Τελευταία Νέα
Μαρ 08

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή “ΣΗΜΕΡΑ” και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου, στον ΣΚΑΪ

 

 

O Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, Τρίτη 8 Μαρτίου, στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:

 

Για την ενεργειακή κρίση:

«Από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα η πρώτη ύλη έχει αυξηθεί 100%. Ζούμε τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση της ιστορίας, πολύ μεγαλύτερη της δεκαετίας του ’70. Είναι πρακτικά αδύνατον να πιστέψει κάποιος ότι υπάρχει τρόπος – υπό αυτές τις συνθήκες- να μην ανέβει η τιμή στο πρατήριο».

«Περιμένουμε να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη νέα εργαλειοθήκη που θα δώσει κάποιο βαθμό ελευθερίας στα κράτη να κινηθούν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Η κυβέρνηση έχει αιτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δημιουργία ενός ταμείου κατά τα πρότυπα του RRF, μόνο για το τμήμα της ενέργειας».

«Οι λύσεις που θα βρεθούν, θα βρεθούν πανευρωπαϊκά. Δεν μπορούν να βρεθούν από ένα κράτος μόνο του. Αυτές οι τιμές είναι υπεράνω πάσης πρόβλεψης».

 

Για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα:

«Με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα πέραν του πολύ μεγάλου δημοσιονομικού κόστους που έχει και άρα της πιθανότητας δημιουργίας μεγάλης ανησυχίας στις αγορές σε μια χρονικά κακή στιγμή, διακινδυνεύεις να μπεις σε έναν νέο κύκλο ανεξέλεγκτης αύξησης των επιτοκίων. Αν αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού αυξάνεται το επιτόκιο στην πιστωτική σου κάρτα, αυξάνεται το επιτόκιο στο στεγαστικό σου δάνειο, αυξάνεται το επιτόκιο στο επιχειρηματικό σου δάνειο. Άρα, γλιτώνεις τα 40 λεπτά στο πρατήριο, αλλά τα πληρώνεις τριπλά στην πιστωτική σου κάρτα».

 

Για τα μέτρα στήριξης στους οικονομικά ασθενέστερους:

«Δεν έχουμε αφήσει κανέναν μόνο του όλα αυτά τα χρόνια που η μία κρίση διαδέχεται την άλλη. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και διακινδυνεύουν την επιβίωσή τους. Πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο που υποφέρει με κάθε τρόπο, έστω και στα όρια του προϋπολογισμού μας, έστω και από το υστέρημα του κράτους».

 

Για το αν λειτουργούν οι λιγνιτικές μονάδες στη χώρα:

 

«Άλλος ένας μύθος της εποχής μας, ότι για τις αυξήσεις στο ρεύμα ευθύνεται η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες. Καμία λιγνιτική μονάδα δεν έχει κλείσει από το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης, όπως το ονομάζουμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Πλην μιας μονάδας στο Αμύνταιο που έπρεπε να έχει κλείσει από τον Αύγουστο του ’18 διότι είχε συμπληρώσει τον χρόνο λειτουργίας της, όλες οι άλλες λιγνιτικές μονάδες δουλεύουν στο φουλ».

 

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και αλλαγής του εκλογικού νόμου:

«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Δεν έχω αρμοδιότητα επί του εκλογικού νόμου. Γενική μου αρχή είναι ότι είμαι εξαιρετικά υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων. Ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων πρέπει να σας πω ότι αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που τα πήγαμε τόσο καλά στις επενδύσεις, τα τελευταία δύο χρόνια».

 

 

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

 

https://www.youtube.com/watch?v=kBt_5z4Q50M