Τελευταία Νέα
Μάι 18

Πρωτολογία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ για την «Προστασία των καταναλωτών».

 

Πρωτολογία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ για την «Προστασία των καταναλωτών».

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι στιγμές που ζούμε είναι προφανώς δύσκολες για τους πολίτες. Κανείς δεν αμφιβάλει για αυτό και αυτό που πρέπει να συζητήσουμε ως μέλη του Σώματος του Κοινοβουλίου, είναι να καταλάβουμε γιατί είναι δύσκολες, ποιος ευθύνεται για αυτό και ποια είναι τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν. Και αν η κυβέρνηση αυτή μάχεται για τους πολίτες, κάνει αυτό που μπορεί να γίνει και δεν υπόσχεται πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν. Και ξεκινάω με τα καύσιμα, το οποίο είναι και το μεγάλο ζήτημα αυτής της εποχής, που νομίζω ότι πλήττει πάρα πολλούς.

Αρκετοί συνάδελφοι μίλησαν για αυτό το θέμα. Άκουσα και την κυρία Γιαννακοπούλου, στην οποία έχω και μεγάλη συμπάθεια και πολιτική και προσωπική, που με πολύ διαπρύσιο ύφος είπε: «Πήγατε στα διυλιστήρια. Καλά κάνατε και πήγατε, αλλά τι θα πει αυτό; Και τι αποτέλεσμα έχει;».

Σωστό το ερώτημα. Φαντάζομαι ότι όλοι καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει μία διαδικασία. Εμείς πράγματι πήγαμε χθες και κάναμε ας πούμε «έφοδο» στα Ελληνικά Πετρέλαια και στην Motor Oil με επικεφαλής εμένα, τον Γενικό Γραμματέα, κύριο Αναγνωστόπουλο, τον Διοικητή της ΔΙΜΕΑ και το κλιμάκιο των ελεγκτών.

Είχαμε μία ενδελεχή συζήτηση για το πως τιμολογούν τα καύσιμα και το ένα και το άλλο διυλιστήριο και τους παραδώσαμε την επίσημη επιστολή της υπηρεσίας, όπως γίνεται πάντα στον έλεγχο, και τη σχετική προθεσμία για να μας δώσουν επισήμως τα σχετικά στοιχεία, δηλαδή τα τιμολόγια αγοράς, τον τρόπο που τιμολογούν, τα τιμολόγια πώλησης και όλα αυτά τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να μπορεί να γίνει ο σχετικός έλεγχος.

Το τι θα βγάλει ο έλεγχος, κυρία Γιαννακοπούλου εγώ δεν το ξέρω. Τον έλεγχο τον κάνει η υπηρεσία και ο έλεγχος δεν είναι «πήγαμε το πρωί, βγαίνει πόρισμα το μεσημέρι», ιδιαίτερα στα διυλιστήρια που πρέπει να ελεγχθεί, όπως καταλαβαίνετε, ένας τεράστιο όγκος στοιχείων. Όταν θα βγει το αποτέλεσμα του ελέγχου, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα αυτό και αν πρέπει να μπει πρόστιμο, θα μπει πρόστιμο.

Ο λόγος, όμως, που κάναμε δημοσιοποίηση της σχετικής χθεσινής μας πρωτοβουλίας είναι γιατί θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα σε όλη την αγορά. Εμείς έχουμε θεσπίσει μία αγορανομική διάταξη για τα καύσιμα που λέει ότι το περιθώριο του κέρδους στον κύκλο των καυσίμων με το οποίο κάποιος πουλάει σήμερα, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το περιθώριο του κέρδους που είχε την 1η Σεπτεμβρίου του 2021.

Και ξεκινήσαμε τον έλεγχο σε αυτή τη νέα φάση που είναι πιο εντατική από τα διυλιστήρια, γιατί θέλαμε να είναι σαφές ότι όταν μιλάμε για αγορανομική διάταξη που αφορά στα καύσιμα αφορά στο σύνολο του κύκλου των καυσίμων, από την πιο μεγάλη επιχείρηση, που είναι τα διυλιστήρια μέχρι την πιο μικρή που μπορεί να είναι ένα μεμονωμένο πρατήριο.

Επίσης, χθες ξεκίνησε ο έλεγχος στα 30 πρώτα πρατήρια της χώρας με τις υψηλότερες τιμές, στα οποία επίσης η Υπηρεσία πήγε και παρέδωσε τα σχετικά έγγραφα για την αποστολή των στοιχείων. Και όπως έχω ενημερωθεί, το πιθανότερο την Παρασκευή θα ανακοινώσουμε και τα πρώτα πρόστιμα σε πρατήρια καυσίμων που είχαν παραβιάσει το περιθώριο κέρδους, το οποίο έχουμε θεσπίσει και οι έλεγχοι έχουν γίνει αρκετές εβδομάδες πριν και τώρα έχει καταλήξει η Υπηρεσία στην επιβολή των σχετικών προστίμων.

Άρα, και αγορανομική διάταξη για το περιθώριο του κέρδους έχουμε βάλει και Υπηρεσία για να κάνει τους ελέγχους έχουμε φτιάξει και οι έλεγχοι γίνονται και πρόστιμα καταλογίζονται και επιπλέον πρόστιμα θα καταλογιστούν. Αυτά είναι που μπορεί να κάνει το κράτος, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή και το Υπουργείο Ανάπτυξης και τα κάνουμε όλα.

Τα κάνουμε δε με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα από όσο είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν και τολμώ να πω και με τη μεγαλύτερη επιμέλεια, διότι έχω προκαλέσει πολλές φορές αν μπορεί κάποιος από εσάς, από το ΠΑΣΟΚ ή από τον ΣΥΡΙΖΑ, να μου φέρει από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στοιχεία από τις περιόδους που εσείς κυβερνήσατε και να έχετε κάνει περισσότερους ελέγχους ή να έχετε βάλει περισσότερα πρόστιμα.

