Τελευταία Νέα
Ιούλ 02

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης στην REAL NEWS

Περίληψη της συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στον  δημοσίογράφο Φοίβο Κλαυδιανό στην εφημερίδα Real News.
Για το πλήρες κείμενο της συνέντευξης κλικ
εδώ.

Για θετική μεταστροφή του κλίματος έναντι της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού κάνει λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ και τις επαφές του με διεθνείς επενδυτές.
Ο κ. Χαρίτσης σημειώνει ότι πλέον αναγνωρίζεται η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη και πως εκείνο που απασχολεί σε αυτή τη φάση τους επενδυτές είναι πώς θα διαμορφωθεί ένα οικονομικό περιβάλλον που θα διευκολύνει την προσέλκυση νέων επενδύσεων, προσθέτοντας: «Είχε, λοιπόν, πάρα πολύ μεγάλη σημασία ότι διαθέτουμε, πλέον, το νέο στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο, με βάση το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε με τους επενδυτές, τους θεσμικούς και κυβερνητικούς παράγοντες».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας υπογραμμίζει ότι όλοι οι συνομιλητές του στις ΗΠΑ «ήταν ικανοποιημένοι από την ισχυρή πολιτική βούληση που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση» στην επίλυση του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι θεωρούν την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια.
Παράλληλα, σημειώνει ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι οι υποχρεώσεις για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους μειώνονται πλέον και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, μετά την απόφαση του Eurogroup, η οποία «ισχυροποιεί τη θέση των ελληνικών ομολόγων και τη δυνατότητα να αποτελέσουν μια επενδυτική ευκαιρία για το επόμενο διάστημα».
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, ο κ. Χαρίτσης απαντά ότι πολλοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας θα αναπτύξουν σημαντική δυναμική το επόμενο διάστημα και προσθέτει: «Ειδικά για τα logistics, τις συνδυασμένες μεταφορές και την ενέργεια, η συμφωνία με τη FYROM παίζει κομβικό ρόλο και υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από αμερικανικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως κρίσιμο κόμβο για την ευρύτερη περιοχή».
Για τη φετινή ΔΕΘ, όπου οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας επισημαίνει την συμμετοχή αμερικανικών επιχειρήσεων-κολοσσών και την σημαντική παρουσία πολιτικής αποστολής με επικεφαλής τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου κ. Ρος, με τον οποίο συζήτησε από κοντά τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης. «Η φετινή ΔΕΘ θα είναι το πρώτο μεγάλο οικονομικό γεγονός μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και, θα λάβει χώρα λίγες μόνο εβδομάδες μετά τη συμφωνία με τη FYROM. Αυτό δίνει μία ευρύτερη διάσταση στην Έκθεση, που υπερβαίνει τα ελληνικά σύνορα» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας το πολιτικό κλίμα στη χώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας εκτιμά ότι η προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης από οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς «κατανοούν πλήρως ότι ο τελευταίος χρόνος διακυβέρνησης είναι ο πιο κρίσιμος, διότι θα κρίνει το ποιος θα σχεδιάσει και θα ηγηθεί του περάσματος στη μεταμνημονιακή φάση της οικονομίας που θα καθορίσει τις εξελίξεις για δεκαετίες».
Ο κ. Χαρίτσης τονίζει ότι η κυβέρνηση προχωρά με ασφάλεια και σταθερότητα σε επιλογές που διαμορφώνουν νέες πλατιές κοινωνικές συμμαχίες και καταλήγει ότι η βασική διαιρετική τομή είναι «αν η επόμενη μέρα για την οικονομία και το πολιτικό σύστημα θα έχει προοδευτικό πρόσημο ή θα επιστρέψουμε σε όσα μας έφεραν στα μνημόνια».

Από το Γραφείο Τύπου