Τελευταία Νέα
Νοέ 15

Σημεία ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη για την “Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/882 σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών”

Σημεία ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου με τίτλο:«Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/882 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης».

«Κύριοι συνάδελφοι, ακούσατε τι είπε η κυρία Φωτίου, ότι οι επιχειρηματίες δεν είναι ευχαριστημένοι με το πως μοιράσαμε τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και επειδή δεν είναι ευχαριστημένοι για αυτό βγάζουν τα λεγόμενα σκάνδαλα των υποκλοπών.

Μόλις επιβεβαιώσατε όλη τη χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική μας Επιτροπή. Και μόλις ακυρώσατε όλη την προπαγάνδα ότι εμείς κάναμε ένα Ταμείο Ανάκαμψης για τους μεγάλους επιχειρηματίες. Και τα δύο τα ακυρώνετε με το επιχείρημά σας, διότι αφού οι μεγάλοι επιχειρηματίες δεν είναι ευχαριστημένοι με το πως μοιράζουμε τα λεφτάγιατί πράγματι δεν φτιάξαμε τα ταμεία όπως θα θέλανε οι μεγάλοι επιχειρηματίες, αλλά όπως θα ήθελε η αγορά και ο κόσμος άρα, καλά κάνουμε τη δουλειά μας και για αυτό μας κατηγορούσατε.

Και αφού οι μεγάλοι επιχειρηματίες βγάζουν όλα αυτά τα σκάνδαλα διότι είναι δυσαρεστημένοι για το πως μοιράζουμε τα λεφτά, άρα δεν υπάρχουν και σκάνδαλα, αλλά τα βγάζουν για να κάνουν τη δουλειά τους.

Άρα, δια χειλιών βουλευτού και πρώην Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνει και το θέμα των υποκλοπών και το πως μοιράζονται τα λεφτά. Τα μοιράσαμε λοιπόν τα λεφτά όχι όπως θέλανε οι μεγάλοι επιχειρηματίεςκαι για αυτό οι μεγάλοι επιχειρηματίες μας χτυπάνε με τα δήθεν σκάνδαλα διότι δεν είναι ευχαριστημένοι από τη μοιρασιά.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Δέχομαι το επιχείρημά σας. Ελπίζω να γίνει και επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ διότι σε μεγάλο βαθμό έχετε δίκιο. Πράγματι, οι μεγάλοι επιχειρηματίες δεν είναι ευχαριστημένοι διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν  υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών όπως διαρκώς μας λέτε πρωί, μεσημέρι και βράδυ.  Διότι αν ήταν ευχαριστημένοι δεν θα μας βαράγανε».

«Αύριο με την έναρξη της συνεδριάσεως θα καταθέσουμε όλες τις προτάσεις της ΕΣΑμεΑ που μπορούμε να κάνουμε δεκτές και δεν προσκρούουν πάνω στην οδηγία. Θα κατατεθούν αύριο ως νομοτεχνικές βελτιώσεις. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να μην πάρουμε στα σοβαρά αυτά που λέει η ΕΣΑμεΑ αρκεί να είναι νόμιμα, να συμβαδίζουν με τον κανονισμό».

«Όπως λέει και ο τίτλος “ενσωματώνουμε μια οδηγία”. Μπορούμε να ενσωματώσουμε άλλη οδηγία όπως τη θέλετε εσείς; Έχουμε αυτή τη νομική δυνατότητα;  Όχι, είναι η απάντηση και το ξέρετε γιατί ήσασταν Υπουργός. Το κάθε κράτος-μέλος μπορεί να κάνει ορισμένες διασταλτικές ερμηνείες στις οδηγίες, χωρίς να πειράζει ποτέ τον πυρήνα και η εξαίρεση των επιχειρήσεων είναι ρητώς γραμμένη στον πυρήνα. Άρα λοιπόν η οδηγία είναι αυτή, τα παράπονά σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Ζητείται από πολλούς να μην εξαιρούνται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις από τις απαιτήσεις της προσβασιμότητας. Όμως και αυτό είναι υποχρεωτικό άρθρο ενσωμάτωσης της οδηγίας, αν αποκλίνουμε θα ελεγχθούμε για κακή ενσωμάτωση. Επίσης ο βασικός λόγος που η οδηγία προβλέπει να εξαιρούνται οι μικρές επιχειρήσεις είναι διότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν είναι συνήθως αυτές που κατασκευάζουν τα προϊόντα και με αυτή τη λογική υπήρξε αυτή η εξαίρεση. Ειδικά για τα προϊόντα, ο λόγος που δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από τις απαιτήσεις στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας είναι διότι μέσα από την οδηγία τα προϊόντα κυκλοφορούν ελεύθερα και ελέγχονται με τις ίδιες απαιτήσεις σε όλα τα κράτη-μέλη».