Φυσικά σε αυτό δεν απαντάτε ποτέ, αλλά εμείς οι πολιτικοί κρινόμαστε όχι με το πόσο ωραία τα λέμε στο βήμα της Βουλής, αλλά από το τι κάνουμε όταν είμαστε στην εξουσία. Επαίρομαι λοιπόν ότι η παρούσα Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Εμπορίου έχει κάνει τα περισσότερα για την πάταξη της αισχροκέρδειας από οποιονδήποτε προκάτοχό μου. Με στοιχεία, με πρόστιμα και με δεδομένα.

Αυτό σημαίνει ότι δε θα αυξάνονται οι τιμές στα καύσιμα; Όχι, είναι η απάντηση. Γιατί ένα κομμάτι της τιμής στα καύσιμα είναι η αισχροκέρδεια σε ορισμένα πρατήρια και θα δούμε αν είναι και σε ποιο βαθμό στα διυλιστήρια. Δεν είναι όμως ο κύριος λόγος, για τον οποίον αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων.

Γιατί αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων; Επειδή είμαστε Βουλευτές και δεν μπορούμε να λέμε πράγματα γενικώς στον αέρα εδώ πέρα μέσα, θα καταθέσω απλώς για το Σώμα αν και είναι γνωστά σε όλους σας, δυο σχετικούς πίνακες.

Ο ένας πίνακας έχει να κάνει με την τιμή των υγρών καυσίμων από τις 18/5/21 μέχρι τις 18/5/22, σε έναν χρόνο δηλαδή. Δείτε εδώ που ήταν πριν από έναν χρόνο οι τιμές των καυσίμων και που είναι τώρα.  Το βλέπετε;  Μάλιστα. Και εδώ είναι κάτι δεύτερο.  Η διακύμανση του ευρώ αυτόν τον ένα χρόνο.  Πάρτε και τους δυο πίνακες.

Για να το πω πολύ απλά να το καταλάβουν όσοι υποκρίνονται ότι δεν το καταλαβαίνουν.  Όταν το 2011 είχαμε την τιμή ρεκόρ στο αργό που δεν την έχουμε ξεπεράσει ακόμα ευτυχώς, τα 147 δολάρια το βαρέλι, η αναλογία ευρώ δολαρίου ήταν 1,50.  Σε ευρώ δηλαδή τα 147 δολάρια ήταν 80 το 2011. Σήμερα όπου η αναλογία ευρώ δολαρίου είναι 1,05 τα 114 δολάρια είναι 113 και κάτι. Άρα, σήμερα έχουμε την υψηλότερη τιμή αργού πετρελαίου σε ευρώ που είχαμε ποτέ στην ιστορία μας.  Είναι τόσο απλό. Αν αυτό δεν το καταλάβουμε δεν θα βγάλουμε άκρη.

Αν σε αυτό συνυπολογίσετε κάτι που και εγώ δεν το ήξερα – έπρεπε να ασχοληθώ με τα καύσιμα για να το μάθω- ότι ναι μεν εμείς ως Ελλάδα δεν εισαγάγαμε μεγάλες ποσότητες αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, άρα δεν έχουμε μεγάλο πρόβλημα ως προς το αργό από τα προβλήματα και τα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά η περιοχή της Μεσογείου έκανε πολύ μεγάλες εισαγωγές βενζίνης από τα ρωσικά διυλιστήρια. Ως αποτέλεσμα αυτού ένα μεγάλο κομμάτι της προσφερόμενης βενζίνης από τα ρωσικά διυλιστήρια λείπε από την αγορά της Μεσογείου. Και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που ωθεί την τιμή της βενζίνης ψηλότερα αυτή την περίοδο.

Άρα, συγκεφαλαιώνοντας, θα έχουμε αυξήσεις στις τιμές; Η απάντηση είναι δυστυχώς, ναι. Όσο ο πόλεμος συνεχίζεται και όσο τα μέτρα συνεχίζονται οι τιμές στα καύσιμα δυστυχώς θα ανεβαίνουν.

Αυτό είναι αδιάφορο των μέτρων που μπορεί να λάβει η ελληνική Κυβέρνηση και κυρίως το Υπουργείο Ανάπτυξης και Εμπορίου.  Έχει να κάνει με τον πόλεμο.  Αφορά κάτι μόνο σε εμάς;  Όχι, αφορά το σύνολο της Ευρώπης.  

Σήμερα η Κομισιόν ανακοίνωσε ένα μέτρο 300 δισεκατομμυρίων ευρώ ακριβώς για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.  Γιατί το κάνει αυτό η Κομισιόν σήμερα;  Δεν κρίνω αν είναι καλό ή κακό, αυτό είναι άλλη συζήτηση. Γιατί η κρίση δεν είναι ελληνική, είναι παγκόσμια.  Είναι πανευρωπαϊκή. Άρα, το να έρχεστε συνεχώς στη Βουλή και να δείχνετε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη ως την υπεύθυνη, δεν λέω για εσάς λέω για τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα, και να λέτε «η ακρίβεια Μητσοτάκη και η ακρίβεια Μητσοτάκη», είναι σίγουρα άδικο αλλά είναι και εκτός πραγματικότητας.

Τώρα, εδώ υπάρχει και μία δεύτερη συζήτηση που έχει κάποιο ενδιαφέρον. Τι πρέπει να κάνουμε τώρα.

Η μία πρόταση, την οποία την έχει υιοθετήσει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι να πάρουμε ένα μεγάλο κομμάτι από τα έσοδα που αυξάνονται λόγω του μεγαλύτερου φόρου -ο φόρος είναι αναλογικός στην τιμή, άρα αυξάνει η τιμή, αυξάνει και σε ευρώ ο φόρος- και αυτό το επιπλέον έσοδο να το μοιράσουμε όχι ισομερώς, οριζόντια δηλαδή, αλλά κατευθυνόμενα στους έχοντες έως 30.000 ευρώ εισόδημα.

