Τελευταία Νέα
Δεκ 27

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN TV

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος»  και τους δημοσιογράφους, κ. Άκη Παυλόπουλο και κ. Ευλαμπία Ρέβη, στην τηλεόραση του ΟPEN, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:

 

Για τις ανατιμήσεις στις μάσκες και τα πρόστιμα στους παραβάτες της ισχύουσας αγορανομικής διάταξης:

«Έχουμε εντοπίσει 16 site που αύξησαν ξαφνικά, από Πέμπτη σε Παρασκευή, την τιμή στις μάσκες που διαθέτουν προς πώληση. Οι ανατιμήσεις ήταν μεγάλες: 40%-50%-60%. Στα συγκεκριμένα site δεν είχαν εξαντληθεί οι μάσκες. Κανένας δεν είχε δηλώσει έλλειψη. Αντιθέτως δεχόντουσαν παραγγελίες, άρα δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν είχαν. Άλλωστε, οι μάσκες αυξημένης προστασίας κυκλοφορούν πολύ λιγότερο από τις άλλες. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Από την αρχή ήταν έτσι. Είναι  ακριβότερο υλικό και πιο σπάνιο. Όμως, τα site αυτά όλα λειτουργούσαν και πουλούσαν κανονικά και την Πέμπτη και την Παρασκευή.       

 

Υπάρχει αγορανομική διάταξη που απαγορεύει να αυξήσουν το περιθώριο του κέρδους τους, πέραν απ’ ότι ήταν το Φεβρουάριο του 2020 σε όλα τα υλικά που σχετίζονται με την πανδημία. Κατά συνέπεια όσοι το έχουν κάνει, θα πρέπει να αποδείξουν ότι μεταξύ της Πέμπτης και της Παρασκευής αυξήθηκε η τιμή της προμήθειας των μασκών αυτών. Εάν δεν αποδείξουν με το τιμολόγιο αγοράς ότι αυξήθηκε η τιμή χονδρικής ανάλογα με την τιμή λιανικής,  θα τους επιβληθεί το αναλογούν πρόστιμο.

 

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτού τις επιστολές που προβλέπει ο νόμος προς τις συγκεκριμένες εταιρείες για να συλλεγούν τα νόμιμα παραστατικά και να εξηγήσουν γιατί κάνουν αυτή την αύξηση – προφανώς ο καθένας έχει δικαίωμα να εξηγήσει γιατί το έκανε. Σε διάστημα 2-3 ημερών η υπηρεσία θα πιστοποιήσει εάν οι αυξήσεις ήταν νόμιμες ή όχι και μετά εγώ, ως αρμόδιος Υπουργός, θα αποφασίσω το πρόστιμο.

 

Δεν υπάρχει fixed πρόστιμο, το ύψος του βασίζεται σε συγκεκριμένες κάποιες παραμέτρους. Θα εξαντλήσω τα όρια του νόμου. Όσο μεγαλύτερο πρόστιμο μπορώ να βάλω σε μια επιχείρηση βάσει τζίρου και παράβασης, θα το βάλω. 

 

Δεν θα βάλουμε πρόστιμο σε κάποιον που είναι νόμιμος, κινούμαστε πάντα βάσει του νόμου. Το ξεκαθαρίζω. Δεν αυθαιρετούμε.

 

Κάποιοι νόμιζαν ενδεχομένως ότι μπορούν να μας πιάσουν στον ύπνο, ότι δεν θα ασχοληθούμε ή ότι θα αντιδράσουμε με καθυστέρηση.  Εμείς αντιδράσαμε αμέσως. Παρασκευή έγινε, Δευτέρα κάνουμε τον έλεγχο.

 

Εκτός από παράνομο είναι  και ηθικά απαράδεκτο να θέλει κάποιος επειδή η πανδημία δείχνει πάλι τα δόντια της και αναγκάζει την πολιτεία να πάρει μέτρα, να θέλει να βγάλει υπερβολικό κέρδος. Εγώ δεν είπα ποτέ να μη βγάλουν κέρδος. Για αυτό και δεν έβαλα διατίμηση. Τους άφησα να έχουν ένα νόμιμο, ένα λογικό κέρδος. Καταλαβαίνω ότι πρέπει ο έμπορος να κερδίζει. Άλλο, όμως, να κερδίζει και άλλο από την έλευση της Όμικρον παραδείγματος χάρη τώρα, να θέλει να κερδίσει για μια ζωή.

 

Η αγορανομική αυτή διάταξη ισχύει μέχρι 30 Ιουνίου 2022 και θα επεκτείνεται όσο διαρκεί η πανδημία».

