Τελευταία Νέα
Ιούν 07

Σημεία της συνέντευξης του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη στον Real fm 97,8 στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου

«Εθνική παρακαταθήκη το ότι βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια»

  • Δεν ξέρω αν υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα που θα μπορούσε κανείς να δει και να αποφύγει, φυσικά πάντα γίνονται και λάθη. Η μεγάλη εικόνα  που έχω εγώ, βλέποντας και από το δικό μου υπουργείο, είναι ότι πρόκειται για μία συνειδητή προσπάθεια να εμφανιστεί μία εικόνα ότι τα πάντα, ότι και αν γίνεται σήμερα, είναι προεκλογικό ρουσφέτι, με δύο στόχους: πάλι να μη συζητήσουμε για προγράμματα συγκεκριμένα και, δεύτερον, πρέπει να επισημάνω και μία άλλη συνέπεια, η προσπάθεια δημιουργίας δυσλειτουργίας στη δημόσια διοίκηση. Όταν ένας υπάλληλος βλέπει αυτό το κλίμα, να δηλώνουν αρχηγοί κομμάτων «εμείς δεν πάμε στη Βουλή», «η κυβέρνηση τέλειωσε», μπορεί και να δημιουργείται μία παρόρμηση -αν δεν είναι προσεκτικός- να κάνει κι αυτός το ίδιο. Και θέλω να επισημάνω ότι υπάρχει συνταγματική ευθύνη για όσους υπηρετούμε αυτόν τον τόπο, από οποιοδήποτε θέσεις, να υπηρετούμε το καθήκον μας. Αυτή είναι λοιπόν η εξήγησή μου.

Δεν θα συγχωρέσω αν υπάρχουν επιμέρους στοιχεία, αλλά αν κρίνω από το Υπουργείο, εγώ έχω στο γραφείο μου για να υπογράψω ή να μην υπογράψω την παράταση του Αναπτυξιακού νόμου – όλα τα επιμελητήρια της χώρας μου ζητούν να το κάνω. Έχω στο γραφείο να υπογράψω ή να μην υπογράψω το να υπάρχει δυνατότητα να πληρωθούν χρέη προς τους αγρότες για τη Βιομηχανία Ζάχαρης και λοιπά. Έχω να υπογράψω, και αυτό λεπτό θέμα, το συζητούσαμε χθες, την επέκταση ή όχι των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας που λήγει 30 του μήνα και από ότι μου λένε, οι ίδιοι οι δήμαρχοι, πρέπει να παραταθεί τουλάχιστον τρεις-τέσσερις μήνες για να προλάβουν και οι νέοι δήμαρχοι να αναλάβουν.

Ό,τι λοιπόν αφορά, και δράττομαι της ευκαιρίας να το πω, λειτουργίες του Κράτους της Διοίκησης, των Υπουργείων και λοιπά, ή ό τι αφορά εισήγηση των υπηρεσιών του υπουργείου, εγώ θα υπογράφω μέχρι το τελευταίο λεπτό που θα είμαι εδώ. Και οι υπογραφές μου όλες θα είναι στην κρίση των οργάνων, της πολιτείας, του ελληνικού λαού και λοιπά.

Βεβαίως υπάρχουν και πράγματα για να σας προλάβω, που τα πάγωσα εγώ ο ίδιος. Ήταν να διορίσω στον ΟΟΣΑ τον αναπληρωτή Πρέσβη. Βεβαίως θα το κρατήσω, διότι είναι πολιτική απόφαση, δεν είναι μια προκήρυξη να πω ότι έγινε η προκήρυξη, έγιναν συνεντεύξεις, βγήκε η απόφαση. Αν ήταν αυτό, και πάλι θα το υλοποιούσα.