Δηλαδή, τι λέει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη; Επειδή έχω περιορισμένους πόρους δεν πάω να τους διαθέσω οριζόντια άρα, αυτός που καταναλώνει περισσότερη βενζίνη να πάρει και το μεγαλύτερο μερίδιο από αυτά τα λιγοστά χρήματα που έχουμε, αλλά το πάω στοχευμένα σε εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που έχει πραγματικά ανάγκη.

Και ακούω από το πρωί εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα και το ΠΑΣΟΚ που μας ψέγουν για αυτό και ζητάνε οριζόντια μείωση του φόρου.

Εδώ, κυρίες και κύριοι, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Εγώ εκλέγομαι στη βόρεια Αθήνα, όπως και ο κύριος Ζαχαριάδης. Κατά τεκμήριο στη βόρεια Αθήνα υπάρχουν περιοχές που έχουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα και άρα θα τους ήταν περισσότερο ευχάριστο να μειωθεί οριζόντια ο φόρος.

Υποτίθεται, όμως, ότι η Αριστερά στην Ελλάδα ή και στον κόσμο, δεν εκπροσωπεί τους πλουσίους, εκπροσωπεί τους αδύναμους. Υποτίθεται, δηλαδή, ότι θα έπρεπε εγώ να εισηγούμαι την οριζόντια μείωση του φόρου για να είναι ευχαριστημένοι περισσότερο και οι δικοί μου ψηφοφόροι και εσείς να ζητάτε περισσότερα χρήματα και στήριξη για τους αδύναμους.

Εδώ ζούμε το ακριβώς ανάποδο. Εσείς ζητάτε να πάρουν την μερίδα του λέοντος οι πλούσιοι και να χάσουν λεφτά οι φτωχοί και αυτό το λέτε εις το όνομα του σοσιαλισμού και της αριστεράς.

Ξαναλέω, λοιπόν, μήπως καταφέρουμε και συνεννοηθούμε. Η χώρα έχει δημοσιονομικά περιθώρια σφιχτά. Εάν είχαμε άπειρα χρήματα θα έπρεπε να μειώσουμε οριζόντια όλους τους φόρους. Άπειρα χρήματα, το ξέρετε και οι δύο ότι δεν έχουμε. Από τα λιγοστά χρήματα που έχουμε τώρα πού πρέπει να τα πάμε; Τα περισσότερα στους πλούσιους ή τα περισσότερα στους μεσαίους και στους φτωχούς;

Εσείς λέτε τα περισσότερα στους πλούσιους, αυτό σημαίνει οριζόντια μείωση του φόρου, εμείς λέμε τα περισσότερα στους μεσαίους και στους φτωχούς. Είναι τόσο απλό. Για αυτό δεν έχει γίνει οριζόντια μείωση του φόρου και έχει γίνει επιδότηση στην κατανάλωση με βάση το εισόδημα. Και νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή πολιτική πέραν τώρα της προσπάθειας κάποιου να κερδίσει ψήφους.

Τώρα, όσον αφορά και αυτά που ακούω συνέχεια για τον πληθωρισμό και για την ακρίβεια Μητσοτάκη. Αν και τα ξέρετε, θα τα καταθέσω και θα τα δείξω απλώς και μόνο μήπως καταφέρουμε και συνεννοηθούμε σε αυτήν την Βουλή ανθρώπινα και πολιτισμένα.

Σημερινό δημοσίευμα, γιατί σήμερα έγινε η ανακοίνωση. Ηνωμένο Βασίλειο, πληθωρισμός σοκ 9% στην Βρετανία τον Απρίλιο. Στο υψηλότερο ετήσιο επίπεδο του πληθωρισμού από το 1982. 8 – 18 – 28 – 38 – 40 χρόνια ρεκόρ. Εδώ μας λέγατε για το ρεκόρ πληθωρισμού 28 ετών ότι φταίει ο Μητσοτάκης.

Ηνωμένο Βασίλειο ρεκόρ πληθωρισμού  40 ετών. Γερμανία, ρεκόρ δεκαετίας με τον πληθωρισμό. ΕΦΣΥΝ, ρεκόρ 41 ετών ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Βέλγιο, αρνητικό ρεκόρ ο πληθωρισμός, ρεκόρ μετά από 40 χρόνια. Με συγχωρείτε κύριες και κύριοι συνάδελφοι, όλα αυτά που συμβαίνουν στον πλανήτη γη είναι ακρίβεια Μητσοτάκη;

Τώρα αυτά τα λέμε στα σοβαρά μεταξύ μας; Δεν έχετε καταλάβει σε ποια εποχή ζούμε; Ζούμε στο μεγαλύτερο ιστορικό φαινόμενο που έχει ζήσει η ανθρωπότητα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η δική μου αγωνία ως ιστορικού είναι μία. Μήπως ζούμε και δεν έχουμε καταλάβει σε ποιο μεγάλο ιστορικό γεγονός από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γιατί σήμερα δεν το ξέρουμε αυτό. Αυτό που ξέρουμε μετά βεβαιότητας είναι, πως ζούμε στο μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η ελληνική αντιπολίτευση, η αξιωματική ελάσσονα το αντιμετωπίζει ως ακρίβεια Μητσοτάκη; Και είμαστε τώρα στα καλά μας, αντί να κάτσουμε πολιτισμένοι άνθρωποι να σκεφτούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας στα αλήθεια σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο πλανήτης και η Ευρώπη;

Για όσους έχουν πράγματι τη διάθεση να κάνουμε μία ιδεολογική συζήτηση και αυτό που λέγαμε πριν για τα καύσιμα είναι ιδεολογικό θέμα. Άλλο αν εσείς προδίδετε τις ιδέες της αριστεράς που υποτίθεται εκπροσωπείτε και του σοσιαλισμού. Το κάνατε το όνομα πάλι ΠΑΣΟΚ και γυρνάτε και μας λέτε οριζόντια μείωση φόρου να κερδίσουν οι πλούσιοι. Το όνομα σας μάρανε.

