Τελευταία Νέα
Απρ 14

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην ΕΡΤ1

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, Τετάρτη 14 Απριλίου, στην εκπομπή «Από τις έξι»  και τους δημοσιογράφους, κ. Δημήτρη Κοτταρίδη και κ. Γιάννη Πιτταρά, στην ΕΡΤ1, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:

Για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι θα πρέπει να διαγράψουμε τα χρέη, εφόσον ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να πληρωθούν. Θέλω να υπενθυμίσω ότι την περίοδο 2015 -2018 ήταν η περίοδος με τη μεγαλύτερη αύξηση του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα. Συσσωρεύονταν διαρκώς χρέη που δεν μπορούσαν να πληρωθούν και ουδέποτε τα διέγραψε η κυρία Αχτσιόγλου. Αναρωτιέμαι πραγματικά: γιατί αυτά τα χαριτωμένα τα σκέφτονται όταν είναι πάντα στην αντιπολίτευση και ποτέ όταν είναι στην κυβέρνηση; Ο κόσμος έχει τις αγωνίες τουκαι δεν μπορεί να παίζει κάποιος με αυτές.

«Όταν σε κλείνει μία κυβέρνηση με κρατική εντολή για να αντιμετωπίσει την πανδημία και υφίστασαι μία ζημία, προφανώς δημιουργείς χρέη, τα οποία εάν δούλευες κανονικά, δεν θα είχες δημιουργήσει. Η Κυβέρνηση το έχει αντιληφθεί αυτό και έχει ήδη δράσει, δεν περιμένει τον ΣΥΡΙΖΑ για να δράσει».

«Όταν το κράτος πληρώνει 8 μήνες τους τόκους των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, αυτό δεν είναι έμμεση διαγραφή του χρέους τους προς την τράπεζα; Όταν πληρώνει με το ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ για τους επόμενους 8 μήνες το 90% στα τοκοχρεολύσια του συνεπούς δανειολήπτη και το 80% του μη συνεπούς, αυτό δεν είναι έμμεση διαγραφή χρέους; Όταν σου δίνει το κράτος επιστρεπτέα προκαταβολή και σου λέει το 50% στο διαγράφω, αυτό δεν είναι διαγραφή χρέους;»

«Μία σειρά μέτρων που έχουμε ήδη εφαρμόσει, στην πραγματικότητα αποτελούν διαγραφή ιδιωτικού χρέους. Είναι μέτρα διαγραφής του τραπεζικού χρέους από τους πολίτες προς τις τράπεζες υπό την έννοια ότι τα πληρώνει το κράτος για εσένα, χωρίς εσύ να τα χρωστάς στο κράτος. Ταυτόχρονα, είναι και μέτρα που βοηθούν ώστε να μην βρεθούν οι τράπεζες ξανά σε ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση.Δεν διαγράφει τα χρήματα που θα έπρεπε να πάρουν οι τράπεζες, αλλά τα πληρώνει το κράτος».

«Ζήσαμε τι θα πει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να είναι έξω από το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα.Κάθε σχετική συζήτηση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφοντας τον ΣΥΡΙΖΑ του 2014 και της εποχής της σεισάχθειας θα πρέπει να γίνεται με τη γνώση ότι: παιδιά, αυτά όλα τα ζήσαμε, έχουμε πικρή πείρα, δεν ήταν πολύ ωραία η γεύση που είχε, καλό είναι να μην τα ξαναζήσουμε».

Για το λιανεμπόριο:

«Μέχρι και εχθές η πανδημία δείχνει από εβδομάδα σε εβδομάδα μία μικρή τάση αποκλιμάκωσης. Αν αυτή η τάση αποκλιμάκωσης συνεχιστεί, το ελπίζω αλλά δεν το ξέρω, θα μπορούμε να πάμε και με τη διαδικασία των self-tests που θα έχουμε στη διάθεσή μας σε μεγαλύτερη χαλάρωση λειτουργίας του λιανικού εμπορίου. Μέχρι σήμερα που είμαστε περίπου στην 10η ημέρα που λειτουργεί το λιανικό εμπόριο δεν φαίνεται ότι επηρέασε αρνητικά την πανδημία».

«SMS θα έχουμε σίγουρα και το 3ωρο θα συνεχιστεί για αρκετό διάστημα ακόμα, αυτό δεν συζητείται. Προέχει για εμάς να σταματήσουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό που έχει δημιουργηθεί με τη μη λειτουργία των εμπορικών κέντρων και των Μall. Η ομαλοποίηση των συνθηκών κινήσεως της αγοράς είναι πρώτη προτεραιότητα για εμάς».

Για το ενδεχόμενο μετακινήσεων το Πάσχα:

«Θεωρώ τη συζήτηση για το Πάσχα εξαιρετικά πρόωρη. Όταν δεν ξέρουμε πώς θα είναι η εικόνα της πανδημίας την Παρασκευή για να σας πω τι θα κάνουμε τη Δευτέρα, το να σας πω τι θα κάνουμε μετά από δύο Δευτέρες μου φαντάζει σαν να λέμε μετά από έναν χρόνο».

Για το άνοιγμα της εστίασης:

«Η συζήτηση αυτή έχει γίνει αρκετές φορές και με έχει προβληματίσει και εμένα. Δηλαδή λες “αφού είναι όλες οι πλατείες γεμάτες, τι θα πείραζε να καθόντουσαν και σε ένα τραπεζάκι;”. Είδαμε τις εικόνες από το Λονδίνο, την πρώτη μέρα που άνοιξαν τα καταστήματα με τραπεζάκια έξω. Στην κατάσταση που είναι η πανδημία στην Ελλάδα, αν αύριο ανοίξει η εστίαση με τα τραπεζάκια έξω και δείτε τις εικόνες που είδατε στη Μεγάλη Βρετανία, δεν θα τρομάζατε και λίγο; Καλό είναι να μην πάρουμε ρίσκα περισσότερα από ό,τι πρέπει. Θα πρέπει να κάνουμε τα βήματά μας προσεκτικά.».

Για το άνοιγμα του τουρισμού:

«Όλη η Κυβέρνηση εδράζει την προσπάθειά της να είναι όλα όπως πρέπει μέχρι τις 14 Μαΐου. Όμως, μία αδημονία και μία μεγαλύτερη πίεση από αυτή που πρέπει ως προς την ταχύτητα του ανοίγματος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όλη τη συνολική μας εθνική προσπάθεια. Ψυχραιμία, ηρεμία και όλα θα πάνε καλά».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=0JeUVnAG1F0

1