Τελευταία Νέα
Απρ 08

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην ΕΡΤ1

O Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, Πέμπτη 8 Απριλίου, στην εκπομπή «Συνδέσεις» και τους δημοσιογράφους, κ. Κώστα Παπαχλιμίντζοκαι κ. Αλεξάνδρα Καϋμένου, στην ΕΡΤ1, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:

Για το άνοιγμα των καταστημάτων στις «κόκκινες» περιοχές :

«Η Επιτροπή θα συνέλθει ξανά στο τέλος της εβδομάδας και θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα όλης της εβδομάδας. Δική μας επιθυμία στο Υπουργείο Ανάπτυξης είναι να ανοίξουν τα καταστήματα και σε αυτές τις περιοχές αλλά δεν πρόκειται να κινηθούμε αυτόνομα, θα περιμένουμε την απόφαση της Επιτροπής».

«Ήδη η Κυβέρνηση ανακοίνωσε οικονομικά εργαλεία, η απόδοση των οποίων συναρτάται με το αν είσαι ανοιχτός ή κλειστός ώστε σε ένα κάποιο βαθμό να θεραπεύσουμε τη ζημία που υφίστανται οι περιοχές που παραμένουν κλειστές και τον Απρίλιο».

Για το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων:

«Στην πρότασή μας είναι και πάλι το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και θα τεθεί υπό τη συζήτηση και την κρίση της Επιτροπής. Θα πειθαρχήσουμε στις απόψεις των ειδικών».

Για το άνοιγμα της εστίασης:

«Δεν είναι ακόμα η ώρα για να ανοίξει η εστίαση.  Πρώτα θα ανοίξει πλήρως το λιανικό εμπόριο και μετά θα πάμε στην εστίαση. Όλα πρέπει να γίνουν με συγκεκριμένα βήματα. Είναι παντελώς αδύνατο να δώσεις συγκεκριμένη ημερομηνία και να μπορείς να εγγυηθείς την τήρησή της, όταν το φαινόμενο “βράζει” και είναι εν εξελίξει».

Για το άνοιγμα των κέντρων αισθητικής:

«Όλοι οι κλάδοι θέλουν να ανοίξουν. Είναι θεμιτό. Στην πρόταση του Υπουργείου Ανάπτυξης προς την Επιτροπή είναι και τα κέντρα αισθητικής. Όμως, και για τα κέντρα αισθητικής ισχύει ότι και για όλους τους κλάδους. Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής δεν μπορούμε να τους ανοίξουμε».

Για τα self tests και τη στάση των φαρμακοποιών:

«Σε αυτή τη μεγάλη μάχη που δίνει όλη η κοινωνία κατά του Covid -19 και την αντιμετώπιση αυτής της φοβερής πανδημίας, οι φαρμακοποιοί είναι οιφυσικοί σύμμαχοι της κοινωνίας, του κράτους και των πολιτών. Δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερος χώρος και πιο ζεστός στη γειτονιά του κάθεσυμπολίτη μας από τα κατά τόπους φαρμακεία».

«Η διανομή των self-tests έγινε σε πάρα πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Η δημιουργία της πλατφόρμας φτιάχτηκε σχεδόν αμέσως. Προφανώς αιφνιδίασε ορισμένους φαρμακοποιούς και τους έκανε να έχουν μία επιπλέον ταλαιπωρία, αλλά η μάχη για την πανδημία υπερέχει τέτοιων διαδικαστικών ζητημάτων».

«Πρόκειται για ένα εγχείρημα γιγαντιαίων διαστάσεων για το ελληνικό κράτος και η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε το κράτος είναι πρωτοφανής. Χωρίς τη συνδρομή και τη συμπαράσταση των φαρμακοποιών, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί».

Για το εμβόλιο της ΑstraZeneca:

«Αυτή τη στιγμή δίνουμε όλοι συντονισμένα μίαμάχη για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι απολύτως απαραίτητο για να αντιμετωπιστεί αυτή η πανδημία. Η συνεχής καλλιέργεια αμφιβολιών στους συμπολίτες μας από διάφορους κύκλους, κέντρα, παράγοντες, δηλώσεις, αντιδηλώσεις, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά βλάπτουν πάρα πολύ αυτή την εθνική προσπάθεια».