Άρα, ερχόμαστε επί της ουσίας τώρα. Μπορούμε να κάτσουμε να μιλήσουμε καλόπιστα για μέτρα που είναι στον πραγματικό κόσμο και που μπορούν να εφαρμοστούν; Γιατί ακούω από το πρωί, να μειώσουμε τους φόρους, να αυξήσουμε τις επιδοτήσεις, δηλαδή να μειώσουμε τα έσοδα και να αυξήσουμε τις δαπάνες του κράτους.

Μα συγνώμη, εμείς σε αυτή τη Βουλή, η δικιά μας η γενιά που έζησε τη χρεοκοπία του 2010 δεν έμαθε τίποτα από τη χρεοκοπία του 2010; Δηλαδή εμείς δεν ξέρουμε σήμερα ότι αν το κράτος μας αυξάνει απλώς τις δαπάνες του και μειώνει τα έσοδά του θα έρθει η μέρα που το κράτος θα πέσει; Και δεν ξέρουμε σήμερα ότι αν το κράτος πέσει παίρνει μαζί του και όλους εμάς αναπόφευκτα; Δεν το ζήσαμε ο καθένας στο πετσί του; Τι θέλετε;

Έρχεστε σοβαροί άνθρωποι εδώ Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και εισηγείστε να ξαναπέσει η Ελλάδα στο γκρεμό; Στα σοβαρά; Εν μέσω πολέμου και κρίσης; Όποιος σηκώνεται και έχει το αξίωμα του Βουλευτού και εισηγείται ένα μέτρο, θα πρέπει να το λέει κοστολογημένα. Πόσα λεφτά κοστίζει και από πού πρέπει να βρούμε αυτά τα λεφτά. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση, όχι «το λένε τα Επιμελητήρια» που άκουσα προηγουμένως.

Τα Επιμελητήρια καλώς το λένε. Δεν κυβερνούν τα Επιμελητήρια. Εγώ έχω άριστη σχέση και πολύ καλό δεσμό με τα Επιμελητήρια, αλλά η δουλειά των Επιμελητηρίων είναι να ζητάνε, δεν είναι να κυβερνάνε. Εμείς εδώ όλοι μας είμαστε κυβερνήτες αυτής της χώρας. Τι λέμε; Τινάξτε τη μπάνκα στον αέρα; Για να κερδίσετε εσείς ψήφους; Άρα, τι κάνει αυτή η κυβέρνηση;

Αυτή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον πληθωρισμό. Πως τον αντιμετωπίζει τώρα; Στο μέτρο του εφικτού επαναλαμβάνω, με μέτρα που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των συμπολιτών μας. Ποια είναι αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ως αντιστάθμισμα της πληθωριστικής κρίσης; Είναι η αύξηση του βασικού μισθού, είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, είναι η μείωση του φόρου εισοδήματος, είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Όλα αυτά είναι μέτρα που αθροιζόμενα αφαιρούν βάρος οικονομικό από τους συμπολίτες μας, το οποίο βάρος που αφαιρείται μπορεί ένα μέρος του να καλύψει, δε λέω όλο, γιατί επαναλαμβάνω ο πληθωρισμός είναι πολύ μεγάλο, αλλά είναι για να ανακουφίσει την πληθωριστική πίεση.

Όποιος έχει να εισηγηθεί και άλλα μέτρα, αλλά κοστολογημένα, πολύ ευχαρίστως. Άκουσα πριν την φίλτατη κα Γιαννακοπούλου «μειώστε λέει οριζόντια τις τιμές στα καύσιμα, φτιάξτε το νέο ΕΚΑΣ». Δηλαδή αφαιρέστε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια από τη μία, προσθέστε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια από την άλλη. Και αυτό το ΠΑΣΟΚ που έχει ζήσει το 2010 τι συνέβη το θεωρεί και καλή ιδέα.

Κύριοι συνάδελφοι, έχετε ζήσει εσείς ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τι θα πει να βρεθεί η χώρα στον αέρα. Πότε βρίσκεται η χώρα στον αέρα; Όταν οι κυβερνήτες είναι άφρονες και ακολουθούν τα «αποτελέσματα» των δημοσκοπήσεων των Επιμελητηρίων.

Δεν είναι αυτή η δουλειά μας εδώ. Η δουλειά μας εδώ είναι να κρατάμε γερά το τιμόνι σε αυτή τη μεγάλη κρίση. Και αυτή η Κυβέρνηση το κάνει.

Για αυτό και επιβραβεύει ο λαός τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε όλες τις δημοσκοπήσεις όλων των εταιριών.  Για αυτό του έδωσε ψήφο στις  εκλογές και θα του δώσει και του χρόνου. Διότι ο λαός βλέπει ότι έχει  έναν Πρωθυπουργό σοβαρό.

Υπάρχει κρίση ακρίβειας;  Τεράστια είναι η απάντηση. Ευθύνεται η Κυβέρνηση για αυτό;  Όχι, αφού είναι παγκόσμια είναι η απάντηση. Παίρνει μέτρα για να την αντιμετωπίσει; Παίρνει όσα περισσότερα μπορεί είναι η απάντηση. Είναι άπειρες οι δυνάμεις του κράτους μας;  Όχι δεν είναι άπειρες είναι η απάντηση. Είναι περιορισμένες.

Και πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Και ναι, εγώ θα ήμουν πολύ χαρούμενος εάν σήμερα και βουλευτές άλλων κομμάτων όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας εξήραν τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής γιατί ήταν και τα δύο σώματα στη χθεσινή συνεδρίαση.