  • Η Έκθεση της Κομισιόν είναι αναμενόμενη. Οπωσδήποτε οι Εκθέσεις αυτές πρέπει να κάνουν επισημάνσεις. Για τη συγκεκριμένη Έκθεση ξέρουμε ότι υπήρξαν διαβήματα να είναι διαφορετική, τελικά είναι αυτή που έχουμε και περιλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες, που όμως παραβλέπονται. Λέει ότι ως κεντρική διοίκηση έχουμε 24 δισ. απόθεμα και ως κεντρική κυβέρνηση 34 δισ. Για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος έχει γεμάτα ταμεία για να θωρακιστεί έναντι εξωτερικών κινδύνων. Όσο για τα μέτρα, η Έκθεση λέει στην ουσία ότι αυτά δεν είναι προεκλογικά, ότι δηλαδή η 13η σύνταξη με τον τρόπο που δόθηκε θεωρείται μόνιμο μέτρο και αυτό αναφέρεται ρητά.
  • Ένα σημείο που υπάρχει διαφωνία, υπήρχε και υπάρχει διαφορετική εκτίμηση, είναι τα αποτελέσματα των 120 δόσεων. Εμείς εκτιμούμε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη εισροή εσόδων, η Κομισιόν και το ΔΝΤ –και παλιότερα γινόταν αυτό- διαφωνούν λέγοντας ότι κάποιοι που πληρώνουν θα σταματήσουν. Αυτό θα το δούμε, το φθινόπωρο θα δούμε τα πραγματικά νούμερα.
  • Δε δέχομαι τον όρο «προεκλογικές παροχές». Εμείς είχαμε ένα σχέδιο, ένα αναπτυξιακό σχέδιο και μία Αναπτυξιακή Στρατηγική την οποία εφαρμόζουμε. Για να πάρουμε κάποια από τα μέτρα -κάποια εκ των οποίων ανακοινώθηκαν πέρυσι στη ΔΕΘ, κάποια φέτος το Μάιο-, περιμέναμε τη Eurostat να ανακοινώσει τα οριστικά στοιχεία σε ό,τι αφορά το πλεόνασμα στις 24 Απριλίου. Δεν μπορούσαν να ανακοινωθούν μέτρα με δημοσιονομική επίπτωση αν δεν είχαμε αυτή την ανακοίνωση. Μόλις ανακοινώθηκαν τα στοιχεία, έπειτα από 1-2 συσκέψεις τα αποφασίσαμε.
  • Για να κρατήσουμε και να βελτιώσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης πρέπει να πάρουμε και μέτρα που να ενισχύουν τις εξαγωγές, να τονώνουν την εσωτερική κατανάλωση, να ενισχύουν τις επενδύσεις και εκεί μέσα εντάσσονται όλα τα μέτρα τα οποία πήραμε.
  • Ήταν μια δύσκολη τετραετία. Στην πολιτική κάνεις κάποια πράγματα αν τα θεωρείς σωστά, ανεξάρτητα από το αν ο κόσμος τα αναγνωρίσει ή όχι. Έγιναν μερικά πράγματα στη χώρα μας αυτά τα δύσκολα χρόνια, τα οποία θεωρώ ότι έχουν ιστορική διάσταση. Αν κάποιοι έχουν άλλη άποψη είναι σεβαστή. Το ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια αποτελεί μία εθνική κατάκτηση.
  • Επειδή είμαι και πρακτικός άνθρωπος θέλω να ξέρω πού πατάω. Έχει διαφορά ως κοινωνία και ως χώρα, αν πατάμε σε μια ύφεση του 7% ή σε μία ανάκαμψη του 2% που θέλουμε να την κάνουμε 3%, 4% ή 5%. Επειδή πρέπει να κάνω και απολογισμό ως προς τον εαυτό μου, προς τους ψηφοφόρους και την κοινωνία, υπάρχουν πράγματα για τα οποία είμαι υπερήφανος διότι βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Δημιουργήσαμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης με την Ευρώπη που μας έβλεπε ως χώρα των Greek Statistics και ως διεφθαρμένη χώρα. Δημιουργήσαμε προϋποθέσεις, λοιπόν, όχι μόνο για την ανάκαμψη αλλά και για να χτίσουμε νέο μοντέλο ανάπτυξης. Υπάρχουν πράγματα για τα οποία δεν μπορέσαμε να αλλάξουμε: Για παράδειγμα, δεν μπορέσαμε να αλλάξουμε το κράτος στο βαθμό που θα θέλαμε, δεν μπορέσαμε πάντα να υπερασπιστούμε τη διαφορετικότητά μας, κάναμε κι εμείς πράγματα για τα οποία ένας κόσμος έλεγε «μα κι εσείς τα ίδια κάνετε». Γι’ αυτό ακριβώς χτίζουμε το πρόγραμμα της νέας τετραετίας με το οποίο θα προσπαθήσουμε να πείσουμε ότι, παρ’ όλα αυτά, η κοινωνία θα αξιολογήσει ότι δεν υπάρχει άλλη δύναμη που να μπορεί να αλλάξει αυτό το κράτος.