«Οι προδιαγραφές είναι κοινές για τα κράτη-μέλη, αν ένα κράτος-μέλος βάλει άλλες προδιαγραφές αυτομάτως δημιουργείται πρόβλημα στην κοινή αγορά στην κυκλοφορία των προϊόντων. Δεν μπορεί δηλαδή ένα κράτος-μέλος να πάει να βάλει ξεχωριστές προδιαγραφές από άλλο κράτος-μέλοςγιατί αυτό είναι παρέμβαση στη εσωτερική αγορά. Αυτά τα προϊόντα εδώ και οι προδιαγραφές τους κινούνται μέσα στην εσωτερική αγορά. Δεν μπορείς λοιπόν εσύ να πας μόνος σου να βάλεις κάτι άλλο. Αυτό απαγορεύεται».

«Δεν είναι όλα για κομματική αντιπαράθεση στη ζωή. Επειδή εγώ αυτούς τους ανθρώπους τους σέβομαι πραγματικά και δεν θέλω να τους κοροϊδέψω, ποτέ δεν είπα “ήρθε ο Γεωργιάδης, ενσωματώνει την οδηγία, η ζωή σας αύριο θα γίνει καλύτερη”. Αντιθέτως, και στην ομιλία μου στην πρώτη μας συνεδρίαση είπα ότι είναι πολύ δύσκολο να περάσουμε από τη μία κατάσταση στην άλλη. Είναι σίγουρο ότι στη χώρα μας δεν έχουνε γίνει με την ταχύτητα που θα θέλαμε τα βήματα για τη βελτίωση της ζωής των ΑμεΑ. Είμαστε πίσω. Θα θέλαμε να είμαστε πολύ καλύτερα. Κάνει προσπάθεια η κυβέρνηση. Δεν είναι όμως ζήτημα μόνο της κυβέρνησης».

«Αύριο Τετάρτη συμπληρώνεται η τρίτη εβδομάδα εφαρμογής του καλαθιού και θα δούμε την επίδοση και τις τιμές. Εγώ έχω αναλάβει ένα ρίσκο, κρίνομαι από το αποτέλεσμα.  Ξέρω ότι με χλευάσατε πάρα πολύ όλοι στην αρχή, πέσατε να με φάτε ως συνήθως. Κατά τη γνώμη μου έχει αρχίσει και δουλεύει όχι ακόμα εκεί που θα το ήθελα, αλλά έχει αρχίσει και δουλεύει. Και αυτό που μου είπατε μόλις τώρα επιβεβαιώνει ότι δουλεύει γιατί πολλοί αγρότες προφανώς πιέζονται ως προς τα αγροτικά τους προϊόντα και τις τιμές τους εκεί. Άρα, το καλάθι είναι προσανατολισμένο στον καταναλωτή και στον πληθωρισμό, αυτός είναι ο βασικός του στόχος. Ότι αυτή μας η προσπάθεια μπορεί να έχει οδηγήσει σε πίεση στις τιμές προς τα κάτω και στους παραγωγούς δεν το θεωρώ ήσσονος σημασίας ζήτημα, το αντίθετο. Πρέπει να προστατευτεί η παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα και αν πουλάνε με ζημία δεν θα προστατευτεί, αυτό είναι το οποίο συζητάμε. Πρέπει όλοι να βγάζουν το αναλογούν κέρδος για να λειτουργούν, δε λέω για να γίνουν ζάμπλουτοι, αλλά για να λειτουργούν. Δέχομαι ότι ακόμα οι τιμές μεταξύ του παραγωγού και του ραφιού έχουν πολύ μεγάλη απόσταση στην Ελλάδα και αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί».

Ολόκληρη η τοποθέτηση στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=uWEyXU7qKkA&t=3s