Με συγχωρείτε, αλλά είναι εξαιρετικό δείγμα μικροψυχίας πολιτικής.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εχθές στην Ουάσινγκτον στο Καπιτώλιο δεν μίλησε ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.  Μίλησε ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος, μπορώ να πάω και ένα βήμα παραπάνω, μίλησε ως ο εκπρόσωπος του απανταχού ελληνισμού.

Παίρνει μέτρα για να την αντιμετωπίσει;  Παίρνει όσα περισσότερα μπορεί, είναι η απάντηση. Είναι άπειρες οι δυνάμεις του κράτους μας;  Όχι, δεν είναι άπειρες, είναι η απάντηση. Είναι περιορισμένες.

Και πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Και ναι, θα ήμουν πολύ χαρούμενος εάν σήμερα και βουλευτές άλλων κομμάτων, όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας, εξήραν τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής γιατί ήταν και τα δύο σώματα στη χθεσινή συνεδρίαση.

Με συγχωρείτε, αλλά είναι εξαιρετικό δείγμα μικροψυχίας πολιτικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εχθές στην Ουάσιγκτον, στο Καπιτώλιο δεν μίλησε ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Μίλησε ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος, μπορώ να πάω και ένα βήμα παραπάνω, μίλησε ως ο εκπρόσωπος του απανταχού ελληνισμού.

Και ακούω σήμερα σχόλια, από τον κύριο Σκουρλέτη παραδείγματος χάρη, ότι «τον χειροκροτούσαν, λέει, οι βουλευτές γιατί τους έκανε μια διασκεδαστική ομιλία».  Τι ντροπή, τι μικροψυχία.  

Μου έκανε εντύπωση στο Twitter, ένα μέσο αγαπημένο σε εμένα και στον κύριο Ζαχαριάδη, το έχω κρατήσει γιατί ήθελα να το σχολιάσω, γράφει ο κύριος Σκουρλέτης αυτό το καταπληκτικό tweet«απογοήτευση και αγωνία για όσα δεν ειπώθηκαν από τον Μητσοτάκη στις ΗΠΑ».  Και γράφει αυτά τα περί «διασκεδαστικής ομιλίας».

Το ανέβασε στις 12:21, έχει 67.000 followers. Ξέρετε πόσα likes έχει πάρει σε δυο ώρες;  Τρία.  Από 67.000 followers, κατά τεκμήριο οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, τρεις μόνο άνθρωποι του είπαν «μπράβο» γι’ αυτήν την απρέπεια.  Δηλαδή, κανένας για τα δεδομένα των social media.

Ξέρετε γιατί;  Γιατί ούτε οι δικοί σας δεν δέχονται αυτά που λέτε.  Γιατί δεν υπάρχει Έλληνας που δεν αισθάνθηκε υπερηφάνεια για αυτό που έγινε εχθές.  

Και άκουσα από τον κύριο της Ελληνικής Λύσης ότι δεν τόλμησε λέει να αναφέρει τη λέξη Τουρκία, όταν η μισή ομιλία του κυρίου πρωθυπουργού ήταν για τις παραβιάσεις, για την εθνική κυριαρχία, για τη γαλάζια πατρίδα, για την κατοχή στην Κύπρο.

Καταθέτω απλώς για τα πρακτικά από το  πιο γνωστό πολιτικό site των Ηνωμένων Πολιτειών, το The Hill, πως εξέλαβαν οι Αμερικάνοι την ομιλία του Πρωθυπουργού: «Greek leader warns Congressagainst weapons sales to Turkey». Πάρτε και την Τουρκία όπως την κατάλαβαν όλοι εκτός από την Ελληνική Λύση και μερικούς εδώ στην Αριστερά, από τη χθεσινή ομιλία του κυρίου Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.

Τι ωραίο που θα ήταν να ξεκινούσαμε σήμερα όλα τα κόμματα την ομιλία μας με ένα εύγε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος για την εθνική χθεσινή επιτυχία.

Δεν είχατε, όμως, ούτε αυτή τη μεγαλοσύνη μέσα σας. Λες και μίλησε ένας περαστικός από το Κογκρέσο, το Κοινοβούλιο της μεγαλύτερης δημοκρατίας και της υπερδύναμης του πλανήτη.

Και για να καταλάβει ο κόσμος πόσο μικρόψυχοι είστε για όλο αυτό το ταξίδι θα κάνω μία προσομοίωση. Σκεφτείτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τη φαντασία σας, να ήμασταν στην Ελλάδα και να είχε πάει ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, να τον υποδεχόταν ο Πρόεδρος της Αμερικής με γραβάτα με την ημισέληνο και την τουρκική σημαία, να του έκανε πλάκα με το όνομά του και να το παρέφραζεστα τούρκικα, και την επόμενη μέρα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ 11 φορές όλοι οι βουλευτές, γερουσιαστές να χειροκροτούν όρθιοι τον Ερντογάν όταν έλεγε ότι «πρέπει να έχουμε δύο κράτη στην Κύπρο και να αναγνωρίσετε την τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου» και να χειροκροτούν από κάτω οι βουλευτές.

Τι θα λέγαμε στην Ελλάδα σήμερα; Τι θα λέγατε εσείς; Ξέρετε τι θα λέγατε: να, ο Ερντογάν, επιτυχία ο Ερντογάν, έσκισε ο Ερντογάν. Αυτά θα λέγατε.

Τώρα που τα έκανε ο Μητσοτάκης για την Ελλάδα μας, ένας δεν είχε μία κουβέντα να πει παρά μόνο ο Σκουρλέτης αυτή την απίστευτη απρέπεια ότι έκανε, λέει, διασκεδαστική ομιλία. Αλλά τώρα να χάνω χρόνο για το Σκουρλέτη σήμερα πάει πολύ.

Άρα, λοιπόν, έχει μεγάλη σημασία να ξεφύγετε και εσείς από τα όρια της μικροψυχίας. Η πολιτική δεν θέλει μικροψυχία, θέλει μεγαλοσύνη. Και η μεγαλοσύνη που δείχνεις επιστρέφεται στην πολιτική από το λαό. Γιατί ο λαός την αναγνωρίζει και την βλέπει.

