Τελευταία Νέα
Φεβ 26

Συνέντευξη Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Έθνος και στον δημοσιογράφο Μάκη Αποστόλου

–          Μετά τη διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την περασμένη εβδομάδα διαπιστώνεται αισιοδοξία στην κυβέρνηση, η οποία εκφράστηκε και από τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Τι σημαίνει αυτό για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις;

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σας πως ότι η αναβάθμιση από τη Moody’sείναι χαρακτηριστική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Πλέον τα εργαλεία αντιπαράθεσης της αντιπολίτευσης λιγοστεύουν καθώς φαίνεται ότι η ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας έχει καταστεί πειστική για τους διεθνείς παράγοντες. Δεν πρόκειται για ένα αναιμικό φαινόμενο, όπως κατά καιρούς είχε παρουσιαστεί σε διάφορες μικρές περιόδους πριν από το 2015 και δεν έπειθε κανέναν στο εξωτερικό. Τότε τα πάντα ήταν ρευστά, όλα στον αέρα, γι’ αυτό δεν έκλεισε και η αξιολόγηση το 2014. Σήμερα όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει αποκτήσει μια πρωτοφανή σταθερότητα που δεν είχε για μια δεκαετία.

–          Μιλάτε για το 2017.

Ναι. Το 2017 παρουσιάστηκε έκρηξη Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία περί αυτού. Ξέρετε επειδή έχω εργαστεί επί πενήντα χρόνια εκτός Ελλάδας θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι καθόλου τυχαία. Αναφέρομαι στα ποιοτικά νούμερα που δείχνουν ότι είναι πάρα πολλοί οι ξένοι οι οποίοι βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, όσο και αν στο εσωτερικό της χώρας υποτιμάται αυτό για πολιτικούς λόγους. Αρκούν λίγες συζητήσεις με διεθνείς επενδυτικούς παίκτες για να το κατανοήσεις αυτό καθαρά. Το 2017 ήταν η μόνη χρονιά που όχι μόνο η ελληνική οικονομία παρουσίασε τέσσερα τρίμηνα ανάπτυξης, αλλά παράλληλα θα προσεγγίσουμε τα 4 δις Άμεσων Ξένων Επενδύσεων. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, το οποίο δεν παραπέμπει στην εποχή της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πριν από το 2015, όπως τεχνηέντως προσπαθούν πολλοί να πείσουν διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Τέτοιους αριθμούς η ελληνική οικονομία έχει να δει από το 2006, δηλαδή από την εποχή της απόλυτης κανονικότητας.

–          Εκτιμάτε ότι θα συνεχιστεί αυτό το 2018;

Όχι μόνο, Θα ενταθεί κιόλας, κύριε Αποστόλου. Ξέρετε, το κακό με την αναπτυξιακή ώθηση μιας οικονομίας είναι ότι τα θετικά αποτυπώνονται με καθυστέρηση, σε αντίθεση με τη λιτότητα που η αποτύπωση είναι άμεση και αμείλικτη. Εντός του 2018 έχουν ανακοινωθεί μια σειρά από τεράστιες επενδύσεις στην βιομηχανία και στον τουρισμό, ενώ υπάρχει αντίστοιχο μεγάλο ενδιαφέρον για τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου. Παράλληλα το επενδυτικό ενδιαφέρον βαίνει αυξανόμενο, κάτι που προκύπτει από τους ξένους επενδυτές που ζητούν σε συνεχή βάση να μας συναντήσουν.

–          Αυτό συνέβαινε όλο το προηγούμενο διάστημα ή τους τελευταίους μήνες;

Από τη στιγμή που ανέλαβα στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας εξεπλάγην με το επενδυτικό ενδιαφέρον. Έχω συναντήσει εκατοντάδες επενδυτές και έχω πραγματοποιήσει δεκάδες ταξίδια γι’ αυτό το σκοπό. Βρήκα τεράστιο ενδιαφέρον ακόμα και στην Αυστραλία. Θέλω να σας πω ότι πήγαμε πριν από λίγους μήνες στην Αυστραλία και αμέσως υπήρξε ανανέωση των επαφών που κάναμε εκεί. Τις επόμενες εβδομάδες θα λειτουργεί το πρώτο γραφείο του EnterpriseGreeceστο εξωτερικό και θα είναι στη Μελβούρνη. Ήμουν ο πρώτος Έλληνας Υπουργός Οικονομίας που επισκέφτηκε ποτέ αυτή τη χώρα. Ήταν μια χώρα που δεν βρισκόταν καν στα ραντάρ των προηγούμενων κυβερνήσεων για την προσέλκυση επενδύσεων. Πράγμα, φυσικά, απαράδεκτο. Ήδη παρουσιάστηκε συγκεκριμένο projectγια μια πολύ μεγάλη επένδυση, ενώ πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκα ότι μια μεγάλη αποστολή Αυστραλών επενδυτών θα επισκεφτεί την Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες. Ανάμεσα σε αυτούς είναι άνθρωποι που συνάντησα όταν ήμουν εκεί και ενθάρρυναν άλλους να οργανώσουν όλοι μαζί ένα τέτοιο ταξίδι. Και δεν μιλάμε για ανθρώπους που προέρχονται από την ομογένεια και θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ενεργούν στη βάση ενός είδους πατριωτικού καθήκοντος ή νοσταλγίας. Πρόκειται για ανθρώπους που στην μεγάλη πλειοψηφία τους δεν έχουν κανέναν δεσμό με την Ελλάδα. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι ο κόπος μας αποδίδει, όχι φυσικά πάντα χωρίς εμπόδια ή αιφνιδιασμούς. Όμως θα σας έλεγα ότι στο τέλος της μέρας αποδεικνύεται ότι ο κόπος μας αποδίδει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι αρχικά πίστευα.

–          Το θέμα βέβαια είναι να φανεί αυτό και στην πραγματική οικονομία, αλλά και στην ελληνική κοινωνία.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, όπως σας είπα. Νομίζω όμως ότι κι αυτό το στοίχημα αργά, αλλά σταθερά έχει αρχίσει να φαίνεται ότι θα κερδηθεί. Δεν μου αρέσει να κουράζω με νούμερα όμως θα σας αναφέρω τι συμβαίνει με τις ιδιωτικές επενδύσεις των μη χρηματοδοτικών εταιρειών. Το 2017 βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο για τα τελευταία έξι χρόνια, δηλαδή στα 9,9 δις ευρώ, δηλαδή ήδη 26% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα του 2013 και 16% πάνω από αυτά του 2014. Δεν μπορούμε αυτά τα νούμερα να μην τα λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας. Και για να σας το πω με μια διάσημη φράση του Ταλλεϊράν, του Υπουργού Εξωτερικών του Ναπολέοντα, αν δεν λαμβάνουμε υπ’ όψιν αυτά τα στοιχεία, «δεν είναι έγκλημα, αλλά κάτι χειρότερο: είναι λάθος».