Τελευταία Νέα
Σεπ 27

Σημεία Ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο “European Economic Conference” της Frankfurter Allgemeine Zeitung στο Βερολίνο

 

 

 

 

 

 

Σημεία Ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο “European Economic Conference” της Frankfurter Allgemeine Zeitung στο Βερολίνο:

 

«Θέλω αρχικά να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση. Είναι τιμή για εμένα να μετέχω στο “European Economic Conference” της Frankfurter Allgemeine Zeitung και μάλιστα σε ένα πάνελ με διακεκριμένους ομιλητές.

Θέλω επίσης να απευθύνω εκ μέρους της χώρας μου ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους Ευρωπαίους εταίρους. Χωρίς την αλληλεγγύη της Ευρώπης, η Ελλάδα δεν θα ήταν εδώ που βρίσκεται σήμερα.

 

Καθώς μάλιστα βλέπω στο πάνελ τον φίλο μου, τον κ. Regling, που εκπροσωπεί τον μεγαλύτερο δανειστή της Ελλάδας, θέλω να τον ευχαριστήσω και σε προσωπική βάση. Η Ελλάδα είναι σήμερα σε εξαιρετικά καλή οικονομική κατάσταση. Το 2021 πέτυχε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ με 8,3%, ενώ και το α’ εξάμηνο του 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πολύ υψηλός, 7,8%, υψηλότερος των αρχικών προβλέψεων. Πιστεύω ότι στο σύνολο του 2022 θα έχουμε ανάπτυξη πάνω από 5%, ίσως και 6% καθώς η πορεία των επενδύσεων, των εξαγωγών και του τουρισμού είναι καλύτερη από ποτέ.

Η Ελλάδα δεν θα επιτύγχανε αυτές τις επιδόσεις εάν δεν είχαμε μείνει στην Ευρωζώνη κι εάν δεν είχαμε υποστηριχθεί από τους Ευρωπαίους όταν έπρεπε.

 

Αυτά εισαγωγικά. Όσον αφορά τώρα στην ερώτηση του συντονιστή: η Ελλάδα έχει προετοιμαστεί και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει blackout τον χειμώνα. Προχωρούμε πολύ γρήγορα στις απαραίτητες επενδύσεις. Ενδεικτικά αναφέρω ότι είχαμε σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα και τώρα κατασκευάζουμε κι ένα δεύτερο για να διπλασιάσουμε τις ποσότητες LNG που εισάγουμε από  διάφορες χώρες κι εγκαθιστούμε με ταχείς ρυθμούς σταθμό FSRU στην Αλεξανδρούπολη – πιστεύω ότι θα είναι έτοιμος το ερχόμενο καλοκαίρι – ώστε να καλύπτουμε και τις εγχώριες και τις ανάγκες γειτονικών χωρών, όπως της Βουλγαρίας. Επιπρόσθετα, λειτουργούμε τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη και γενικότερα έχουμε λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα επάρκειας στον ενεργειακό τομέα.

Υπάρχει βεβαίως το ζήτημα των υψηλών τιμών της ενέργειας. Δεν θα έχουμε blackout, ωστόσο θα έχουμε πολύ μεγάλη οικονομική πίεση λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας σε όλους τους Ευρωπαίους, το οποίο προκαλεί ο κ. Putin με τις αποφάσεις του.

Αυτό που προσπαθούμε να εξηγήσουμε στην κοινή γνώμη είναι ότι πρόκειται για πόλεμο και αυτός που πρέπει να ενοχοποιείται για ό,τι συμβαίνει είναι ο κ. Putin, που χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Βεβαίως, σε περιβάλλον πληθωρισμού και υψηλών τιμών ενέργειας αυτό δεν γίνεται αντιληπτό 100%, οφείλουμε όμως να το εξηγούμε συνέχεια.

Όσον αφορά στην ταχύτητα της αντίδρασης της ΕΕ, δεν θα έλεγα ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Για να είμαι ειλικρινής, η Ελλάδα κινήθηκε πολύ πιο γρήγορα, χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, αναμφίβολα, το καλύτερο μέρος να ζει κανείς από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς: την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την περιβαλλοντική προστασία, την εκπαίδευση, το σύστημα υγείας, τα πάντα. Η ταχύτητα των αποφάσεων δεν είναι, όμως, το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΕΕ.