Δεν θα χάνατε, κύριε Πάνα, εάν βγαίνατε μεγαλόψυχος για τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού, θα κερδίζατε σε ψήφους. Γιατί πάνω από όλα είμαστε Έλληνες. Δεν είστε πρώτα ΠΑΣΟΚ και μετά Έλληνες. Είστε πρώτα Έλληνες και μετά ΠΑΣΟΚ όπως εγώ είμαι πρώτα Έλληνας και μετά Νέα Δημοκρατία.

Εγώ, όταν είχε πάει ο Τσίπρας στην Αμερική, μπορείτε να δείτε το λογαριασμό μου στο Twitter, ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας και είδε τον Πρόεδρο Τραμπ, πανηγύριζα στα social media για την παρουσία του Τσίπρα στην Ουάσιγκτον. Και ξέρετε ποια είναι τα αισθήματά μου και ποια είναι η πολιτική μου εκτίμηση. Άλλο το ένα άλλο το άλλο, όμως. Εκεί είναι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, που δέχθηκε αυτή την πρωτοφανή τιμή η χώρα μας να είναι εκεί ο Πρωθυπουργός και να τον χειροκροτούν επί τρία λεπτά όρθιοι όλοι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές της αμερικανικής συμπολιτείας.

Και σήμερα έχουν αναρτήσει οι μισοί από αυτούς, τα έχω κάνει όλα retweet στο Twitter μου, στους λογαριασμούς τους στα social media διθυράμβους: «η καλύτερη ομιλία που έχουμε ακούσει στο αμερικανικό Κογκρέσο».

Η Νάνσι Πελόζι είπε: «από την εποχή του Χάβελέχουμε να ακούσουμε τόσο ωραία ομιλία στην Αμερική». Και μόνο στην Ελλάδα δεν το καταλάβατε οι της αντιπολίτευσης.

Αντί να αισθανθείτε εθνική υπερηφάνεια για αυτό που έγινε χθες και δεν είναι μόνο υπερηφάνεια και το συναίσθημα εδώ, εδώ είναι και το εθνικό συμφέρον.

Γιατί, κυρίες και κύριοι, αν ανησυχείτε πράγματι για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, ποιοι βουλευτές θα ψηφίσουνε για το αν πρέπει να δοθούν τα F16 στην Τουρκία ή όχι; Μήπως αυτοί που χειροκροτούσαν χθες;

Αυτοί θα ψηφίσουν. Αυτοί που κάνανε τις αναρτήσεις στα social media υπέρ του Μητσοτάκη και της Ελλάδος θα ψηφίσουν αύριο όταν τους χρειαστούμε. Ο Μενέντεζ, που έχει κάνει ανακοίνωση τι θα ψηφίσει. Που έχει γράψει διθυράμβους. Σήμερα διάβαζα στα social media του για τον Μητσοτάκη. Και επειδή ακούω και το άλλο επιχείρημα, και που μας βοηθάνε αυτές οι καλές σχέσεις;

Πρώτα απ’ όλα πιστεύω έχει ωριμάσει η δημοκρατία μας και σε αυτό έχει συμβάλει θετικά και ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό είμαι πάντα ειλικρινής και πάντα το πιστώνω στην αριστερά αυτό. Ήταν σημαντικό ότι κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ξέρετε γιατί; Γιατί όταν ο λαός είδε αυτούς που ‘έκαναν καριέρα στα πεζοδρόμια και στην πορεία κατά της Αμερικής και στα λαϊκά δικαστήρια κατά του Κλίντον και τα υπόλοιπα, πως μόλις γίνανε Πρωθυπουργοί και Υπουργοί τρέχανε στην Ουάσιγκτον και υπογράφανε αγορά των Viber και αμυντικές συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατάλαβε και ο πιο ανόητος ότι ο αντιαμερικανισμός μάλλον είναι λάθος και έτσι όταν εξήλθε πια ο Τσίπρας από την εξουσία, ευτυχώς η ελληνική κοινή γνώμη έγινε απόλυτα φιλοαμερικανική και απόλυτα φιλοϊσραηλινή.

Είναι ένα κέρδος της εποχής ΣΥΡΙΖΑ. Μπράβο σας για αυτό. Προσπαθήσατε το 1ο εξάμηνο εκείνη την εποχή της ανοησίας. Φάγατε ό,τι φάγατε από «ξύλο». Συνήλθατε, γίνατε κανονικοί και πήγατε μετά και στραφήκατε ξανά υπέρ της Δύσης. Μετά πήγατε και στην Ουάσιγκτον, τα βρήκατε και με τον Τραμπ. Κάνατε και τις συμφωνίες, πήρατε και τα Viber, όλα αυτά καλά.

Και εμείς τα χειροκροτήσαμε και τα υπερψηφίσαμε στη Βουλή και είπαμε «μπράβο που τα κάνατε». Γιατί; Εγώ ήμουν τομεάρχης Άμυνας που ψήφισα τα Viber. Ξέρετε γιατί; Γιατί η Ελλάδα είναι πάνω απ’ όλα. Τι σημασία έχει αν το κατάφερνε ο Τσίπρας; Το τι θα έχει η Ελλάδα έχει σημασία. Το ίδιο περίμενα και από εσάς για τον Μητσοτάκη.

Το ταξίδι αυτών των 2 – 3 ημερών στην Αμερική ήταν ένα εξαιρετικά επιτυχημένο ταξίδι και στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Όλες αυτές οι Αμερικάνικες επενδύσεις, αλήθεια, θα ερχόντουσαν τα τελευταία τρία χρόνια αν δεν είχαμε αυτές τις εξαιρετικά καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες; Θα έρχονταν εδώ η Pfizer, η Microsoft, η Μeta(Facebook), η Amazon Web Services, η DigitalRealty και η Google;

Όλοι αυτοί γιατί έρχονται; Γιατί έχουμε τόσο καλή σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας από τους λόγους. Φυσικά κάνουμε και αυτά που πρέπει ως χώρα. Αλλά δεν επενδύουν σε μία εχθρική χώρα ποτέ.

