Τελευταία Νέα
Νοέ 13

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στους δημοσιογράφους, κ. Δημήτρη Οικονόμου και κ. Μαρία Αναστασοπούλου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ»  και τους δημοσιογράφους, κ. Δημήτρη Οικονόμου και κ. Μαρία Αναστασοπούλου, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:

 

Για την εξέλιξη της πανδημίας:

«Έχουμε πλέον ένα παγκόσμιο φυσικό φαινόμενο που έρχεται με πρωτοφανή ένταση. Είναι  σαν να βρισκόμαστε σε μία θύελλα. Έχουμε λάβει μέτρα και ξεκινούμε την καραντίνα ευρισκόμενοι ακόμα σε σχετικά χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων απ’ ότι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ο κυριότερος λόγος που πήραμε αυτά τα μέτρα, είναι  για να μη φτάσουμε στο σημείο να έχουμε τις εικόνες που βλέπουμε στο εξωτερικό στην Ελλάδα. Η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας έχει έρθει με πάρα πολύ μεγάλη ένταση, κυρίως στην Ευρώπη, αλλά και στη Βόρεια Αμερική».

 

«Ο Πρωθυπουργός είπε χθες μία αυτονόητη αλήθεια που είχα πει και εγώ προχθές. Προφανώς όλες οι προβλέψεις για την ταχύτητα εξαπλώσεως του δεύτερου κύματος παγκοσμίως και των επιστημόνων και των πολιτικών έπεσαν έξω. Δεν είναι  κάτι που έγινε στην Ελλάδα. Είναι  κάτι που γίνεται στον πλανήτη. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όταν λέμε κάτι απολύτως αυτονόητο, προκαλεί τόσο μεγάλη συζήτηση».

 

 

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία:

«Όλες οι ΜΕΘ είναι  έτοιμες και λειτουργικές. Οι μισές είναι  άδειες. Αναφορικά με τους γιατρούς του νοσοκομείου «Σωτηρία», υπάρχουν τα εξής στοιχεία: Το 2015, όταν δηλαδή ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ,  το «Σωτηρία» είχε 170 γιατρούς. Το 2019 όταν έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ στο «Σωτηρία» είχαν μείνει 98 γιατροί και σήμερα μετά τις προσλήψεις του κ. Κικίλια, οι γιατροί είναι  140. Αυτά δεν τα είπε η Νέα Δημοκρατία. Αυτά τα είπε η διευθύντρια της Πνευμολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Είναι  διπλάσιοι ακριβώς από την εποχή που έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί επί Τσίπρα, δυστυχώς, κατέρρευσε το «Σωτηρία», όπως αποδεικνύεται από τα νούμερα».

 

Για το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown:

«Το πότε θα τελειώσει ακριβώς το lockdown κανείς μας δεν μπορεί να το πει σήμερα μετά βεβαιότητος διότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας. Εάν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα με πειθαρχία και αρχίσει η πανδημία να υποχωρεί, αυξάνονται οι πιθανότητες να αρθεί έστω και μερικώς. Έχουμε πει από την αρχή ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα».

 

Για το αν αντέχει η οικονομία:

«Ο λόγος που έχουμε τόσο χαμηλά επιτόκια και ο λόγος που έχουμε βγει με τόσο μεγάλη επιτυχία αρκετές φορές στις αγορές και θα ξαναβγούμε αν χρειαστεί, είναι ότι οι αγορές διαπίστωσαν πως τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση και στην υγεία και στην οικονομία ήταν συνετά και αρκετά σοβαρά για να ελέγξουν την πανδημία από τη μία και να κρατήσουν ζωντανή την οικονομία από την άλλη. Εάν θεωρούσαν οι αγορές ότι αυτά που κάνουμε είναι λάθος, τώρα δεν θα είχαμε 0,8% επιτόκιο, θα είχαμε 8%. Με τη λελογισμένη χρήση των δημόσιων οικονομικών που μας έχει εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός είμαστε σήμερα ως κράτος πανέτοιμοι να αντέξουμε και μία πιο παρατεταμένη αναγκαστική καραντίνα και να διατηρήσουμε ζωντανή την οικονομία».

 

Για τη ρύθμιση για τις επιταγές:

«Τη Δευτέρα, στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου θα έχουμε και τη διάταξη για τις επιταγές που είναι κάτι που αφορά πάρα πολύ κόσμο. Όλες οι επιταγές των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 θα πάρουν 75 μέρες παράταση. Όλες οι επιταγές των επιχειρήσεων που έχουν μείωση τζίρου άνω του 50% θα πάρουν 75 μέρες παράταση. Όσοι κάτοχοι επιταγών που πρέπει να τις εισπράξουν έχουν άνω του 20% του τζίρου τους ανείσπρακτες επιταγές που είναι προστατευμένες λόγω των κρατικών μέτρων, αυτοί αυτομάτως θα λαμβάνουν, παρότι λειτουργεί η επιχείρησή τους, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι τον Απρίλιο».

 

Για την αύξηση των τιμών στα super market:

«Τη Δευτέρα θα φέρουμε τροπολογία για το θέμα της αδικαιολόγητης αύξησης των τιμών που παρατηρήθηκε σε ορισμένα super market. Είμαι υπέρ της ελευθέρας αγοράς αλλά όταν είσαι σε καθεστώς καραντίνας δεν έχεις ελεύθερη αγορά, έχεις ρυθμισμένη αγορά. Θα επαναφέρουμε τη ρύθμιση που είχαμε φέρει, τον περασμένο Μάρτιο, και όποιος έχει κάνει παράλογη αύξηση πάνω από αυτό που θα επιτρέψουμε, θα λάβει τεράστιο πρόστιμο. Καλώ τους επικεφαλής που το έκαναν να μην το συνεχίσουν».

 

 

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=MC6QaLDAbUs