«Θέλω δημοσίως να πω ένα μεγάλο εύγε στον κύριο Νίκο Φίλη. Η χθεσινή του ανάρτηση και ο τρόπος που χειρίστηκε τον εμβολιασμό του από την AstraZeneca είναι υπόδειγμα συμπεριφοράς πολιτικού σε μία κρίσιμη στιγμή».

«Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τα έχει κάνει “θάλασσα” με το θέμα της AstraZeneca. Είναι άλλη μία μαύρη σελίδα στη διαχείριση της πανδημίας και του εμβολίου από την Ε.E.».

Για το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές:

«Ο κόσμος των λαϊκών αγορών δεν ακολούθησε τους λαϊκιστές. Ο άνθρωπος που μοχθεί κάθε μέρα στον πάγκο για να φέρει φρέσκα και καλά προϊόντα στον πελάτη του και να βοηθήσει την αγορά να κινείται γνωρίζει ότι η Κυβέρνηση συνολικά και ο συγκεκριμένος Υπουργός έχουμε στηρίξει εδώ και έναν χρόνο τις λαϊκές αγορές όσο κανείς».  

«Όλη αυτή η προπαγάνδα περί δήθεν ενός νομοσχεδίου που θέλει να κλείσει τις λαϊκές αγορές, να χτυπήσει τους παραγωγούς, να τις δώσει σε ιδιωτικές εταιρείες, δεν πέρασε. Το νομοσχέδιο δεν δίνει τις λαϊκές αγορές σε ιδιωτικές εταιρείες. Ούτε καταργεί τις υπάρχουσες άδειες είτε επαγγελματία, είτε παραγωγού. Αυτά τα λένε όσοι θέλουν να κάνουν κομματική σπέκουλα. Φτάνει η κομματική σπέκουλα την ώρα που η Ελλάδα έχει τόσα προβλήματα».

Για το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη:

«Το νομοσχέδιο το οποίο φέρνουμε είναι αναπτυξιακό. Θα συμβάλλει σοβαρά στις εξαγωγές της Ελλάδας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της για τη συγκεκριμένη αγορά. Η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει καλές προοπτικές τα επόμενα χρόνια να παράξει προϊόντα και να κάνει σοβαρές εξαγωγές σε αυτό τον τομέα».

Για τη δήλωση του κ. Νάσου Ηλιόπουλου:

«Η Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει μία πολύ κακή συμφωνία για την Ελλάδα. Μακάρι να μην είχε ψηφιστεί ποτέ. Κάναμε αγώνα για να μην ψηφιστεί. Είχαμε εξηγήσει ότι εάν ψηφιστεί είμαστε υποχρεωμένοι να την τηρήσουμε. Ποτέ η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά δεν μιλήσαμε τότεπερί εθνικής προδοσίας».

«Είχα βρεθεί σε μεγάλη εκδήλωση στο Βελλίδειο και δέχθηκα επίθεση από τους παρισταμένους, οι οποίοι με πίεζαν να πω τότε προδότη τον κ. Τσίπρα. Τους είπα ότι «αρνούμαι να πω τον Πρωθυπουργό της χώρας προδότη. Αυτή είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν θα γίνουμε Πολάκηδες, δεν θα γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν αμφισβητούμε τον πατριωτισμό κανενός, όπως δεν το κάναμε και τότε».

Για τη στάση του Προέδρου της Τουρκίας στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Η πολιτισμική απόσταση που χωρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία είναι χαώδης. Το χουνέρι που έκανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αδιανόητου μεγέθους. ΟΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε το πρωτόκολλο για να εξευτελίσει τις ιδέες και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι εξοργισμένοι με την προσβολή στο πρόσωπο της Προέδρου της Επιτροπής και κάθε γυναίκα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και κάθε άνδρας που σέβεται τον εαυτό του, δεν μπορεί παρά να αισθάνεται προσβεβλημένος από αυτή τη συμπεριφορά, η οποία ήταν βαθιά σεξιστική».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=2KJwcVddZEE