Και επειδή, λέτε, «τι κάνει η κυβέρνης»; Για να δούμε τι μας είπε η ΕΛΣΤΑΤ μόλις σήμερα. Το διαβάζω και αυτό, γιατί μάλλον σας ξέφυγε. Το έχω τουιτάρει ήδη, είμαι πιο γρήγορος από τη σκιά μου σε αυτό. «Στο 12,2% η ανεργία το Μάρτιο του 2022, έναντι 16,8% τον Μάρτιο του 2021».

Προσέξτε, 4,5 μονάδες κάτω η ανεργία από Μάρτιο σε Μάρτιο. Στις γυναίκες, κα Γιαννακοπούλου, στο 15,8 η ανεργία από 22,5 πέρσι. Ούτε γι΄ αυτό δεν έχετε να πείτε μια καλή κουβέντα; 4,5 μονάδες κάτω η ανεργία.

Η ανεργία στην Ελλάδα σήμερα είναι στο χαμηλότερό της επίπεδο εδώ και 14 χρόνια. Έχουμε πάει σε εποχή προ μνημονίου, προ Καστελόριζου. Κι αυτό σας διέφυγε; Και το έχουμε καταφέρει εν μέσω πανδημίας και εν μέσω πολέμου, με παγκόσμια ύφεση. Και αυτό το ξεχάσατε; Τίποτα δεν κάνουμε; Μηδέν όλα;

Και πως πέφτει η ανεργία, μόνη της πέφτει; 158 χιλιάδες περισσότερες θέσεις εργασίας από Μάρτιο σε Μάρτιο. Επικοινωνιακό τρυκ που βγαίνουν οι ξενοδόχοι και λένε ότι δεν βρίσκουν εργαζομένους; Δεν το έχετε δει ότι βγαίνουν στα κανάλια και λένε «φέρτε μας εργαζόμενους και τους προσλαμβάνουμε όλους»; Είμαι τελείως βέβαιος ότι η μηδενιστική αντιπολίτευση βλάπτει αυτόν που την κάνει.

Γίνονται όλα καλά; Προφανώς γίνονται και λάθη. Μπορούν να γίνουν και άλλα πράγματα; Μπορούν. Το σημερινό μας νομοσχέδιο είναι ένα βήμα εμπρός, είναι ένα βήμα που βοηθάει τον καταναλωτή να έχει περισσότερα δικαιώματα και να μπορεί να αντιμετωπίσει και μέσα σε αυτή την κρίση από άποψη πληθωρισμού περισσότερο τα προβλήματα που έχει μπροστά του.

Είναι πανάκεια; Όχι. Έχουμε ανήφορο μπροστά μας; Θέλω να είμαι ειλικρινής, κύριοι συνάδελφοι, όσο κρατάει ο πόλεμος μπροστά μας έχουμε ανήφορο. Μα θα ήταν και παράλογο να γίνεται πόλεμος δίπλα μας και να είναι τα πράγματα εύκολα.

Τότε θα θέλαμε όλοι να έχουμε πολέμους. Ο πόλεμος είναι κακό πράγμα γιατί φέρνει φτώχεια, δυστυχία, ύφεση. Αυτό είναι ο πόλεμος. Πλην της καταστροφής της Ουκρανίας και των ανθρώπων που είναι εκεί τα πραγματικά ανθρώπινα δράματα.

Αλλά δεν μπορείτε να τα μηδενίζετε όλα. Δεν μπορείτε να κάνετε ότι δε βλέπετε τι συμβαίνει γύρω σας και για τίποτα δεν έχετε να πείτε μια καλή κουβέντα.

Και κλείνω με δύο ερωτήματα, τα οποία μου ετέθησαν για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: θα καταργήσουμε τις ενδιάμεσες εκπτώσεις. Θα το κάναμε ήδη σε αυτό το νομοσχέδιο. Ο μόνος λόγος που δεν το κάναμε είναι πως επειδή τώρα είμαστε στην περίοδο των ενδιαμέσων εκπτώσεων, φοβηθήκαμε ότι αν το κάνουμε και γράφουν τα sites και όλοι ότι «καταργούν τις ενδιάμεσες εκπτώσεις» μη δημιουργηθεί στην αγορά κάποιου είδους παρεξήγηση και αρρυθμία. Και εμείς δεν θέλαμε να προκαλέσουμε προβλήματα στην αγορά.

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις όμως θα καταργηθούν, αμέσως μετά. Δηλαδή μέσα στον Ιούνιο θα φέρω σχετική τροπολογία.

Βεβαίως ταυτόχρονα με την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων θα αρθεί και το όριο του 50% που είναι το ανώτατο επιτρεπόμενο εκ του νόμου όριο για να κάνουν προσφορές στα εμπορεύματά τους οι έμποροι.Άρα, θα μπορούν να κάνουν οι έμποροι όσες προσφορές θέλουν για όσα προϊόντα θέλουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτό θα είναι δικό τους θέμα.

Και οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα καταργηθούν για να μην υπάρχει η σύγχυση και η αρρυθμία στην αγορά που ακούσατε από τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου. Άρα, αναμένουμε μόλις περάσει η περίοδος των ενδιαμέσων εκπτώσεων, αμέσως μετά, σε ένα επόμενο νομοσχέδιο θα φέρουμε τη σχετική νομοθετική τροπολογία.  

Είναι κάτι που το έχει υποσχεθεί και η προηγούμενη Κυβέρνηση στην αγορά όπως πολλά άλλα που είχατε υποσχεθεί όταν κυβερνάγατε και δεν προλάβατε. Εμείς είμαστε εδώ για να προλάβουμε και όλα αυτά που δεν προλάβατε εσείς.  Και αυτό θα γίνει όπως και πολλά άλλα που έχουμε κάνει μέχρι τώρα.

