Τελευταία Νέα
Μάι 12

Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου εκπροσώπησε την Ελλάδα στη συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ (FAC-Trade), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων σχετικά με την ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση για την αποτελεσματική εφαρμογή των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών, ώστε οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να επωφελούνται τα μέγιστα από τους προνομιακούς όρους για την πρόσβαση στις αγορές εκτός ΕΕ. Ο κ. Παπαδημητρίου, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υποστηριχθούν κατά προτεραιότητα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν επαρκείς πόρους και τεχνογνωσία, ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που διανοίγονται χάρη στις εμπορικές αυτές συμφωνίες και να αναπτύξουν την εξαγωγική τους δράση σε νέες αγορές.

Οι Υπουργοί συζήτησαν σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο ΠΟΕ, ενόψει της 11ης Υπουργικής Διάσκεψης στο Μπουένος Άιρες. Ο κ. Παπαδημητρίου εξέφρασε την ανάγκη για την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξασφάλιση αποτελεσμάτων για τη στήριξη του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου και κάλεσε για προσεκτικό χειρισμό στα αγροτικά θέματα.

Εν συνεχεία, οι Υπουργοί ενημερώθηκαν για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για Συμφωνίες Ελευθέρου Εμπορίου με τη Χιλή, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, σημείο κατά το οποίο ο κ. Παπαδημητρίου αναγνώρισε τις προοπτικές τους και τόνισε τη σημασία για αποτελεσματική προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων μέσω αυτών. Στο ίδιο πλαίσιο, κινήθηκε και η τοποθέτηση του Υπουργού σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με Ιαπωνία, χώρες Mercosur και Μεξικό, οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, σημειώνοντας περαιτέρω ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να προστατευθεί η ευρωπαϊκή αγορά από αθρόες εισαγωγές ομοειδών αγροτικών προϊόντων.

Κεντρικής σημασίας ήταν η παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του εγγράφου προβληματισμού για την τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης έως το 2025, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της Λευκής Βίβλου για το μέλλον της Ευρώπης. Σε αυτή τη συζήτηση, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτυχθούν οι απαραίτητες πολιτικές για άμβλυνση των συνεπειών για τους πληγέντες από την παγκοσμιοποίηση. Επισήμανε ότι σε αυτό το πλαίσιο, εθνική προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου, η επανενσωμάτωση στην αγορά εργασίας και η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης για όλους. «Εστιάζουμε σε δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων και των καινοτόμων ώστε να αναπτύξουν την εξωστρέφειά τους» είπε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας τόνισε ότι «το μέλλον της ΕΕ συναρτάται, μεταξύ άλλων, και από τις απαντήσεις που θα δοθούν σε σχέση με την κατανομή του οφέλους από την παγκοσμιοποίηση σε όλους, και όχι μόνο σε ορισμένα τμήματα της κοινωνίας».

 

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Παπαδημητρίου είχε διμερείς επαφές με την αρμόδια Επίτροπο Μάλμστρομ και τους ομολόγους του με στόχο την προώθηση των ελληνικών θέσεων.

Από το Γραφείο Τύπου