Τελευταία Νέα
Νοέ 29

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην ΕΡΤ1

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, εχθές, Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, στην εκπομπή «10» και την δημοσιογράφο, κ. Όλγα Τρέμη, στην ΕΡΤ1.

  • Κάθε χρόνο το μέρισμα μοιραζόταν τον Δεκέμβριο. Το 2019, αντί ο κ. Τσίπρας να περιμένει τον Δεκέμβριο, το μοίρασε τον Μάϊο, επειδή είχαμε τις ευρωεκλογές. Άρα, το μεγάλο κομμάτι του υπερπλεονάσματος το έχουν ήδη πάρει.
  • Ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε από τον κ. Τσίπρα δημοσιονομικό κενό 350 εκατομμύρια ευρώ. Τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης αυτούς τους 4 μήνες; Μείωσε τον ΕΝΦΙΑ από φέτος, ενώ η προεκλογική μας ατζέντα έλεγε από το 2020, 22% μεσοσταθμικά. Δηλαδή 12% παραπάνω απ’ ότι προέβλεπε ο κ. Τσίπρας. Μείωσε τον φόρο των επιχειρήσεων κατά 4 μονάδες για τα εισοδήματα του ’19, ενώ η προεκλογική μας δέσμευση ήταν για τα εισοδήματα του ’20. Μείωσε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή από το 22% στο 9% για τα εισοδήματα μέχρι 10.000. Τα στοιχεία του προϋπολογισμού λένε ότι η μεσαία τάξη ωφελήθηκε πάρα πολύ. Το ίδιο δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις.
  • Ποιος είπε από την Κυβέρνηση ότι δεν θα δοθούν χρήματα σε αυτούς που έχουν ανάγκη και φέτος; Οι έχοντες ανάγκη βεβαίως θα πάρουν χρήματα και φέτος.
  • Όταν λέμε μονομερής ενέργεια τι σημαίνει; Να τινάξουμε στον αέρα όλο το πρόγραμμα της Ελλάδος. Μονομερείς ενέργειες στην Ευρώπη δεν γίνονται και σίγουρα δεν γίνονται από χώρα που είναι σε μνημόνιο. Όταν έχουμε μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας και έρχεται κάθε μήνα η Ευρώπη και βλέπει αν μας έφυγε ένα ευρώ από ένα κωδικό προϋπολογισμό, πώς είμαστε εκτός μνημονίου; Φαντασιωνόμαστε ότι είμαστε εκτός μνημονίου.
  • Ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αισθάνομαι πολύ καλά. Για ποιό λόγο; Διότι βλέπω όχι μόνο ότι τα επιτόκια δανεισμού της χώρας πέφτουν σε χαμηλό σημείο που δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν στην ιστορία μας, και αυτό κάτι λέει, αλλά και ότι οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να βάλουν λεφτά στην πραγματική οικονομία, δανείζονται με πολύ χαμηλότερα επιτόκια. Παράδειγμα, ο ΟΤΕ αντάλλαξε ομόλογο που πέρσι το πλήρωνε 7% και το πήρε με 0,8%. 
  • Μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τομέα του προϋπολογισμού και της οικονομίας δεν κάνει απλώς ακριβώς όσα υποσχέθηκε προεκλογικά, κάνει, για την ακρίβεια, περισσότερα. 
  • Και εμένα δεν μου άρεσε το σχόλιο της κυρίας Αγαπηδάκη για τον κύριο Πολάκη, έγινε όμως την εποχή που εκείνη ήταν πολίτης στο Facebook. Είναι το ίδιο πράγμα το σχόλιο ενός ανθρώπου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook όταν είναι ιδιώτης με το σχόλιο εν ενεργεία βουλευτή και πρώην Υπουργού; Όταν έχεις θεσμικό αξίωμα είσαι προφανώς δεκαπλά προσεκτικός. 
  • Το 2010 – 2012 ο κ. Τσίπρας έβριζε την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Αφού έγιναν μεγάλο κόμμα, ανέλαβαν την εξουσία και μετά έγιναν αντιπολίτευση, πήραν τους μισούς Υπουργούς του κ. Παπανδρέου, δηλαδή αυτούς που βρίζανε. Τώρα πήραν την κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη που όλοι ξέραμε τότε στη Βουλή ότι ήταν η αντ’ αυτού του Γιώργου Παπανδρέου. Η κυρία που κυνήγαγε και διέγραφε τους βουλευτές που δεν ψήφισαν το μνημόνιο, γιατί αυτό έκανε η κ. Βάρτζελη στη Βουλή τότε, είναι σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή Αναμόρφωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοια κοροϊδία έχει πουλήσει ο κ. Τσίπρας. 
  • Η Τουρκία σήμερα έκανε κάτι πρωτοφανώς απαράδεκτο. Ο Τούρκος Πρέσβης εκλήθη για εξηγήσεις και ξεκινάμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο για την καταγγελία αυτού του πρωτοφανούς γεγονότος. 
  • Είναι αυτό που έκανε η Τουρκία σήμερα κάτι που προκαλεί νομικές συνέπειες; Προφανώς και όχι. Μόνο στη φαντασία του κ. Ερντογάν μπορεί να προκαλεί. Διότι όταν βάσει του Διεθνούς Δικαίου της θαλάσσης χαράζεις Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με ένα κράτος αγνοώντας την ύπαρξη ενδιάμεσου κράτους, εδώ είναι η Κρήτη στο μέσο που έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, προφανώς αυτό το οποίο κάνεις είναι νομικά άκυρο. Άρα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει κάνει μία απίστευτα προκλητική ενέργεια εις βάρος των γειτόνων του, όχι μόνο εις βάρος της Ελλάδος. Το έχει κάνει μονομερώς, το έχει κάνει εχθρικά, το έχει κάνει επιθετικά, το έχει κάνει παράνομα αλλά το έχει κάνει και αναποτελεσματικά. Διότι αυτό που έκανε δεν δεσμεύει νομικά κανέναν στον πλανήτη.

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=cAMNsMnj7mg