 

Η Ελληνική Κυβέρνηση υποστηρίζει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η Ευρώπη είναι τεράστια αγορά. Εάν επιβάλλουμε το πλαφόν, η αγορά θα προσαρμοστεί διότι κανείς δεν μπορεί να αντέξει να χάσει την ευρωπαϊκή αγορά. Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στην επιβολή πλαφόν διότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Ευρωπαίους καταναλωτές απροστάτευτους στην επίθεση που εξαπολύει η Ρωσία σ’ όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Ελλάδα, σας είπα ήδη για τους σταθμούς LNG, έχουμε εγκαταστήσει από το 2013 αγωγό, τον TAP, για το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κινούμαστε πολύ γρήγορα μειώνοντας τη γραφειοκρατία σε σημαντικό βαθμό. Αντιλαμβάνεσθε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό πλεονέκτημα στις ΑΠΕ λόγω της ηλιοφάνειας και του αιολικού δυναμικού.

Θέλουμε να το αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό θέτοντας ως εθνικό στόχο την παραγωγή 20 GW από ΑΠΕ έως το 2030. Θα επιτύχουμε γρηγορότερα τον συγκεκριμένο στόχο, το 2024, και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να επιτύχουμε τα 30, ίσως και τα 35 GW έως το 2030.

Αυτή τη στιγμή εμπόδιο είναι η χωρητικότητα του δικτύου. Κάνουμε σημαντικές επενδύσεις για να την αυξήσουμε. Δεν είναι εύκολο, για τεχνικούς λόγους.

Παράλληλα, αξιοποιούμε πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να επιδοτήσουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά για την ιδιοπαραγωγή της ενέργειας που χρειάζονται. Πιστεύω ότι έως το επόμενο καλοκαίρι οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν καταφέρει να γίνουν παραγωγοί ενέργειας.

 

Εφαρμόζουμε ήδη την φορολόγηση του 90% των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας προκειμένου να επιδοτήσουμε το νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για το αυξημένο κόστος ενέργειας, ενώ προχωρούμε στην επιβολή φορολογίας και στα διϋλιστήρια.

Συμφωνώ με την επισήμανση ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπους για να κατανείμουμε με όσο το δυνατόν δικαιότερο τρόπο τις επιπτώσεις της κρίσης στις κοινωνίες μας.  

 

Δεν συμμερίζομαι τις ανησυχίες για το εάν μια κυβέρνηση ενός κράτους – μέλους της ΕΕ θα ακολουθήσει ή όχι τους κοινούς κανόνες. Η εμπειρία μας διδάσκει ότι στο τέλος οι κυβερνήσεις, ανεξάρτητα τι έχουν υποσχεθεί στην προεκλογική περίοδο, συμμορφώνονται με τους κανόνες, όχι γιατί πρόκειται για κάποιου είδους «τυραννία» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά επειδή είναι σωστοί και απολήγουν σε θετικά αποτελέσματα για τις χώρες.

Ως πολιτικός που είχε να εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις, όχι εύκολες, να είμαι ειλικρινής, για την κοινή γνώμη – ο κ. Regling γνωρίζει ότι εκλήθημεν να λάβουμε δύσκολες και μερικές φορές δύσκολα εξηγήσιμες στους ψηφοφόρους μας αποφάσεις – γνωρίζω ότι στο τέλος οι μεταρρυθμίσεις αυτές απέδωσαν και τώρα η Ελλάδα είναι σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση.

Ας μην ανησυχείτε, λοιπόν. Όποιος πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταστραφεί, θα είναι και πάλι χαμένος. Τα τελευταία 15 χρόνια έχω ακούσει τουλάχιστον τέσσερις φορές ότι «τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση διαλύεται». Στο τέλος η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται πιο δυνατή γιατί είναι καλό να είσαι μέλος της, θα πρέπει να είσαι ανόητος να θέλεις να αποχωρήσεις απ’ αυτήν – χωρίς αυτό να αποτελεί σχόλιο για το Ηνωμένο Βασίλειο».

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία στο ακόλουθο link:

https://youtu.be/2A2Gz21gjC8