Σε κάθε περίπτωση, σας ευχαριστώ για την καλή συζήτηση που έχει προηγηθεί.  Το νομοσχέδιο αυτό, όπως είπα και εχθές στην Επιτροπή, δεν έχει σοβαρό λόγο να μην το ψηφίσει κάποιος.

Και να μην το ξεχάσω, γιατί θα το ξέχναγα, επειδή έγινε μεγάλη η κουβέντα για το  Άγιο Όρος, εγώ πάλι μένω έκπληκτος με την κριτική που άκουσα ιδιαίτερα από την Ελληνική Λύση αλλά και από κάποιους άλλους συναδέλφους.

Η διάταξη είναι απολύτως σαφής. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εκδίδει την άδεια λειτουργίας και πριν από αυτή την άδεια υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και του Κέντρου Διαφύλαξης Κληρονομιάς του Αγίου Όρους. Δηλαδή δεν κάνουμε εμείς τίποτα στο Άγιο Όρος. Αιτείται η Ιερά Κοινότητα και το ΚΕΔΑΚ κάποιου είδους διαδικασία και αυτήν εμείς την αδειοδοτούμε. Εάν αυτοί δεν το αιτηθούν εμείς δεν μπορούμε να το αδειοδοτήσουμε.

Άρα τι μετατροπή και άλλα που άκουσα; Ακούμε πια εξωφρενικά πράγματα. Το Άγιο Όρος αυτοδιοίκητο έχει αλλά δεν έχει υπηρεσίες αδειοδοτικές.  Ερχόμαστε να καλύψουμε κάτι που δεν έχει. Εάν θέλει να κάνει κάτι το Άγιος Όρος θα μπορεί να το κάνει. Εάν δεν θέλει, δεν θα το κάνει, τόσο απλό. Ευχαριστώ πάρα πολύ».

Παρεμβαίνοντας εκ νέου στη συζήτηση, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε:

«Αντιπαρέρχομαι το ύφος, μπαίνω στα ερωτήματα. Γιατί υπάρχει στο Λουξεμβούργο φθηνότερη τιμή από την Ελλάδα; Επειδή έχει μικρότερο φόρο στα καύσιμα, είναι η απάντηση.

Επί ΠΑΣΟΚ ήταν πιο φθηνή η βενζίνη στην Ελλάδα από ό,τι στο Λουξεμβούργο, κυρία Γιαννακοπούλου; Θα σας δώσω δέκα λεπτά να βρείτε από το Googleτην τιμή επί ΠΑΣΟΚ αν στο Λουξεμβούργο ήταν πιο ψηλή η τιμή ή πιο χαμηλή.

Προσέξτε μόνο γιατί αν δεν το φέρετε εσείς, θα το φέρω εγώ αφού σας αρέσει το ΠΑΣΟΚ, κυρία Γιαννακοπούλου, που δεν σας αρέσει και η τηλεόραση.

Άρα, λοιπόν, κυρία Γιαννακοπούλου, επειδή ως ΠΑΣΟΚ, τώρα που ξαναγίνατε, είχατε κυβερνήσει και επί ΠΑΣΟΚ η τιμή ήταν ακριβότερη στην Ελλάδα από ό,τι στο Λουξεμβούργο, σταματήστε επιτέλους να λέτε  τα ίδια. Σας το εξήγησα πάρα πολύ καλά προηγουμένως.

Δεύτερον, γιατί, λέει, κάπου έχουμε 2,10 και κάπου 2,40 ευρώ. Πρώτον, επί ΠΑΣΟΚ ήταν παντού η τιμή σε όλα τα πρατήρια ίδια, κυρία Γιαννακοπούλου; Όχι, είναι η απάντηση. Γιατί από την εποχή που σταμάτησε να είναι η βενζίνη διατιμημένο προϊόν στην Ελλάδα τα πρατήρια έχουν διαφορετική τιμή το ένα από το άλλο.

Και θα έπρεπε να ξέρετε ότι παραδείγματος χάριν σε ένα πρατήριο στην Πάτμο πάνω στην τιμή μπαίνουν και τα μεταφορικά. Άρα, η τιμή στο νησί δεν μπορεί να είναι ίδια με την τιμή στο Περιστέρι, κυρία Γιαννακοπούλου.

Και αυτά τα ξέρετε και με ρωτάτε και με ύφος ότι δήθεν δεν τα ξέρετε.

Και στο τελευταίο, λοιπόν. Τα κάνω όλα τέλεια; Πρώτος είπα όχι. Ποιος τα κάνει όλα τέλεια; Εσείς; Η κυρία Τέλεια είστε; Όχι, κανένας μας δεν τα κάνει όλα τέλεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν κάνουμε τίποτα; Όπως μας κατηγορείτε; Δεν κάναμε την ΔΙΜΕΑ; Δεν κάνουμε ελέγχους; Δεν φτιάξαμε αγορανομική διάταξη; Δεν βάζουμε πρόστιμα;

Όσον αφορά για το τελευταίο για το αν είχε κάποτε επί ΠΑΣΟΚ 2,40 σας έδειξα δύο πίνακες, την εξέλιξη της τιμής του αργού και την εξέλιξη της ισοτιμίας ευρώ δολαρίου. Αν δεν το ξέρετε, κυρία Γιαννακοπούλου, στη σημερινή ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, το ευρώ είναι στο χαμηλότερο σημείο από την πρώτη ημέρα της ιδρύσεώς του. Δεν έτυχε επί ΠΑΣΟΚ να έχει αυτή την αναλογία για να μπορούμε να κάνουμε την ανάλογη σύγκριση των τιμών. Ευχαριστώ πολύ».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

Δείτε την πρωτολογία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=oJAVyrMjvac