Τελευταία Νέα
Οκτ 04

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη στον ρ/σ ΣΚΑΙ 100.3 και τον Άρη Πορτοσάλτε

 

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100.3 και τον δημοσιογράφο, κ. Άρη Πορτοσάλτε, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:

 

Για το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίσει την ελληνογαλλική συμφωνία:

«Αν το δούμε κομματικά, κάνει ένα μεγάλο δώρο στη Νέα Δημοκρατία. Διότι προφανώς μία συμφωνία που σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης έχει ποσοστό αποδοχής άνω του 90%, ο κύριος Τσίπρας θα εκφράσει το 5% – 7% που διαφωνεί σε αυτή τη συμφωνία.

Ως Έλληνας όμως θα ήθελα να δω μέχρι την Πέμπτη τον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάζει γνώμη και να υπερψηφίζει τη συμφωνία. Τέτοιου είδους μεγάλες στρατηγικές επιλογές καλό είναι να έχουν τη μέγιστη δυνατή πολιτική αποδοχή, γιατί αυτά τα βλέπουν και οι ξένοι.

Σε αυτές τις μεγάλες επιλογές, καλό είναι να μπορούμε να συνεννοηθούμε. Θεωρώ τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ανεξήγητη και απαράδεκτη. Πρώτον, γιατί ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας ως κυβέρνηση είχε ξεκινήσει τη συζήτηση με τους Γάλλους, άρα είναι προφανές ότι συμφωνεί. Έχει κάποιους ακραίους στο κόμμα του που του λένε να λέει πάντα όχι σε ό,τι κάνει η κυβέρνηση, αλλά δεν είναι αυτό το πεδίο για να κάνει αντιπολίτευση. Η συμφωνία με τη Γαλλία είναι ιστορικών διαστάσεων. Κάθε νουνεχής άνθρωπος το καταλαβαίνει».

 

Για τα αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τα αντανακλαστικά να εκδώσει δελτίο Τύπου, στο οποίο διαμαρτύρεται για τον φορολογικό έλεγχο στον Κώστα Βαξεβάνη και ζητάει από την κυβέρνηση να παρέμβει στις φορολογικές αρχές για να σταματήσει ο έλεγχος.

Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακούσει ακόμα για τη δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν εξαγοράσει τους βουλευτές του. Ούτε μία ανακοίνωση δεν έβγαλαν».

 

Για την πρωτογενή παραγωγή και την έλλειψη πρώτων υλών:

«Μέχρι στιγμής η παραγωγικότητα της χώρας το 2021 σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ο δείκτης PMI του Αυγούστου ήταν στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας μας. Άρα, πάμε πάρα πολύ καλά.

Η ερώτηση είναι: όλο αυτό το ράλι των τιμών δεν θα έρθει η ώρα που θα επηρεάσει την παραγωγικότητα; Απάντηση: προφανώς ναι. Είναι δυνατόν να ανεβαίνουν οι πρώτες ύλες και να σπανίζουν κιόλας και να μην έχεις πρόβλημα στην παραγωγικότητα;

Όσον αφορά στις πρώτες ύλες και αυτό που λέμε παραγωγή, φαίνεται ότι από το τέλος του χρόνου και μετά θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών. Όσον αφορά την ενέργεια και τα ναύλα φαίνεται ότι η ανοδική πορεία των τιμών θα συνεχιστεί».

 

Για το ενδεχόμενο να ξεμείνει η Ελλάδα από φυσικό αέριο:

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεμείνουμε. Το θέμα είναι σε τι τιμή θα το αγοράζουμε. Γιατί αυτό αφορά την οικονομία σου εν γένει. Προφανώς μία πολύ μεγάλη αύξηση τιμής φυσικού αερίου επηρεάζει πολύ περισσότερο από εμάς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης που θερμαίνονται κυρίως από το φυσικό αέριο. Μια τέτοια κρίση πρωτίστως θέτει σε κίνηση τις χώρες αυτές που έχουν πολύ μεγάλα συμφέροντα».

 

Για το πως θα προστατευτούν τα νοικοκυριά:

«Μέχρι το τέλος του χρόνου το κράτος πληρώνει όλη την αύξηση στο ρεύμα στο μέσο νοικοκυριό και στη μέση ελληνική επιχείρηση. Και το ίδιο συμβαίνει και με το φυσικό αέριο που επίσης την αύξηση την πληρώνει το κράτος. Επιπλέον, στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξάνεται η επιδότηση στους δικαιούχους. Άρα, όσον αφορά στην κρίση της ενέργειας τον μέσο Έλληνα δεν τον επηρεάζει παρά μόνον στη βενζίνη κίνησης».

 

Για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ:

«Η αρμόδια επίτροπος, κ. Φερέιρα επισκέφθηκε τη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα και μας έπλεξε το εγκώμιο λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ τα τελευταία δυο χρόνια και έχει εντυπωσιάσει τις Βρυξέλες ως προς το τρέχον ΕΣΠΑ.

Ως προς το νέο ΕΣΠΑ δεν είμαστε μόνο η πρώτη χώρα που εγκρίθηκε το γενικό πλαίσιο,  αλλά ελπίζω ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα είμαστε και η πρώτη χώρα που θα έχει έγκριση του τομεακού προγράμματος του νυν ΕΠΑΝΕΚ, που αφορά στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

 

Για τα τρέχοντα προγράμματα:

«Στην εστίαση υποβλήθηκαν -για το κεφάλαιο κίνησης- 39.300 αιτήσεις για 270.000.000 ευρώ.  Έχουν σήμερα πληρωθεί 160.000.000 ευρώ  και εκκρεμούν άλλες 3.000 αιτήσεις.

Στον τουρισμό το πρόγραμμα έκλεισε στις 30 Σεπτεμβρίου. Έχουν υποβληθεί 6.500 αιτήσεις, για 253.000.000 ευρώ, έχουν ήδη πληρωθεί 53.000.000 ευρώ και συνεχίζονται οι εντάξεις και οι πληρωμές.

Στα γυμναστήρια-παιδότοπους έγιναν 1.650 υποβολές, για 15.000.000 ευρώ, έχουν πληρωθεί τα 6.500.000 ευρώ και εκκρεμεί η εκταμίευση άλλων 4.000.000 ευρώ μέσα στις επόμενες 15 μέρες.

Στους δικηγόρους έχουν γίνει 14.300 υποβολές, για 27.000.000 ευρώ. Έχουν πληρωθεί 9.000.000 ευρώ. Άρα, όλα τα προγράμματα τρέχουν και είναι σε πολύ καλό σημείο».

 

Για το αν θα ενισχυθούν οι σχολές χορού:

«Κάναμε μείωση του ΦΠΑ που ήταν πάγιο τους αίτημα για να μπορούμε να ενισχύουμε διαρκώς τη ρευστότητά τους. Όμως οι αναγνωρισμένες σχολές χορού δεν πληρώνουν ΦΠΑ. Άρα η μείωση δεν αφορά αυτές που είναι αναγνωρισμένες. Για ορισμένους κλάδους που αδικήσαμε κατά τους προηγούμενους μήνες -οι σχολές χορού είναι πρώτες σε αυτή την κατηγορία- θα υπάρξουν ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες μέρες».

 

Για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας:

«Είμαστε σε ένα καλό σημείο με σοβαρούς ενδιαφερόμενους επενδυτές. Οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμα σε ένα πολύ λεπτό σημείο και δεν θέλω να κάνω ανακοινώσεις. Γενικά είμαστε καλά. Ίσως και να είναι εβδομάδα εξελίξεων».

 

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=I9ZoF-SLEao