Τελευταία Νέα
Μαρ 30

Συνέντευξη του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον δημοσιογράφο, Αντώνη Σρόιτερ

Συνέντευξη του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Alpha» και στον δημοσιογράφο, Αντώνη Σρόιτερ.

Αντώνης Σρόιτερ: Μαζί μου είναι  ο Υπουργός Ανάπτυξής και  Επενδύσεων, ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης. Κύριε Υπουργέ, μέσα σε όλο αυτό το κλίμα σήμερα είστε και εσείς πατέρας, δεν ξέρω αν θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο για μία μητέρα η οποία κατηγορείται ότι σκότωσε και προσπαθούσε να σκοτώσει για καιρό τα τρία της παιδιά.

Άδωνις Γεωργιάδης: Θέλω να είναι απολύτως ειλικρινής. Ασφαλώς δεν έχει  υπάρξει καταδίκη δικαστική, άρα και η συγκεκριμένη κυρία έχει το τεκμήριο της αθωότητας. Εάν όμως υποτεθεί ότι αυτό αποδειχθεί σε δικαστήριο και πιστεύω ότι η αστυνομία δύσκολα θα προχωρούσε σε μία τέτοια δίωξη αν δεν είχε σοβαρά στοιχεία, νομίζω ότι είναι ότι πιο συγκλονιστικό έχω ακούσει στη ζωή μου κύριε Σρόιτερ μέχρι σήμερα. Ξεπερνάει κάθε φαντασία.

Αντώνης Σρόιτερ: Έτσι ακριβώς.

Άδωνις Γεωργιάδης: Είναι  έξω από την ανθρώπινη φύση. Είναι  κάτι το αδιανόητο. Ειλικρινά παρακολουθώντας σήμερα το δελτίο σας, περιμένοντας να βγω, αυτά που πέρασαν από το μυαλό μου δεν υπάρχουν ανθρώπινα λόγια.

Αντώνης Σρόιτερ: Λένε ότι κάπου τελειώνει η λογική και αρχίζει κάτι άλλο.

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει. Δεν ξέρω.

Αντώνης Σρόιτερ: Έξω από τα όρια και της παράνοιας.

Άδωνις Γεωργιάδης: Το παιδί σου πέφτει από το ποδηλατάκι του, χτυπάει το πόδι του και σε πιάνει εκείνη την ώρα η καρδιά σου και αισθάνεσαι φόβο μην έπαθε κάτι, όχι να θέλεις να το σκοτώσεις. Και τρία παιδιά στη σειρά. Είναι  φοβερό.

Αντώνης Σρόιτερ: Στα άλλα κύριε Υπουργέ. Στα σημαντικά θέματα που μας απασχολούνε. Υπάρχει αυτή τη στιγμή  η πρόθεση της Κυβέρνησης, έχει διατυπωθεί και θέλω να μου πείτε ό,τι περισσότερο μπορούμε να πούμε πάνω σε αυτό, ότι θα υπάρξει μία μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα για να αντιμετωπιστεί αυτό το οποίο ζούμε. Θέλω να μου πείτε αν είναι  άμεσο αυτό και σε ποια προϊόντα.

Άδωνις Γεωργιάδης: Αυτό που είπε ο κύριος Πρωθυπουργός, είναι  ότι εξετάζεται και αυτό το σενάριο, όπως και όλα τα άλλα σενάρια. Όπως το είχα πει και εγώ πριν από περίπου 1,5 – 2 μήνες. Η κυβέρνηση  δεν θα φεισθεί κανενός όπλου που θα χρειαστεί για να αντιμετωπιστεί η τεράστια κρίση του πληθωρισμού. Όμως, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε θα πρέπει να είναι  στα όρια των αντοχών μας και όχι παραπάνω, γιατί θα το πληρώσουμε πολύ ακριβότερα και δεν πρέπει να τα ξοδέψουμε όλα αμέσως,

διότι κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει αυτό. Σήμερα, κύριε Σρόιτερ ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός του μηνός Μαρτίου για την Ισπανία. Η Ισπανία τη φέρνω ως παράδειγμα γιατί είναι μία χώρα που την εξυμνεί κάθε μέρα η αντιπολίτευση και προχθές, θυμάστε με τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τι πέτυχε η Ισπανία και η Πορτογαλία με την ενέργεια που δεν πέτυχαμε εμείς και τα λοιπά– ξέρετε πόσο πληθωρισμό έβγαλε; 9,8%. 10% πληθωρισμό. Το μεγαλύτερο εδώ και 40 χρόνια. Όταν βλέπεις ότι είσαι μία Ευρώπη που η Ισπανία που την εξυμνεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας έχει 10% πληθωρισμό τον Μάρτιο, καταλαβαίνετε εδώ ότι πλέον πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πως θα κινηθούμε.

