Τελευταία Νέα
Δεκ 14

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στους “Αταίριαστους” στον ΣΚΑΪ

 

 

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα, Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, στην εκπομπή “Αταίριαστοι” και τους δημοσιογράφους, κ. Γιάννη Ντσούνο και κ. Χρήστο Κούτρα, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:

 

Για την παράδοση εκτός καταστήματος (click away):

«Η παράδοση εκτός, για πρώτη μέρα χθες και τηρουμένου ότι είχε και πολύ κακό καιρό, πήγε αρκετά καλά. Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό πληροφοριακό μας σύστημα είχαμε πολλές χιλιάδες παραγγελιών που εκτελέστηκαν με αυτόν τον τρόπο.  Σε πολλές μεγάλες αλυσίδες, ένα περίπου 40% των παραγγελιών που θα πήγαιναν στους ταχυμεταφορείς, μεταφέρθηκαν σχεδόν αμέσως στην παράδοση εκτός. Άρα, ο πρώτος και βασικός μας στόχος που είναι η αποφόρτιση των ταχυμεταφορών, έτσι ώστε να ομαλοποιηθεί η κίνηση μέσω αυτών στην υπόλοιπη επικράτεια, φαίνεται να επιτυγχάνεται».

 

«Αυτή η υπηρεσία είναι για μικρό όγκο πωλήσεων. Δεν προσδοκούμε χιλιάδες πωλήσεις».

 

 

 

Για τη φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου:

«Εάν είναι πραγματική η φωτογραφία, είναι απολύτως απαγορευμένη. Εάν είχαμε ελεγκτικό όργανο εκείνη τη στιγμή και το έβλεπε, έπρεπε να κλείσει αυτό το κατάστημα για 90 ημέρες».

 

«Είναι δυνατόν να κάνουν αυτό το πράγμα στ’ αλήθεια; Εδώ λέμε να μην αγγίζει ο ένας τον άλλον, να μην μπαίνει ο πελάτης μέσα, να είναι μέχρι 9 άτομα στην ουρά και βάζουν την κυρία να δοκιμάσει τα παπούτσια στον δρόμο;».

 

Για το αν ευνοούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις έναντι των μικρών:

«Αν αυτή ήταν η πρόθεσή μας, τότε σε αυτήν την περίπτωση δεν θα επιλέγαμε να επιτρέψουμε και τις τηλεφωνικές παραγγελίες και τα sms. Επιτρέψαμε και τις τηλεφωνικές παραγγελίες για να κάνουν χρήση αυτής της υπηρεσίας και τα μικρά καταστήματα που δεν έχουν οργανωμένο ηλεκτρονικό εμπόριο».

 

Για την απόφαση να μην λειτουργήσει το λιανικό εμπόριο:

«Η πρόβλεψη των γιατρών σύμφωνα με τον αλγόριθμο τον οποίο είχαν φτιάξει, ήταν ότι η εικόνα των γεμάτων δρόμων κατά τη διάρκεια των γιορτών θα οδηγούσε σε 1.000 νεκρούς την ημέρα από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά. Δεν ξέρω ποιος στα σοβαρά, θα ρίσκαρε 1.000 και πλέον νεκρούς την ημέρα για να ανοίξουν τα καταστήματα».

 

«Το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ το αν θα τηρούσαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας εντός των καταστημάτων οι επιχειρηματίες. Το πρόβλημα δεν ήταν τα καταστήματα. Το πρόβλημα ήταν η κοινωνική κινητικότητα στους δρόμους».

 

«Όταν η Γερμανία που έχει τα περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ στον κόσμο σου λέει “καταρρέουμε, θα πεθάνει κόσμος” και τα κλείνει όλα, συζητάμε στην Ελλάδα για τη λιανική πώληση;Δεν καταλαβαίνουμε τι συμφορά έχει βρει την ανθρωπότητα;».

 

Για τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης στις επιχειρήσεις:

«Είναι απολύτως προφανές ότι σε όλα τα υποστηρικτικά μέτρα που πήραμε για τις επιχειρήσεις και έχουν λειτουργήσει αρκετά καλά και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι, δεν είχαμε προϋπολογίσει κλειστά καταστήματα στις γιορτές. Κλειστά καταστήματα στις γιορτές σημαίνουν τεράστια ζημία για το λιανικό εμπόριο και τον επιχειρηματία. Άρα θα εξετάσουμε κάθε περιθώριο για επιπλέον υποστηρικτικά μέτρα».

 

Για τη στάση της Εκκλησίας:

«Θρέφω μεγάλο σεβασμό στην Εκκλησία. Όπως και στην πρώτη καραντίνα η Εκκλησία μας κράτησε μία πολύ υπεύθυνη στάση, είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα κάνει και τώρα. Δεν υφίσταται από κανέναν καμία διάθεση διωγμού της Εκκλησίας και σίγουρα όχι από εμένα ή από την Κυβέρνηση».

 

«Η ίδια η Εκκλησία έχει δεχθεί στο σώμα της πικρά πυρά της συμφοράς που έχει αυτός ο ιός. Ο ιός μεταδίδεται από την κοινωνική κινητικότητα, από την μετακίνηση των ανθρώπων, από την κοινωνική τους συναναστροφή, από την παρουσία τους σε κλειστούς χώρους. Σε πνεύμα χριστιανικής αγάπης και κατανόησης και η Εκκλησία μας θα δείξει ένα υπεύθυνο πρόσωπο».

 

«Είναι πολύ επώδυνο για τους ιερείς και για τους πιστούς να μην μπορούν να επιτελέσουν όπως θέλουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα αυτές τις ημέρες. Ήταν πολύ επώδυνο για την Κυβέρνηση να πάρει αυτές τις αποφάσεις. Πρέπει όμως τώρα να βάλουμε όλοι λίγο πλάτη για μην φτάσουμε σε μεγάλες τραγωδίες».

 

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=nKICeUXWzGI