσεις που θα διακόπτουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, θα είναι λιγότερες από τις νέες επιχειρήσεις».

Στην ίδια έρευνα, άλλωστε, χαρακτηρίζεται ως ρεαλιστική η πρόβλεψη για ποσοστό 2% ως ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για το 2017.

Τέλος, ο δείκτης Οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα (Economic Sentiment Indicator – ESI) δείχνει ότι τον Αύγουστο του 2017 αυξήθηκε  στις 99,0  μονάδες από 98,2 μονάδες τον Ιούλιο του 2017 και 91,8 μονάδες το 2016.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, όχι της κυβέρνησης, αλλά των αριθμών της ελληνικής οικονομίας. Και σε αυτή θα πρέπει να προσγειωθούν στη ΝΔ.