Αντώνης Σρόιτερ: Μήπως πάρα είσαστε προσεκτικοί όμως και το λέω αυτό, γιατί ένα μήνα τώρα κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Ναι, θα δούμε αν θα έχουμε μείωση του ΦΠΑ σε κάποια τρόφιμα. Θα το εξετάσουμε και πάει λέγοντας. Την ίδια ώρα πλησιάζει και το Πάσχα, κύριε Υπουργέ.

Άδωνις Γεωργιάδης: Πρώτα απ’ όλα η μείωση τουΦΠΑ στα τρόφιμα είστε βέβαιος ότι θα είναι  μείωση στην τσέπη σας; Από που θα το εξασφαλίσετε αυτό;

Αντώνης Σρόιτερ: Εσείς θα το εξασφαλίσετε.

Άδωνις Γεωργιάδης: Μα δεν θα μπορείς να το εξασφαλίσεις. Πως θα το εξασφαλίσεις; Θα πει,ανέβηκαν οι τιμές, το ανέβασα. Θα τρέχουμε πάλι να προσπαθούμε να δούμε. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης κάνουμε συνέχεια ελέγχους.

Αντώνης Σρόιτερ: Άρα θα το πράξετε ή όχι αυτό;

Άδωνις Γεωργιάδης: Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή έχουμε κάνει και κάνουμε τους περισσότερους ελέγχους που έχουν γίνει ποτέ. Έχουμε βάλει τα μεγαλύτερα πρόστιμα στην ιστορία. Έχω δώσει εντολή από χθες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να μπουν και να ελέγξουν και σουβλατζίδικα, γιατί διαβάζω και βλέπω ότι έχει ανέβει πολύ η τιμή και στο σουβλάκι. Και δεν το υποτιμώ το σουβλάκι, το θεωρώ σημαντικό διατροφικό προϊόν για τους Έλληνες, έτσι; Θαμπούμε και στα σουβλατζίδικα να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και αν αυτές οι τιμές που αυξάνονται δικαιολογούνται με βάση τη διάταξη που έχουμε.  

Αντώνης Σρόιτερ: Δεν ακούγεται σαν ομολογία ήττας αυτό;

Άδωνις Γεωργιάδης: Τίποτα δεν αφήνουμε χωρίς έλεγχο, τίποτα απολύτως.

Αντώνης Σρόιτερ: Δεν ακούγεται σαν ομολογία ήττας να λέει μια κυβέρνηση ότι δεν μειώνω τονΦΠΑ γιατί δεν μπορώ να ελέγξω την αισχροκέρδεια;

Άδωνις Γεωργιάδης: Πρώτα απ’ όλα σε εποχή που έχεις 10% πληθωρισμό η έννοια της αισχροκέρδειας είναι θεωρητικό πράγμα, πρέπει να την αποδείξεις. Δείξατε προηγουμένως πολύ ωραία την τιμή του φυσικού αερίου τη διαφορά που είχε, εδώ όλα ανεβαίνουν παγκοσμίως ασταμάτητα. Προφανώς αφού ανεβαίνουν όλα παγκοσμίως ασταμάτητα και όλα έχουν κάτι εισαγόμενο μέσα τους – δεν υπάρχει τίποτα που δεν είναι εισαγόμενο, η ενέργεια είναι εισαγόμενη, τα μισά πράγματα που βάζουμε στα τρόφιμα είναι εισαγόμενα, οι ζωοτροφές είναι εισαγόμενες, τα λιπάσματα είναι εισαγόμεναάρα, δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσεις τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Τι λέω λοιπόν; Κάνουμε ελέγχους, βάζουμε πρόστιμα πολύ μεγάλα, προσπαθούμε να ελέγξουμε την αγορά όσο γίνεται περισσότερο, αλλά από την άλλη πρέπει τα μέτρα που θα λάβουμε και λαμβάνουμε να είναι στα όρια του προϋπολογισμού μας, σε αυτό που αντέχουμε.

Αντώνης Σρόιτερ: Για το Πάσχα, θα έχουμε κάποια στοχευμένα συγκεκριμένα μέτρα για τα προϊόντα του Πάσχα; Δεν ξέρω που θα φτάσουν τα αμνοερίφια φέτος, δεν ξέρω που θα φτάσουν τα κρέατα το Πάσχα.