  • Ο κ. Μητσοτάκης θέλει μικρότερο κράτος, δεν θέλει άλλο κράτος. Εμείς θέλουμε άλλο κράτος, που να υπηρετεί την κοινωνία, να είναι ανοιχτό στους πολίτες, να μπορεί να επιτυγχάνει κοινωνικούς, αναπτυξιακούς στόχους, κ.λπ. Εγώ είμαι αισιόδοξος, με την έννοια: Πρώτον, το έργο το οποίο κάναμε μπορώ να το υπερασπιστώ σε ό,τι αφορά τη γενική του κατεύθυνση, δεύτερον υπάρχουν αδυναμίες που δεν πρέπει να ντραπούμε να τις πούμε, διότι είτε οφείλονται σε δικές μας αδυναμίες και απειρίες είτε πρόκειται για τη φύση των προβλημάτων, κληρονομημένα προβλήματα δεκαετιών, θα πρέπει όλοι ως κοινωνία να συζητήσουμε πώς θα τα λύσουμε. Τρίτον, έχουμε ένα καλό σχέδιο για το μέλλον: Πατάει σε αυτό το οποίο έχουμε, μπορεί να το συνεχίσει, να το βελτιώσει και να το ολοκληρώσει ακόμη περισσότερο.
  • Ως προς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, πρέπει να βγάλουμε συνολικά συμπεράσματα. Ήταν αποτέλεσμα που αιφνιδίασε αρνητικά, διότι είχαν διαμορφωθεί θετικότερες προσδοκίες, όμως αυτό το αποτέλεσμα δεν το θεωρώ ευκαταφρόνητο. Διότι επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία δύναμη που είτε κυβερνά είτε διεκδικεί να κυβερνά.
  • Υπήρξε, λοιπόν, η μάχη των ευρωεκλογών, που έδωσε τα μηνύματά της και τα οποία είναι προς μελέτη. Η ΝΔ έχει το «γκολ από τα αποδυτήρια», το οποίο είναι η παράσταση νίκης. Αυτό το οποίο υπονοούν όσοι το λένε αυτό είναι ότι ένας κόσμος πάει πάντα με το νικητή. Ο δικός μου ισχυρισμός είναι ότι αυτός ο κόσμος στην Ελλάδα πια δεν είναι τόσος πολύς όσο παλιότερα και ένας λόγος είναι ότι αντικειμενικοποιήσαμε τις διαδικασίες και δεν υπάρχει χώρος εύκολα για ρουσφέτι όπως παλιά. Αν υπάρχει ένας χώρος στον οποίο το φαινομενικά ανέφικτο να γίνεται εφικτό είναι -εκτός από το ποδόσφαιρο- η πολιτική. Θεωρώ ότι εμείς θα δώσουμε έναν ωραίο αγώνα, αυτή τη φορά έχουμε την πολυτέλεια να ξεκινάμε από το 24% και όχι από το 4% που ξεκινήσαμε κάποτε.
  • Η θέση μας είναι γνωστή και διαμορφωμένη ιστορικά. Εμείς ποτέ δεν είχαμε ή έχουμε ως αποκλειστικό στόχο τη μονοκομματική κυβέρνηση, αλλά η ιδέα μας ήταν και είναι ένας αστερισμός δυνάμεων που θα συγκροτεί έναν ευρύτερο συνασπισμό ο οποίος θα ανασυγκροτήσει τη χώρα. Θα χαιρόμασταν εάν εξαρχής υπήρχε ένα κόμμα με το οποίο θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Ο λόγος που συνεργαστήκαμε με τους ΑΝΕΛ -και νομίζω ότι πέτυχε η συνεργασία στο πρώτο της μέρος, ο επίλογος δεν ήταν καλός- ήταν διότι με το συσχετισμό δυνάμεων που προέκυψε από τις εκλογές του Ιανουαρίου δεν υπήρχε δυνατότητα άλλων συνεργασιών. Άρα προσβλέπουμε σε ένα μέλλον όπου ο κοινωνικός χώρος που θέλει να εκφράσει το ΠΑΣΟΚ θα αντιστοιχηθεί με την πολιτική μας, εννοώντας ότι ο κοινωνικός αυτός χώρος θέλει Κοινωνικό Κράτος, δίκαιη ανάπτυξη, βιώσιμη ανάπτυξη, και δε βλέπω άλλη δύναμη σήμερα που να μπορεί να εκφράσει και να αγωνιστεί γι αυτούς τους στόχους πλην του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το Γραφείο Τύπου