Τελευταία Νέα
Φεβ 19

Σημεία Συνέντευξης του ΓΓΔΕ & ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκου στο Πρώτο Πρόγραμμα

«Έχουμε μειώσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά πάνω από το 50%, προκειμένου να γίνονται οι αξιολογήσεις και να αποπληρώνονται και οι δικαιούχοι γρηγορότερα» δήλωσε, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος μιλώντας στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τους δημοσιογράφους Κωνσταντίνα Δημητρούλη και Γιώργο Πίκουλα.

Βασικά σημεία της συνέντευξης:

 

Απορρόφηση ΕΣΠΑ

Αναφορικά με τους ρυθμούς απορρόφησης του ΕΣΠΑ ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι:  «Το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ο ρυθμός απορρόφησης, συνολικά ήταν ο τετραπλάσιος από το πρώτο. Από εκεί κι έπειτα, υπάρχουν διάφορα ζητήματα, ζητήματα που κυρίως αφορούν στο ότι δεν έχουμε μία δεξαμενή ώριμων έργων, προκειμένου να τα χρηματοδοτήσουμε». Και συμπλήρωσε: «Έχουμε, δηλαδή, το παράδοξο, που κάποιες άλλες εποχές θα χαριτολογούσαμε και θα λέγαμε «λεφτά υπάρχουν». Λεφτά υπάρχουν για να χρηματοδοτήσουνε έργα, δεν υπάρχουν, όμως, ώριμα έργα».

 

Απλοποίηση και Επίσπευση διαδικασιών ΕΣΠΑ

Για την Απλοποίηση και Επίσπευση διαδικασιών δράσεων ΕΣΠΑ ο κ. Σκάλκος ανέφερε: «Έχουμε μειώσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά πάνω από το 50%. Ζητάμε τα μισά δικαιολογητικά απ’ ό,τι ζητούσαμε πριν, προκειμένου να γίνονται οι αξιολογήσεις γρηγορότερα και να αποπληρώνονται και οι δικαιούχοι γρηγορότερα».

Σε άλλο σημείο της Συνέντευξης ο κ. Σκάλκος, τόνισε ότι: «Καταφέραμε και πήραμε το πράσινο φως από την Επιτροπή να χρηματοδοτούμε μελέτες και για την επόμενη περίοδο από τώρα, ούτως ώστε να ωριμάσουν τα έργα, που αναφέραμε προηγουμένως».

 

Συνδρομή ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης

Αναφορικά με την αξιοποίηση κοινοτικών και συγχρηματοδοτούμενων πόρων (ΕΣΠΑ) για την απολιγνητοποίηση, ο κ. Σκάλκος, δήλωσε: «Η χώρα μας έχει πάρει για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη σε άμεσες επιχορηγήσεις το ποσό των περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ. Στους πόρους αυτούς μπορούν να προστεθούν και χρήματα από ΕΣΠΑ σε αναλογία 1 προς 1,5. Δηλαδή, για κάθε 1 ευρώ από το ταμείο Δίκαιης Μετάβασης να προσθέσουμε 1,5 ευρώ από το ΕΣΠΑ. Συνολικά, λοιπόν, με τη μόχλευση που θα γίνει, θα ξεπεράσει κατά πολύ το 1 δισεκατομμύριο ευρώ».

Διαπραγμάτευση Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου

Απατώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τις διεκδικήσεις της χώρας στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το ΠΔΠ, ο Γενικός Γραμματέας, ανέφερε πως η πρόταση που κάνει η Επιτροπή και το Συμβούλιο και θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες δίνει στην Ελλάδα 7% περισσότερους πόρους σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Ωστόσο, όπως τόνισε το γεγονός αυτό: «Δεν σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα της διαπραγμάτευσης θα κριθεί μόνο από την επίτευξη αυτού του στόχου. Έχει πολύ μεγάλη σημασία και το που θα κατευθυνθούν οι πόροι αυτοί. Σε ό,τι αφορά  την Πολιτική Συνοχής κι επομένως τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, θα έλεγα ότι δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ευχαριστημένοι και με το 7%. Γιατί, κατά την τρέχουσα Περίοδο, είχαμε αδικηθεί με τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε. Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα της διετίας 2007-2009, πριν μας χτυπήσει η κρίση. Άρα λοιπόν, μιλούσαμε για άλλο κατά κεφαλήν εισόδημα, για μία άλλη ελληνική οικονομία και κοινωνία. Αυτό αναγνωρίστηκε από τους Ευρωπαίους σε πολύ μικρό όμως βαθμό».

Και επεσήμανε: «Θέλουμε όχι μόνο περισσότερους πόρους, αλλά και αυξημένες προ-χρηματοδοτήσεις».

 

Συνεισφορά ΕΣΠΑ στην ελληνική κοινωνία και οικονομία

Στο τέλος της συνέντευξης κάνοντας μια γενικότερη αναφορά στη συνολική συνεισφορά του ΕΣΠΑ στην ελληνική κοινωνία και οικονομία ο κ. Σκάλκος υπογράμμισε πως: «Το ΕΣΠΑ αφορά την καθημερινή ζωή των Ελλήνων πολιτών. Δεν είναι μόνο η ενίσχυση που θα πάρει ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας για να πάρει έναν υπολογιστή στο μαγαζί του. Είναι πράγματα που βιώνουμε κάθε μέρα, από νοσοκομεία, τηλεφωνικές γραμμές που βοηθούνε κακοποιημένες γυναίκες ή οτιδήποτε άλλο. Από μεγάλα έργα, όπως τα αεροδρόμια, τα λεωφορεία του φυσικού αερίου, που θα κοιτάξουμε και κάποια από αυτά να γίνουν ηλεκτροκίνητα το αμέσως επόμενο διάστημα. Άρα λοιπόν, η χώρα μας έχει αλλάξει μορφή τις τελευταίες δεκαετίες, σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στους πόρους του ΕΣΠΑ».