Άδωνις Γεωργιάδης: Θα έχουν πολύ μεγάλη αύξηση τα αμνοερίφια από πέρσι, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Αλλά σημειώστε ότι πέρσι είχαν πολύ μεγάλη πτώση στην τιμή τους. Πέρσι το Πάσχα, αν θυμάστε, είχαμε την καραντίνα κι επειδή είχαμε την καραντίνα εσείς εδώ στον Alpha θυμάμαι δικό σας ρεπορτάζ τότε που λέγατε ότι δεν μπορούν να πουλήσουν τα αμνοερίφιά τους και έχει καταρρεύσει η τιμή.

Αντώνης Σρόιτερ: Αλήθεια είναι αυτό.

Άδωνις Γεωργιάδης: Ωραία, αν πάμε τώρα να συγκρίνουμε την αύξηση της τιμής της χρονιάς που είχαν καταρρεύσει οι τιμές με την αμέσως επόμενη χρονιά που έχουμε παγκόσμιο πληθωρισμό, η διαφορά θα είναι πολύ μεγάλη.

Αντώνης Σρόιτερ: Μπορείτε να λάβετε κάποια μέτρα ειδικά για το Πάσχα; Υπάρχει τέτοια σκέψη; Κάποιο πλαφόν σε κάποια προϊόντα; Ξέρω ότι δεν επιτρέπεται πρακτικά έτσι όπως το λέω.

Άδωνις Γεωργιάδης: Πλαφόν τι θα πει; Πλαφόν στην τιμή;

Αντώνης Σρόιτερ: Ναι.

Άδωνις Γεωργιάδης: Δηλαδή ο άλλος θα πουλάει με ζημία; Πώς θα το κάνεις αυτό;

Αντώνης Σρόιτερ: Μπορεί να υπάρχει πλαφόν χωρίς να πουλάς με ζημία.

Άδωνις Γεωργιάδης: Μα αφού έχουμε βάλει πλαφόν γι’ αυτό που λέτε. Δεν επιτρέπεται να έχεις μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους φέτος από ότι είχες το Σεπτέμβριο του 2021. Άρα, το πλαφόν που είπατε τώρα το έχουμε βάλει ήδη.

Αντώνης Σρόιτερ: Στο κέρδος.

Άδωνις Γεωργιάδης: Αν μου πείτε να βάλουμε διατίμηση, αυτό που λέτε είναι διατίμηση, ξέρετε τι σημαίνει; Άδεια ράφια και μαύρη αγορά. Θα πας σε έναν κτηνοτρόφο π.χ. για το αμνοερίφιο και θα του πεις «θα πουλάς και θα καταστραφείς οικονομικά»;.Γίνεται αυτό;

Αντώνης Σρόιτερ: Δεν θα πουλήσει λέτε;

Άδωνις Γεωργιάδης: Ή θα πουλήσει μαύρα, πολύ απλά. Δεν μπορείς να βάλεις διατίμηση στα προϊόντα την ώρα που οι διεθνείς τιμές ανεβαίνουν ραγδαία, δεν γίνεται. Θα έχεις ελλείψεις και μαύρη αγορά, απλά πράγματα.  

Αντώνης Σρόιτερ: Άρα, το βασικό σχέδιο, για να κλείσουμε για το Πάσχα, είναι μπαράζ ελέγχων για να μην έχουμε αισχροκέρδεια.

Άδωνις Γεωργιάδης: Μπαράζ ελέγχων. Θέλω να με πιστέψετε όλοι σας, σχεδόν πια η μισή μας δουλειά την ημέρα στο Υπουργείο είναι ο έλεγχος της αγοράς, ενώ έχουμε τόσα άλλα να κάνουμε. Ήρθαμε σήμερα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με καινούριες επενδύσεις. Έχουμε να τρέξουμε το ΕΣΠΑ, έχουμε τόσα πολλά να κάνουμε και όμως η κύρια ενέργειά μου πια είναι η αγορά και οι έλεγχοι, διότι εκεί πονάει ο κόσμος και το καταλαβαίνω.

Δε θέλω να φανεί ότι είμαι εκτός πραγματικότητας,προφανώς οι αυξήσεις είναι τεράστιες, η πίεση στο εισόδημα είναι μεγάλη, ο πόνος του κόσμου είναι πάρα πολύ μεγάλος. Αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και με πρόγραμμα, δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός, δεν πρέπει να κάνουμε λάθος.

Αντώνης Σρόιτερ: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ, κ. Γεωργιάδη, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ.

Άδωνις Γεωργιάδης: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=EPhhtju9zq8