Τελευταία Νέα
Δεκ 15

Συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στην Υπουργική Διάσκεψη του ΠΟΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ηλίας Ξανθάκος, συμμετείχε στην 11η Υπουργική Διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Άιρες από τις 10 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2017.

Η ατζέντα της Διάσκεψης περιελάμβανε σημαντικά θέματα που αφορούσαν τη γεωργία (πρόσβαση στην αγορά, εγχώρια στήριξη, ανταγωνισμός στις εξαγωγές), τις επιδοτήσεις στην αλιεία (παράνομη ή υπέρ-αλίευση αποθεμάτων), το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις υπηρεσίες, τη διευκόλυνση πρόσβασης των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο διεθνές εμπόριο και τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Τα αποτελέσματα της Διάσκεψης, όπως σε μεγάλο βαθμό αναμενόταν, κρίνονται εξαιρετικά περιορισμένα και παραπέμπουν αόριστα στη “μετά το Μπουένος Άιρες” εποχή.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Υπουργικής Διάσκεψης του ΠΟΕ, ο κ. Ξανθάκος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αποτυχία της Διάσκεψης να δώσει αποτελέσματα και την ανησυχία του ως προς το μέλλον του ΠΟΕ να διαπραγματεύεται νέες συμφωνίες για τη στήριξη του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου στο πλαίσιο του πολυμερούς συστήματος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, παράλληλα με την Υπουργική Διάσκεψη του ΠΟΕ, διεξάγονταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία ΕΕ – Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη) κι έτσι το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο του ίδιου Συμβουλίου Υπουργών Εμπορίου της Ε.Ε. Ο κ. Ξανθάκος κάλεσε για προσεκτικούς χειρισμούς, ώστε να διασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και τόνισε ότι θα πρέπει στη συμφωνία να υπάρξουν οι αναγκαίες προβλέψεις, μεταξύ άλλων για τις γεωγραφικές ενδείξεις, τις ναυτιλιακές υπηρεσίες, καθώς και τα επεξεργασμένα αγροτικά αγαθά, τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας.

Από το Γραφείο Τύπου