Τελευταία Νέα
Απρ 07

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

O Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, Τετάρτη 7 Απριλίου, στην εκπομπή Καλημέρα και τους δημοσιογράφους, κ. Δημήτρη Οικονόμου και κ. Μαρία Αναστασοπούλου, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:

Για τη λειτουργία του λιανεμπορίου:

«Οι πρώτες δύο μέρες έχουν κινηθεί σωστά, τα μέτρα έχουν τηρηθεί, έχουμε κάνει πάρα πολλούς ελέγχους, είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος. Θέλω δημοσίως να εξάρω όλο τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, τους εργαζόμενους αλλά και τους πελάτες καθώς η εικόνα των δύο πρώτων ημερών είναι εικόνα ευταξίας και ευρύθμου λειτουργίας της αγοράς. Αν συνεχίσουμε έτσι, όλα θα πάνε καλά».

Για τη λειτουργία των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα:

«Πράγματι, οι έμποροι στη Θεσσαλονίκη, στην Κοζάνη και στην Αχαΐα βρέθηκαν σε μία πολύ μεγάλη δυσάρεστη έκπληξη. Στο μέτρο που αυτό είναι δική μου ευθύνη, ως αρμοδίου Υπουργού, τους ζητώ συγνώμη. Το να υποστηρίζει κάποιος βάσιμα ότι η κυβέρνηση είχε κάποιο συμφέρον να κλείσει κάπου καταστήματα είναι σχεδόν κωμικό».

Για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων:

«Από την περασμένη εβδομάδα ήταν να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, κυρίως διότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν αγοράσει μηχανήματα ιονισμού αέρα, έχουν βάλει σεκιούριτι σε εισόδους, έχουν γενικά μεγάλη τήρηση μέτρων. Το δικό μας αίτημα είναι να ανοίξουν, αν φυσικά η επιτροπή το επιτρέψει».

Για το ενδεχόμενο μετακινήσεων το Πάσχα:

«Mε την κατάσταση της πανδημίας ως έχει σήμερα και με την μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε στους εμβολιασμούς και στα self test, το να κάνουμε πρόβλεψη για το τι θα γίνει τρεις εβδομάδες μετά είναι σαν να μιλάμε για το 2050. Σε λίγες μέρες, όταν θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα των πραγμάτων, θα μπορούμε να το συζητήσουμε».

Για την εστίαση:

«Εμείς δουλεύουμε ως Υπουργείο Ανάπτυξης και ήδη κάναμε τις σχετικές κοινοποιήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πρόγραμμά μας αναφορικά με την επιδότηση της επανεκκίνησης της εστίασης. Πιστεύω ότι μέχρι τις 10 Μαΐου θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για να μπορούν οι επιχειρήσεις της εστιάσεως να μπουν, να κάνουν την αίτηση και να πάρουν τα χρήματά τους άμεσα για την επανεκκίνηση».

«Σίγουρα θα ήταν πάρα πολύ καλό και για την τουριστική μας βιομηχανία, όταν θα ανοίξει ο τουρισμός να ανοίξουν τα εστιατόρια. Αυτό όμως θα το εξετάσουμε πάλι με την Επιτροπή και σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Για τα selftests και τις αντιδράσεις:

«Δεν έχω ασχοληθεί με το τεχνικό σκέλος των selftestsπαρά μόνο με τη διαδικασία των διαγωνισμών και τα χρήματα. Όλα αυτά ήταν γνωστά, αναρτημένα στον διαγωνισμό. Δεν έχω καταλάβει γιατί γίνεται όλη αυτή η φασαρία. Η διαδικασία της προκήρυξης του διαγωνισμού, της αγοράς και της διανομής των selftests και της δημιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στα δικά μου μάτια φαντάζει σαν θαύμα για το ελληνικό δημόσιο. Θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να γίνει μέσα στο χρονοδιάγραμμα. Όλα κύλησαν ρολόι. Το ελληνικό κράτος κινήθηκε με ρυθμούς που εγώ δεν πίστευα ότι μπορούσε να έχει».

«Οι φαρμακοποιοί, αυτή τη στιγμή, είναι συνεργάτες του κράτους σε μια μεγάλη προσπάθεια. Τους σέβομαι, τους υπολήπτομαι. Η Κυβέρνηση κατά τη γνώμη μου σωστά– θα αξιοποιήσει το πλεονέκτημα ότι η Ελλάδα έχει 12.000 φαρμακεία, τα περισσότερα σε όλη την Ευρώπη. Κάποτε αυτό μας έλεγαν ότι είναι μειονέκτημα, τώρα στην πανδημία μπορεί να είναι μεγάλο πλεονέκτημα».

«Εμπιστευόμαστε τους φαρμακοποιούς, είναι και αυτοί λειτουργοί της υγείας και ενδιαφέρονται όσο όλοι μας να νικήσουμε την πανδημία. Σε αυτή τημάχη κατά της πανδημίας θα βάλουν και αυτοί πλάτη, όπως όλοι μας, στο μέτρο του εφικτού».

Για τους εμβολιασμούς και την εξέλιξη της πανδημίας:

«Αν τηρήσουμε τα μέτρα τις επόμενες μέρες, ιδιαίτερα μετά τις 15 Απριλίου, και με την τεράστια πρόοδο που κάνει η χώρα μας στους εμβολιασμούς, όπου σπάμε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο πια κάθε μέρα, είναι λίαν πιθανό να δείτε μια ραγδαία αποκλιμάκωση της πανδημίας. Το ότι περνάμε κάθε μέρα πια το ρεκόρ των 60.000 εμβολιασμών, είναι μια εθνική μας επιτυχία».

Για τις κινητοποιήσεις παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών:

«Ελάχιστοι εκ των παραγωγών διαμαρτύρονται. Η Ομοσπονδία των Εμπόρων έχει βγάλει ανακοίνωση εξαιρετικά υπέρ του νομοσχεδίου. Δεν είναι ώρα για αντιπολίτευση. Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή θα είναι για τον εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών. Θα κάνει καλό και στους εμπόρους και στους παραγωγούς και θα είναι υπέρ των καταναλωτών».

«Ως Υπουργός Ανάπτυξης με τους συνεργάτες μου, τον κύριο Παπαθανάση και τον κύριο Σταμπουλίδη και φυσικά πάνω από όλα τον Πρωθυπουργό,αφήσαμε ανοιχτές τις λαϊκές μέσα σε αυτή τη φοβερή χρονιά. Είπαμε ότι δεν μπορεί να κλείσει η λαϊκή ούτε μία ημέρα γιατί τη χρειάζεται ο κόσμος, τη χρειάζεται ο καταναλωτής, τη χρειάζεται η αγορά. Είναι δυνατόν ένας υπουργός που έχει βάλει τόση πλάτη για τις λαϊκές σε μία τόσο δύσκολη χρονιά να θέλει ξαφνικά να κλείσει τις λαϊκές; Είναι εντελώς παράλογο».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=zjwZ2kvie9E