 

Για την πορεία της πανδημίας το τελευταίο τριήμερο και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων:

«Παρακολούθησα την εξέλιξη των κρουσμάτων αυτές τις τρεις ημέρες, από την Παρασκευή μέχρι εχθές.  Υπήρχε προφανώς μια αύξηση, σημαντική να μην το υποτιμήσω, αλλά όχι φοβερή. Η αύξηση είναι δεδομένη και 30% και 35% αλλά δεν είναι ακόμα αυτό που λέγανε κάποιοι ότι θα είναι 300%, 500%, – τουλάχιστον όχι ακόμα. 

 

Όπως και να έχει, στην αρχή της νέας χρονιάς κάποια ήπια μέτρα θα ληφθούν κυρίως διότι, ακόμα και αν δεν υπήρχε η Όμικρον, ήμασταν μόνο στη Δέλτα, θα πρέπει να φρενάρουμε την αναγκαστική αύξηση που φέρνουν οι γιορτές λόγω αυξημένης κοινωνικής κινητικότητας. 

 

Άρα, είναι λογικό στην αρχή του χρόνου αφού πλέον η αγορά μας έχει λειτουργήσει σωστά όπως θα θέλαμε, έχουν γίνει οι τζίροι, έχουν δουλέψει τα καταστήματα, έχει κινηθεί η οικονομία, έχει διασκεδάσει ο κόσμος, να πάρουμε λίγα ήπια μέτρα για λίγες μέρες έτσι ώστε να έρθουμε πάλι στα ίσα μας για να το πω απλά. Δεν χρειάζεται πανικός πάντως. Ηρεμία».

 

Για την ανάρτηση του κυρίου Μόσιαλου:

«Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω μιας και μιλάμε εκκλησιαστικά.  Θα ήμουν ο τελευταίος στον πλανήτη γη που θα μπορούσε να κατηγορήσει κάποιον για μια άστοχη ανάρτησή του στα social media. Για εμένα το πρόβλημα δεν είναι αν κάνεις μια άστοχη ανάρτηση στο twitter ή στο facebook ή οπουδήποτε αλλού ή πεις κάτι στην τηλεόραση. Αυτό μπορεί να συμβεί, είναι ανθρώπινο. Για εμένα το πολύ μεγάλο λάθος είναι να υποκρίνεσαι ότι δεν καταλαβαίνεις. 

 

Έχει δικαίωμα ο κύριος Μόσιαλος να κάνει αυτή και κάθε άλλη ανάρτηση; Ναι.

Κανείς δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα του κυρίου Μόσιαλου να ανεβάσει ακόμα και αυτή την άστοχη ανάρτηση. Ευτυχώς στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία και ελευθερία του λόγου. Και θέλω να πω σε όλους τους φίλους μου τους φιλελευθέρους που σήκωσαν σημεία φιλελευθερισμού: υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του κυρίου Μόσιαλου να κάνει αυτή και όποια άλλη ανάρτηση θέλει, ναι. Αυτό είναι φιλελευθερισμός.

 

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε την πράξη αυτή καθ’ αυτή.  Εξετάζουμε την ηθική απαξία του πράγματος.  Ότι ο άνθρωπος αυτός ενώ ήθελε να βοηθήσει, προσβάλλοντας τον πυρήνα της χριστιανικής θρησκείας διότι ας μην κοροϊδευόμαστε, αν δεν πιστεύεις ότι η έλευσις του Θεανθρώπου στην ζωή έγινε μέσα από ένα θαύμα, αυτό της παρθενίας της Θεοτόκου, προφανώς δεν πιστεύεις την ίδια την ύπαρξη του Χριστού. Επαναλαμβάνω, αυτό είναι δικαίωμα του. Για μένα που είμαι χριστιανός, όμως, αυτό προσβάλλει τον πυρήνα της θρησκείας μου.

 

Αυτό που έκανε ήταν εξαιρετικά άστοχο και προσβλητικό και θα μου επιτρέψετε να πω, επιζήμιο στην προσπάθεια για την πανδημία. Διότι ερχόμενος ο κύριος Μόσιαλος σε ευθεία σύγκρουση με όλους τους χριστιανούς της Ελλάδος, προσβάλλοντας κάτι τόσο θεμελιώδες για τον πιστό, αυτό σίγουρα τον καθιστά ακατάλληλο να τους πείσει. Δεν θα πείσεις κανέναν υβρίζοντας. Αυτό δεν γίνεται. Είναι τόσο απλό.

Δεν υποτιμώ τον κύριο Μόσιαλο, ο οποίος και έχει προσφέρει στην πανδημία  και είναι ένας σοβαρός άνθρωπος. Πολιτικοί αντίπαλοι ήμασταν πάντα αλλά είχα μια καλή και πολιτισμένη σχέση μαζί του. Τον σέβομαι. Θεωρώ ότι αν στην συνέντευξη του έλεγε απλώς ένα «συγγνώμη από όσους προσέβαλα, δεν ήταν αυτός ο στόχος μου», το θέμα θα είχε απλά κλείσει».

 

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=COpJnjzeKDg